Tο 2017 θα ανατείλει με εκλογές;

Ραγδαίες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα καθώς οι τροϊκανοί φαίνεται ότι τελειώνουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως κάποιοι νόμιζαν ότι θα κάνουν περίπατο με τη δεύτερη αξιολόγηση, όμως, οι πρώτες επαφές στο Χίλτον δείχνουν ότι οι δανειστές έχουν γίνει ακόμη πιο σκληροί απαιτώντας όλο και περισσότερα μέτρα και φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους υπουργούς. Το να βάζεις ξαφνικά κατάργηση του αφορολόγητου ή στην καλύτερη περίπτωση μείωση στις 5.000 ευρώ δείχνει ότι φτάνουν στα άκρα. Διότι ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει

σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε όλους τους Έλληνες, επιβαρύνσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν σε καμιά περίπτωση από επιδόματα που πιθανότατα να τάξει η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα σκληροί είναι και για τα κόκκινα δάνεια καθώς ζητούν μια σειρά από εξαιρέσεις, όπως και για τον προϋπολογισμό του 2017 ζητώντας ουσιαστικά αλλαγές από τώρα.

Κι ενώ το μέτωπο του Χίλτον έχει πάρει φωτιά, στο άλλο μέτωπο του χρέους τα πράγματα είναι χειρότερα.

Όλες οι ενδείξεις λένε ότι οι δανειστές δεν θα υποχωρήσουν και θα αφήσουν τη ρύθμιση του χρέους για μετά το 2018. Ακόμη και ο Ομπάμα που θα έρθει στην Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Στη Λέσβο θα πάει για να δει τους πρόσφυγες και θα πει καμιά καλή κουβέντα για την Ελλάδα χωρίς να μπορεί να δεσμευτεί για οτιδήποτε.

Ο Τσίπρας μιλά συνεχώς για λύση μέχρι το τέλος του έτους, αν και γνωρίζει για τα nein των Γερμανών και των άλλων κοινοτικών εταίρων. Λες και θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για μια ηρωϊκή έξοδο του στυλ «μου υποσχέθηκαν λύση, με πούλησαν, δεν μπορώ να κυβερνήσω υπ' αυτές τις πιέσεις». Θα είναι η καλύτερη δικαιολογία για να πάει σε εκλογές αφού δεν του βγαίνει τίποτε. Γι' αυτό και επιμένει για το χρέος αν και ξέρει το ατελέσφορο της υπόθεσης.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι έρχεται και η «παγωμάρα» από το ΣτΕ. Οι πληροφορίες λένε ότι οι δικαστές προσανατολίζονται στο να κρίνουν αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αλλά με τρόπο που δεν θα τον...εξευτελίζουν τόσο. Να βγει δηλαδή το γνωστό «συγκρότηση ΕΣΡ που αυτό θα αποφασίσει» και να είναι όλοι κερδισμένοι.

Όμως, είναι σίγουρο ότι θα πρόκειται για δεινή επικοινωνιακή ήττα, ό,τι κι αν κάνουν, όσα κι αν λέει ο Κρέτσος για αποφάσεις που δεν είναι σεβαστές.

«Δεν μπορείς να μιλάς για επιτυχία αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω. Ενδιαφέρον είναι κι αυτά που είπε με αφορμή τη δημοσκόπηση και τον προβληματισμό στην κυβέρνηση: «Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι η εξουσία τα τελευταία 8 χρόνια μοιάζει με το χιτώνα του Νέσσου» (σ.σ. σύμφωνα με το μύθο ο Κένταυρος Νέσσος χάρισε στη Διηάνειρα ένα ερωτικό φίλτρο συμβουλεύοντάς την, αν ο Ηρακλής έπαυε ποτέ να την αγαπά, να του χαρίσει ένα χιτώνα εμποτισμένο με αυτό. Το φίλτρο όμως ήταν δηλητήριο και έτσι όταν ο μυθικός ήρωας τον φόρεσε βρήκε το τέλος του με φριχτούς πόνους).

Πονάνε τα παλικάρια στον ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτό και η μόνη τους διέξοδος θα είναι οι εκλογές. Πάντως, θα δώσουν τη μάχη το επόμενο δίμηνο κι αν δεν τους βγει (και με το νέο κυβερνητικό σχήμα) τότε το 2017 θα ανατείλει με εκλογές.

Το ζήτημα είναι το μετά και πόσο μπορεί η χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σ' αυτήν την κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα