Αρχίζει 11 χρόνια μετά, η δίκη για τη Siemens

Στο μεγαλύτερο φιάσκο, δικαστικό και πολιτικό, τείνει να εξελιχθεί η μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα, η υπόθεση της Siemens. Έντεκα χρόνια μετά την δικαστική δρομολόγησή της, μετά απο αναβολές για μη μεταφρασμένα έγγραφα, παραλείψεις και απουσίες όπως π.χ πολιτικών προσώπων αλλά και των πρωταγωνιστών Χριστοφοράκου- Καραβέλα, η δίκη έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει σήμερα στο Τριμελές εφετείο Κακουργημάτων. Μόνο που η Δικαιοσύνη

θα πρέπει να αντιμετωπίσει , το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αποκαλύφθηκε προ μηνών απο τον τότε εισαγγελέα Χαρ. Τζώνη, και δεν είναι άλλο απ ότι ήδη τα αδικήματα έχουν ξεκινήσει να παραγράφονται:

"Από την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος ηδη έχει παύσει η ποινική δίωξη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για μισούς από τους κατηγορούμενους. Κάθε λεπτό που περνάει το αδίκημα παραγράφεται, ενώ η πράξη της δωροδοκίας έχει χρόνο τέλεσης το διάστημα 1997 - 1998 και ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ούτε η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό. Πρόκειται για εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση" επεσήμανε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Το φιάσκο της μη μετάφρασης

Η δίκη "παραλίγο" να ξεκινήσει τον περασμένο Ιούνιο όμως αναβλήθηκε αορίστως διότι δεν είχε μεταφραστεί στα Γερμανικά και Γαλλικά (δηλαδή στη μητρική γλώσσα κατηγορουμένων όπως επιτάσσει ο νόμος) το παραπεμπτικό βούλευμα. Επίσης δεν είχε επιδοθεί νομίμως η κλήση σε έναν κατηγορούμενο. Τα γραφειοκρατικά αυτά ζητήματα κατέδειξαν απλώς την δυσκαμψία ενός συστήματος, απαξιώνοντας τελικά την ίδια την απονομή δικαιοσύνης. Απο εκείνη τη στιγμή μάλιστα ξεκίνησε μια διαδικασία απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών για να βρεθεί πρόσωπο που θα φορτωθεί το φιάσκο.

Τα μαύρα ταμεια

Η δίκη αφορά την υπόθεση του σκανδάλου των "μαύρων ταμείων, με 64 κατηγορούμενους να έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο, σχετικά για την υπόθεση των "παράνομων πληρωμών" στο πλαίσιο της σύμβασης μεταξύ της εταιρίας Siemens και του ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων η οποία υπογράφει το 1997 επί υπουργού Μεταφορών, Τάσου Μαντέλη (σσ δικάζεται από άλλο δικαστήριο καθώς η δικογραφία διαχωρίστηκε).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν "ωφέλιμες πληρωμές" -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις "μίζες" -εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.

Η πλευρά των κατηγορουμένων πρώην στελεχών του Οργανισμού αμφισβητεί τόσο την ύπαρξη ζημιάς, όσο και το ύψος ζημίας του ΟΤΕ. Σύμφωνα πάντως με το κατηγορητήριο, τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν, καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

Ο Θ. Τσουκάτος

Στη μεγάλη δίκη το λίθο του "αναθέματος" για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα το οποίο απουσιάζει απο τη διαδικασία, σηκώνει ο πάλαι ποτέ στρατηγός της Χαριλάου Τρικούπη, Θόδωρος Τσουκάτος. Ο Θόδωρος Τσουκάτος απηλλάγη για μια σειρά κατηγοριών όπως ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αλλά παραπέμφθηκε με το ίδιο βούλευμα το οποίο ερμήνευσε ότι η περίφημη "συμφωνία του 2%" (που κατά τους Γερμανούς δινόταν ως μίζα στα πολιτικά κόμματα) πήγε στα στελέχη του ΟΤΕ και κατηγορείται για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία.

Σύμφωνα με την κατηγορία σε βάρος του, ο κ. Τσουκάτος, από τις 4/2/1999 έως τις 25/5/1999, ενώ ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού σταδιακά μέσω λογαριασμών παρένθετων προσώπων έλαβε ποσό 450.000 ευρώ λειτουργώντας ως ενδιάμεσος του τότε υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, προκειμένου να διατεθούν τα χρήματα αυτά σε τότε στελέχη του ΟΤΕ.

Ο κ. Τσουκάτος στο παρελθόν, δημόσια και ενώπιον των δικαστικών αρχών έχει υποςτηρίξει πως το επίμαχο ποσό δόθηκε από τη Siemens ως χορηγία στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, ο ισχυρισμός του αυτός δεν έγινε δεκτός από το δικαστικό συμβούλιο, παρότι δυο ταμίες του κόμματος έχουν καταθέσει πως πήγε μεγάλα ποσά εκείνη την περίοδο στο κόμμα.

Κατηγορούμενοι

Για την υπόθεση του ΟΤΕ, στο εδώλιο παραπέμπονται:

19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων, για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.

14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος

1 κατηγορούμενη -σύζυγος του καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα- για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που παραπέμπονται στο εδώλιο είναι 13 Γερμανοί κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο επονομαζόμενος και άρχοντας των "μαύρων ταμείων", Ράινχαρντ Σίκατσεκ.

Υπόλογος επίσης είναι ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού, Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κα, όπως και οι καταζητούμενοι, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας.

Επίσης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κα.

Οι ιδιώτες, χρηματιστές επιχειρηματίες κλπ, Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς κα.

Κατηγορούμενοι είναι επίσης τα δύο τραπεζικά στελέχη, Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα