Αντίο 2014…

Το 2014 ήταν αναμφισβήτητα μια χρονιά έντασης για την διεθνή σκηνή. Τόσο που πολλοί απεύχονται να μην επαναληφθεί η ιστορία και το 2015. Ιδού τα διεθνή γεγονότα που τη σημάδεψαν –και που θέλοντας και μη τις συνέπειες πολλών εξ αυτών θα τις βιώσουμε και τον νέο χρόνο:

Ιανουάριος

Αποκαλύπτεται η σχέση Ζυλί Γκαγιέ και Φρανσουά Ολάντ. Και μετά την πολιτική κρίση, ο Ολάντ αντιμετωπίζει και μια προσωπική, με την τέως Βαλερί Τριερβεγιέ να παίρνει την εκδίκηση της και να ρίχνει στο βάραθρο τα ποσοστά του Προέδρου.

Φεβρουάριος

Η επανάσταση στην Ουκρανία γίνεται βίαιη, με

επεισόδια να ξεσπούν στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές. Τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε πέντε ημέρες στις οδομαχίες. Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς καταφεύγει στη Ρωσία, όπου και παραμένει. Οι ταραχές θέτουν τις βάσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το Μάρτιο.

Μάρτιος

«Εξαφανίζεται» η πτήση MH370 της Malaysia Airlines. Το αεροπλάνο χάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Μαρτίου κατά τη διάρκεια πτήσης από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο, με 239 επιβαίνοντες. Έτσι άρχισε η μεγαλύτερη και πιο δαπανηρή αναζήτηση στην ιστορία της αεροπορίας - και μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας.

Απρίλιος

Η Μπόκο Χαράμ απαγάγει 276 μαθήτριες στη βορειοανατολική Νιγηρία, την νύχτα της 14 Απριλίου. Πενήντα επτά κατάφεραν να διαφύγουν και ο ηγέτης της οργάνωσης Abubakar Shekau αργότερα απείλησε να πουλήσει τις υπόλοιπες ως σκλάβες. Έκτοτε, παρά την παγκόσμια εκστρατεία που ξεκίνησε για την επιστροφή τους, η τύχη τους αγνοείται.

Στις 16 Απρίλη το φέρι-μπόατ Sewol στη Νότια Κορέα βυθίζεται, παρασύροντας στον θάνατο περισσότερους από 300 ανθρώπους- κυρίως μαθητές μιας σχολικής εκδρομής. Ο καπετάνιος καταδικάστηκε το Νοέμβριο σε 36 χρόνια στη φυλακή για βαριά αμέλεια. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την θανατική ποινή του καθώς εγκατέλειψε το πλοίο του, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι παρέμειναν παγιδευμένοι μέσα σε αυτό.

Μάιος

Ο Ναρέντα Μόντι, ο αμφιλεγόμενος Ινδός εθνικιστής ηγέτης, εκλέγεται πρωθυπουργός σε μια ιστορική νίκη. Εξελέγη με την υπόσχεση του εκσυγχρονισμού, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν εμπόδισε τη σφαγή των μουσουλμάνων στις θρησκευτικές ταραχές στην πολιτεία του Γκουτζαράτ πριν από μια δεκαετία. Επί χρόνια, ο Μόντι ήταν ένας πολιτικός παρίας, τόσο στη Δύση όσο και στο εσωτερικό. Σήμερα είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου - και ξεκίνησε την πρώτη θητεία του έχοντας ως στόχο την πάταξη της αχαλίνωτης διαφθοράς της Ινδίας.

Στις 22 Μαΐου τα αντιευρωπαϊκά κόμματα σημειώνουν σημαντικές νίκες στις ευρωπαϊκές εκλογές. Στη Βρετανία, το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ προκάλεσε πολιτικό σεισμό, κερδίζοντας έναν ποσοστό 26,6 τοις εκατό - η πρώτη φορά που το κατάφερε ένα κόμμα εκτός από τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς, από το 1906. Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν ήρθε πρώτο για πρώτη φορά στα 40 χρόνια της ιστορίας του, με ποσοστό σχεδόν 25 τοις εκατό - τετραπλάσιο από αυτό του 2009.

Ιούνιος

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, και άρχισε να κινεί το ενδιαφέρον της Δύσης. Η ομάδα ανακήρυξε «χαλιφάτο» μια τεράστια περιοχή στο Ιράκ και στη Συρία, διώκοντας τις μειονότητες. Χιλιάδες ξένοι μαχητές από τη Δύση καταφθάνουν για να πολεμήσουν στο πλάι της. Ξεκινούν αεροπορικές επιδρομές υπό αμερικανική ηγεσία στις αρχές Αυγούστου, αλλά η Δύση αρνείται την χερσαία επέμβαση.

Στις 8 Ιουλίου, το Ισραήλ εξαπολύει την επιχείρηση Προστατευτική Αιχμή εναντίον της Γάζας, μετά την απαγωγή τριών ισραηλινών εφήβων από τη Χαμάς. Η επιχείρηση διήρκεσε επτά εβδομάδες και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 2.200 ανθρώπων - η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν κάτοικοι της Γάζας. Σκοτώθηκαν περισσότερα παιδιά και όχι Παλαιστίνιοι μαχητές, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι διεξάγει στοχευμένη στρατιωτική εκστρατεία. Η χερσαία επιδρομή και οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν τεράστια καταστροφή στη Γάζα.

Ιούλιος

Καταρρίπτεται η πτήση MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, από φιλορώσους αυτονομιστές. Σκοτώθηκαν και οι 298 επιβαίνοντες. Η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε να αποδεχθεί οποιαδήποτε ευθύνη και κατηγόρησε την Ουκρανία για τη συντριβή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυτονομιστές χρησιμοποίησαν έναν πύραυλο Buk. Η τραγωδία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Αύγουστος

Στις 8 Αυγούστου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει ότι η επιδημία του Έμπολα αποτελεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα». Μέχρι τον Δεκέμβριο είχε σκοτώσει πάνω από 6.800 άτομα. Ο ιός Έμπολα, που μεταδίδεται με τη στενή επαφή με τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Γουινέα και εξαπλώθηκε στην Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Αργότερα το ίδιο έτος, κρούσματα εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο ΟΗΕ δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι μια «μαζική» παγκόσμια απάντηση ήταν απαραίτητη για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού Έμπολα.

Στις 9 Αυγούστου στο Φέργκιουσον, του Μισούρι, ο Darren Wilson, ένας λευκός αστυνομικός, πυροβόλησε και σκότωσε τον Michael Brown, έναν άοπλο μαύρο έφηβο. Η σορός του Μπράουν αφέθηκε στο δρόμο επί τέσσερις ώρες. Σε μία χώρα όπου μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι νεαροί μαύροι άνδρες είναι 21 φορές πιο πιθανό να πυροβοληθούν από αστυνομικούς σε σχέση με τους λευκούς συνομήλικους τους, το περιστατικό προκάλεσε οργή. Άρχισαν καθημερινές διαδηλώσεις. Όταν το σώμα των ενόρκων έδωσε την ετυμηγορία του στις 24 Νοεμβρίου, οι διαδηλωτές δεν πήραν την απάντηση που ήλπιζαν. Τα επεισόδια έγινα βίαια. Για πολλούς, το Φέργκιουσον ήταν απλώς η τελευταία υπενθύμιση ότι το αμερικανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης δεν αντιμετωπίζει το ίδιο μαύρους και λευκούς.

Στις 19 Αυγούστου, το Ισλαμικό Κράτος αποκεφάλισε τον αμερικανό δημοσιογράφο James Foley. Η εικόνα της εκτέλεσης που μεταδόθηκε από το YouTube σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο Foley έγινε ο πρώτος από τους πέντε Δυτικούς δημοσιογράφους που εκτελέστηκαν δημοσίως από το Isis σε μια σειρά από ανατριχιαστικά βίντεο.

Σεπτέμβριος

Στις 26 Σεπτεμβρίου αρχίζουν μεγάλες διαδηλώσεις στο Μεξικό -σε μια χώρα όπου 54 άνθρωποι χάνονται κάθε εβδομάδα στον πόλεμο των καρτέλ και της διαφθοράς. Η «εξαφάνιση» 43 φοιτητών από την πόλη Ιγκουάλα προκάλεσε την οργή σε ολόκληρο το Μεξικό. Οι φοιτητές εξαφανίστηκαν την ημέρα που η Μαρί ντε λος Άνχελες Πινέδα, σύζυγος του δημάρχου Χοσε Λουίς Αμπάρκα, διοργάνωνε ένα συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η αστυνομία πιστεύει ότι η Πινέδα και ο σύζυγός της ανησυχούσαν μήπως οι αριστεροί φοιτητές τους χαλούσαν την εκδήλωση και διέταξε να τους «δώσουν ένα μάθημα». Μια επίσημη έρευνα διαπίστωσε ότι οι νεαροί δέχθηκαν επίθεση από την τοπική αστυνομία, πριν τους παραδώσουν στο Guerreros Unidos, ένα τοπικό συνδικάτο του εγκλήματος. Οι απαγωγές και δολοφονίες προκάλεσαν μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρο το Μεξικό, αλλά μέχρι στιγμής μόνο η σορός τους ενός φοιτητή έχει βρεθεί. Ο Πινέδα και η σύζυγός του συνελήφθησαν.

Στις 28 Σεπτέμβρη αρχίζουν οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Η Κίνα εξόργισε τους φοιτητές του Χονγκ Κονγκ τον Αύγουστο, όταν ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο θα έχει την εξουσία να ελέγξει τους υποψηφίους για τις εκλογές του 2017 στο Χονγκ Κονγκ. Το κίνημα της Ομπρέλας –που πήρε το όνομά του από τις ομπρέλες που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές για να προστατευθούν από την αστυνομία - γεννήθηκε. Οι διαμαρτυρίες έληξαν απότομα στις 11 Δεκεμβρίου, όταν εκατοντάδες ΜΑΤ έκαναν έφοδο.

Οκτώβριος

Ο Όσκαρ Πιστόριους καταδικάστηκε. Ήταν μια υπόθεση που κίνησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ο διεθνώς διάσημος ανάπηρος σπρίντερ κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στίνκαμπ. Την σκότωσε ρίχνοντας τέσσερις πυροβολισμούς στην κλειδωμένη πόρτα της τουαλέτας του σπιτιού του στην Πρετόρια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013, εξαιτίας μιας σκηνής ζήλιας. Έπειτα από επτά μήνες δίκης, η δικαστής Thokozile Masipa καταδίκασε τον Πιστόριους σε πέντε χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία. Τον Δεκέμβριο, ωστόσο, οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση.

Νοέμβριος

Οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν την Γερουσία των ΗΠΑ στις ενδιάμεσες εκλογές, έχοντας ήδη τον έλεγχο του Κογκρέσου. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εκδήλωσαν την δυσαρέσκειά τους για τα έξι χρόνια του Ομπάμα στην προεδρία, δίνοντας στο GOP τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του Κογκρέσου από το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χακάρουν τη Sony. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες της χρονιάς είχε όλα τα συστατικά ενός blockbuster του Hollywood: ηλεκτρονικό πόλεμο, ένα κορυφαίο αμερικανικό κινηματογραφικό στούντιο και την Βόρεια Κορέα. Δυστυχώς για τη Sony, δεν είναι μια ταινία που κάνει την παραγωγή, αλλά μια ταινία που πρωταγωνιστεί. Η Βόρεια Κορέα υπέκλεψε την εταιρεία εξαιτίας της ταινίας «Η συνέντευξη», η οποία δείχνει τη δολοφονία του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ-ουν. Οι ειδικοί λένε ότι η άνευ προηγουμένου επίθεση κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η πιο δαπανηρή για μια αμερικανική εταιρεία που έχει συμβεί ποτέ.

Δεκέμβριος

Οι Ταλιμπάν σφαγιάζουν παιδιά σε ένα σχολείο στην Πεσαβάρ του Πακιστάν. Βομβιστές αυτοκτονίας εισέβαλαν στο σχολείο και επί επτά ώρες πήγαιναν από τάξη σε τάξη σκοτώνοντας ό,τι κινείται. Μέχρι το τέλος, 141 άνθρωποι, σχεδόν όλοι τους παιδιά, σκοτώθηκαν στη χειρότερη τρομοκρατική θηριωδία της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
χονγκ κονγκ, Άγιος Βαλεντίνος, ιανουάριος, φεβρουάριος, διαδηλωσεις, ρωσία, βασεις, κορεα, μαΐου, εκλογες, γαλλια, ηπα, οηε, wilson, james, youtube, isis, χοσε, ματ, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, πιστοριους, sony, hollywood, εταιρεία, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, www.youtube.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κρουσματα σημερα, κομματα, αγιου βαλεντινου, βιντεο, ρωσία, αιχμη, αστυνομια, γνωμη, ηγεσια, ηγετης, ηνωμενα εθνη, ηπα, θητεια, ιος, ιρακ, ισραηλ, κινα, οηε, ουκρανια, τυχη, υγεια, james, sony, youtube, αεροπλανο, εβδομαδες, βορεια, βορεια κορεα, γαζα, γεγονοτα, γινεται, γουινεα, δυστυχως, δειχνει, δολοφονιες, εγινε, εκστρατεια, εβδομαδα, εξι, επτα, ερευνα, εταιρεία, ετος, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ιδιο, υποθεση, θανατικη ποινη, θεωριες, υγρα, εικονα, ινδος, κυβερνηση, κομμα, μαυρο, μαΐου, ματ, μεξικο, μηνες, νιγηρια, νικη, νυχτα, ομαδα, ομπρελες, ονομα, παιδια, πακισταν, πεκινο, πλοιο, πολιτεια, πορτα, πτηση, σειρα, συρια, σιερα λεονε, σιερα, σωμα, σορος, σπριντερ, σχολειο, ταλιμπαν, τεως, τοις εκατο, φυλακη, φορα, χαθηκε, χονγκ κονγκ, ωρες, εκδικηση, επεισοδια, εθνικο, hollywood, χωρα, isis, εισβολη, μαυροι, μελετη, οργη, σκηνη, υγειας, wilson, ξεκινησε, χοσε
Τυχαία Θέματα