Yπό επιτήρηση η Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της δέχθηκαν ένα ακόμα πλήγμα, καθώς το Συμβούλιο της Ευρώπης έθεσε τη χώρα υπό επιτήρηση, υποστηρίζοντας ότι η καταστολή των αντιπάλων της κυβέρνησης παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να ανοίξει ξανά τη λεγόμενη διαδικασία επιτήρησης ήταν πολιτικά παρακινημένη και θα οδηγούσε σε αναθεώρηση των σχέσεων. Η λίρα έπεσε.

Η συνέλευση καταγγέλλει τις ενέργειες

της τουρκικής κυβέρνησης πριν και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου έτους και δήλωσε ότι έθεσε τη χώρα σε στενότερη επιτήρηση "για να διασφαλίσει ότι αντιμετωπίζονται οι σοβαρές ανησυχίες που έχει εκφράσει για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου". Εκφράζει τη λύπη της για τις απολύσεις μεγάλης κλίμακας δικαστών, εισαγγελέων, αστυνομικών και ακαδημαϊκών και για τη φυλάκιση δεκάδων κούρδων βουλευτών και δημάρχων.
Αν και ο οργανισμός δεν έχει δεσμευτική εξουσία στα 47 μέλη του, οι ανησυχίες του για το μέλλον των δημοκρατικών θεσμών δείχνουν το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και των δυτικών συμμάχων της. "Μετά από σαφή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να τεθεί υπό παρακολούθηση η Τουρκία, τώρα η αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ είναι ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά", δήλωσε στο Twitter η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Οι σχέσεις που είχαν ήδη οξυνθεί κατά τη διάρκεια της καταστολής έγιναν ακόμη χειρότερες τις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 16 Απριλίου και έδωσε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτεταμένες εξουσίες. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι πήραν μέρος πριν από την ψηφοφορία, συγκρίνοντας κάποιες με φασιστικές δικτατορίες επειδή εμπόδισαν τις φιλοκυβερνητικές εκστρατείες στους Τούρκους ομογενείς.
Η λίρα επέκτεινε τις ζημίες της μετά την απόφαση του Συμβουλίου. "Οι επενδυτές παρακολουθούν πως η σχέση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας θα συνεχιστεί κατά την περίοδο μετά το δημοψήφισμα", σχολίασε ο Φιράτ Τοπάλ, διευθυντής πωλήσεων και πωλήσεων των αναδυόμενων αγορών στην Raiffeisen Centrobank AG της Βιέννης. "Και ενώ αυτή η απόφαση δεν έχει εξουσίες επιβολής, για τους επενδυτές μπορεί να είναι ακόμα ένα μήνυμα επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας".
Η απόφαση της συνέλευσης ελήφθη με 113 ψήφους υπέρ και 45 κατά, και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Τουρκία θα είναι υπό επιτήρηση από το 2004. Επίσης, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα εξαγοράς το συντομότερο δυνατό και να σταματήσει να χρησιμοποιεί διατάγματα που καταστρατηγούν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Την ημέρα του δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν ζήτησαν από την Τουρκία να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με την Μογκερίνι σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη παραίτηση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το τέλος του δημοψηφίσματος, ο Γιλντιρίμ πληροφόρησε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει από το αξίωμα του προέδρου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Παράλληλα, συζητείται η επιστροφή του Ερντογάν στην ηγεσία του κόμματος του.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα