Αυστηρότερος ο νόμος για την ιθαγένεια

12:32 7/2/2013 - Πηγή: Antinews

Έτοιμο προς κατάθεση είναι το νομοσχέδιο που καθιστά αυστηρότερες τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες και θα φθάσει στη Βουλή αφού ξεπεραστούν όσες ενστάσεις εκφράζονται από πλευράς των κυβερνητικών εταίρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου Ραγκούση,

ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου να προωθήσει το νομοσχέδιο με δεδομένο ότι «αποτελεί και προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης η προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου απόδοσης ιθαγένειας στις σύγχρονες ευρωπαϊκές απαιτήσεις και στις ιδιαίτερες συνθήκες του ευρωπαϊκού Νότου».

Ουσιαστική διαφορά

Μια βασική διαφοροποίηση σε σχέση με το ισχύον καθεστώς είναι ότι η ιθαγένεια δεν θα χορηγείται πλέον με την ελπίδα κάποιος να ενταχθεί στη χώρα αλλά θα δίνεται ως επιβράβευση σε εκείνον που ήδη κατάφερε να ενταχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους θα διαπιστώνεται η ενσωμάτωση για τους μετανάστες αλλά και το πώς θα ξεπεράσουν το σημερινό καθεστώς εμπλοκής τα 150.000-200.000 παιδιά δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή φοίτησαν για έξι χρόνια σε ελληνικό σχολείο αλλά δεν μπορούν να πολιτογραφηθούν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα παιδιά των μεταναστών θα λαμβάνουν με το νέο καθεστώς την ελληνική ιθαγένεια στην ηλικία των 18 ετών εφόσον γεννήθηκαν στην Ελλάδα από γονείς που είχαν νόμιμη άδεια παραμονής. Έως τη στιγμή που θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, θα τους χορηγείται αυτοτελής άδεια παραμονής διατηρώντας την ιθαγένεια των γονιών τους.

Οι μετανάστες που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά διεκδικούν πολιτογράφηση θα καλούνται να περάσουν μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως είναι οι εξετάσεις για τη διαπίστωση των πραγματικών γνώσεων που θα έχουν αποκομίσει σε θέματα ελληνικού πολιτισμού και παιδείας. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να προβλέπεται η αυτόματη παροχή ελληνικής ιθαγένειας στην περίπτωση που θα επιτυγχάνεται είσοδος σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Τελικές διορθώσεις

Στο υπουργείο Εσωτερικών γίνονται αυτή τη στιγμή οι τελικές διορθώσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου, που είναι έτοιμο από τον περασμένο μήνα. Στόχος είναι να προσαρμοστεί απόλυτα στις επιταγές της εκδοθείσας απόφασης του ΣτΕ αλλά και να πάρει την έγκριση από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., τους κυβερνητικούς εταίρους, που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την αυστηροποίηση.

Κύκλοι της Ιπποκράτους ζητούν προσεκτική μελέτη της απόφασης του ΣτΕ, θέτουν ως προαπαιτούμενο να μην απομακρυνθεί πολύ το νομοσχέδιο από την υφιστάμενη νομοθεσία και ζητούν ουσιαστικούς, αδιάβλητους και αξιοπρεπείς τρόπους διαπίστωσης του «ατομικού δεσμού» κάθε μετανάστη με την Ελλάδα. Από πλευράς ΔΗΜ.ΑΡ., ζητείται να μην προκύψουν ρυθμίσεις που θα δυσχεραίνουν τη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες που τη δικαιούνται. Στην Νέα Δημοκρατία, όμως, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι οι κυβερνητικοί της εταίροι δεν έχουν αυτήν την περίοδο ισχυρά επιχειρήματα για να επιβάλουν τις απόψεις τους και να αντισταθούν σε μια αυστηροποίηση ουσίας την ίδια στιγμή που η πολιτική περιορισμού της παράνομης μετανάστευσης πιστώνεται στην κυβέρνηση.

Άρης Χατζηγεωργίου, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα