Εκλογικός νόμος: «Καταρρέει» ο στόχος της κυβέρνησης για τους 200

Η ανακοίνωση της πρόθεσης της Χρυσής Αυγής να απέχει από την ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο βάζει αυτόματα τέλος στις ελπίδες της κυβέρνησης για συγκέντρωση 200 ψήφων που απαιτεί το Σύνταγμα, προκειμένου η απλή αναλογική να εφαρμοστεί άμεσα.

Χωρίς τους 18 βουλευτές της ΧΑ, οι βουλευτές που έχουν δηλώσει την πρόθεσή

τους να ψηφίσουν το σύνολο ή μέρος του νομοσχεδίου περιορίζονται στους 179.

Νωρίτερα, με μια μικρή «έκπληξη» από τους Οικολόγους, καθώς η ηγεσία τους καλεί του δύο βουλευτές τους που ανήκουν στην πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιηθούν και να στηρίξουν την τροπολογία ΚΚΕ για την κατάργηση του πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή, καθώς και με σειρά «αγκαθιών» για την κυβέρνηση, άρχισε σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια η διαδικασία συζήτησης του εκλογικού νόμου, με προοπτική να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Σε απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων-Πράσινων που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Καλούμε τα δύο μέλη μας βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του πλαφόν εισόδου του 3%». Η πρόσκληση απευθύνεται στους κ. Ι. Τσιρώνη και Γ. Δημαρά. Αν την αποδεχθούν, αν διαφοροποιηθούν δηλαδή έναντι της επίσημης κυβερνητικής πρότασης, τότε στο ένα από θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι του δημόσιου διακομματικού διαλόγου, η δικομματική πλειοψηφία «κατεβαίνει» στα 151 «ναι». Αντιστοίχως μειώνεται και η διαμορφούμενη πλειοψηφία στην εθνική αντιπροσωπεία: Βάσει των έως τώρα τοποθετήσεων, υπέρ του νομοσχεδίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (144), οι ΑΝΕΛ (9), το ΚΚΕ (15), η Ενωση Κεντρώων (9), ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος.

Αντιθέτως, δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση η ΝΔ (75), το ΠΑΣΟΚ (15), το Ποτάμι (10) και οι ανεξάρτητοι Χ. Θεοχάρης, Λ. Γρηγοράκος και Στ. Παναγούλης.

Με βάση τα νέα δεδομένα προκύπτει πως αν δεν υπάρξει μεγάλη ανατροπή την τελευταία στιγμή, οι 200 ψήφοι που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση δεν μπορούν να υπάρξουν. Υπενθυμίζεται βέβαια πως ακόμα και στην περίπτωση που ψηφίσει θετικά η Χρυσή Αυγή (διαθέτει 18 βουλευτές), θα λείπουν τρεις ψήφοι για τον στόχο των 200.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα