Εγκλωβισμένος στα ψέματά του ο ΣΥΡΙΖΑ

Όλα δείχνουν ότι ο κύβος ερρίφθη στη συνάντηση που είχε ο Τσίπρας με τη Μέρκελ και τον Ολάντ στη Ρίγα. Η δήλωση του πρωθυπουργού για μια «σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος» με επιστροφή «με συνοχή στην ανάπτυξη» δείχνει ότι το Μαξίμου αναζητάει λύση μακριά από την ουσία της ρητορικής του στο εσωτερικό

η οποία γίνεται για λαϊκή κατανάλωση.

Άλλωστε το Βερολίνο δηλώνει ότι οι τρεις τους είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση και συμφώνησαν στην «ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Είναι βέβαιο πλέον ότι έρχονται μέτρα για να κλείσει η συμφωνία. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση τα σενάρια που διαρρέει η Κομισιόν έχουν τη σημασία τους. Φαίνεται οι Ευρωπαίοι θέλουν να δώσουν ένα τράτο στον Τσίπρα με μια χρηματοδότηση που θα κάνει δυνατό να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός μέσα στον Ιούνιο και από εκεί και πέρα ουσιαστικά ζητούν δύο πράγματα. Από τη μια μεριά θέλουν να προχωρήσει σε φορολογικά μέτρα και παράλληλα να ψηφίσει η βουλή μια ακόμα παράταση της ισχύς της δανειακής σύμβασης και του παρόντος μνημονίου (κάτι που δεν έγινε για την τετράμηνη παράταση της 20ης Φεβρουαρίου) ώστε το φθινόπωρο να επιτευχθεί η νέα συμφωνία (δάνειο-μνημόνιο).

Αυτό γίνεται σαφέστατο από τα όσα μαθαίνουμε ότι διεμήφθησαν στη Ρίγα ενώ συνεχίζονται οι επαφές του Τσίπρα με τον Γιούνκερ το μεσημέρι.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το τι θα συμβεί μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ο Νίκος Φίλης πάντως προανήγγειλε την κωλοτούμπα λέγοντας σε συνέντευξή του στον Αιμίλιο Λιάτσο στο contra channel ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα και τη στάση των δανειστών οπότε πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί όχι με βάση το τι έλεγε προεκλογικά αλλά επί της πραγματικότητας της σημερινής. Παραδέχτηκε ότι θα υπάρχουν μέτρα στη νέα συμφωνία που θα είναι δύσκολα όπως πχ το ΦΠΑ, βάζοντας στη θέση της προεκλογικής μπουρδολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για σκίσιμο των μνημονίων, τη γραμμή για μια «συμφωνία χωρίς σκληρή λιτότητα».

Είναι προφανής η ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα. Το θέμα είναι πλέον τι θα κάνουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που ζουν ακόμα στους προεκλογικούς τους μύθους.

Πάντως καλού κακού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και των πρόωρων εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκλογές θα γίνουν μόνο «αν προκύψει πολιτική ανάγκη».

Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ οπότε Κυριακή κοντή γιορτή που λέει και το ρητό.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα