H Ρουμανία ετοιμάζεται για την πρώτη μουσουλμάνα πρωθυπουργό

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ρουμανίας διόρισε μια γυναίκα από την μειονότητα των Τατάρων της χώρας για πρωθυπουργό την Τετάρτη. Αν κερδίσει την έγκριση από τον Πρόεδρο και το Κοινοβούλιο, θα είναι η πρώτη μουσουλμάνα αλλά και η πρώτη γυναίκα που κατέχει το αξίωμα. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σημείωσε μια ηχηρή νίκη στις γενικές εκλογές της 11ης Δεκέμβρη, κερδίζοντας περισσότερο από το 45 τοις εκατό των ψήφων. Μαζί με τον μικρότερο σύμμαχό της, τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, κατέχει

την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.

Κανονικά, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος ορίζεται από τον πρόεδρο της χώρας να γίνει πρωθυπουργός. Αλλά ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Λιβίου Ντραγκνέα, θα ήταν μια προβληματική επιλογή: είχε καταδικαστεί για εκλογική νοθεία και έλαβε ποινή διετούς φυλάκισης με αναστολή τον Απρίλιο. Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις δήλωσε ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας θα πρέπει να μην έχει ποινικές καταδίκες ή έστω να ερευνάται. Έτσι, οι Σοσιαλδημοκράτες στράφηκαν στην 52χρονη Σεβίλ Σαϊντέχ, μια σχετικά άγνωστη πολιτικό που υπηρέτησε ως υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης για έξι μήνες στην τελευταία κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών.

"Είναι μια επιλογή-έκπληξη", δήλωσε ο Σέργκου Μισκόιου, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Babes-Bolyai. "Οι άνθρωποι περίμεναν κάποιον που ελέγχεται από τον Ντραγκνέα, αλλά από τα ανώτερα επίπεδα του κόμματος, και όχι έναν σχετικά νέο. Η επιλογή της Σαϊντέχ δείχνει ότι ο Ντραγκνέα θα ελέγχει την κυβέρνηση χωρίς να λάβει άμεση ευθύνη", πρόσθεσε. Σημειώνει επίσης ότι η επιλογή μπορεί να έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για ορθοδοξισμό και εθνικισμό κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Αναφερόμενος στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είπε: "Το PSD λέει έμμεσα με την υποψηφιότητα αυτή: Μπορείτε να μας κατηγορείται ότι είμαστε εθνικιστές και ορθόδοξοι. αλλά κοιτάξτε τι κάνουμε, δεν σας αρέσει;"

Ο διορισμός της Σαϊντέχ εξέπληξε πολλούς παρατηρητές. "Έχουμε δει πολλά ονόματα να προβάλλονται τις τελευταίες ημέρες, αλλά το όνομά της δεν ήταν ανάμεσά τους," δήλωσε ο Πολ Ιβάν, ένας ανώτερος αναλυτής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής στις Βρυξέλλες και πρώην διπλωμάτης της Ρουμανίας. Η Σαϊντέχ θεωρείται περισσότερο μάνατζερ, παρά πολιτικός, είπε ο Ιβάν. "Θεωρείται τεχνοκράτης. Είναι οικονομολόγος που έχει εργαστεί στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση για πολλά χρόνια".

Η έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της στην Κωστάντζα, ένα λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, και όχι στο Βουκουρέστι, την πρωτεύουσα. Αλλά φαίνεται ότι είναι κοντά στον Ντραγκνέα. Ήταν υπουργός στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όταν ο Ντραγκνέα ήταν υπουργός, διαδεχόμενός τον όταν παραιτήθηκε το 2015. Ήταν παρών στον γάμο της με ένα σύριο επιχειρηματία. Η Σαϊντέχ και ο σύζυγός της διαθέτουν τρία ακίνητα στη Συρία, σύμφωνα με μια οικονομική δήλωση από τον Ιούλιο του 2015.

Μουσουλμάνες γυναίκες πολύ σπάνια διατελούν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην Ευρώπη. Τα λίγα προηγούμενα παραδείγματα ήταν σε χώρες με μουσουλμανικές πλειονότητες: η Τανσού Τσιλέρ ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας στη δεκαετία του 1990, και η Ατιφέτε Γιαχάγκα ήταν πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου την περίοδο 2011-2016.

Αντίθετα, πάνω από το 80 τοις εκατό των Ρουμάνων είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ενώ λιγότεροι από το 1 τοις εκατό είναι μουσουλμάνοι.

"Σαφώς αυτό δεν θα αρέσει σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος" λέει ο Ιβάν για την επιλογή της Σαϊντεχ. "Επίσης, δεν θα τους αρέσει το ότι οι δύο πιο ισχυρές πολιτικές θέσεις στη Ρουμανία θα καταληφθούν από εκείνους που προέρχονται από εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες". Ο πρόεδρος Γιοχάνις είναι προτεστάντης και γερμανικής καταγωγής). Ακόμα κι έτσι, ο Ιβάν θεωρεί ότι η Σαϊντέχ δεν θα φαίνεται ξένο σώμα προς τους συναδέλφους της Ρουμάνους. "Σε γενικές γραμμές, η μουσουλμανική κοινότητα της Ρουμανίας, οι Τούρκοι και Τάταροι, ασκούν τον ισλαμισμό με πολύ μετριοπαθή τρόπο", είπε. "Έχουν ζήσει πάνω από 100 χρόνια σε μια μη μουσουλμανική χώρα, και έχουν περάσει από ένα σοσιαλιστικό καθεστώς. Η Σαϊντέχ δεν καλύπτει το κεφάλι της με μαντίλα".

Φαίνεται να υπάρχει μικρή πιθανότητα ο διορισμός της Σαϊντέχ να κάνει πιο ήπια τη θέση της Ρουμανίας σχετικά με τις ποσοστώσεις των μεταναστών εκεί. Η Ρουμανία ήταν μια από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιτάχθηκαν αρχικά τη θέσπιση υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, πολλοί από τους οποίους είναι από τη Μέση Ανατολή ή τη βόρεια Αφρική. "Κατά ειρωνικό τρόπο, το γεγονός ότι είναι μουσουλμάνα θα την αποτρέψει από το να είναι πολύ τολμηρή σε τομείς όπως το προσφυγικό" δήλωσε ο Ραντού Μαγκντίν της Smartlink Communications, μιας ομάδας πολιτικών συμβούλων. "Η ομάδα της θα την συμβουλεύει να μην εμπλακεί σε θέματα όπου τα πράγματα μπορούν να γίνουν προσωπικά".

Μετά την πρόταση της Σαϊντέχ, το επόμενο βήμα για τον πρόεδρο είναι να την διορίσει επίσημα ως επόμενο πρωθυπουργό. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα στην εβδομάδα. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η θέση της με ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα