Αριστοτέλειο με καθηγητές του Ερντογάν

Σε Τούρκους πανεπιστημιακούς που ελέγχονται απευθείας από την Άγκυρα, και προφανώς από το καθεστώς Ερντογάν, εκχωρεί η ελληνική κυβέρνηση την εκπαίδευση της μειονότητας στη Θράκη, προχωρώντας σε μια ακατανόητη ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της γείτονος, το οποίο επί σειρά ετών απορριπτόταν από την Αθήνα.


Οπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ιδρύει, με

τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας, έδρες καθηγητών Τουρκικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, καθώς και Μουσουλμανικής Θρησκείας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του, σε συνεργασία με τουρκικά πανεπιστήμια! Έδρες τις οποίες θα καταλάβουν καθηγητές ερχόμενοι απευθείας από συνεργαζόμενα με το ΑΠΘ τουρκικά πανεπιστήμια και δεν θα ελέγχονται καν από το ελληνικό κράτος!

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε αιφνιδιαστικά να εισαγάγει την τουρκική γλώσσα στη δημόσια εκπαίδευση της μειονότητας -ξεκινώντας με ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε νηπιαγωγεία περιοχών της Θράκης!-, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για την πολιτική της κυβέρνησης στο πεδίο των εύθραυστων σχέσεων με την Τουρκία αυτή την περίοδο. Εκφράζεται δε έντονα η ανησυχία μήπως η κυβέρνηση, πιεζόμενη σε άλλα μέτωπα των διμερών σχέσεων, όπως η έκδοση των Τούρκων πραξικοπηματιών, το Προσφυγικό ή οι προκλήσεις στο Αιγαίο, επιχειρεί να κατευνάσει το καθεστώς Ερντογάν κάνοντας παραχωρήσεις σε έναν τομέα όπως η Παιδεία, όπου έτσι κι αλλιώς οι αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι «χαλαρές», υπό την έννοια ότι προτάσσει δήθεν ευαισθησίες περί δικαιωμάτων υποβαθμίζοντας τους εθνικούς κινδύνους από την επεκτατική πολιτική της Αγκυρας.

Ειδικά για το θέμα της τουρκικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία -με σκοπό προφανώς να μπει στη συνέχεια στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση- ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και έχει προκαλέσει σάλο στην εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία ζητά την απόσυρση του προγράμματος, πολύ περισσότερο που δεν έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος εφαρμογής, ούτε προηγήθηκε ο αναγκαίoς σε τέτοιες περιπτώσεις διάλογος.

Οι έδρες στο ΑΠΘ


Η απόφαση για την ίδρυση Τομέα Μουσουλμανικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υπογράφηκε από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου τον περασμένο Δεκέμβριο. Είχε προηγηθεί αίτημα από Συλλόγους Εκπαιδευτικών Μειονοτικών Σχολείων της Ξάνθης και του Εβρου που ζητούσαν «την άμεση ανάπτυξη και στελέχωση του Τομέα Μειονοτικής Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και τη δημιουργία εδρών καθηγητών Τουρκικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας καθώς και Θρησκευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας», ενώ καθοριστική ήταν και η παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Η ίδρυση του τομέα αποτελεί ουσιαστικά επέκταση της συνεργασίας του ΑΠΘ και με άλλα τουρκικά πανεπιστήμια πέραν του Τσανάκαλε, με το οποίο έχει ήδη στενή σχέση.
Ουσιαστικά, διαμορφώνεται μια επικίνδυνη ατραπός: Τούρκοι καθηγητές, χωρίς κανέναν έλεγχο, θα διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις σπουδές και το συνολικό «εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και ιδιαίτερο θρησκευτικό φορτίο» που θα αποκτούν οι φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος, δηλαδή οι αυριανοί εκπαιδευτικοί της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Διαμορφώνεται δηλαδή μια κατάσταση όπου τα παιδιά της μειονότητας θα μορφώνονται κατά μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις οδηγίες της Αγκυρας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό!

Μάλιστα τώρα αποκαλύπτεται ότι, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας, αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ αποκλειστικά με μαθητές από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης! Οπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, θα... παράγουμε περισσότερους εκπαιδευτικούς μειονοτικών σχολείων από όσους έχουμε ανάγκη - σημειωτέον, ισχύει πάντα ότι μόνο οι προερχόμενοι από τη μειονότητα μπορούν να διδάξουν στα σχολεία της. Εκτός δηλαδή από εκείνους που όντως θα απασχοληθούν στα σχολεία, θα αυξηθούν και όσοι θα έχουν λάβει εκπαίδευση από Τούρκους πανεπιστημιακούς.

Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε τους πάντες, αφού ανατρέπει τη σημερινή κατάσταση κατά την οποία τον κεντρικό ρόλο στην εκπαίδευση της μειονότητας είχε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με σχετική εμπειρία άνω των 15 ετών. Ο πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», εκφράζει φόβους για υπόγειες διαδρομές υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το «χατίρι» κύκλων που θέλουν να απομακρύνουν την εκπαίδευση της μειονότητας από ανθρώπους που ξέρουν πώς να τη χειριστούν. Μάλιστα η Πρυτανεία έστειλε και επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θέτοντας ερωτήματα σχετικά με «την καταλληλότητα της προετοιμασίας των εν λόγω εκπαιδευτικών». Το σημαντικότερο από αυτά, σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη, είναι με ποιον τρόπο θα ασκείται ο έλεγχος στον τομέα Μειονοτικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ.

Η Πρυτανεία του ΔΠΘ καταγγέλλει εμμέσως συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του πανεπιστημίου, εξ ου και εξέφρασε στον κ. Τσίπρα τον έντονο προβληματισμό της για τις επιδιώξεις ορισμένων κύκλων που έχουν ως πρωταρχικό διακύβευμα να βρεθεί η εκπαίδευση των μελλοντικών εκπαιδευτικών του μειονοτικού προγράμματος εκτός ΔΠΘ και εκτός Θράκης.
Ουσιαστικά η Πρυτανεία φωτογραφίζει έτσι τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων της Ξάνθης και του Εβρου, οι οποίοι πέραν του αιτήματος για τον Τομέα Μουσουλμανικών Σπουδών στο ΑΠΘ είχαν ζητήσει την άμεση κατάργηση του Διδασκαλείου Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος (ΔΕΜΠ) στην Αλεξανδρούπολη.

Κώστας Γαβρόγλου: Ο υπουργός Παιδείας έκανε δεκτό ένα πάγιο αίτημα της Αγκυρας, που ως τώρα η Ελλάδα απέρριπτε

Τουρκικά στο νηπιαγωγείο


Την ίδια ώρα η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος για την τουρκική γλώσσα σε νηπιαγωγεία της μειονότητας φουντώνει τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις. Εκπαιδευτικοί εκφράζουν φόβους για δημιουργία ενός παράλληλου εκπαιδευτικού συστήματος που δημιουργείται, υποστηρίζοντας ότι μετά τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία έρχονται και τα δίγλωσσα δημοτικά. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας απαντούν εμμέσως ότι δεν πρόκειται για δίγλωσσα νηπιαγωγεία, αλλά για πρόγραμμα με στόχο την αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό του νηπιαγωγείου. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γεράσιμος Κουζέλης δηλώνει πάντως στο «ΘΕΜΑ» ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί από την ερχόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το ΙΕΠ, «η πιλοτική παρέμβαση προβλέπει τη χρήση της μητρικής γλώσσας ως γλώσσας στήριξης με στόχο την αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό του νηπιαγωγείου, την αποτελεσματικότερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ισορροπημένη γλωσσική και κατά προέκταση γνωστική ανάπτυξη, καθώς και την καλύτερη προετοιμασία για επιτυχή επίδοση στις πρώτες τάξεις του δημοτικού».
Πάντως, εκπαιδευτικοί της Θράκης δηλώνουν αντίθετοι στα δίγλωσσα νηπιαγωγεία και ετοιμάζουν επιστολές προς το υπουργείο Παιδείας, ενώ ερωτήματα θέτουν ακόμα και εκπαιδευτικοί που δεν είναι κατ’ ανάγκην αντίθετοι. Ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης ζητεί την απόσυρση του προγράμματος, αναφέροντας ότι «η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας της προσχολικής αγωγής, αλλά και της ισονομίας και ισοπολιτείας, ίδρυσε σε όλους τους μειονοτικούς οικισμούς νέα νηπιαγωγεία στα οποία γράφτηκαν και φοιτούν τα νήπια των μουσουλμάνων συμπολιτών μας, όπου τα νήπια μιλάνε την ίδια γλώσσα και δεν υπάρχει πρόβλημα στη μεταξύ τους επικοινωνία».

Οι δάσκαλοι της Ροδόπης κατήγγειλαν ότι «η κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα μουσουλμάνων βουλευτών οι οποίοι είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Προξενείο για τη δημιουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων, πάγιο αίτημα της Αγκυρας».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» εκφράζει επίσης τη διαφωνία του, ενώ η Αυτόνομη Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ξάνθης, η οποία τάσσεται υπέρ της διγλωσσίας στην προσχολική εκπαίδευση, σημειώνει ότι το ΙΕΠ όφειλε να συζητήσει με την εκπαιδευτική κοινότητα σε σχέση με τα ερωτήματα που εγείρονται για τη φιλοσοφία, τη διαδικασία, τις εργασιακές συνθήκες, καθώς και να διευκρινίσει τον τρόπο εφαρμογής του ώστε να μην αφήσει πεδίο ανοιχτό σε λογικές ανησυχίες, αλλά και σε παρερμηνείες ή σκόπιμες στρεβλώσεις.

Οι εκπαιδευτικοί της Θράκης δηλώνουν αντίθετοι στα δίγλωσσα νηπιαγωγεία και ετοιμάζουν επιστολές προς το υπουργείο Παιδείας

Μόνο τους «πιστούς» καθηγητές άφησαν στα πανεπιστήμα


Ακόμη και τους πρυτάνεις των τουρκικών πανεπιστημίων διορίζει πλέον ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας. Την ίδια ώρα ξεπερνούν τους 50.000 όσοι πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους με τη ρετσινιά του Γκιουλενιστή και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση Γιλντιρίμ έχει θέσει σε εφαρμογή μια εκστρατεία διώξεων και εκφοβισμού πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών της χώρας, με στόχο -όπως ευθέως καταγγέλλεται- η κατάλυση της ελευθερίας του λόγου και του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης στην Τουρκία. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας «προδότες», δίνοντας το σύνθημα στην ελεγχόμενη δικαιοσύνη να ξεκινήσει ένα πογκρόμ εναντίον τους.

Οι διώξεις δεν αφορούν μονάχα τα δημόσια πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και τα ιδιωτικά. Καθημερινά πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί στοχοποιούνται με δημοσιοποίηση φωτογραφιών και στοιχείων τους στα social media και δέχονται απειλές από ισλαμιστές και Γκρίζους Λύκους.

Η υπερεξουσία για διορισμό των πρυτάνεων -αντί των εκλογών που ίσχυαν έως τώρα- δόθηκε στον Τούρκο πρόεδρο με την πρόσφατη απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου. Ηδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά στις αλλαγές, επικαλούμενη την ανάγκη να αποφευχθούν «διαμάχες μεταξύ διάφορων πολιτικών ομάδων εντός των ιδρυμάτων».
Οι εκλογές οργάνων στα 181 πανεπιστήμια της Τουρκίας ανεστάλησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Ηδη ο Ερντογάν διόρισε τον Μεχμέντ Εζκάν, βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, στη θέση της ιδιαίτερα δημοφιλούς Γκιουλάι Μπαρμπαρόσογλου, η οποία είχε εκλεγεί θριαμβευτικά με 86% πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «D.W.», από τον περασμένο Ιούλιο 4.811 μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού απομακρύνθηκαν από τα τουρκικά πανεπιστήμια. Επιπλέον 2.800 συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν ή καταγγέλθηκαν πρόωρα και απολύθηκαν 1.100 διοικητικοί υπάλληλοι. Η κατηγορία είναι ότι ήταν φίλα προσκείμενοι προς τους πραξικοπηματίες. Παράλληλα, έως τις αρχές του 2017 ξεπέρασαν τους 28.000 οι εκπαιδευτικοί που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ 10.000 επιπλέον τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με την κατηγορία ότι διατηρούν διασυνδέσεις με την «τρομοκρατία».

Τι απαντά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τη συνεργασία με Τούρκους καθηγητές

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επιχειρεί να απαντήσει στο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος για δημιουργία έδρας τουρκικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ, χαρακτηρίζοντάς το ως αναληθές, επιβεβαιώνοντας όμως ουσιαστικά ότι συνεργάζεται με Πανεπιστήμια της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το ΑΠΘ έχει αυτή τη στιγμή σε ισχύ συνεργασίες με 160 Πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκ των οποίων οι 6 αφορούν συνεργασίες με τουρκικά πανεπιστήμια. Οι συμφωνίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ερευνητικής κυρίως συνεργασίας και προβλέπουν ολιγοήμερες ανταλλαγές διδασκόντων, φοιτητών, ερευνητών και προσωπικού αλλά όχι τη διδασκαλία μαθημάτων στα προγράμματα σπουδών του ΑΠΘ».

Δηλαδή παραδέχονται μόνοι τους ότι έρχονται και Τούρκοι καθηγητές στο Ίδρυμα, εννοείται με τη μορφή της ανταλλαγής (έρχονται και φεύγουν), καθώς η εφημερίδα μας ουδέποτε ανέφερε ότι έχουν ήδη προσληφθεί από το ελληνικό Πανεπιστήμιο, αλλά εστίασε στην ουσία ότι οι καθηγητές από τη γείτονα θα έρχονται σε επαφή με τους εδώ φοιτητές. Μάλιστα, η απόφαση για την ίδρυση τομέα μειονοτικής εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, την οποία επίσης παραδέχεται, υπεγράφη από τον υπουργό Παιδείς Κ. Γαβρόγλου τον περασμένο Δεκέμβριο. Ακολουθεί η απάντηση του ΑΠΘ:

Ανακοίνωση του ΑΠΘ για τα θέματα μειονοτικής εκπαίδευσης

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο τα οποία αφορούν τη σχέση του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με τη μουσουλμανική μειονότητα Θράκης αλλά και τις γενικότερες σχέσεις με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Τουρκίας, οφείλουμε να απαντήσουμε σε αναληθή και, πιθανώς, κακόβουλα σχόλια για το ΑΠΘ και τις σχέσεις του με τη γείτονα Τουρκία.

1. Η ίδρυση Τομέα μειονοτικής εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης αφορά εσωτερική διοικητική αναδιοργάνωση του Τμήματος και θεσμοποίηση μιας ήδη υπάρχουσας γνωστικής περιοχής και όχι την ίδρυση νέου Τμήματος.

Ο Τομέας Μειονοτικής Εκπαίδευσης λειτουργούσε άτυπα από το 2011 και θεσμοθετήθηκε πρόσφατα. Τα μαθήματα του Τομέα προσφέρονται εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια από εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ή διδάσκοντες του ΠΔ 407/80 που επιλέγονται σύμφωνα με τους κανόνες της ελληνικής νομοθεσίας και τις ακαδημαϊκές προδιαγραφές. Άλλωστε προσλήψεις νέων καθηγητών δεν έχουν γίνει στο ΑΠΘ από το 2010. Στο τρέχον εξάμηνο ένας καθηγητής προσφέρει μαθήματα Τουρκικής Γλώσσας στο Τμήμα. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και έχει στο παρελθόν συνεργαστεί με πολλά ΑΕΙ (ενδεικτικά: Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)

Δεν υφίσταται ούτε πρόβλεψη ούτε επιθυμία για τη σύσταση ανεξάρτητου σχετικού Τμήματος στην Παιδαγωγική Σχολή.

2. Η εισαγωγική κατεύθυνση μουσουλμανικών σπουδών αποτελεί επιστημονικό γνωστικό αντικείμενο, μέρος του συνόλου του προγράμματος του Τμήματος Θεολογίας.

Στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ λειτουργεί από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών (ΦΕΚ ίδρυσης 69/19-04-2016) με σκοπό:

• Να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στο επιστημονικό πεδίο της μελέτης της θρησκείας και του πολιτισμού.

• Να παρέχει τη δυνατότητα πανεπιστημιακής θεολογικής εκπαίδευσης σε μουσουλμάνους το θρήσκευμα, μέλλοντες εκπαιδευτικούς της Δυτικής Θράκης (σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν. 4115/2013: Ιεροδιδάσκαλοι της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και ενίσχυση της φοίτησης μουσουλμανοπαίδων στα δημόσια σχολεία της Θράκης).

• Να προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους μη μουσουλμάνους ενδιαφερόμενους, πτυχιούχους και μη, οι οποίοι επιζητούν εξειδίκευση στις ισλαμικές σπουδές, να ενισχύσουν και να διευρύνουν τους μαθησιακούς και επαγγελματικούς τους προσανατολισμούς.

Στη συγκεκριμένη Κατεύθυνση δεν διδάσκει κανείς Τούρκος πολίτης. Είναι όλοι Έλληνες πολίτες και όλοι (είτε μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ή των υπολοίπων πανεπιστημίων της ημεδαπής έπειτα από ανάθεση, καθώς και οι διδάσκοντες με το ΠΔ 407/80) προσλαμβάνονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπάρχει συνεργασία για διδασκαλία με κανέναν καθηγητή ή Πανεπιστήμιο της Τουρκίας.

3. Το ΑΠΘ έχει αυτή τη στιγμή σε ισχύ συνεργασίες με 160 Πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκ των οποίων οι 6 αφορούν συνεργασίες με τουρκικά πανεπιστήμια. Οι συμφωνίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ερευνητικής κυρίως συνεργασίας και προβλέπουν ολιγοήμερες ανταλλαγές διδασκόντων, φοιτητών, ερευνητών και προσωπικού αλλά όχι τη διδασκαλία μαθημάτων στα προγράμματα σπουδών του ΑΠΘ.

4. Το Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ καταβάλλει προσπάθεια ώστε να προσφέρονται μαθήματα εκμάθησης όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού ξένων γλωσσών προς τους φοιτητές του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο αυτό έχει διδαχθεί κατά καιρούς και η Τουρκική γλώσσα. Τελευταία φορά διδάχθηκε το εαρινό εξάμηνο του 2014.

5. Το ΑΠΘ έχει μακρόχρονη εμπειρία και σημαντική τεχνογνωσία σε θέματα μειονοτήτων και πολυπολιτισμικότητας.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικότερα το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει συσσωρευμένη επιστημονική και κοινωνική πρακτική από την εκπαίδευση των φοιτητών και φοιτητριών της μειονότητας με εξαιρετικά θετικές αξιολογήσεις καθώς εδώ και μία εξαετία εισάγονται και εκπαιδεύονται φοιτητές και φοιτήτριες από τη μειονότητα χωρίς να έχει υπάρξει κάποια διαμαρτυρία ή πρόβλημα. Οι απόφοιτοι του Τμήματος που έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης μπορούν να διδάξουν σε σχολεία της μειονότητας.

Άλλωστε, με βάση την αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, πριν από την ψήφιση του πρόσφατου νόμου, δηλώνεται με σαφήνεια ότι η λειτουργία του Διδασκαλείου Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος συνιστά διάκριση για μια κατηγορία εκπαιδευτικών, καθώς προσθέτει δύο επιπλέον έτη σπουδών στον τετραετή κύκλο φοίτησης που ισχύει για όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας.

Όλα τα προγράμματα σπουδών καθώς και οι διδάσκοντες του ΑΠΘ, συμπεριλαμβανομένων των παραπάνω, αξιολογούνται διαρκώς μέσω ενός προηγμένου συστήματος εσωτερικής διασφάλισης ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) για το οποίο έχουμε λάβει συγχαρητήρια και από εσωτερικούς φορείς αλλά και επισήμως από την ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων που πραγματοποίησε την εξωτερική αξιολόγηση του Ιδρύματος το Δεκέμβριο του 2015.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να πρωτοπορεί σε θέματα έρευνας και διδασκαλίας με γνώμονα πάντα την αριστεία και την ποιότητα».

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
αριστοτελειο, ερντογαν, το θεμα, υπουργείο παιδείας, εν λόγω, τμήμα θεολογίας, αθηνα, θεμα, θεσσαλονικη, ΑΠΘ, αιγαιο, συριζα, αποσυρση, σχολεια, σημαίνει, δπθ, τσιπρας, αλεξανδρουπολη, ελλαδα, νέα, media, εκλογες, akp, ισχύ, δεπ, αει, υφίσταται, φεκ, βουλη, γνώμονα, protothema, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αποσυρση αυτοκινητων 2011, κλειστα σχολεια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, δημοκριτειο, το θεμα, βουλη των ελληνων, δπθ, θεμα, θρακη, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, υπουργείο παιδείας, ωρα, αγκυρα, αει, αρθρο, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αφορμη, γεγονος, γινει, γειτονα, γλωσσα, γνώμονα, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δεπ, δευτεροβαθμια, δυνατοτητα, δοθηκε, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, εκστρατεια, εν λόγω, εννοια, εξελιξη, επιθυμια, ερχονται, ετη, ετων, ετος, εφημεριδα, ζητα, ιδια, ιδρυση, ισχυει, υφίσταται, ιδρυμα, καποδιστριακο, κυβερνηση, κινηση, λειτουργια, μορφη, νηπιαγωγειο, νηπια, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, ουσια, παιδια, πεδιο, πογκρομ, πολιτεια, προγραμματα, προσληψεις, πρυτανης, ρυθμισεις, ρολο, συνεχεια, σειρα, συγχαρητηρια, σχολια, τμημα, τουρκια, ισχύ, υπουργος παιδειας, φορα, δημοτικα, εφαρμογη, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, υπουργειο, media, protothema, σημαίνει, τμήμα θεολογίας, θεματα, θεσεις
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα