Δεξιά στροφή Ολάντ

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διόρισε μια νέα κυβέρνηση βασικών συμμάχων του, για να προωθήσει την φιλοεπιχειρηματική του πλατφόρμα, θεωρώντας ότι μπορούν να περάσουν νόμους χωρίς εκπροσώπους από την επαναστατική αριστερά της σοσιαλιστικής πλειοψηφίας του. Η νέα κυβέρνηση φέρει το στίγμα του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς και είναι μια σαφής στροφή προς τις φιλελεύθερες πολιτικές Μέρκελ.

Βασικά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνηση όπως ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν παραμένουν στις θέσεις τους. Στη νέα σύνθεση, ο Ολάντ προώθησε μόνο πιστούς υποστηρικτές του: ο πρώην προεδρικός σύμβουλος Εμμανουέλ Μακρόν διορίστηκε υπουργός Οικονομίας, στη θέση του «αντάρτη» Αρνό Μοντεμπούρ, ενώ η Ναζά Βαλό Μπλεκασέμ, η οποία ήταν υπεύθυνη για την ισότητα των φύλων, διορίστηκε υπουργός Παιδείας.

Ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου προέκυψε όταν υπουργοί από την αριστερά πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατηγόρησαν τον πρόεδρο για την εφαρμογή της καταστροφικής ευρωπαϊκής λιτότητας, στην ήδη πολιορκούμενη γαλλική οικονομία. Οι επικριτές, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας Αρνό, όπως ήταν φυσικό έμεινα εκτός κυβέρνησης.

Η απόφαση του Ολάντ να εκδιώξει τους αντάρτες από το υπουργικό του συμβούλιο αποτελεί ένα τολμηρό βήμα, διότι ο πρόεδρος κινδυνεύει να επιδεινώσει μια ρήξη με τα στοιχεία του κυβερνώντος συνασπισμού του. Χωρίς την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα ακόμα και τον επόμενο μήνα, όταν οι βουλευτές θα αρχίσουν να αναθεωρούν τις αμφιλεγόμενες περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό του 2015.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαμηλή ανάπτυξη, ενώ η δημοτικότητα του Ολάντ είναι η χαμηλότερη για έναν πρόεδρο για περισσότερα από 50 χρόνια.

http://online.wsj.com/articles/francois-hollande-seeks-loyalty-in-new-government-1409056948

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα