"Oλοκαύτωμα" με νεκρούς σε συγκρότημα κατοικιών στο Λονδίνο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε γύρω στη 01:00 στον 24όροφο πύργο Grenfell Tower που βρίσκεται στην περιοχή Lancaster West Estate με 130 διαμερίσματα στο δυτικό Λονδίνο.


Από την φωτιά όπως ανακοίνωσε η αστυνομία υπάρχουν νεκροί, ενώ για 30 τραυματίες κάνει λόγο το AssociatedPress επικαλούμενο την αρμόδια υπηρεσία ασθενοφόρων στο Λονδίνο. Νωρίτερα τα τηλεοπτικά δίκτυα της Βρετανίας μετέδιδαν εικόνες με ανθρώπους να έχουν κρεμαστεί εκτός κτιρίου με σεντόνια στην προσπάθειά τους να σωθούν.

Τις εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να βρίσκονταν στον πύργο την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, ενώ στην περιοχή έχουν οργανωθεί κέντρα φιλοξενίας προκειμένου να προσφέρουν καταφύγιο στους ενοίκους των διαμερισμάτων του πύργου.

Η φωτιά έχει επεκταθεί από τους κάτω ορόφους προς τα επάνω και κατακαίει τον πύργο, ενώ μία στήλη μαύρη καπνού έχει καλύψει τον ουρανό του Λονδίνου.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους η αστυνομία εκκένωσε πολλά από τα γειτονικά κτίρια για τον κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς από φλεγόμενα ιπτάμενα συντρίμμια.


Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου έχει κινητοποιηθεί με περισσότερους από 200 πυροσβέστες και 40 οχήματα που βρίσκονται στο σημείο καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει την κυκλοφορία στους γύρω δρόμους προκειμένου να διευκολύνει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο έργο της κατάσβεσης.

Tην ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι ο πύργος μπορεί να καταρρεύσει από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ομάδα κατοίκων είχε προειδοποιήσει για ελαττωματική καλωδίωση

Αν και τα αιτία που προκάλεσαν την φωτιά παραμένουν άγνωστα, ωστόσο όπως έγινε γνωστό ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψιν για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

"Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο...θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO", αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Δήμαρχος Λονδίνου: Σημαντικά ερωτήματα γα την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν


Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του 24όροφου κτιρίου.

"Σε όλο το Λονδίνο υπάρχουν πάρα πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών και δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων διότι δίνονται λανθασμένες συμβουλές ή, αν ισχύουν οι καταγγελίες, επειδή δεν γίνεται η κατάλληλη συντήρηση στα κτίρια".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews