Ανάβει μεγάλη φωτιά με μειώσεις συντάξεων. Κάποιος από την κυβέρνηση να τη σβήσει πριν καεί

Όποιος έχει μιλήσει τον τελευταίο καιρό με συνταξιούχους θα δει ότι περνάνε τον δικό τους καθημερινό Γολογοθά. Οι περικοπές είναι μεγάλες τα τελευταία χρόνια και η καθημερινότητα εξαιρετικά δύσκολη. Υπάρχουν συνταξιούχοι με 340 ευρώ στην επαρχία αλλά και στις μεγάλες πόλεις η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη όταν με 700-800 ευρώ χιλιάδες συνταξιούχοι προσπαθούν να πληρώσουν λογαριασμούς, χαράτσια, φάρμακα και γιατρούς.

Οπότε, οποιαδήποτε κουβέντα γίνεται για νέες μειώσεις στις συντάξεις που θα γίνουν από το καλοκαίρι

είναι εκτός πραγματικότητας. Πολλές από τις φήμες ποτέ δεν υλοποιούνται και πάντα διαψεύδονται και σίγουρα εν μέσω προεκλογικής περιόδου βολεύουν όσους θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα κατά της κυβέρνησης.

Ωστόσο, τα σενάρια που διακινούνται για νέο συνταξιοδοτικό σύστημα προκαλούν τρόμο σε χιλιάδες Ελληνες και καλό είναι να βγουν από τώρα κάποιοι στην κυβέρνηση να σβήσουν τη φωτιά διότι αλλιώς θα καούν στις επερχόμενες κάλπες και δεν θα το καταλάβουν.

Τα σενάρια κάνουν λόγο για γερμανικό μοντέλο το οποίο, σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, παρουσιάστηκε σε κλειστή ενημέρωση που είχαν η διοίκηση και στελέχη του ΙΚΑ από τον πρόεδρο του Οργανισμού Γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων, δρ Αξελ Ράιμαν, το διήμερο της Μεγάλης Τρίτης και της Μεγάλης Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Ράιμαν προσκλήθηκε από τη διοίκηση του ΙΚΑ, για να δώσει τεχνογνωσία για το πως λειτουργεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας που καλύπτει 75,8 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 30,2 εκατομμύρια συνταξιούχους με ετήσιο προϋπολογισμό 397 δισ. ευρώ.

Το «γερμανικό μοντέλο» θα αποτελέσει τον κορμό των αλλαγών που θα γίνουν στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, με πρώτο βήμα τις ενοποιήσεις των Ταμείων σε τρεις φορείς και από το 2016 - 2017 τη δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Σύνταξης.

Η κυβέρνηση (υπουργείο Εργασίας) προετοιμάζει τις αλλαγές και, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, αναμένεται να ανακοινωθεί επιτροπή με συντονιστή το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο θα παραδώσει πόρισμα - μελέτη για τις ενοποιήσεις των Ταμείων μέχρι το φθινόπωρο, ώστε μέχρι το τέλος του 2014 - αρχές 2015 - να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος.

Αναλυτικά οι οκτώ παρεμβάσεις που προετοιμάζονται:

1. Ατομικοί λογαριασμοί στην κύρια ασφάλιση: Κάθε εργαζόμενος θα παίρνει σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει

2. Ρήτρα αύξησης εισφορών ή μείωσης συντάξεων και για τα ελλείμματα των Ταμείων κύριας σύνταξης: Αυτόματες αναπροσαρμογές των συντάξεων και εισφορών σε περίπτωση που ξεφεύγουν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες.

3. Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε 3 φορείς από το 2015: Το ΙΚΑ θα περιλαμβάνει όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού / δημοσίου τομέα, ο ΟΑΕΕ όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες.

4. Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015: Συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης

5. Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015: Φραγμός στις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62

6. Μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων: Η ενοποίηση των συντάξεων θα γίνει με μείωση και των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης ώστε το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει το 65%.

7. Είσοδος επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης: Τα Ταμεία που θα αποφασίσουν να δημιουργήσουν επιμέρους κλάδοι με συμφωνία εργαζομένων εργοδοτών για συμπληρωματικές παροχές.

8. Ένα Ταμείο για σύνταξη ως τις αρχές του 2017: Ο Εθνικός Φορέας θα είναι ουσιαστικά το ΙΚΑ μέσω στο οποίο θα λειτουργούν ως τομείς όλα τα επιμέρους ταμεία.

Ακόμη, το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν από τον Ιούλιο με την καθιέρωση ατομικών μερίδων ασφάλισης και της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» στα Ταμεία.

Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε νέες περικοπές κυρίως στις παροχές μετοχικών ταμείων, αλλά και σε φορείς της πρόνοιας.

Μάλιστα, το φθινόπωρο αναμένεται να γίνουν νέες μελέτες, ώστε να θεσμοθετηθούν τα μέτρα που θα ισχύσουν το 2015.

Αν μη τι άλλο όλα αυτά τα σενάρια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και ο κόσμος που τα διαβάζει και δεν ξέρει τι τον περιμένει, ζητά απαντήσεις. Από τη μια βλέπει ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και τη κρίση και από την άλλη ακούει για νέο… δράμα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα