Χρηματιστήριο: Βουτιά άνω του 10% στις τράπεζες

Ισχυρό πλήγμα δέχονται οι τραπεζικές μετοχές σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά και το ζήτημα της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των προβληματικών δανείων που έθεσε ο Ντάισελμπλουμ στα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και λόγω των νέων ισορροπιών που θα διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 4,04% στις 742,64 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 46,3 εκατ. ευρώ

και ο όγκος στα 60 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,97% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.964,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 11,72% στις 787,44 μονάδες.

Οι ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο εντάθηκαν στην πληροφορία ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έθεσε στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, το ζήτημα των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι "κοιτάζοντας γενικότερα την οικονομία, αν επιλυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων, δεν θα υπάρχει ζήτημα με τις ελληνικές τράπεζες”.
Η δήλωση αυτή πυροδότησε τις ανησυχίες της αγοράς ότι εάν δεν υπάρξει αξιόπιστη πρόοδος στο ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, προφανώς θα υπάρχει ζήτημα και για τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν κρατήσει αρνητική στάση στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Επίσης, τις ανησυχίες αυτές τροφοδότησε και η δήλωση του αρχηγού των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, ότι η θέση για την Ελλάδα ήταν ότι το FDP θα πει "ναι" σε πακέτα διάσωσης εφόσον συμμετέχει το ΔΝΤ και με αυτό να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει βιωσιμότητα χρέους.

Ο πιθανός νέος εταίρος της γερμανικής κυβέρνησης CDU/CSU, προφανώς θα περιπλέξει τα πράγματα στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν τόσο η Capital Economics όσο και η Morgan Stanley.Όπως προειδοποιεί η Capital Economics, o μεγαλύτερος αντίκτυπος αυτών των εκλογών αφορά τη στάση της Γερμανίας απέναντι σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει και τις όποιες ελπίδες είχε η Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους της και, συνεπώς, το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ, όπως υπογραμμίζει η Capital Economics. Αυτό υποδηλώνει επίσης ότι η ευρύτερη ώθηση προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα αποκτήσει περιορισμένη δυναμική και ότι η περιοχή της ευρωζώνης θα παραμείνει εκτεθειμένη σε μελλοντικά σοκ.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 16,45%, η Eurobank υποχωρεί κατά 12,98%, η Εθνική είναι στο -11,87%, η Attica Bank χάνει 10,29% και η Alpha Bank είναι στο -8,33%. Απώλειες που φτάνουν το 5,10% σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ, η Βιοχαλκο είναι στο -5,03%, ενώ στο -4% κινούνται οι ΔΕΗ και Ελλάκτωρ. Άνω του 3% είναι οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής και Folli Follie, ενώ άνω του -2% κινούνται οι Λάμδα και Μυτιληναίος.

Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΕΧΑΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Grivalia και Σαράντης. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΕΕ, Motor Oil και ΟΛΠ.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα