IPCC: Επικίνδυνη η κλιματική αλλαγή- ανάγκη άμεσης δράσης

Η ταχεία μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσουν οι σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) στην πιο πλήρη εκτίμηση για την κλιματική αλλαγή που έχει γίνει ποτέ. Η «σκληρή» έκθεση αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αυξήσει τον κίνδυνο για σοβαρούς καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα και προειδοποιεί ότι θα έρθουν και χειρότερα, όπως οι ελλείψεων τροφίμων και οι βίαιες συγκρούσεις. Επίσης διαπίστωσε ότι οι τρόποι για να αποφευχθεί

η επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη είναι διαθέσιμη και οικονομικά προσιτή.

«Η επιστήμη μίλησε. Το μήνυμα είναι σαφές», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. «Οι ηγέτες πρέπει να δράσουν. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας». Ο Μπαν πρόσθεσε και ένα μήνυμα προς τους επενδυτές: «Παρακαλώ, μειώστε τις επενδύσεις σας στην οικονομία καύσης άνθρακα και ορυκτών καυσίμων και κινηθείτε προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη την Κυριακή, είναι η εργασία χιλιάδων επιστημόνων και συμφωνήθηκε μετά από διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις του κόσμου. Είναι η πρώτη έκθεση της IPCC από το 2007 που συγκεντρώνει όλες τις πτυχές της αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος και για πρώτη φορά αναφέρει ότι είναι οικονομικά προσιτή, ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει τελικά να πέσουν στο μηδέν και ότι η παγκόσμια φτώχεια μπορεί να μειωθεί μόνο με την ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η έκθεση καθιστά επίσης σαφές ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξάνονται σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ.

Η έκθεση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη διεθνή δράση για την κλιματική αλλαγή, με τη λήξη της προθεσμίας για μια παγκόσμια συμφωνία να απέχει μόλις ένα χρόνο. Τον Σεπτέμβριο, 120 εθνικοί ηγέτες συναντήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο απαίτησαν δράση. «Έχουμε τα μέσα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Rajendra Pachauri, πρόεδρος της IPCC. «Οι λύσεις είναι πολλές και επιτρέπουν τη συνέχιση της οικονομικής και ανθρώπινης ανάπτυξης. Το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση».

Η νέα γενική έκθεση της IPCC βασίζεται σε προηγούμενες εκθέσεις σχετικά με την επιστήμη, τις επιπτώσεις και τις λύσεις για την αλλαγή του κλίματος. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι «αδιαμφισβήτητη», ότι ο ρόλος της ανθρωπότητας στην πρόκληση είναι «σαφής» και ότι πολλές επιδράσεις θα διαρκέσουν για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ακόμη και αν η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει σταματήσει. Όσον αφορά τις επιπτώσεις, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτές είναι ήδη αισθητές: «Τις τελευταίες δεκαετίες, οι αλλαγές στο κλίμα έχουν προκαλέσει επιπτώσεις στα φυσικά και ανθρώπινα συστήματα σε όλες τις ηπείρους και τους ωκεανούς». Η αλλαγή του κλίματος όμως αναμένεται και «να υπονομεύσει την ασφάλεια των τροφίμων», ενώ "ο κίνδυνος των πολέμων θα μπορούσε να αυξηθεί, ως επακόλουθο της φτώχειας".

Η έκθεση υπολογίζει ότι για να αποτραπεί η επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος, οι επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ενεργειακής απόδοσης θα πρέπει να αυξηθούν κατά πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, πριν από το 2030. Η δραστική μείωση των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου πάντως «δεν θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη», υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες. Μπορεί μάλιστα να βελτιώσει πραγματικά την ανάπτυξη, παρέχοντας άλλα οφέλη, όπως η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος που είναι επιβλαβής για την υγεία.

Πολλοί παρατηρητές υποβάθμισαν τις κινήσεις που έκαναν ορισμένες χώρες με μεγάλα αποθέματα ορυκτών καυσίμων για να αποδυναμώσουν τη γλώσσα στο προσχέδιο της έκθεσης της IPCC, λέγοντας ότι η τελική έκθεση ήταν συντηρητική αλλά ισχυρή. Ωστόσο, η δήλωση ότι «η κλιματική αλλαγή αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της κακής υγείας σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της μεγαλύτερης πιθανότητας θανάτου» διεγράφη στην τελική έκθεση, μαζί με την κριτική ότι οι πολιτικοί μερικές φορές «σκέφτονται βραχυπρόθεσμα και είναι προκατειλημμένοι υπέρ του status quo».

www.theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα