Διαχειριστές της αποτυχίας του Τσίπρα;

Δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια ότι μετά τη δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Λ. Συγγρού άναψαν προβολείς και παρήγγειλαν ουίσκια για να το γιορτάσουν.

Ελπίζουμε βεβαίως να μην φώναξαν μοδίστρες και ράφτες για να ράψουν υπουργικά κοστούμια και φορέματα. Ούτε να ετοιμάζεται η Ντόρα να κατακτήσει την Ελλάδα που ουκ ολίγες φορές την απέρριψε. Λέγεται μάλιστα ότι μόλις είδε ο πάτερ φαμίλιας το γκάλοπ

απείλησε τους πάντες λέγοντας (να ΄ναι καλά ο άνθρωπος): «Θα ζήσω 120 χρόνια για να δω και το δισέγγονο πρωθυπουργό». Και όλοι πάγωσαν…

Στα σοβαρά, η δημοσκόπηση που δείχνει τη ΝΔ να προηγείται με 8 ολόκληρες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία της. Όσο κι αν είναι παράξενο αυτό που λέμε, μια καλή ματιά στα δημοσκοπικά στοιχεία θα πρέπει να ανησυχεί τον κ. Μητσοτάκη. Και δεν είμαστε ούτε κλαψιάρηδες, ούτε κάνουμε κριτική απλά για να την… πούμε στον Κυριάκο. Όπως έχουμε γράψει, ο μόνος εχθρός είναι ο Τσίπρας και όλοι θέλουμε να φύγει το ταχύτερο. Όμως, ας δούμε τι λένε οι πολίτες, πέρα από το γεγονός ότι η ΝΔ παίρνει 25% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17%.

Το πρώτο είναι ότι στην παρούσα στιγμή η συσπείρωση στη ΝΔ έχει «ταβανώσει» σχεδόν. Όταν δηλαδή έχει περίπου 80% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περί το 46%, αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι ο Τσίπρας μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι. Άλλωστε, πάνω από το 14% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν αποχή, δεν ξέρω – δεν απαντώ. Το σκέφτονται δηλαδή τι θα ψηφίσουν και δεν αποκλείεται να γυρίσουν στο μαντρί της Κουμουνδούρου.

Το δεύτερο είναι ότι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 5% πάει προς τη ΝΔ. Οι υπόλοιποι χάνονται για ένα κόμμα που θα έπρεπε να εισπράττει πρώτο τη λαϊκή οργή. Όταν 9 στους 10 πολίτες είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση θα περίμενε κανείς η αξιωματική αντιπολίτευση να παίρνει όλο το χαρτί και να «απογειώνεται», όχι με 8 αλλά με 18 μονάδες.

Το 25% της ΝΔ είναι αυτό που λέμε ο «σκληρός πυρήνας» του κόμματος. Δεν τους χάνει ποτέ κι από εκεί ξεκινά για να κατακτήσει νέα υψηλά. Αν λοιπόν κάποιοι είναι ευχαριστημένοι με το ποσοστό αυτό επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 17% τότε είναι εκτός τόπου και χρόνου. Και πώς άραγε θα φτάσει ο Μητσοτάκης το 40% για να κυβερνήσει με αυτοδυναμία όταν στη χειρότερη στιγμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το ζόρι φτάνει το 25%;

Θα περίμενε κανείς ότι με το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής οι ψηφοφόροι τους να πήγαιναν στη ΝΔ. Χάνονται όμως κι αυτοί καθώς φαίνεται ότι δεν θεωρούν έτοιμο ή ικανό τον Κυριάκο να κυβερνήσει.

Είναι περίεργο επίσης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κι αυτή διαρροές. Είπαμε. Με μια κυβέρνηση να καταρρέει, με τον κόσμο να είναι σε βαθιά κατάθλιψη και με τον Τσίπρα να μη μπορεί πλέον να κεφαλαιοποιήσει το «χάρισμά» του, θα περίμενε κανείς όλοι να πάνε προς τα δεξιά. Όμως, η ΝΔ δείχνει να μην είναι ελκυστική ακόμη στους πολίτες. Ίσως αυτό να γίνει αργότερα, ίσως ο κόσμος περιμένει τις αλήθειες του Κυριάκου, το αφήγημά του, το πρόγραμμα της ΝΔ εν πάση περιπτώσει για τα μείζονα θέματα της χώρας.

Ίσως το μόνο καλό για τη ΝΔ στοιχείο είναι η παράσταση νίκης που είναι 54% έναντι 19%

Ας κάνουμε μια σούμα: Η κυβέρνηση είναι στα χειρότερά της. Η δημοσκόπηση έγινε μετά την ψήφιση των νέων σκληρών μέτρων και μετά τις αποφάσεις του Eurogroup που δεν ήταν και οι καλύτερες. Ο κόσμος απάντησε έχοντας τη συναισθηματική φόρτιση εξαιτίας της ψήφισης των απίστευτων νόμων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν χάσει όλα τους τα πλεονεκτήματα. Το πολιτικό, το ηθικό, ακόμη και αυτό που τους δίνει το χαρακτήρα των αντισυστημικών κομμάτων. Γενικώς πρόκειται για καταρρέουσα κυβέρνηση που βρίσκεται εν μέσω σφοδρής σύγκρουσης με την κοινωνία. Κι όμως, η κυβέρνηση δεν δείχνει έτοιμη να παραδώσει την ψυχή της. Δεν ψυχορραγεί δηλαδή, αντιστέκεται και δείχνει να το παλεύει.

Από την άλλη η ΝΔ, με υψηλότατη συσπείρωση, με νέα ηγεσία και δυναμική και με το γεγονός ότι έχουν περάσει πλέον πάνω από 16 μήνες από τη διακυβέρνησή της, είναι πρώτη αλλά δεν είναι ακαταμάχητη. Ανεβαίνει στις προτιμήσεις του κόσμου, αλλά ο κόσμος δεν έχει εντυπωσιαστεί και είναι επιφυλακτικός. Θες να φταίει ο Μητσοτάκης; Θες η Ντόρα και η υπόλοιπη παλιά φρουρά; Θες η θολή στρατηγική για το αν θα ακολουθήσουν σκληρό ροκ ή όχι; Θες ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα πέρασε στα χέρια του Τσίπρα που αφαίρεσε από τη ΝΔ αυτά που πρεσβεύει; Ότι κι αν συμβαίνει θα πρέπει να προβληματιστεί η Συγγρού. Ο κόσμος που δίνει 25% εύκολα φεύγει και πάει αλλού. Ο Τσίπρας θα συνεχίσει να κυβερνά όσο δεν έχει ισχυρή αντιπολίτευση να τον κοντράρει. Με ευφυολογήματα στη Βουλή και ανακοινώσεις με ώρες καθυστέρηση για μείζονα θέματα, προκοπή δεν κάνει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης.

Όταν, λοιπόν η ΝΔ ξαναγίνει αγαπητό στον πολίτη κόμμα κι όταν η νέα ηγεσία πείσει ότι μπορεί κι ότι δεν θα είναι απλά διαχειριστής της αποτυχίας του Τσίπρα, τότε μπορεί να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να φεύγει κακήν κακώς. Μέχρι τότε ας δουν στη Συγγρού τι κάνουν λάθος.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα