Ανοιχτές εκλογές για μαζική διαδικασία

Σε κάθε προεκλογική εκστρατεία σημαντικό ρόλο παίζει το εκλογικό σώμα. Ποιοι και από ποιες ηλικίες, κοινωνικές τάξεις, επαγγελματικές ομάδες, γεωγραφικές περιοχές και πόσοι δηλαδή θα πάνε να ψηφίσουν.

Η ιστορία αλλά και η πραγματικότητα δείχνει πως όσοι περισσότεροι πάνε, από όσα περισσότερα μέρη, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για την παράταξη. Με άλλα λόγια μια μαζική, ανοιχτή και χωρίς προσκόμματα διαδικασία θα προσελκύσει καινούργιο κόσμο στην πολιτική ζύμωση της επόμενης ημέρας. Από την άλλη μια κλειστή, περιορισμένη και με πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια εκλογική διαδικασία είναι σαφές

πως ενδεχομένως να μη στείλει στις κάλπες ούτε καν τον κλειστό πυρήνα της παράταξης.

Μερικά από τα κρίσιμα αυτά χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

Όσες περισσότερες κάλπες τόσο καλύτερα

Το αν θα υπάρχει κάλπη σε πολλά εκλογικά τμήματα ή θα παραμείνει μόνο στις πρωτεύουσες των νομών. Είναι σαφές πως κάτι τέτοιο δεν θα αποτελέσει κίνητρο για κάποιον να πάει να συμμετάσχει.

Καθόλου ή ελάχιστη οικονομική συμμετοχή

Το αν θα υπάρχει οικονομικό αντίτιμο ή συνδρομή προκειμένου κάποιος να ψηφίσει και πόσο θα είναι αυτό. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, ο κόσμος σκέφτεται αν θα χαλάσει και το κάθε ευρώ.

Απαραίτητο το ντιμπέιτ

Η καταγραφή των προτάσεων των τεσσάρων υποψηφίων είναι απαραίτητη για την καλύτερη αντιμετώπισή τους από το εκλογικό σώμα.

Να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος

Είναι σαφές πως μια fast truck διαδικασία δεν ευνοεί την παράταξη. Και σίγουρα μια fast truck διαδικασία δημιουργεί περισσότερο την αίσθηση μιας πρόχειρης παλαιοκομματικής «ξεπέτας» παρά ενός γόνιμου πολιτικού διαλόγου με στόχο την σύνθεση.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οι εκλογές πρέπει να πιάσουν το νήμα από την ιστορική πορεία του 2009 και να το συνεχίσουν. Χωρίς περιορισμούς, χωρίς εμπόδια, χωρίς μικροπολιτικά τερτίπια.

Όσο περισσότερος κόσμος -και ιδιαίτερα νέος- προσέλθει στις κάλπες, τόσο καλύτερο για την παράταξη. Για αυτό χρειάζεται μια ανοιχτή διαδικασία που θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, καθορισμένες ιδεολογικές πλατφόρμες.

Χρειάζεται να γίνει και πάλι η ΝΔ «θελκτικό προϊόν» για τον μέσο καταναλωτή-ψηφοφόρο. Και για αν γίνει αυτό χρειάζεται ουσία.

Δεν αρκούν ούτε οι πολιτικές αοριστίες, ούτε οι ψυχολογικές θεωρητικούρες. Η Νέα Δημοκρατία πρόκειται να εκλέξει νέο αρχηγό και όχι να κάνει ψυχοθεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα