To Ιράν δοκιμάζει πυραύλους, στέλνοντας μήνυμα προς το Ισραήλ και τον Μπάιντεν

Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, πραγματοποίησαν χθες για δεύτερη διαδοχική ημέρα δοκιμές πυραύλων, εκτοξεύοντας δύο ρουκέτες οι οποίες υποστηρίζουν ότι μπορούν να πλήξουν στόχους σε πάνω από 850 μίλια και ήταν σε θέση να φτάσουν στο Ισραήλ. Οι δοκιμές φάνηκε σαφώς ότι είχαν στόχο την αποστολή ενός μηνύματος προς τους Ισραηλινούς, τη στιγμή που ο αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν επισκεπτόταν τη χώρα.

Τα βλήματα ξεκίνησαν από το ανατολικό τμήμα της οροσειράς Αλμπόρζ που αγκαλιάζει την Κασπία Θάλασσα στο

βόρειο Ιράν, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Ενώ το Ιράν έχει εκνευρίσει τους συντηρητικούς επικριτές της πυρηνικής συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού με μια σειρά από δοκιμές πυραύλων, δεν είναι σαφές εάν η τελευταία δραστηριότητα παραβιάζει οποιαδήποτε απαγόρευση.

Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις διεθνείς δυνάμεις, απαγορευόταν στο Ιράν, σύμφωνα με το ψήφισμα 1929 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οποιαδήποτε ενέργεια βαλλιστικών πυραύλων, ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές. Το ψήφισμα αυτό ανακλήθηκε μετά την πυρηνική συμφωνία και αντικαταστάθηκε με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 2231, το οποίο «καλεί» το Ιράν να απέχει από τέτοιες δραστηριότητες.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να συνεχίσει να δοκιμάζει συστήματα αμυντικών όπλων και ότι, δεδομένου ότι έχει παρατήσει κάθε ίχνος του πυρηνικού της προγράμματος, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εργάζεται πάνω σε μία πυρηνική δυναμική. "Έχουμε τεράστια αποθέματα από διάφορους βαλλιστικούς πυραύλους, που είναι έτοιμα να στοχεύσουν τους εχθρούς και τους στόχους τους, ανά πάσα στιγμή, από διάφορα σημεία της χώρας" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Χουσεΐν Σαλαμί, ο υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, στο περιθώριο των δοκιμών.

Η κυβέρνηση Ομπάμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας προηγούμενος γύρος δοκιμών πυραύλων παραβίασε το νέο ψήφισμα και συνέταξε έναν κατάλογο κυρώσεων κατά ιδιωτών και επιχειρήσεων που συμμετείχαν στις εκτοξεύσεις. Στη συνέχεια, εξαγρίωσε τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου, καθυστερώντας την εφαρμογή τους έως ότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για τα πυρηνικά. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει πει ακόμη αν πιστεύει πως οι δοκιμές αυτές παραβιάζουν το ψήφισμα. Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου υποσχέθηκαν να εισαγάγουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν.

Οι Ιρανοί διοικητές φαίνεται πως ξέφυγαν στην προσπάθειά τους να ανταγωνιστούν τις δυτικές κυβερνήσεις, καθώς και να εντυπωσιάσουν τους περιφερειακούς αντιπάλους τους, όπως η Σαουδική Αραβία, για την έκταση του οπλοστασίου τους. "Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Χεζμπολάχ έχει αποθηκεύσει πάνω από 100.000 βλήματα" είπε ο Σαλαμί, "η Ισλαμική Δημοκρατία έχει 10 φορές περισσότερα βλήματα διαφόρων ειδών, και η δύναμή της είναι απεριόριστη".

Ο δεύτερος γύρος των δοκιμών έγινε τι στιγμή που ο Μπάιντεν συναντούσε τον πρωθυπουργό του Ιαραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και φάνηκε να στοχεύει στην πρόκληση ισραηλινής αντίδρασης. Ο επικεφαλής του πυραυλικού προγράμματος των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, είπε ότι οι πύραυλοι είχαν εμβέλεια περίπου 1.200 μίλια και ήταν σε θέση να χτυπήσουν το "σιωνιστικό καθεστώς", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr. Το πρακτορείο Fars ανέφερε ότι οι πύραυλοι είχαν επάνω τους γραμμένο ένα κείμενο στα εβραϊκά που έλεγε τα εξής: "Το Ισραήλ πρέπει να σβηστεί από το πρόσωπο της γης," μια νύξη για την περίφημη δήλωση του πρώην Ιρανού προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ωστόσο, οι πύραυλοι στις φωτογραφίες της εκτόξευσης δεν φαίνεται να φέρουν οποιοδήποτε κείμενο.

Ο Μπάιντεν δεν απάντησε δημοσίως για τις δοκιμές πυραύλων, αλλά αναφέρθηκε στις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με τις συμβατικές στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν, σε παρατηρήσεις του σε δημοσιογράφους στο Ισραήλ μετά από μια συνάντηση με τον Νετανιάχου, ο οποίος επέκρινε την πυρηνική συμφωνία ως βαθύτατα εσφαλμένη.

"Είμαστε ενωμένοι με την πεποίθηση ότι ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν είναι μια απολύτως απαράδεκτη απειλή για το Ισραήλ, για την περιοχή και για τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο Μπάιντεν. "Και θέλω να επαναλάβω κάτι για το οποίο ξέρω ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να αμφιβάλουν εδώ: αν στην πραγματικότητα σπάσουν τη συμφωνία, θα δράσουμε. Και όλες οι συμβατικές τους δραστηριότητες εκτός της συμφωνίας εξακολουθούν να είναι πέρα από τη συμφωνία, και θα προσπαθήσουμε και θα δράσουμε όπου συναντήσουμε τέτοια συμπεριφορά".

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δοκιμές πυραύλων προκάλεσαν περαιτέρω επικρίσεις για την κυβέρνηση Ομπάμα από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι η πυρηνική συμφωνία ισοδυναμεί με συνθηκολόγηση, την οποία οι Ιρανοί τώρα εκμεταλλεύονται. "Το Ιράν παρωδεί τον όρκο του προέδρου Ομπάμα για την αντιμετώπιση επικίνδυνων και παράνομων πράξεων του Ιράν", δήλωσε ο Εντ Ρόις, βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων από την Καλιφόρνια και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα