Αγωνία στην Αθήνα για το εμπάργκο της Μόσχας

18:41 7/8/2014 - Πηγή: Antinews

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο και κυρίως οι εξαγωγείς εξαιτίας των αποφάσεων της ρωσικής κυβέρνησης για την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από το εξωτερικό. Άλλωστε η Ελλάδα έχει σημαντικές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία και κυρίως ο φόβος που επικρατεί αφορά τις επιπτώσεις στον τουρισμό που έρχεται στη χώρα μας. Η σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις

σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία.

«Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές, ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την σύσκεψη.

«Oι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν» είπε ο κ. Βενιζέλος «είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή».

Τόσο οι διαβεβαιώσεις του ρώσου πρεσβευτή στην Αθήνα, όσο και οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας, όπως δήλωσε εξερχόμενος της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δημιουργούν αισιοδοξία για την τύχη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που εξάγονται στη Ρωσία.

Ωστόσο, έκδηλη είναι η ανησυχία των συναρμόδιων υπουργείων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μετά την ανακοίνωση του ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην οποία αναφέρονται κατηγορίες αγροδιατροφικών προϊόντων, εν αναμονή της εξειδικευμένης λίστας ανά χώρα και προϊόν, που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο, και θα δώσει απαντήσεις για τις εξαγωγές συγκεκριμένων αγροτικών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία.

Ελπίδες υπάρχουν στο να διασωθούν από το εμπάργκο οι ελιές και το ελαιόλαδο ωστόσο πλήγμα αναμένεται να υποστούν οι εξαγωγές ροδακίνων και ο κλάδος της γούνας. Άγνωστες είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στις κρατήσεις από τους Ρώσους τουρίστες.

Στη σύσκεψη, η οποία ήταν προγραμματισμένη ύστερα από εκείνη του περασμένου Απριλίου, συμμετείχαν οι γγ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Δ. Μελάς, και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Σταθόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΣΕΒΤ, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ).

Η εντολή Πούτιν

Αντιδρώντας στην επιβολή κυρώσεων από την Δύση στην Ρωσία- λόγω της ουκρανικής κρίσης- η Μόσχα μπλοκάρει τις εισαγωγές προϊόντων από τις εμπλεκόμενες χώρες, με την χθεσινή υπογραφή διατάγματος από τον πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σήμερα, εγκρίθηκε από την ρωσική κυβέρνηση η λίστα των «απαγορευμένων» προϊόντων, στην οποία περιλαμβάνονται φρούτα, λαχανικά, ψάρι, κρέας και γάλα με προέλευση τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία. Η ΕΕ χαρακτήρισε «πολιτική» την απόφαση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, ενώ από το εμπάργκο αναμένεται να διασωθεί το ελληνικό κρασί και πιθανώς και το λάδι.

Το εμπάργκο που εφαρμόζεται στα πλαίσια των αντιποίνων της Μόσχας στις δυτικές κυρώσεις, θα ισχύσει από σήμερα, 7 Αυγούστου και θα έχει διάρκεια ένα χρόνο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφότου υπέγραψε σχετική κυβερνητική απόφαση με την οποία τίθενται σε ισχύ τα ρωσικά αντίμετρα.

Η Ρωσία προχώρησε επίσης στην απαγόρευση των transit πτήσεων ουκρανικών αερογραμμών προς διάφορες χώρες, ενώ παράλληλα σχεδιάζει να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τις πτήσεις αεροπορικών εταιρειών της Δύσης με προορισμό την Ασία και τον Ειρηνικό, καθώς και να αλλάξει τα σημεία εισόδου και εξόδου για τις πτήσεις τσάρτερ, σημείωσε ο Μεντβέντεφ αφήνοντας ωστόσο ένα «παράθυρο» για αναθεώρηση των μέτρων.

«Ηλπίζαμε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι οι ξένοι εταίροι μας θα συνειδητοποιούσαν ότι ο δρόμος των κυρώσεων είναι αδιέξοδος και ότι κανείς δεν τις έχει ανάγκη. Ωστόσο (οι εταίροι) δεν μπόρεσαν να το συνειδητοποιήσουν...Οι περιορισμοί ισχύουν από σήμερα και για περίοδο ενός έτους, ωστόσο αν οι εταίροι μας επιδείξουν μια εποικοδομητική στάση για συνεργασία, τότε η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναθεωρήσει τους όρους των επιβληθέντων αυτών μέτρων» διευκρίνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι από το εμπάργκο εξαιρούνται οι βρεφικές τροφές:

«Θα ήθελα να επισημάνω ιδιαιτέρως ότι αυτά τα μέτρα δεν ισχύουν για βρεφικές τροφές και βεβαίως δεν ισχύουν για προϊόντα που ο ρωσικός λαός μπορεί να προμηθευτεί στο εξωτερικό σε αυτές τις χώρες (στις οποίες έχει επιβληθεί το εμπάργκο)». Από το εμπάργκο εξαιρείται επίσης το αλκοόλ.

Η λίστα με τα απαγορευμένα προϊόντα

-βοδινό (νωπό και κατεψυγμένο)

-χοιρινό (νωπό και κατεψυγμένο)

-πουλερικά

-παστά, καπνιστά κρέατα, λουκάνικα

-ψάρια και οστρακοειδή

-γάλα, τυρί και λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα

-φρούτα, λαχανικά, καρποί, εδώδιμες ρίζες

Αντίδραση από την ΕΕ

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του ρωσικού εμπάργκου, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα μέτρα κατά της Μόσχας μετά την ανακοίνωση της «σαφώς πολιτικής», όπως την χαρακτηρίζει, «απόφασης» των ρωσικών αρχών.

«Έπειτα από μία πλήρη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μέτρων τα οποία ελήφθησαν από την Ρωσική Ομοσπονδία, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να λάβουμε τα προσήκοντα μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το 2013, οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούσαν το 9,9% των συνολικών εξωγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Τα φρούτα, το τυρί, το χοιρινό κρέας και τα λαχανικά αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς αγροτικών προϊόντων στις εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία, συνολικού ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2013. Ακολουθούν τα αλκοολούχα ποτά (725 εκατομμύρια ευρώ) και το κρασί (595 εκατομμύρια ευρώ). Το κρασί πάντως δεν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα που ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές με τα «απαγορευμένα» προϊόντα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα