The Raven Chapter 1: The Eye of the Sphinx Review

Τα τελευταία χρόνια οι Γερμανοί developers έχουν πάρει φόρα και μας δίνουν adventure τίτλους εξαιρετικής ποιότητας. Μια από αυτές τις εταιρείες είναι η King Art Games, η οποία αν και βρίσκεται χρόνια στο κουρμπέτι, τη γνωρίσαμε πρόσφατα με τα The Book of Unwritten Tales και The Critter Chronicles, που απέσπασαν πολύ καλές

κριτικές.

Το νέο πόνημα της King Art είναι το The Raven – Legacy Of A Master Thief, ένα συναρπαστικό adventure μυστηρίου που απαρτίζεται από τρία κεφάλαια. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα διαβόητο ληστή ονόματι Raven, ο οποίος δρα τη δεκαετία του ‘50 με κύριο στόχο τους πολύτιμους λίθους και κοσμήματα που αποκτά λεηλατώντας τράπεζες και μουσεία ανά τον κόσμο. Αρκετά χρόνια μετά, ο Γάλλος επιθεωρητής Nicolas Legrand έρχεται αντιμέτωπος με τον ληστή και τον τραυματίζει θανάσιμα.. ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει. Το παιχνίδι διαδραματίζεται το 1964. Κάποιος έκλεψε από το βρετανικό μουσείο ένα από τα δύο αρχαία ρουμπίνια (γνωστά και ως Eyes of the Sphinx) και το μόνο που άφησε πίσω του είναι ένα μαύρο φτερό, κάτι που αποτελούσε την “υπογραφή” του Raven. Μήπως αυτός ο κάποιος είναι ο Raven; Πώς είναι όμως δυνατόν αφού υποτίθεται ότι είναι νεκρός; Μήπως είναι κάποιος που απλά αντιγράφει τον μέγιστο κλέφτη και λαχταρά λίγη δόξα; Ο επιθεωρητής Legrand επιστρέφει στην υπόθεση και αναλαμβάνει ο ίδιος να συνοδεύσει το δεύτερο ρουμπίνι στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο Καϊρο, όπου και θα παραμείνει σαν έκθεμα. Καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού βέβαια συμβαίνουν αρκετά ευτράπελα και αρκετές ανατροπές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Στο πρώτο επεισόδιο του The Raven, ονόματι The Eye of the Sphinx, αναλαμβάνετε το ρόλο του αστυνομικού Anton Jakob Zellner, ο οποίος αν και εκ πρώτης όψεως δεν γεμίζει το μάτι -βλέπετε ένας μεσήλικας, γεματούλης, φαλακρός αστυνομικός των σουηδικών αρχών δεν είναι και το απόλυτο πρότυπο σε μια ιστορία μυστηρίου- εκπλήσσει με το χαρακτήρα και το ερευνητικό του δαιμόνιο και μάλλον θα τον αγαπήσετε όσο προχωρά το παιχνίδι. Το πρώτο μέρος του παιχνιδιού εξελίσσεται στο τρένο Orient Express, όπου και αναλώνετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας συνομιλώντας με τους υπόλοιπους επιβάτες. Συγκεντρώνετε έτσι αρκετές πληροφορίες για τον καθένα από αυτούς, ενώ παράλληλα αναφέρετε στον επιθεωρητή οτιδήποτε ύποπτο παρατηρήσετε. Εκεί που η δράση κορυφώνεται είναι στο δεύτερο μέρος του παιχνιδιού, στο καράβι, όπου βρίσκεται και το δεύτερο ρουμπίνι. Εκεί αποκτάτε ενεργό ρόλο στην προώθηση της δράσης, καθώς μετά το φόνο ενός επιβάτη πρέπει να γίνετε το δεξί χέρι του επιθεωρητή. Ερευνάτε τον τόπο του εγκλήματος για στοιχεία, αναλύετε δείγματα και ανακρίνετε τους υπόπτους ώστε να βρείτε τον ένοχο.

Constable Anton Jakob Zellner, έτοιμος για δράση.

To gameplay του The Raven δεν προβληματίζει, καθώς πρόκειται για ένα καθαρόαιμο point and click adventure. Κάνετε αριστερό κλικ στο επιθυμητό σημείο για να μεταβεί ο ήρωας, για να μιλήσετε με κάποιο άλλο χαρακτήρα ή για εξερευνήσετε/αποκτήσετε κάποιο αντικείμενο. Επιπλέον οι σχεδιαστές προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα πολύ απλό και λιτό inventory και ταυτόχρονα να απλοποιήσουν όσο γίνεται τη διεπαφή σας με τα αντικείμενα του χώρου. Έτσι, για παράδειγμα όταν εξερευνήσετε ενδελεχώς ένα σημείο ή ένα αντικείμενο εξαφανίζεται το εικονίδιο του hotspot, ενώ αν πάρετε στα χέρια σας ένα αντικείμενο και μπορείτε ή πρέπει να το χρησιμοποιήσετε άμεσα, αυτό παραμένει στα χέρια σας χωρίς να μεταφερθεί στο inventory. Στο inventory με δεξί κλικ μπορείτε να μάθετε επιπλέον πληροφορίες για κάτι που κουβαλάτε, ενώ με drag and drop μπορείτε να συνδυάσετε ένα ή περισσότερα αντικείμενα μεταξύ τους.

Με κλικ στο μεγεθυντικό φακό πάνω δεξιά (ή πατώντας το spacebar) εμφανίζετε τα ενεργά hotspots στην οθόνη αλλά χάνετε πόντους. Βλέπετε το παιχνίδι ενσωματώνει ένα σύστημα πόντων που σας ανταμείβει κάθε φορά που ολοκληρώνετε κάποιο γρίφο, αλλά σας “χρεώνει” κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τη βοήθεια. Τέλος, πολύτιμος σύμβουλος αποδεικνύεται και το σημειωματάριο όπου καταγράφονται όλες οι νέες πληροφορίες που αποκομίζετε από τις συνομιλίες με άλλους χαρακτήρες, αλλά και από την πρόοδο σας στο παιχνίδι, ενώ μπορείτε να έχετε πρόσβαση και στο in-game σύστημα βοήθειας του παιχνιδιού αν κολλήσετε κάπου.

Με τον τομέα των γρίφων ίσως απογοητευτείτε, καθώς δεν αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση, αλλά τουλάχιστον είναι απόλυτα λογικοί και εναρμονισμένοι με την ιστορία και το περιβάλλον. Βασίζονται κατά κύριο λόγο σε αντικείμενα που βρίσκονται διάσπαρτα στο περιβάλλον και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Λάβετε υπόψη ότι ιδιαίτερη σημασία έχει στο παιχνίδι η σωστή σειρά με την οποία συνδυάζετε κάποια αντικείμενα, διαφορετικά θα κολλήσετε κοιτάζοντας την οθόνη με απορία. Επίσης δε λείπουν και κάποια mini-games που προσπαθούν να ενισχύσουν λίγο τον εν λόγω τομέα, αλλά δυστυχώς δεν προσφέρουν κάτι ουσιώδες στο σύνολο.

Στο κατάστρωμα έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε για λίγο.

Στον τεχνικό τομέα συναντάμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, καθώς το παιχνίδι υποστηρίζει μέχρι Full HD αναλύσεις. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι πλήρως τρισδιάστατα και σε γενικές γραμμές προσεγμένα. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και ο σχεδιασμός των περιοχών αποπνέοντας αισθητική μιας άλλης εποχής με έντονο το ρετρό στοιχείο. Έχει δοθεί προσοχή τόσο στην ενδυμασία των χαρακτήρων και τις υφές των αντικειμένων, όσο και στη διακόσμηση των χώρων. Τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη από τους σχεδιαστές του παιχνιδιού. Η περισσότερη δουλειά βέβαια φαίνεται να έχει γίνει στον τομέα της μουσικής επένδυσης, με τα κομμάτια να εναλλάσσονται από οθόνη σε οθόνη, αντί να ακούτε συνέχεια το ίδιο κομμάτι σε επανάληψη, και με την ανάλογη ένταση που αρμόζει σε κάθε περίσταση. Ορχηστρικές μελωδίες που παραπέμπουν σε χολιγουντιανές παραγωγές θα τολμούσα να πω. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στο voice acting των χαρακτήρων, παρότι οι αρχικές φωνές ήταν στα γερμανικά. Η απόδοση στα αγγλικά είναι επαγγελματικού επιπέδου, πράγμα που προσθέτει φυσικά πόντους στην ατμόσφαιρα αλλά και στο ύφος των χαρακτήρων.

Οι πέντε περίπου ώρες που διαρκεί το πρώτο κεφάλαιο του The Raven – Legacy Of A Master Thief, είναι αρκετές ώστε να σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον για τη συνέχεια. Αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η ιστορία, δεν έχω αμφιβολία πως θα έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικό τίτλο από κάθε άποψη. Παίξτε το και δεν θα απογοητευθείτε. Μην ξεχάσετε να δείτε και το σχετικό interactive graphic novel για να μπείτε στο κλίμα πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι.

Ενδιαφέρουσα ιστορίαΕξαιρετική μουσική παραγωγήΠειστικότατο voice actingΙκανοποιητική διάρκειαΕύκολοι γρίφοιΚάπως βεβιασμένο κλείσιμοΜικρά θεματάκια στα γραφικάΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:King Art GamesΕΚΔΟΣΗ:Nordic GamesΔΙΑΘΕΣΗ:SteamΕΙΔΟΣ:AdventureΠΑΙΚΤΕΣ:SingleplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://raven-game.com/en/home/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:23/7/2013PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα