Απεργιακός πυρετός στη Γαλλία: Πυρπολήσεις οχημάτων και συλλήψεις μαθητών

Μάχες σώμα με σώμα λαμβάνουν χώρα από το πρωί της Τετάρτης στη Γαλλία, ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους για τον εργασιακό νόμο και τις αστυνομικές δυνάμεις.

Το αποκορύφωμα των συγκρούσεων, ήταν όταν ένα περιπολικό τυλίχθηκε στις φλόγες από διαδηλωτές στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι. Νωρίτερα, οι δυνάμεις της τάξης είχαν απωθήσει από την πλατεία 300 αντιδιαδηλωτές –ανάμεσά τους και αρκετοί μαθητές- κάνοντας

χρήση δακρυγόνων, που έλεγαν τα συνθήματα: «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» και «όλος ο κόσμος απεχθάνεται την αστυνομία».

Στην πλατεία της Δημοκρατίας πραγματοποιούνταν εκείνη την ώρα μια συγκέντρωση συνδικάτων των αστυνομικών για να καταγγείλουν «το μίσος εναντίον των αστυνομικών».

Εν τω μεταξύ, απεργίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και στα λιμάνια της Γαλλίας περιόρισαν στο μισό την κυκλοφορία των τρένων και προκάλεσαν την Τετάρτη τη ματαίωση δρομολογίων οχηματαγωγών προς τη Βρετανία, καθώς τα συνδικάτα προσπαθούν να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να οπισθοχωρήσει στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στην εργατική νομοθεσία.

Έπειτα από εβδομάδες διαμαρτυριών κατά τις οποίες τραυματίσθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτών, οι αστυνομικοί σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια δική τους διαδήλωση για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για τις εντάσεις που τους δημιουργούν οι σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις με συμμορίες βίαιων νέων οι οποίοι κινούνται στο περιθώριο του αντιμεταρρυθμιστικού κινήματος.

Οι σημερινές απεργίες στους σιδηροδρόμους, που θα συνεχισθούν μέχρι το πρωί της Παρασκευής, περιόρισαν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας και inter-city κατά 40% έως 50%, ενώ προκάλεσαν επίσης μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές και προαστιακές γραμμές, ανακοίνωσε η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων SNCF.

Η εταιρεία οχηματαγωγών Brittany Ferries ανακοίνωσε μαζικές ακυρώσεις δρομολογίων ανάμεσα στη Βρετανία και τη βόρεια Γαλλία, όπου οι λιμενεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Οι οδηγοί φορτηγών συνέχισαν τους αποκλεισμούς οδών που είχαν αρχίσει χθες με στόχο να διακόψουν τον ανεφοδιασμό αποθηκών διανομής καυσίμων και τροφίμων.

Η κινητοποίηση διεξάγεται εναντίον μιας από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις του Ολάντ έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές -αλλαγές στη νομοθεσία που έχουν στόχο να καταστήσουν ευκολότερο για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό και να επιλέγουν να μην συμμορφώνονται προς τους εθνικούς κανόνες που ευνοούν τις συλλογικές συμβάσεις.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα