MNI: Αποκαλυπτικό εμπιστευτικό έγγραφο της Κομισιόν για το θέμα του ΔΝΤ και το ελληνικό πρόγραμμα

H συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει ασαφής (unclear) με αποτέλεσμα οι Eυρωπαίοι να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι, όπως προκύπτει από εμπιστευτικά έγγραφα της Κομισιόν από τα οποία φαίνεται ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο για την Ελλάδα και σκληρά μέτρα στο εργασιακό.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, που αποκαλύπτει το περιεχόμενο των εν λόγω εγγράφων, σε περίπτωση που τελικά το Ταμείο αποφασίσει να μη συμμετέχει, η ευρωπαϊκή πλευρά θα κληθεί να ξανασχεδιάσει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) λαμβάνοντας υπόψη και αυτή την παράμετρο. Και αυτό γιατί στην υφιστάμενη έχει ληφθεί ως παράμετρος η εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα μετέχει με ένα ποσό της τάξης των 6 δισ. ευρώ «παρότι το ΔΝΤ υπονόησε επίσης την πιθανότητα χαμηλότερου ποσού, γύρω στα 5 δισ. ευρώ», όπως αναφέρεται στο έγγραφο. «Αυτό είναι αρκετά μικρό και πιθανότατα μικρότερο απ’ όσο έχουν κατά νου τα κράτη-μέλη», αναφέρει.

Σε σχέση με τον τύπο του προγράμματος του ΔΝΤ αρχικά είχε αποφασιστεί να είναι μια τετραετούς διαρκείας δανειακή διευκόλυνση (Extension Fund Facility), ώστε να συμπέσει καλύτερα με την εναρμόνιση του προγράμματος της ΕΕ και να παρέχει πιο επαρκή χρόνο για την οικονομική προσαρμογή.

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, υπάρχουν συζητήσεις για το εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μικρότερο διετές «Standby Arrangement». Αν το συμπληρωματικό πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν υπάρξει, το DSA πρέπει να τροποποιηθεί για να το λάβει υπόψη», τονίζεται.

«Το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει σχεδιάσει ένα μνημόνιο (MFEP), το οποίο συχνά θεωρείται ως κείμενο του προγράμματος που ορίζει τους όρους συμμετοχής (παράλληλα με το δικό μας αναθεωρημένο MoU) θα μπορούσε να υποδηλώνει πρόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα» αναγράφεται στο κείμενο, το οποίο διευκρινίζει ωστόσο ότι «δεν έχει καμία επίπτωση ως προς την πίεση σε μια πραγματική δέσμευση και καμία δεσμευτική ισχύ».

«Είναι πιο πιθανό να είναι μια επιλογή τακτική για να ασκηθεί πίεση τόσο στα κράτη μέλη όσο και στην Ελλάδα να κινηθούν κοντύτερα προς τις θέσεις του Ταμείου» σημειώνεται.

Σε άλλο σημείο του κειμένου, που επικαλείται το MNI, σημειώνεται ότι ενώ «αρχικά το ΔΝΤ ήθελε DSA έως το 2060, τώρα έχει προσαρμοστεί στο 2030» και ότι «η αρχή του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να διατηρήσει βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ για μια δεκαετία είναι "λογική"».

Εχοντας αυτό κατά νου, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα «γύρω στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018» κάτι που σύμφωνα με το έγγραφο «ίσως συναντήσει αντίσταση από κάποια κράτη-μέλη».

Στο έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι αν το ΔΝΤ συμφωνήσει «ακόμα και σε ένα 2ετές πρόγραμμα, η ΕΕ περιμένει να είναι ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα φέρει την Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση, δεδομένου ότι το 2018 θα είναι, ουσιαστικά, προεκλογική χρονιά».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος που κλήθηκε να σχολιάσει τα παραπάνω επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ «εξακολουθεί να πιέζει για τις δικές του μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα» και ότι το Ταμείο «κρύβεται πίσω από τους αυστηρούς του κανόνες». Παράλληλα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα ενός νέου Eurogroup εντός Δεκεμβρίου σε περίπτωση που στη συνάντηση της Δευτέρας δεν επιτευχθεί «έστω πολιτική συμφωνία».

Σχολίασε ότι πιστεύει πως «η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση μέχρι τη Δευτέρα να νομοθετήσει όλα τα απαραίτητα prior actions που απαιτούνται για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση» και ότι κάποια κράτη ίσως θέλουν να καθυστερήσουν μέχρι να εγκριθούν όλες οι δράσεις.

«Ολοι πιέζουμε έστω για μια πολιτική συμφωνία», σχολίασε.

Προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να φτάσει στο Eurogroup χωρίς ανοικτά θέματα γιατί θα δώσει έτσι την ευκαιρία στους υπουργούς να φτάσουν σε συμβιβασμό με το ΔΝΤ.

Άλλη πηγή τόνισε ότι είναι σημαντικό να φτάσουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα το αργότερο στις αρχές του Ιανουαρίου, γιατί «εν τέλει θα υπάρξουν και άλλες αξιολογήσεις στο μέλλον όπου επιπρόσθετα μέτρα που τυχόν χρειάζονται μπορούν να συμπεριληφθούν».

Προσέθεσε παράλληλα ότι υπάρχει ακόμα μια μικρή ομάδα εντός του ΔΝΤ που προτείνει τη συνολική αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα