Trump: Οι ΗΠΑ αποχωρούν από την συμφωνία για το Κλίμα

08:30 2/6/2017 - Πηγή: Antinews

Την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρήσουν από την συμφωνία", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. "Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε μία δίκαιη συμφωνία ή κάτι καινούργιο. Αν τα καταφέρουμε αυτό θα είναι σπουδαίο. Αν όχι, θα είναι εντάξει".

Ο πρόεδρος Trump χαρακτήρισε την συμφωνία "άδικη",

σημειώνοντας ότι θέτει αυστηρούς περιορισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αφήνει μεγάλα περιθώρια ελιγμών σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία.

"Αυτή η συμφωνία έχει να κάνει λιγότερο με το κλίμα και έχει να κάνει περισσότερο με το να πάρουν άλλες χώρες ένα οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ", δήλωσε.

"Η συμφωνία πλήττει την αμερικανική οικονομία", τόνισε, ενώ επανέλαβε τον προεκλογικό του στόχο για ρυθμούς ανάπτυξης 3% με 4%, προσθέτοντας ότι η οικονομία θα χρειαστεί "όλες τις μορφές" ενέργειας για να το πετύχει αυτό.

Η συμφωνία "μας βάζει σε μόνιμη μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών μας, περιορίζει την εθνική μας κυριαρχία και δημιουργεί τεράστιους νομικούς κινδύνους για τις ΗΠΑ", τόνισε. "Εγώ πάντα θα βάζω πρώτα την Αμερική", πρόσθεσε προκαλώντας το χειροκρότημα των συγκεντρωμένων στον κήπο του Λευκού Οίκου όπου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου.

Η Συμφωνία των Παρισίων είναι μια παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Η συμφωνία αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη "αρκετά κάτω" από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η συμφωνία καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 26% με 28% από τα επίπεδο του 2005 έως το 2025.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου δεν εμποδίζει πάντως τις αμερικανικές πολιτείες να δρομολογήσουν και να εφαρμόσουν τα δικά τους προγράμματα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια έχουν ανακοινώσει τις δικές τους πρωτοβουλίες για τη μείωση των ρύπων και την ενίσχυση των ΑΠΕ.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός των συνόρων των ΗΠΑ. Αρκετοί Ρεμπουμπλικανοί έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις ή τη διαφωνία τους με την απόφαση του προέδρου όπως και ηγετικά στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του προέδρου και CEO της General Electric στο twitter, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευση του όσο ο Αμερικανός πρόεδρος μιλούσε στο Λευκό Οίκο.

Follow

Jeff Immelt ✔@JeffImmelt

Disappointed with today’s decision on the Paris Agreement. Climate change is real. Industry must now lead and not depend on government.

10:56 PM - 1 Jun 2017

3,9633,963 Retweets 6,4876,487 likes

Λίγο μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, η οποία σχεδιάζει και παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τα προεδρικά συμβούλια στα οποία συμμετέχει.

Follow

Elon Musk ✔@elonmusk

Am departing presidential councils. Climate change is real. Leaving Paris is not good for America or the world.

11:02 PM - 1 Jun 2017

62,77662,776 Retweets 111,487111,487 likes

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα