Splatoon 2 Review

Το ναυάγιο του Wii U πήρε μαζί του στον τάφο πολλά από τα εξαιρετικά παιχνίδια που βγήκαν στην κονσόλα. Τρανό παράδειγμα το Splatoon, ένα ολοκαίνουριο όνομα από τη Nintendo και το πρώτο online shooter της εταιρείας. Με το Switch να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από τον προκάτοχό του, το Splatoon 2 δεν αντιμετωπίζει τέτοια κίνδυνο. Τι γίνεται όμως όταν η καινοτομία

δεν κρατάει για καιρό;

Όπως και το πρώτο παιχνίδι, το Splatoon 2 χωρίζεται σε δύο μέρη: το καθαρά single-player και το multiplayer που καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος του. Στο single-player έχετε να κάνετε πάλι με τα Octolings και την μανία τους να κλέβουν το Zapfish που δίνει ηλεκτρισμό στην Inkopolis, αλλά αυτή τη φορά υπάρχει και η εξαφάνιση μιας εκ των δύο διασημοτήτων του πρώτου Splatoon. Για όσους δεν θυμούνται, μιλάμε για τις Callie και Marie, που μετά το τελευταίο splatfest του προηγούμενου παιχνιδιού άρχισαν να έχουν solo καριέρες. Η Marie εξαφανίζεται μυστηριωδώς και η Callie από τις τύψεις της αποφασίζει να μπει στην Agency που δουλεύει ενάντια στα Octolings και στην ουσία στρατολογεί και εσάς. Το single-player όμως δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια καλή εξάσκηση γι αυτό που ακολουθεί στο online. Υπάρχει καλό platforming, με μερικά νέα πράγματα να κάνετε, αλλά εξακολουθεί να είναι απλά δευτερεύoυσα προσθήκη σε σχέση με το online.

Οι περίεργοι περιορισμοί που ίσχυαν στο πρώτο Splatoon ισχύουν και στο Splatoon 2. Αν δεν πάτε στο level 4, δεν μπορείτε να κάνετε συναλλαγές με τους πωλητές του παιχνιδιού. Αν δεν φτάσετε μέχρι το level 10, δεν μπορείτε να παίξετε σε ranked ή οποιοδήποτε άλλο mode πέραν του turf wars. Τα όπλα ξεκλειδώνονται όσο εσείς προχωράτε στα levels ή ανεβαίνετε στα ranks του ranked mode και, προφανώς, το παιχνίδι ξεκίνησε με πίστες που είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Γι αυτόν τον λόγο υπάρχουν συνεχόμενα updates, ενώ οι πίστες στα online modes κάνουν rotation κάθε δύο ώρες ώστε οι παίκτες να μην έχουν την αίσθηση της έλλειψης περιεχομένου. Ωραία όλα αυτά, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: τα έχουμε ξανακάνει. Πλέον το όλο concept του Splatoon δεν είναι τόσο καινούριο, που σημαίνει οτι όλα αυτά τα πράγματα και οι περιορισμοί είναι απλά ένα ενοχλητικό εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπίσετε, εφόσον τα στατιστικά σας από το πρώτο Splatoon δεν μπορούν να περάσουν στο 2. Οπότε αν δεν σας αρέσει η διαφέντευση των πιστών από την ίδια την Nintendo, τότε θα έχετε πρόβλημα.

Οπλισμένοι μέχρι τα δόντια για επικό μπογιάτισμα.

Το Splatoon 2 όμως δεν είναι κακό παιχνίδι, κάθε άλλο. Έχει αρκετά modes για να απολαύσετε, όπως το splat zones, όπου πρέπει να έχετε τον έλεγχο συγκεκριμένης περιοχής, το tower control όπου οι ομάδες πρέπει να καταλάβουν και να κρατήσουν τον έλεγχο ενός κινούμενου πύργου και τέλος το rainmaker όπου οι ομάδες πρέπει να να αναλάβουν τον έλεγχο ενός τεράστιου όπλου με το ίδιο όνομα και να το πάνε στη βάση των εχθρών. Αυτό όμως που είναι ολοκαίνουριο είναι το salmon run. Πρόκειται για ένα mode που επιβάλλει τη συνεργασία των παικτών, εισάγοντας το co-op στη σειρά Splatoon. Στο salmon run πρέπει να τα βάλετε με συνεχόμενα κύματα από salmonids και αφού επιζήσετε να τα βάλετε με τα salmonid bosses. Ο απώτερος σκοπός σας είναι να πάρετε τα χρυσά αυγά που αφήνουν πίσω τα bosses και να τα βάλετε σε ένα μεγάλο καλάθι. Tα όπλα που δίνονται στον κάθε παίκτη είναι τυχαία και συνήθως πυροβόλα, αφού στο salmon run οι εχθροί έχουν διαφορετικό τρόπο επίθεσης αλλά και αντιμετώπισης. Το θέμα με το salmon run είναι ότι η Nintendo επιβάλλει τις ημέρες και τις ώρες που μπορείτε να παίζετε online, κάτι τόσο περίεργο και τόσο εκνευριστικό... Βέβαια σε τοπικό multiplayer με πολλά Switch όλα τα modes είναι διαθέσιμα.

Καθώς μιλάμε για περίεργα και εκνευριστικά πράγματα, ας μιλήσουμε και για το περιβόητο smartphone app το οποίο θα είναι το κέντρο του online συστήματος της Nintendo (ελπίζουμε σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που είναι σήμερα). To app γενικά έχει κάποια καλά. Για την ακρίβεια σας ειδοποιεί για τις προσκλήσεις που δέχεστε από συμπαίκτες, ενώ όταν μπαίνετε σε lobby με φίλους μπορείτε να μιλάτε με όλους, αλλά όταν ξεκινάτε την μάχη χωρίζει αυτόματα τους παίκτες έτσι ώστε η μία ομάδα να μην ακούει τα σχέδια της άλλης. Όμως δεν προσφέρει τίποτε άλλο, ενώ για να το χρησιμοποιήσετε πρέπει αφενός η συσκευή σας να μην έχει κλειδωμένη την οθόνη και αφετέρου η εφαρμογή να είναι πάντα στο προσκήνιο. Αυτό σημαίνει ότι εξαντλείτε την μπαταρία του κινητού/τάμπλετ σας έχοντας την οθόνη μόνιμα αναμμένη, ενώ αν πάτε να τσεκάρετε μυνήματα ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή αυτό σημαίνει άμεσο κόψιμο της επικοινωνίας με τους συμπαίκτες. Παρόλο που η πλήρης (και επί πληρωμή) online υπηρεσία του Switch έρχεται το 2018, κάποια πράγματα έπρεπε να είναι ήδη έτοιμα αφού η τεχνογνωσία για mobile apps είναι κυριολεκτικά εκεί έξω.

Τα bosses είναι το στοιχείο που αξίζει στο single-player.

Αφήνοντας πίσω τα αρνητικά, το Splatoon 2 είναι ένα αρκετά διασκεδαστικό παιχνίδι από μόνο του. Παρόλο που είναι shooter, είναι αρκετά εύκολο για όσους δεν είναι καλοί στο είδος, επιτρέποντάς τους όχι μόνο να συμμετέχουν στην δράση, αλλά και να κάνουν την διαφορά για την ομάδα τους στις online αναμετρήσεις. Υπάρχουν ολοκαίνουρια όπλα για να δοκιμάσετε όπως το slosher που είναι στην ουσία ένας κουβάς μπογιά, ενώ μερικά όπλα πέρα από τις βασικές, δευτερεύουσες και ειδικές δυνατότητες, προσφέρουν και νέα πράγματα όπως πχ να κάνουν roll-dodge τα πυρά των αντιπάλων. Σε γενικές γραμμές η φιλοσοφία “συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει” λειτουργεί καλά στην περίπτωση του Splatoon 2. Οπότε έχετε μια καλή βάση gameplay και εξαιρετικό customization του χαρακτήρα σας, με τα καταστήματα του Inkopolis Plaza να έχουν επιλογές ένδυσης και εξοπλισμού του inkling σας που αλλάζουν τα στατιστικά σε αυτό που σας ταιριάζει. Αργότερα όσο παίζετε ο εξοπλισμός σας ανεβαίνει level και ξεκλειδώνονται νέες αλλαγές στα στατιστικά.

Tα γραφικά του Splatoon 2 έχουν σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με του πρώτου Splatoon, λόγω της σαφώς μεγαλύτερης δύναμης του Switch. Το παιχνίδι τρέχει μόνιμα στα 60fps, ενώ η ανάλυση αλλάζει δυναμικά για να διατηρείται υψηλό το frame rate και να είναι ομαλή η δράση. Όταν το Switch είναι φορητό η αλλαγή στην ανάλυση υπάρχει, αλλά είναι αρκετά ανεπαίσθητη για να μην γίνεται αντιληπτή από τους περισσότερους παίκτες. Γενικώς το παιχνίδι είναι σαφώς πλουσιότερο και ομορφότερο από τον προκάτοχό του, παρόλο που με μια πρώτη ματιά αυτό μπορεί να μην φαίνεται. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι πολύ πιο λεπτομερή, οι υφές του περιβάλλοντος έχουν αρκετά μεγαλύτερη ποικιλία και ποιότητα, ενώ τα νέα εφέ φωτισμού είναι εκπληκτικά. Ακόμα και το μελάνι φαίνεται πιο πειστικό.

Η πλατεία της Inkopolis είναι πιο εντυπωσιακή απο ποτέ.

Ο ηχητικός τομέας κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, με πολλά παλιά τραγούδια των Callie και Marie να επιστρέφουν, αν και αυτή τη φορά οι ντίβες της Inkopolis είναι οι Pearl και Marina. Όπως είναι λογικό σε ένα παιχνίδι αυτού του ύφους, υπάρχει μεγάλη γκάμα ειδών μουσικής όπως indie rock, pop, hip hop και electro. Σε όσα από αυτά διαθέτουν φωνητικά, οι φωνές έχουν αλλοιωθεί τόσο ώστε να θυμίζουν παιδάκια που κάνουν θυμωμένα μπουρμπουλίθρες. Τα ηχητικά εφέ είναι εξίσου τρομερά φτιαγμένα, με τον ήχο του μελανιού που πέφτει σε διάφορες επιφάνειες να υπάρχει παντού, τα inklings να σκάνε από τα πυρά των αντιπάλων και τον ήχο των όπλων να θυμίζει συχνά ότι δεν είναι κλασικά σιδηρικά αλλά πλαστικά νεροπίστολα γεμάτα με χρωματιστό μελάνι. Στις μεγάλες online αναμετρήσεις το παιχνίδι γίνεται χαοτικό ηχητικά, αλλά χωρίς να κουράζει ή να ενοχλεί.

Το Splatoon 2, παρά τα προβλήματά του, είναι ένα παιχνίδι που αξίζει να έχετε στο Switch σας. Τα περισσότερα από τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με updates πολύ εύκολα και η Nintendo δείχνει να το πηγαίνει προς τα εκεί το πράγμα. Το θέμα είναι πόσο θα δεχτείτε την αίσθηση του “μια από τα ίδια” όχι μόνο στο gameplay, όπου το να κρατάς τα καλά συχνά είναι σοφή επιλογή, αλλά και στις διάφορες περίεργες επιλογές της Nintendo που πλαισιώνουν την εμπειρία. Αν μπορείτε να το παραβλέψετε αυτό, κάλως ορίσατε στις μελανομαχίες του Splatoon 2.

Βελτιωμένος τεχνικός τομέαςΔιασκεδαστικό gameplay όπως πάνταTο salmon run είναι αρκετά ενδιαφέρον co-opΝέες πίστες, όπλα κλπΤα κλασικά ανούσια τερτύπια της NintendoΛίγο περιεχόμενο για την ώραΤο smartphone app θέλει δουλειάΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:NintendoΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:ShooterΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://splatoon.nintendo.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:21/7/2017PEGI:7

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα