«Ενότητα», ενσταντανέ κι από ουσία τίποτα

Πως το έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος; «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα…»

Κάπως έτσι και το συνέδριο της ΝΔ, υπερπαραγωγή σε γαλάζιο φόντο, τα είχε όλα. Και πέντε προέδρους του κόμματος μαζί. Και δύο πρώην πρωθυπουργούς, Καραμανλή και Σαμαρά, να είναι δίπλα – δίπλα και να κάνουν αστεία.

Και τον Μεϊμαράκη σε τρελά κέφια, τον Τζιτζικώστα μια χαρά με τον Κυριάκο. Ενώ η Ντόρα… έλαμπε από ευτυχία που την έκοψε από

την κυβέρνηση ο αδερφός της. Αγκαλιές, φιλιά, οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Είχε πολλά ενσταντανέ το συνέδριο της ΝΔ, φωτογραφίες που θα παίξουν τις επόμενες ημέρες. Τι καλύτερο επικοινωνιακά για το κόμμα δηλαδή; Να και μια φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση θα παίζει παντού χωρίς να κοπιάσει ιδιαίτερα.

Με τη Φώφη και τον Σταύρο να κάνουν τα ανοίγματά τους, κρατώντας αποστάσεις, με τον… φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο να τον φέρνει το… Ποτάμι στην αγκαλιά του Μητσοτάκη, με τους ομιλητές να παρουσιάζουν ένα άλλο κόμμα, ένα πρωτοποριακό, όπως έλεγαν, πρόγραμμα.

Και να οι σέλφι, και να τα πηγαδάκια, οι κουβεντούλες για όλα χωρίς μίση και πάθη. Χωρίς άγχος και λίστες για τα κομματικά όργανα. Όλοι μαζί σαν μια εκδρομή περνούσαν καλά και το έδειχναν.

Πραγματική ευτυχία και κομματική ομοψυχία ή στημένο σενάριο ενότητας όπου όλοι ορκίζονται αγώνα μπροστά στις κάμερες και την άλλη μέρα ρίχνουν φαρμακερά βέλη μεταξύ τους ή δίνουν παραπολιτικά εναντίον των εσωτερικών εχθρών;

Ποιος ξέρει; Άλλωστε σε όλα τα κόμματα υπάρχουν αυτά. Τα συνέδρια που γίνονται δίνουν την ευκαιρία για αγκαλίτσες και φιλάκια αλλά το στοίχημα είναι άλλο. Και είναι πώς θα μετουσιωθεί η ενότητα σε πραγματική, κοινή προσπάθεια ενάντια στον εχθρό.

Μια χαρά είναι να βλέπουν οι στρατιώτες από κάτω τους στρατηγούς και τους λοχαγούς να σχεδιάζουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, από πριν τη μάχη και αυτοί να χειροκροτούν. Αλλά σε καιρούς πολέμου δοκιμάζονται και οι ενότητες και τα λόγια τα όμορφα και τα ηρωϊκά.

Η ΝΔ είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις, κανείς δεν το αμφισβητεί. Το ζήτημα είναι αν είναι μπροστά και στην κοινωνία, αν δηλαδή η πρωτιά της προέρχεται από το γεγονός ότι έχει ενθουσιάσει τους πολίτες κι όχι επειδή ο αντίπαλος «σέρνεται». Δεν αρκεί να καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή τον φτύνει ο κόσμος. Η πατρίδα χρειάζεται μια νέα, καθαρή, πατριωτική πρόταση. Και την περιμένει από τον φιλελεύθερο κόσμο της χώρας.

Κι έχει δρόμο μπροστά του ο Κυριάκος να σχηματοποιήσει αυτή την εναλλακτική πρόταση. Η ΝΔ τώρα δεν ενθουσιάζει, απλά καρπώνεται την αηδία που νιώθει ο πολίτης για τον Τσίπρα.

Το συνέδριο μπορεί να είναι μια νέα αρχή. Μπορεί να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις εκλογές που θα ξαναφέρουν τη ΝΔ στην εξουσία. Όμως, πλέον δεν είναι αυτό το διακύβευμα, αλλά η ανασυγκρότηση της χώρας; Έχει η αξιωματική αντιπολίτευση σχέδιο; Αν όχι τότε απλά θα είναι διαχειρίστρια της εξουσίας για ακόμη μια φορά. Κι αυτό σίγουρα δεν είναι καλό για την Ελλάδα. Ειδικά την εποχή που ο λαϊκισμός έχει κερδίσει μεγάλο έδαφος στην κοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα