Αποχωρεί ο «αρχιτέκτονας της ισραηλινής πολιτικής στο Ιράν» Εχούντ Μπαράκ

Την απόφασή του να παραιτηθεί από την πολιτική και να μην θέσει υποψηφιότητα για εκλογή στη Κνεσέτ στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ. Κάποιοι σχολιαστές εκτιμούν ότι ο Μπαράκ προσπαθεί να αποφύγει τις εκλογές αφού οι προοπτικές για το μικρό κεντρώο κόμμα του δεν είναι και οι καλύτερες, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ηγέτης του κόμματος Likud, πιθανόν

να τον πείσει να επιστρέψει στην άμυνα ως επαγγελματίας. Άλλοι θεωρούν ότι  ο 70χρονος Μπαράκ, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως πρωθυπουργός και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, μπορεί να κουράστηκε από την προεκλογική εκστρατεία και να θέλει να επικεντρωθεί στο ιρανικό ζήτημα πριν από την αποχώρησή του. Ο Μπαράκ πάντως δήλωσε ότι θέλει να περάσει χρόνο με την οικογένειά του και ότι η ποτέ δεν ήταν παθιασμένος με την πολιτική.

Εκτιμήσεις θέλουν ως διάδοχό του τον νυν υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Αναμφίβολα πάντως η απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει το περιεχόμενο ενός υπουργείου που εποπτεύει τα πάντα, από την ένοπλη σύγκρουση ως τη διοίκηση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών και τις επαφές με την Αίγυπτο.

Ο Εχούντ Μπαράκ είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής που ακολουθεί το Τελ Αβίβ έναντι του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, συμβαδίζοντας με την εξίσου σκληρή στάση που τηρεί ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου. Κατά τους τελευταίους μήνες όμως η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών φέρεται να είχε επιδεινωθεί απότομα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, αιτία της σύγκρουσης ήταν αίτημα του Μπαράκ να θητεύσει ως υπουργός Άμυνας και στην επόμενη κυβέρνηση, σε περίπτωση που ο Νετανιάχου προκήρυσσε πρόωρες εκλογές.

Ο Ντένις Ρος, πρώην σύμβουλος του Ομπάμα, χαρακτηρίζει τον Μπαράκ «ίσως τον μεγαλύτερο συνήγορο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν».
«Είχε πολύ στενές σχέσεις με τους αμερικανούς ομολόγους του και ενώ αυτό είχε επίδραση στην ετοιμότητά του να ενεργήσει στρατιωτικά κατά του Ιράν, είχε προετοιμαστεί για μια μονομερή ισραηλινή επίθεση αν το θεωρούσε απαραίτητο» δήλωσε στο Reuters ο Ρος.

Η Χαμάς θεωρεί ότι η απόφαση του Μπαράκ αποδεικνύει πόσο καταστροφική ήταν για το Ισραήλ η πρόσφατη επίθεση στη Γάζα. «Αποδεικνύει την πολιτική και στρατιωτική αποτυχία της κυβέρνησης Νετανιάχου» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ.

http://www.reuters.com/article/2012/11/26/us-israel-politics-barak-idUSBRE8AP08E20121126

Keywords
Τυχαία Θέματα