Eurogroup: Πρώτα οι εκκρεμότητες και μετά η δόση

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μαζί με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες ορίζονται από το Eurogroup ως προαπαιτούμενα προκειμένου να διατεθεί στην Ελλάδα η δεύτερη υπο-δόση του 1 δισ ευρώ την Άνοιξη.

Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση του Eugroup για την Ελλάδα με την οποία επικυρώνει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και δίνει εντολή στο EuroWorking Group

να επικυρώσει την πλήρη εφαρμογή όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν για το πρώτο πακέτο υποδόσεων ύψους 5.,7 δισ,. αναφέροντας ρητά ως προτεραιότητες τη συνεχή ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και την ολοκλήρωση των εκκρεμών δράσεων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι το ΥΠΟΙΚ μέσα στο Σαββατοκύριακο είχε αρνηθεί ότι υπάρχει προαπαιτούμενο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που να συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Είχε ανακοινώσει μέσω πηγών του ότι θα συνδέεται μόνο με την αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες.

Αναλυτικά, το ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρει:

Το Eurogroup καλωσορίζει την υλοποίηση σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση μετά την συμφωνία στο πακέτο πολιτικής που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν τον κρατικό προϋπολογισμό του2018 που συμβαδίζει με το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμών δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν υπερ-αποδώσει στους δημοσιονομικούς στόχους τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2017).

Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν επίσης να ενισχύουν το σύστημα είσπραξης φόρων μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων και να ενδυναμώνουν την δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί από νέες δράσεις με στόχο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων, την άρσης των κανονισμών που αδικαιολόγητα περιορίζουν τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων καθώς και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Η πρόοδος στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), επιτεύχθηκε με περαιτέρω δράσεις που αφορούσαν την αποτελεσματική λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει εκ νέου τη σημασία μιας φιλόδοξης ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή κυριότητα από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την οριστικοποιήσουν σε συνεργασία με τους Θεσμούς πολύ πριν το τέλος του προγράμματος.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντων τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και αναθέτει στο Euroworking Group να επικυρώσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων βάσει της αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό θα περιλαμβάνει μία αξιολόγηση που θα επιβεβαιώνει την εξασφάλιση της συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς επίσης και την ολοκλήρωση των εκκρεμών κυβερνητικών ενεργειών στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το διοικητικό συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης και να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος.

Centeno: Θα ξεκινήσει η τεχνική δουλειά για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος του ESM ανακοίνωσε ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου, Mario Centeno, καλωσορίζοντας την υιοθέτηση "σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων μέτρων".

Το Eurogroup έχει δώσει εντολή στο EuroWorking Group να ελέγξει την ολοκλήρωση των εναπομεινάντων μέτρων τις προσεχείς εβδομάδων.

Ο Centeno διευκρίνισε ότι η επόμενη δόση των 6,7 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση χρέους, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και τη στήριξη του μαξιλαριού ρευστότητας της Ελλάδας -κρίσιμα βήματα για την πλήρη πρόσβαση της Ελλάδος στις αγορές.

Ξεκινά η τεχνική εργασία για την ελάφρυνση του χρέους

Κοιτώντας μπροστά, ο Centeno είπε πως μπορεί να ξεκινήσει η τεχνική δουλειά για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εστιάζοντας στους μηχανισμούς που θα συνδυάζουν την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη.

Σε αυτό το σημείο τόνισε την ανάγκη, τα μεγάλα πλεονάσματα και το μεταρρυθμιστικό momentum να διατηρηθούν και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, προκειμένου να "ξεκλειδώσουν" την αναπτυξιακή δυναμική και να αποκαταστήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη. "Η ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στη διάρκεια και μετά το πρόγραμμα είναι κρίσιμη", είπε.

Regling: Σε δύο υποδόσεις τα 6,7 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και αυτό το έχουν διαπιστώσει και οι αγορές.

"Είναι καλό να βλέπουμε ότι η διαδικασία πηγαίνει ομαλά, πιο ομαλά απ’ ό,τι θα περίμεναν πολλοί", δήλωσε. "Οι αγορές το έχουν δει αυτό και οι αποδόσεις υποχωρούν συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες σε επίπεδα που ήταν πριν από πολλά χρόνια. Την πρόοδο την έχουν δει και οι οίκοι αξιολόγησης. Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες".

Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ταυτόχρονα ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την εκταμίευση της δόσης συνολικού ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

"Τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή χρέους, τα 1,9 δισ. ευρώ στο απόθεμα που συγκεντρώνει η Ελλάδα και τα 1,5 δισ. ευρώ στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών", εξήγησε.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι "το συνολικό ποσό της δόσης θα χωριστεί σε δύο υπο-δόσεις: το πρώτο μέρος ενδεχομένως να εκταμιευθεί το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα και το υπόλοιπο τον Απρίλιο εφόσον το ηλεκτρονικό σύστημα των πλειστηριασμών είναι αποτελεσματικό".

Εκτίμησε δε ότι η τελική απόφαση για την εκταμίευση αναμένεται να ληφθεί τον επόμενο μήνα.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurogroup, Πρώτα,Eurogroup, prota