Guardian: Τραμπ… όπως Ερντογάν

Από τη στάση απέναντι στις γυναίκες ως τα μέσα ενημέρωσης, είναι ανησυχητικά όμοιοι: η πτώση της Τουρκίας στον αυταρχισμό είναι μια προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Τραμπ βρει τον τρόπο να πετύχει αυτά που θέλει, σχολιάζει η Liz Cookman.

Όπως υποστηρίζει το άρθρο, η Βρετανία εκτός ΕΕ θα χρειαστεί φίλους. "Το θέμα είναι, ανάμεσα στην 'μουσουλμανική απαγόρευση' του Ντόναλντ Τραμπ και την καταστολή των αντιπάλων του Ερντογάν, χρειαζόμαστε όντος τέτοιους φίλους;" Όπως επισημαίνει, πολλά από αυτά που κάνει τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, προκαλώντας αντιδράσεις

στη διεθνή κοινότητα, τα έχει ήδη κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν.

"Πολλοί Τούρκοι παρακολουθούν τις πρώτες σοκαριστικές ημέρες της κυβέρνησης Τραμπ έχοντας ένα πράγμα κατά νου: 'Καλώς ήρθατε στον δικό μας κόσμο!'. Συνωμοσία. Κατηγορίες προς τις εξωτερικές δυνάμεις (τους ξένους) για τα προβλήματα. Επιθέσεις στα ΜΜΕ. Η χρήση της θρησκείας ως εργαλείο διχασμού. Η Τουρκία έχει ήδη διαβεί αυτό το μονοπάτι", γράφει η δημοσιογράφος. "Θα ήταν σοφότερο να εξετάσει κανείς την πτώση της Τουρκίας στον αυταρχισμό ως μία προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί αν ο κόσμος δεν ορθώσει ανάστημα απέναντι στον Τραμπ. Τα πράγματα που φοβάστε ότι θα κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, πιθανότατα ο Ερντογάν τα έχει εφαρμόσει ήδη. Αυτοί είναι εγωμανείς που ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δική τους δύναμη παρά για την πραγματική εξέλιξη των χωρών τους" γράφει.

"Είναι εύκολο να κάθεσαι στην άλλη άκρη του κόσμου, να διαβάζεις μερικά άρθρα για την Τουρκία και να κάνεις σχόλια όπως 'Ξυπνήστε! Ο Ερντογάν είναι δικτάτορας', αλλά κοιτάξτε τις ΗΠΑ. Έτσι ξεκινάει. Η αργή κίνηση που είναι σχεδόν έλεγχος του μυαλού. Διαίρει και βασίλευε" συνεχίζει το άρθρο. "Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που η Τουρκία προβάλλονταν ως ένας φάρος δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή. Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια, η υπερβολή, ο εσκεμμένος φόβος και η παράνοια έχουν τροφοδοτήσει την πτώση της χώρας στον Ισλαμισμό και σε ένα κράτος Big Brother που οι πολίτες του ήλπιζαν ότι είχαν αφήσει πίσω στις σκοτεινές ημέρες μετά από το πραξικόπημα του 1980.

Τώρα, η Τουρκία σταματά τις διαφωνίες συλλαμβάνοντας αντιπάλους και έχει κατηγορηθεί για βασανιστήρια. Οι εκτεταμένες εκκαθαρίσεις είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες να χάσουν τις δουλειές τους, εξαιτίας κατηγοριών με ελάχιστες αποδείξεις για την υποστήριξη της ομάδας την οποία κατηγορεί η κυβέρνηση για την περσινή απόπειρα πραξικοπήματος. Έμειναν χωρίς εργασία και οικονομική υποστήριξη και οι αυτοκτονίες ακολούθησαν. Το νεότερο "βραβείο" της Τουρκίας είναι ότι πρόκειται για τη χώρα στην οποία φυλακίζονται οι περισσότεροι δημοσιογράφοι" υπενθυμίζει.

"Ο Τραμπ έχει εκφράσει στήριξη για τη χρήση βασανιστηρίων. Και οι ομοιότητές του με τον Τούρκο ηγέτη δεν σταματούν εκεί. Και οι δύο χρησιμοποιούν ρητορική πατριωτισμού στα όρια του εθνικισμού. Είναι ιδιαίτερα μαχητικοί ενάντια στις αμβλώσεις και αμφότεροι είναι γνωστοί για την τάση τους να αντικειμενοποιούν τις γυναίκες και να παρεξηγούν τον φεμινισμό. Και οι δύο έχουν δώσει στον γαμπρό τους σημαντική θέση. Αμφότεροι είναι εύθικτοι στην κριτική, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από κωμικούς και δημοσιογράφους", γράφει το άρθρο.

Στο παρελθόν, ο Ερντογάν και ο Τραμπ έχουν υποστηρίξει ο ένας τη στάση του άλλου απέναντι στα ΜΜΕ. "Μία χώρα που κάνει εχθρό τα ΜΜΕ είναι μία χώρα στην οποία οι άνθρωποι χειραγωγούνται εύκολα από εκείνους που είναι στην εξουσία" γράφει η δημοσιογράφος, η οποία ζει στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι στην χώρα ακόμη και οι ξένοι δημοσιογράφοι αυτο-λογοκρίνονται, για να αποφύγουν μπελάδες.

"Πρέπει να αντιδράσουμε ενάντια στον διασυρμό της ελευθεροτυπίας στις ΗΠΑ τώρα, πριν παρατραβήξει. Ο Ερντογάν δεν είναι πλέον καλός για την Τουρκία, όπως δεν είναι ο Τραμπ για την Αμερική. Αλλάζουν την ταυτότητα των χωρών τους" υποστηρίζει, επικρίνοντας και την Τερέζα Μέι, για τη συνάντηση που είχε με τον Τραμπ την Παρασκευή και τον Ερντογάν το Σάββατο. Και καταλήγει: "Μένοντας σιωπηλοί, συνεργαζόμενοι, προσκαλώντας ανθρώπους σαν τον Τραμπ για επίσημη επίσκεψη, τους δίνουμε περισσότερη δύναμη. Είμαστε συνένοχοι και ήρθε ώρα να αντιδράσει η κυβέρνησή μας".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα