Δεινή πολιτική και επικοινωνιακή ήττα Τσίπρα

Δεινή πολιτική και επικοινωνιακή ήττα υπέστη ο Αλέξης Τσίπρας και δυστυχώς και όλη η Ελλάδα μετά από την επίσημη ανακοίνωση από το ΔΝΤ ότι παραμένει στο πρόγραμμα. Πρόκειται για τον χειρότερο εφιάλτη της κυβέρνησης που πόνταρε πριν από τα Χριστούγεννα στην αποβολή

του Ταμείου ώστε να το χρησιμοποιήσει ως επικοινωνιακό αντίβαρο στο βαρύ ασφαλιστικό που θέλει να περάσει. Έτσι, χωρίς καν να πει κάτι το Μαξίμου, το οποίο έκανε μαγκιές με την Λαγκάρντ και τον Σόιμπλε, βγήκε ο εκπρόσωπος του Ταμείου και είπε ότι συνεχίζουν στο ελληνικό πρόγραμμα... και σ' όποιον αρέσει.

Έγινε βεβαίως το χατίρι των Γερμανών και των Αμερικανών με τον Λιου να παρεμβαίνει προχθές και να ζητά την παραμονή του Ταμείου. Όμως, ακόμη και τώρα οι άσχετοι της κυβέρνησης πιστεύουν ότι είναι καλό να μην υπάρχει το ΔΝΤ. Δεν καταλαβαίνουν βεβαίως ότι μόνο αυτό μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στην αδιαλλαξία και τη σκληρότητα του Σόιμπλε, και μόνο αυτό, με παρέμβαση ίσως της Ομογένειας ή και του ίδιου του Ομπάμα, μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπιστικά ώστε να μην πέσουμε στο στόμα του λύκου.

Η διαπραγματευτική ανικανότητα του Αλέξη και της παρέας του είναι γνωστή. Δεν αντιλαμβάνονται ούτε το οικονομικό παιχνίδι που παίζεται, ούτε το γεωπολιτικό. Εμμονικοί, άσχετοι, αδύναμοι να αντεπεξέλθουν σε υψηλής κλίμακας διαπραγματεύσεις, νομίζουν ότι η τύχη της χώρας είναι... τάβλι στο καφενείο.

Έχει γίνει πλέον ανέκδοτο όταν λέει ο Τσίπρας ότι διαπραγματεύεται. «Καλύτερα κάτσε σπίτι σου», του γράφουν στο ίντερνετ, «καλύτερα πήγαινε για πρέφα με τον μπάρμπα Αλέκο».

Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν έχει πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης, με βάση την υπογραφή που έβαλε στο τρίτο μνημόνιο. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών. Να δώσει δείγματα γραφής της βελτίωσης της οικονομίας, να αποδείξει ότι έχει ξεφύγει από το ακροαριστερό του παρελθόν. Για να το κάνει αυτό, όμως, πρέπει να αλλάξει και ο ίδιος. Η κουκουεδιά βγαίνει από πάνω σου; Το αμπέχονο το αποχωρίζεσαι εύκολα;

Κομματάκι δύσκολο να καταφέρει ο Αλέξης και ο θίασός του να πείσουν. Άλλωστε, την ώρα που μιλάνε για ανάπτυξη διώχνουν την Eldorado ή ετοιμάζονται να διώξουν και την Cosco. Αφήνουν τους διάφορους κρυφοβαρουφάκηδες τύπου Σκουρλέτη και Δρίτσα να κάνουν πολιτική και την ίδια στιγμή πάνε να διαπραγματευτούν για το χρέος.

Ναι, μας το έχουν υποσχεθεί. Ναι, οι ξένοι δεν έχουν τηρήσει τις υποχρεώσεις τους. Ναι, είναι άθλιοι. Αλλά πρέπει και ο Τσίπρας να σκεφτεί τι θέλει για τη χώρα του. Να πάψει να βάζει μπροστά από το συμφέρον της πατρίδας το δικό του συμφέρον. Αν δεν μπορεί ας πάει σπίτι του.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα