Απίστευτη τουρκική πρόκληση: Μην τολμήσετε να κατοικήσετε νησιά του Αιγαίου!

Σε μια ακόμη πρόκληση προχώρησε η Τουρκία την ώρα μάλιστα που είναι σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Μέσα από ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ουσιαστικά προειδοποιεί την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου, σχέδιο που προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Ναυτιλίας με επιστολή του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού στη Βουλή.

Όπως

ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε προκλητικό μήνυμα στην Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση 28 μικρών νησιών.

Η Άγκυρα επικαλούμενη πως δεν κατονομάστηκαν τα νησιά, επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των “γκρίζων ζωνών”. Διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως «ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση στην ελληνική βουλή, αναφέρθηκε σε σχέδια εποίκησης και κατασκευής έργων της ελληνικής κυβέρνησης σε 28 μικρά νησιά στο Αιγαίο. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε ποια νησιά περιλαμβάνει αυτός ο σχεδιασμός.

Η χώρα μας έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί de facto καταστάσεις από την Ελλάδα επί διαφιλονικούμενων γεωγραφικών σχηματισμών και ότι (αυτές οι καταστάσεις) δεν θα έχουν καμία νομική ισχύ. Αναμένουμε από τη γείτονά μας την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με βάση την κοινή λογική σε ένα τέτοιο θέμα λεπτής ευαισθησίας τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για την κοινή μας γνώμη».

«Για μας το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο. Δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση» τόνισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και επεσήμανε ότι το ελληνικό υπουργείο μπορεί να επανέλθει με επιπλέον ανακοίνωση.

Το έγγραφο Σαντορινιού, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, και το οποίο επικαλείται η Τουρκία ανέφερε πως «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους».

Του προκλητικού μηνύματος της Άγκυρας είχε προηγηθεί και γραπτή ερώτηση προς τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σχετικά με την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου, από τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Aϋτούν Τσιράι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αλλαγή του τουρκικού συντάγματος.

Οι ερωτήσεις που υπέβαλε αφορούν στα 18 νησιά του Αιγαίου, τα οποία βρίσκονται , όπως διατείνεται “υπό την κατοχή της Ελλάδας”, αλλά και στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο Αϋτούν Τσιράι ζητά από τον Τούρκο πρωθυπουργό να του απαντήσει γραπτώς -μεταξύ άλλων- στα εξής ερωτήματα:

* Είναι αλήθεια ότι 18 τουρκικά νησιά και μία τουρκική βραχονησίδα, που δεν δόθηκαν με τη συνθήκη της Λωζάνης, έχουν παραδοθεί στον ελληνικό στρατό;

* Είναι αλήθεια ότι δεν έχει δοθεί καμία νότα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα για το ότι σκοτώνει, συλλαμβάνει, δικάζει πολίτες μας που πλέουν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα της Τουρκίας;

* Είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν ασκήσεις μέσα σε τουρκικά χωρικά ύδατα και εδάφη;

* Είναι αλήθεια ότι τα τουρκικά αεροπλάνα και ελικόπτερα παρενοχλούνται από τα ελληνικά;

* Είναι αλήθεια ότι στα νησιά αυτά που είναι τουρκικά μπορεί να πάει κάποιος Τούρκος μόνο με διαβατήριο;

* Είναι αλήθεια ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, για να περάσει από το Αϋδίνιο στο νησί Μαράθι του ζητήθηκε διαβατήριο;

* Τι απαντάτε ως πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας για το ότι απαιτείται διαβατήριο και υπάρχει ελληνική σημαία σε τουρκικά εδάφη;

* Όσον αφορά το Κυπριακό, πώς σκέφτεστε να εμποδίσετε την προσπάθεια να καταργηθούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό;

Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σημειώθηκε και νέα τουρκική παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου την Πέμπτη στο Αιγαίο.

Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη, δύο από τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό, προέβησαν επίσης σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στο βορειοανατολικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα