Δεκάδες τραυματίες από το νέο σεισμό που συγκλόνισε την Ιταλία (βίντεο)

Δεκάδες είναι οι τραυματίες από τον νέο ισχυρότατο σεισμό που συγκλόνισε την κεντρική Ιταλία το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα έχουν ήδη γίνει αρκετές αεροδιακομιδές ανθρώπων η κατάσταση των οποίων κρίθηκε πιο σοβαρή. Τουλάχιστον 6 τραυματίες ανασύρθηκαν από κτήρια στο κέντρο της Νόρτσια, της πόλης που φαίνεται πως έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά στο χωριο Αματρίτσε ενώ όπως μετέδωσε η Rai, τρείς άνθρωποι απεγκλωβίσθηκαν από τα συντρίμμια

στο χωριό Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε. Καταρρεύσεις κτηρίων έχουν σημειωθεί στις περιοχές Ούμπρια και Μάρκε που είχαν ήδη χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο την περασμένη Τετάρτη. Ανάμεσά τους και η εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου στην πόλη Νόρτσια που είχε ήδη υποστεί ζημιές από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις.


Η Λα Ρεπούμπλικα μεταδίδει την δραματική κραυγή απόγνωσης του Μάουρο Φαλκούτσι, δημάρχου του Καστελσταντάντζελο: «Είμαι στο Φάνο, εκεί όπου ζω και μου μεταφέρουν ότι περιοχές έχουν καταρρεύσει, έχει συμβεί μια καταστροφή. Η γη έχει ανοίξει, υπάρχουν καπνοί, φοβάμαι την καταστροφή».

Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε στις 07:40 το πρωί της Κυριακής την Ιταλία. Το αμερικανικό ινστιτούτο Γεωφυσικής αρχικά έκανε λόγο για σεισμό 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τελικά αναθεώρησε την εκτίμησή του σε 6,6 Ρίχτερ.
Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS αναθεώρησε σε 6,6 βαθμούς το μέγεθος του σεισμού που έπληξε σήμερα την κεντρική Ιταλία, από 7,1 βαθμούς που είχε ανακοινώσει νωρίτερα, και το εστιακό βάθος του σε 1,5 χιλιόμετρο -- από 108 χιλιόμετρα που είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

Ο σεισμός που έπληξε σήμερα στις 07:41 το πρωί την κεντρική Ιταλία ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών, όπως μετέδωσε η δημόσια ιταλική τηλεόραση RAI επικαλούμενη το ιταλικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο.

Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 34χλμ. δυτικά της πόλης Άσκολι και 67χλμ. ανατολικά της Περούτζια σε εστιακό βάθος 108 χιλιομέτρων, έγινε αισθητός στη Ρώμη και είχε διάρκεια αρκετά δευτερόλεπτα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Δεν υπάρχει κάνενα θέμα για την Ελλάδα διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, σύμφωνα με τον οποίο ο σεισμός αφορά μόνο την Ιταλία.

Mόλις την Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου του 2016, δύο σεισμοί είχαν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Ιταλία. Και αν στην εξίσωση βάλουμε και τον καταστροφικό σεισμό του Αυγούστου στο Αματρίτρε, που άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το ότι οι Ιταλοί έχουν τρομοκρατηθεί.

Ο πρώτος σεισμός της Τετάρτης έγινεστην κεντρική Ιταλία, εντάσεως 5,4 ρίχτερ, έγινε στις 19.11 (τοπική ώρα) με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα — που σημαίνει ότι ήταν επιφανειακός, με αποτέλεσμα να γίνει αισθητός στη Ρώμη. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στο χωριό Βίσο της περιφέρειας Μάρκε.

Μόλις δυόμιση ώρες αργότερα, ακολούθησε νέος -πιο ισχυρός- σεισμός, έντασης 6,1 βαθμών ρίχτερ και με εστιακό βάθος 20 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ακόμα μεγαλύτερος πανικός στους κατοίκους.

Ρέντσι: Παρήγορο ότι δεν υπάρχουν θύματα μετά το σεισμό

« Μας παρηγορεί το ότι δεν υπάρχουν θύματα, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε πριν από λίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά το τηλεοπτικό μήνυμά του, μετά τη νέα σεισμική δόνηση που έπληξε την Ιταλία στις 7 και 41 λεπτά σήμερα το πρωί.

«Υπάρχει κούραση, πόνος και στρες, αλλά δεν πρέπει να μετατραπεί σε μοιρολατρία. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που επλήγησαν», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Ρέντσι, «τα χωριά που καταστράφηκαν θα ανοικοδομηθούν πλήρως και θα δαπανηθούν τα χρήματα που θα χρειασθούν», και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τέλος, ζήτησε να αποφευχθούν οι πολιτικές συγκρούσεις και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να ακολουθήσουν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για μεταφορά σε ξενοδοχεία. «Στη συνέχεια θα φτιάξουμε ξύλινα σπίτια και η ζωή θα ξαναρχίσει», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, δήλωσε ότι «δεκαπέντε χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και οι άστεγοι θα μεταφερθούν σε άλλες, ασφαλείς περιοχές»

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας και της πυροσβεστικής έχουν ελέγξει σχεδόν όλες τις απομονωμένες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν νεκροί.

Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας, όμως, πρόσθεσε ότι οι άστεγοι θα πρέπει να απομακρυνθούν οριστικά από τις πληγείσες περιοχές, για να προστατευθεί η ακεραιότητά τους. Ο συνολικός αριθμός των αστέγων υπολογίζεται, μέχρι αυτή τη στιγμή, σε δεκάδες χιλιάδες. Η κυκλοφορία στην οδό Σαλάρια, η οποία συνδέει τη Ρώμη με τις πληγείσες περιοχές, έχει διακοπεί σε πολλά σημεία, εξαιτίας κατολισθήσεων και οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην προσπαθήσουν να πλησιάσουν, αν δεν χρειάζεται, στις περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, οι τραυματίες είναι περίπου είκοσι, αν και δεν μπορεί ακόμη να γίνει μια οριστική εκτίμηση της κατάστασης.

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα