H Yahoo πουλήθηκε στη Verizon- Η πιο θλιβερή συμφωνία στην ιστορία της τεχνολογίας

Η Yahoo ήταν κάποτε "ο βασιλιάς του Διαδικτύου", ένα μεγαθήριο 125 δις δολ., τόσο μεγάλο στην εποχή του όσο είναι σήμερα το Facebook ή η Google. Τώρα, πουλήθηκε στη Verizon για ένα κομμάτι ψωμί.

Τη Δευτέρα το πρωί, η Yahoo

ανακοίνωσε το τέλος της μακράς διαδικασίας για να βγει από το χάος που η ίδια δημιούργησε, με την πώληση των βασικών λειτουργικών δραστηριοτήτων της στη Verizon αντί 4,8 δις δολ. σε μετρητά. Η συναλλαγή ολοκλήρωσε την ανεξαρτησία μιας από τις πιο εμβληματικές και πρωτοποριακές εταιρείες της Silicon Valley. Η έβδομη και τελευταία διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo, Marissa Mayer, θα αποχωρήσει μετά τη συμφωνία με αμοιβή αξίας πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια.

Η πώληση θα ενώσει τη Yahoo με έναν άλλο έκπτωτο αστέρα, την AOL, την πρώτη διαδικτυακή πύλη που η Verizon αγόρασε πέρυσι αντί 4,4 δις δολ. Ο μεγαλύτερος πάροχος ασύρματων συνδέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών στοιχηματίζει σχεδόν 10 δις δολ. στον συνδυασμό των δύο πρώην κυρίαρχων ιστοσελίδων, που θα του δώσει ένα πλεονέκτημα στο κινητό περιεχόμενο και τη διαφήμιση της τεχνολογίας που θα μπορεί να αξιοποιήσει περαιτέρω και σε περισσότερους από 140 εκατομμύρια συνδρομητές της.

Πέρα από την πώληση, το μεγαλύτερο θέμα είναι το πώς η Yahoo σπατάλησε ένα τόσο τεράστιο κεφάλαιο και έμεινε πίσω από το κύμα της νέας τεχνολογίας. Η Yahoo παραμένει σε μεγάλο βαθμό η ίδια εταιρεία που ήταν πριν από μια δεκαετία - μια πύλη που εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες εξαρτώνται από αυτήν για τα πάντα, από ειδήσεις και καιρικές συνθήκες μέχρι βασικές λειτουργίες όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα παιχνίδια. Καθώς η προσοχή του κόσμου μετατοπίζεται προς εφαρμογές smartphone, το τελευταίο πλεονέκτημα της Yahoo στον κόσμο της επιφάνειας εργασίας άρχισε να ξεθωριάζει.

Η Yahoo ξεκίνησε το 1994 ως " Jerry’s Guide to the World Wide Web", μια λίστα δικτυακών τόπων που επιμελήθηκαν οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Stanford, Jerry Yang και David Filo. Αναπτύχθηκε γρήγορα καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί άρχισαν να στρέφονται προς dial-up συνδέσεις στο Internet και χρειάζονταν μια αρχική σελίδα που θα τους κατευθύνει στους βασικούς προορισμούς τους. Το 1996 μπήκε στο χρηματιστήριο και οδήγησε τη φούσκα των dot-com σε επικά ύψη, με αποκορύφωμα τα 500 δολ. ανά μετοχή τον Ιανουάριο του 2000.

Ωστόσο, η Yahoo έχασε την ευκαιρία μιας γενιάς για να μετατραπεί σε κάτι περισσότερο από μια πύλη για τους εκατομμύρια χρήστες της. Στο αποκορύφωμα της φούσκας, δαπανήθηκαν 4,5 δις δολ. για να αγοράσει την Geocities και 5,7 δις δολ. για να αγοράσει την Broadcast.com, αλλά αργότερα φέρεται να έχασε την ευκαιρία να αγοράσει νέες εκδόσεις τόσο του Google όσο και του Facebook. Η προσφορά αναζήτησης της Yahoo κατέχει πλέον μόνο ένα μικρό μέρος της αγοράς και η τελική εξαγορά του κοινωνικού δικτύου Tumblr δεν αναπλήρωσε το Facebook.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, η Mayer, πρώην στέλεχος της Google, προσπάθησε να σώσει το πλοίο της Yahoo. Αλλά η θητεία της αμαυρώθηκε από την συγκεχυμένη στρατηγική και την κακοδιαχείριση. Τα έσοδα κορυφώθηκαν το 2008, το έτος μετά την κυκλοφορία του iPhone, και η κίνηση συνέχισε να υποχωρεί καθώς οι χρήστες έστρεψαν την προσοχή τους σε νεότερες, πιο σχετικές ιστοσελίδες και εφαρμογές.

Το ένα πράγμα που κράτησε ζωντανή τη Yahoo αυτό το χρονικό διάστημα είναι το επικίνδυνο στοίχημα του 1δις δολ του Jerry Yang για το Alibaba το 2005. Αγόρασε το 40% αυτού που θα γινόταν βασιλιάς του ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας. Η Yahoo πούλησε τμήματα της εταιρείας με την πάροδο του χρόνου, αλλά το τρέχον μερίδιό της ακόμα αξίζει περισσότερο από 30 δις δολ σε σημερινές τιμές.

Ωστόσο, η επένδυση ήταν τόσο επιτυχής που άρχισε να αξίζει πολύ περισσότερο από τις βασικές δραστηριότητες της Yahoo. Το 2015, η διοίκηση της Yahoo σχεδίασε τη δημιουργία μιας θυγατρικής αφορολόγητης εταιρείας από το μερίδιο της στην Alibaba για να ξεκλειδώσει την αξία των μετόχων, αλλά το σχέδιο χάλασε την τελευταία στιγμή, όταν η IRS αρνήθηκε να δώσει την άδειά της. Από τότε, η Yahoo αξιολογεί "στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις" με μια πολύμηνη διαδικασία πλειστηριασμού για την βασική της δραστηριότητα, που έχει δημιουργήσει καχυποψία και εικασίες. Η πώληση δεν θα περιλαμβάνει τα μερίδια της εταιρείας στην Alibaba ή την Yahoo Ιαπωνίας.

Οι ειδικοί θεωρούν εδώ και καιρό την Verizon πρωτοπόρο, αλλά και άλλοι κατέθεσαν προσφορές. Οι δισεκατομμυριούχοι Νταν Γκίλμπερτ και Γουόρεν Μπάφετ υποστήριξαν μια προσφορά, όπως και η μητρική εταιρεία του Χρυσού Οδηγού, καθώς και η εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου TPG. Αλλά στην τελική, η Verizon είναι αυτή που πήρε την τεχνολογία της Yahoo και τη διαδικτυακή της ιδιοκτησία μετά το μεγάλο παζάρι, 22 χρόνια μετά την ίδρυσή της.

Είναι ένα ειρωνικό τέλος. Ενώ το άνοιγμα του καταναλωτικού web έκανε την πύλη μια υπερδύναμη, τώρα η Yahoo θα "φαγωθεί" από μια εταιρεία που δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο κάθε μέρα από οπουδήποτε, από όσο οι ιδρυτές της Yahoo θα μπορούσαν ποτέ να έχουν ονειρευτεί την πρώτη φορά.

forbes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα