Regling κατά Γερμανίας και Βαρουφάκη

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Γερμανία θα πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό.

"Ιδίως στη Γερμανία, ακούω συνέχεια ότι τίποτα δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι μια απαράδεκτη διαστρέβλωση των γεγονότων και προσβολή στον ελληνικό

λαό που αναγκάστηκε να δεχτεί περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που θα ήταν αδιανόητες στη Γερμανία", ανέφερε ο επικεφαλής του ESM στο πλαίσιο ομιλίας τους στο Walter Eucken Institute.

Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Η πορεία του προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Το 2009, το έλλειμμα ήταν πάνω από 15% του ΑΕΠ. Το 2016, η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα 0,7%. Μόνο η Γερμανία και άλλες τρεις χώρες της Ε.Ε. είχαν πλεόνασμα λίγο μεγαλύτερο. Τέτοια επιτυχία στην εξυγίανση θα ήταν αδύνατη χωρίς θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία θα πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό".

Ο πρόεδρος του ESM επανέλαβε εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι "ειδική περίπτωση" μεταξύ των πέντε χωρών που μπήκαν σε πρόγραμμα, ενώ έστρεψε τα βέλη του και κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

"Πουθενά αλλού τα προβλήματα δεν ήταν τόσο σοβαρά, και πουθενά αλλού δεν ήταν η ικανότητα της κυβέρνησης να δράσει τόσο αδύναμη. Επιπλέον, η χώρα βάδιζε στη λάθος κατεύθυνση υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη για μία περίοδο έξι μηνών το 2015. Αυτοί είναι οι λόγοι που, ακόμα και σήμερα στο 7ο έτος του προγράμματος, οι προσπάθειες μας για σταθεροποίηση δεν έχουν ολοκληρωθεί", ανέφερε.

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των κεφαλαίων

Ο επικεφαλής του ESM εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των κεφαλαίων που απομένουν στο πρόγραμμα, ύψους περίπου 55 δισ. ευρώ, μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

"Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα μείνουμε κάτω από το μέγιστο επίπεδο των €86 δισ." σημείωσε.

Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

"Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς εφόσον η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Εάν η κατάσταση είναι έτσι, η κυβέρνηση ενδεχομένως να είναι σε θέση να προχωρήσει στην έκδοση κυβερνητικών ομολόγων το επόμενο έτος και πάλι, το αργότερο, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση δύο φορές στα μέσα του 2014", σημείωσε.

"Οι ιδιαίτερα ευνοϊκοί όροι στα δάνεια μας – με τα επιτόκια στο 1% και ωριμάνσεις άνω των 30 ετών – θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ξεπεράσει την τρέχουσα βαθιά οικονομική κρίση, χωρίς να προκληθεί κόστος για τους φορολογούμενους σε άλλες χώρες", πρόσθεσε.

Επανέλαβε τέλος ότι η "αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Χωρίς αυτό, οι χώρες δεν θα είναι πρόθυμες να δώσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, εάν αυτό χρειαστεί από μέρος τους".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα