Αμφισβητεί την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα η Τουρκία

Σε μια κίνηση που θα συζητηθεί καθώς συνιστά αμφισβήτηση της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο προχωράει η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκε και ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών στις 30 Σεπτεμβρίου (Α/71/421) και δηλώνει ότι έχει απαράγραπτα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα δυτικά των ακτών της Κύπρου,

έξω από τα στενά όρια των χωρικών υδάτων της.

Η αποκάλυψη γίνεται στην προσωπική του ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου και όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για μια περιοχή που όχι απλά επικαλύπτει ένα σημαντικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και Οικοπέδων, για τα οποία ήδη υπάρχει διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού, αλλά ταυτόχρονα εξαφανίζει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή, βάσει της επήρρειας που έχουν όχι μόνο το Καστελόριζο και η Στρογγύλη, αλλά και η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Ανατολική Κρήτη.

Ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και νέος πρεσβευτής στην Ελλάδα, Χαλίτ Τσεβίκ, έστειλε επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, μέσω της οποίας απαντά ουσιαστικά στην επίσημη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας που έλαβε χώρα στις 6 Σεπτεμβρίου για την παρενόχληση από τουρκικό πολεμικό πλοίο, του κυπριακού ερευνητικού σκάφους R/V Flash Royal στις 25 Αυγούστου, ενώ πραγματοποιούσε επιστημονική έρευνα εντος της κυπριακής ΑΟΖ.

Η τουρκική επιστολή δηλώνει πως οι συντεταγμένες στις οποίες έγινε η παρενόχληση βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32ο 16’ 58” και εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπου η Τουρκία έχει ipso facto και ab initio δικαιώματα, καθώς και νόμιμα συμφέροντα.

Προειδοποιεί παράλληλα για συνέχιση τέτοιου είδους πειρατικών ενεργειών επισημαίνοντας: «Σε συμφωνία με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δίκαιου, τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν το νομιμοποιημένο δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε κάθε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα που γίνεται χωρίς την συγκατάθεση η άδεια της Τουρκίας. Συνεπώς το τουρκικό πλοίο έδρασε σύμφωνα με τις καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές και κανένα περιστατικό «παρενόχλησης” δεν έλαβε χώρα…».

Η Άγκυρα με την συγκεκριμένη επιστολή παραπέμπει σε μια σειρά μονομερών διακοινώσεων προς τον ΟΗΕ, που θεωρεί ότι έχουν αποτυπώσει το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις διακοινώσεις αυτές όμως, έκτος εκείνων που αμφισβητούν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και στην οποία περιγράφεται η τουρκική διεκδίκηση στην περιοχή αυτή, περιλαμβάνεται και η διακοίνωση της 12ης Μαρτίου 2013. Εκεί, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζεται τουρκική η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και στην περιοχή της Ρόδου, τις οποίες μάλιστα έχει συμπεριλάβει σε Οικόπεδα που έχει προσφέρει για έρευνα και εκμετάλλευση στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.

Καθώς η τουρκική αυτή επιστολή στον ΟΗΕ έγινε λίγες ημέρες μετά τις συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη στον ΟΗΕ και την τριμερή συνάντηση του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και η συνολική παρέμβαση για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, αλλά και η αναφορά ότι «δεν υπάρχει μια μόνο Αρχή, η οποία νομίμως να εκπροσωπεί τόσο τους τουρκοκυπρίους όσο και τους ελληνοκυπρίους, αλλά και την Κύπρο ως ένα σύνολο», αμφισβητώντας φυσικά και πάλι εμπράκτως την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα