To "μαύρο σύννεφο" της ακροδεξιάς που σκεπάζει την αυστριακή πολιτική

Η παραίτηση Φάιμαν φέρνει την καταστροφή και ενδεχομένως θα καταλήξει σε ένα διχασμένο κράτος, γράφει ο Tony Barber.

Η παρακολούθηση της αυστριακής πολιτικής κατά τους τελευταίους εννέα μήνες ήταν σαν να παρακολουθούμε, σε αργή κίνηση, την σύγκρουση ενός τρένου. Όλοι το βλέπουν να έρχεται, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι γι' αυτό. Με τη σύγκρουση του τρένου, έχω κατά νου τη διακριτή πιθανότητα, κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, οι Αυστριακοί να έχουν εκλέξει στην εξουσία τόσο ακροδεξιό αρχηγό του κράτους όσο και ακροδεξιό πολιτικό κόμμα. Δεν υπάρχει προηγούμενο γι' αυτό στην ιστορία

της ευρωπαϊκής δημοκρατίας μετά το 1945.

Σε μια ένδειξη ότι η ταχύτητα των πολιτικών γεγονότων στη Βιέννη επιταχύνεται, ο Βέρνερ Φάιμαν, ο καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, παραιτήθηκε τη Δευτέρα. Το κόμμα του είναι σε απόλυτη αταξία, χωρίζεται σε πολλαπλές ομάδες από τις διαφορές πολιτικής που κυμαίνονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση ως την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερίας. Όσον αφορά την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης, η μία κομματική φατρία θέλει να διατηρήσει τη σοσιαλδημοκρατική παράδοση της ανοιχτής πολιτικής στους αλλοδαπούς. Ωστόσο, μία άλλη θέλει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη δημόσια ασφάλεια και αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα. Αυτό φαίνεται περισσότερο σύμφωνο με την παρούσα διάθεση του αυστριακού λαού, μετά την άνοδο του περασμένου έτους των 700.000 αιτούντων άσυλο στα σύνορα της χώρας.

Μερικοί Σοσιαλδημοκράτες νομίζουν ότι υπάρχει πεδίο για να συνεργαστούν με το κόμμα Ελευθερίας. Άλλοι, ωστόσο, απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιεσδήποτε συναλλαγές με την άκρα δεξιά. Αυτές οι διαφορές έχουν διχάσει το κόμμα τόσο πολύ που δεν υπάρχει προφανής διάδοχος του Φάιμαν. Το επόμενο σημαντικό γεγονός είναι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών της Αυστρίας στις 22 Μαΐου. Στον πρώτο γύρο ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο υποψήφιος του κόμματος Ελευθερίας, κέρδισε εύκολα με περισσότερο από το 35 τοις εκατό των ψήφων. Οι Σοσιαλδημοκράτες και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας, τα δύο κυρίαρχα κόμματα της μεταπολεμικής εποχής, ταπεινώθηκαν στον πρώτο γύρο.

Σε περίπτωση που ο Χόφερ κερδίσει, είναι δύσκολο να δούμε πώς η κυβέρνηση - μια μεγάλη συμμαχία όπως στη Γερμανία, από τα κυρίαρχα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά κόμματα - θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας της τον Σεπτέμβριο του 2018. Τα κόμματα έχουν χάσει την ηθική τους και τις ιδέες τους, έκπληκτα από τη φαινομενικά ασταμάτητη άνοδο της άκρας δεξιάς. Το δικομματικό σύστημα της Αυστρίας, όπως και σε τόσες πολλές χώρες της Ευρώπης, έχει τελειώσει.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι το κόμμα Ελευθερίας είναι το πιο δημοφιλές κόμμα στην Αυστρία, με την υποστήριξη πάνω από 30 τοις εκατό. Αυτό δεν είναι αρκετά υψηλό ποσοστό ώστε να κερδίσουν μια ολοκληρωτική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Αυστρίας, αλλά είναι αρκετό για να κερδίσει το κόμμα Ελευθερίας τις εκλογές και να απαιτήσει να πάρει ορισμένα υπουργεία. Ειδικότερα, η ακροδεξιά θα ήθελε πολύ να πάρει τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εποπτεύει την αυστριακή αστυνομία.

Μια τέτοια προοπτική είναι τόσο αποθαρρυντική για πολλούς πολιτικούς στα κυρίαρχα κόμματα, που μπορεί να χρησιμεύσει ως κίνητρο για να κρατήσουν την παρούσα κυβέρνηση συνασπισμού στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο. Σαν τη βιεννέζικη εκδοχή του ΓουΐλκινςΜικάουμπερ, του χαρακτήρα του Τσαρλς Ντίκενς, ελπίζουν ότι "κάτι θα εμφανιστεί".

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι που είναι ανοικτοί στο να επιτύχουν συμφωνία με το κόμμα Ελευθερίας και να μπουν σε έναν κυβερνώντα συνασπισμό μαζί τους. Ακριβώς αυτό έκανε το Λαϊκό Κόμμα το 2000-2006. Το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη είναι τόσο διαφορετικό σήμερα, που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τους 27 εταίρους της Αυστρίας στην ΕΕ να συμφωνούν να επιβάλουν παρόμοιες πολιτικές κυρώσεις στη Βιέννη. Στην πραγματικότητα, η αυστριακή κυβέρνηση που ακολουθεί πολιτικές κατά των μεταναστών θα έχει κάτι κοινό με τις κυβερνήσεις που εξέλεξαν πρόσφατα οι κεντρικοευρωπαίοι γείτονες της Αυστρίας, κυρίως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία. Πραγματικά, η σύγκρουση του τρένου πλησιάζει από αυτή την εβδομάδα.

next.ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα