Obamacare: Ψηφίστηκε η κατάργησή του

16:30 5/5/2017 - Πηγή: Antinews

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία, ενέκρινε ένα ψήφισμα που προβλέπει την ακύρωση και την αντικατάσταση του εμβληματικού νόμου για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση του Μπαράκ Ομπάμα (γνωστό και ως Obamacare). Η ακύρωση ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας, με 217 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά, ήταν ιδιαιτέρως τεταμένη. Η συζήτηση μεταφέρεται τώρα στη

Γερουσία, όπου αναμένεται πως το κείμενο θα τροποποιηθεί κατά μεγάλο μέρος του τις επόμενες εβδομάδες.

Αργότερα, ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα "τελειώσει" με το σύστημα ασφάλισης υγείας που είχε θέσει σε εφαρμογή ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, προβλέποντας μια "απίστευτη νίκη", μετά την έγκριση της μεταρρύθμισης που εκπόνησαν οι Ρεπουμπλικάνοι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με οριακή πλειοψηφία. Ο Τραμπ, περιστοιχισμένος από ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το σχέδιό τους θα εγκριθεί από τη Γερουσία και ότι θα γίνει ακόμη καλύτερο. Επισήμανε μάλιστα πως είχε πει "εδώ και καιρό" πως το λεγόμενο Obamacare δεν θα συνέχιζε να εφαρμόζεται, χαρακτηρίζοντάς το "μια αποτυχία" και "νεκρό". "Θα το τελειώσουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά άλλα πράγματα", συμπλήρωσε, τονίζοντας ακόμα πως εάν η κυβέρνησή του δεν πληρώσει λύτρα -όπως τα χαρακτήρισε- στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ασφαλιστικές εταιρείες, το τρέχον σύστημα θα πάψει να υπάρχει.

Την ίδια ώρα, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε, σε κλίμα σχετικής συναίνεσης, έναν νόμο για τις ομοσπονδιακές δημόσιες δαπάνες που αποκλείει το ενδεχόμενο να «παραλύσει» το Δημόσιο ως την 30ή Σεπτεμβρίου. Ο νόμος αυτός, που αποτελεί καρπό μακροσκελών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, αυξάνει μεταξύ άλλων τις αμυντικές δαπάνες.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα