Χόσνι Μουμπάρακ: Σα να μην έφυγε ποτέ…

Ο Χόσνι Μουμπάρακ θα πρέπει να αισθάνεται σαν το σπίτι του στην σημερινή, χαώδη Αίγυπτο υποστηρίζει στον Independent o Robert Fisk, περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση.

Ο Μουμπάρακ ελεύθερος; Όσο παράλογο κι αν ακούγεται, η απελευθέρωσή του θα είναι σύμφωνη με την τρελή τραγωδία που ζει η Αίγυπτος.

Αυτό που θα ήταν αδύνατο στον απόηχο της επανάστασης του 2011 – εκατοντάδες σφαγιάστηκαν από την κρατική ασφάλεια, αστυνομικοί σφαγιάστηκαν από ενόπλους της ερήμου και ο Μουμπάρακ έξω από τη φυλακή – έχει γίνει ένα είδος ομαλότητας. Στους δρόμους του Καΐρου εμφανίστηκαν χιλιάδες μεγάλες έγχρωμες φωτογραφίες του Μπαράκ Ομπάμα με τη γενειάδα του Μπιν Λάντεν στο πηγούνι του και μια μουσουλμανική προσευχή στο μέτωπό του. Και στα δεξιά του Ομπάμα είναι ο πιο όμορφος όλων των στρατηγών, ο Αμπντέλ αλ-Σίσι, Υπουργός Άμυνας, αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού.

Έτσι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί. Τα τρία κρατικά τηλεοπτικά κανάλια παίζουν τώρα ένα 24ωρο banner στα αγγλικά, στο επάνω αριστερό μέρος της οθόνης: “Η Αίγυπτος πολεμά την τρομοκρατία». Και φαίνεται ότι οι θεατές έχουν την τάση να το πιστεύουν. Η αποκρουστική δολοφονία των 25 αστυνομικών στο Σινά και οι αξιοπρεπείς στρατιωτικές κηδείες τους αυτή την εβδομάδα έδιωξαν τη δολοφονία 36 κρατούμενων που δεν είχαν καταδικαστεί και μεταφέρονταν με ένα βαν της αστυνομίας από άνδρες της ασφάλειας στο Δέλτα, από τα εξώφυλλα των εφημερίδων. Η Al-Ahram είχε μισή σελίδα γεμάτη με φωτογραφίες αυτών των νέων ανδρών και μια έγχρωμη εικόνα των πτωμάτων τους παραταγμένα μετά την δολοφονία τους. Θα μπορούσες να την περάσεις για μια εικόνα νεκρών Ιρακινών αστυνομικών και θυμάτων της Συρίας.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Human Rights Watch λέει ότι μπορεί να επιβεβαιώσει πως 37 χριστιανικές εκκλησίες έχουν καταστραφεί σε ολόκληρη την Αίγυπτο. Στην Μίνια, για παράδειγμα, μουσουλμάνοι συμπαθούντες την Αδελφότητα εγκατέλειψαν την διαμαρτυρία τους μετά την είδηση ​​των μαζικών δολοφονιών στο τζαμί Ραμπάα αλ Ανταουίγια στο Κάιρο και επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και Χριστιανικά ιδρύματα. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα χριστιανικό ιδιοκτησίας πλωτό σπίτι στο Νείλο στο οποίο δύο άνδρες – ένας από αυτούς μουσουλμάνος – κάηκαν μέχρι θανάτου. Συνολικά, οι ξένες ΜΚΟ πιστεύουν τώρα ότι 121 άνδρες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στην Πλατεία Ραμσή την Παρασκευή και ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε ένα πολυβόλο σε πλήθη, που καθοδηγούνταν από τηλεοπτικές κάμερες οι οποίες συνδέονταν με τα οχήματά τους.
Στο ανάποδο κόσμο στον οποίο πλέον όλοι φαίνεται να είναι καταδικασμένοι να ζουν στην Αίγυπτο, κάποιοι Κόπτες στην Άνω Αίγυπτο δεν κατηγορούν τους μουσουλμάνους για την καταστροφή της εκκλησίας τους, αλλά τον Πρόεδρο Ομπάμα. Μια κοινή φήμες είναι ότι ο Ομπάμα έχει έναν μουσουλμάνο αδελφό – και ότι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ υποστήριξαν δήθεν την Αδελφότητα.

Οι αιγύπτιοι δημοσιογράφοι που συναντώ στους δρόμους του Καΐρου παραπονιούνται ότι δεν μπορούν πλέον να γράφουν ελεύθερα, αν και – για να κρατήσω μια ισορροπία στις κατηγορίες- θα πρέπει να θυμόμαστε ότι περισσότεροι συγγραφείς διώχθηκαν κατά την ηγεσία του Μοχάμεντ Μόρσι απ’ ότι τα προηγούμενα 185 χρόνια της αιγυπτιακής ιστορίας.
Ανάμεσα στις λίγες φωνές της δημοσιογραφικής λογικής είναι ο Εμάντ Εντίν Χουσεΐν της εφημερίδας Al-Shorouk. Γράφοντας για τους 36 κρατούμενους που σκοτώθηκαν στο φορτηγό της αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα, λέει ότι «η Μουσουλμανική Αδελφότητα μπορεί να έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα ή να έκανε πλύση εγκεφάλου σε πολλούς αμάχους, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την δολοφονία τους … Η αιγυπτιακή κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλιστεί την αποτελεσματικότητα των αστυνομικών, μερικοί από τους οποίους ενήργησαν πολύ επιθετικά προς τους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών».
Αυτό είναι πολύ ήπιο. Τα παλικάρια από την κρατική ασφάλεια επέστρεψαν με όλη τη σκληρότητα της εποχής Μουμπάρακ και με τη βοήθεια – όπως το 2011 – των έμμισθων κακοποιών και των πρώην κρατούμενων που χρησιμοποιούνται για να βαράνε τους διαδηλωτές με ράβδους σιδήρου. Έτσι, ο Μουμπάρακ που βγήκε από τις σκοτεινές φυλακές Τόρα – όπου επίσης κρατούνται και οι εχθροί του- θα βρει τη νέα Αίγυπτο της ελευθερίας του αμυδρά οικεία.

http://www.independent.co.uk/voices/comment/a-freed-mubarak-should-feel-at-home-in-todays-topsy-turvy-egypt-8778778.html

Keywords
Τυχαία Θέματα