Sniper Elite 4 Review

O Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες παιχνίδια. Η σειρά Sniper Elite της Rebellion συγκαταλέγεται σε αυτά, όμως δεν είναι ούτε FPS, ούτε strategy, όπως είναι τα περισσότερα παιχνίδια Β΄ Παγκοσμίου. Τα Sniper Elite είναι shooters τρίτου προσώπου, που στηρίζονται κυρίως στην τακτική και τη χρήση stealth,

προσφέροντας έτσι μια ξεχωριστή πρόταση.

Το Sniper Elite 4 σας βάζει στο ρόλο του υπολοχαγού Karl Fairburne και σας μεταφέρει στην Ιταλία του 1943 για μια αποστολή πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Οι Ναζί έχουν κατασκευάσει ένα νέο είδος πυραύλου που μπορούν να τον κατευθύνουν με ακρίβεια πάνω στα πλοία των συμμάχων, με αποτέλεσμα να κάνουν δύσκολη και επικίνδυνη μια επικείμενη προσπάθεια για απόβαση στην Ιταλία. Στόχος του Karl είναι να σαμποτάρει την κατασκευή και τη χρήση αυτών των πυραύλων και να εντοπίσει τον επιστήμονα που τους εμπνεύστηκε προκειμένου να εξαφανίσει αυτή την απειλή. Πρέπει να προετοιμάσει επίσης το έδαφος για τους συμμάχους “μαλακώνοντας” τις αντιστάσεις των Γερμανών, ανατινάζοντας βάσεις και αμυντικά όπλα τους, βγάζοντας από την μέση ανθρώπους-κλειδιά του γερμανικού στρατού και βοηθώντας τους “άμπαλους” Ιταλούς αντιστασιακούς.

Η ιστορία του Sniper Elite 4 είναι εντελώς τετριμμένη και βουτηγμένη στα κλισέ και ο ρόλος της είναι καθαρά επιφανειακός. Απλά υπάρχει προκειμένου να σας δώσει αφορμή να μπείτε στην μάχη. Πέρα από μερικά ελάχιστης διάρκεια βίντεο που κάνουν και χρήση αληθοφανών εικόνων για να πάρετε μια ιδέα για το τί γίνεται και να ενημερωθείτε κάπως για την αποστολή σας, δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο, ούτε ανατροπές, ούτε εκπλήξεις, ώστε να αναζωογονηθεί κάπως το ενδιαφέρον. Οι (σατα)Ναζί παρουσιάζονται ως τα πλέον χειρότερα πλάσματα στον πλανήτη με αλκοολικούς και άτιμους αξιωματικούς να τους κατευθύνουν και ο ήρωας βαρύς και λιγομίλητος κάνει απλά την δουλειά του ως υπερστρατιώτης και βοηθάει όσους έχουν ανάγκη.

Όμορφο τοπίο όμως δεν είμαστε εδώ για διακοπές.

Χωρίς να έχω επαφή με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, περίμενα να παίξω άλλο ένα κοινό shooter Β΄ Παγκοσμίου και οφείλω να ομολογήσω ότι το Sniper Elite 4 με εξέπληξε ευχάριστα. Παρουσιάζεται μια αρκετά ρεαλιστική εικόνα ενός ελεύθερου σκοπευτή-κομμάντο που δρα πίσω από τις γραμμές του εχθρού, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να έχετε υπομονή, να σχεδιάζετε προσεκτικά τις κινήσεις σας και να προσεγγίζετε αθόρυβα το στόχο σας με αποτέλεσμα όταν ανατινάζετε πχ ένα αντιαεροπορικό όπλο οι σκοποί να ψάχνονται μεταξύ τους την ώρα που εσείς είστε μακριά. Μπορείτε να εκμεταλεύεστε και τους ήχους του περιβάλλοντος, όπως ένα αεροπλάνο που περνάει την ώρα που εσείς ρίχνετε τη βολή σας καλύπτοντας τον ήχο του όπλου. Φυσικά η άμεση ανοιχτή μάχη με πολλούς εχθρούς δεν συνιστάται, όπως και το να ρίχνετε με το sniper rifle πολλές φορές από το ίδιο σημείο.

Μαζί με το sniper rifle που, όπως είναι λογικό, είναι το βασικό σας όπλο, έχετε στην διάθεσή σας και ένα πλούσιο οπλοστάσιο από αυτόματα, καραμπίνες, χειροβομβίδες και νάρκες, που μπορείτε να κρίνετε πότε και πώς είναι καλύτερα να τα χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να στήσετε παγίδα σε ένα όχημα βάζοντας εκρηκτικά στον δρόμο που περνάει, ακόμα και να παγιδεύσετε με εκρηκτικά ένα πτώμα κάνοντας έτσι μια δυσάρεστη έκπληξη σε αυτούς που το ανακαλύπτουν. Αντιμετωπίζετε και snipers του γερμανικού στρατού και μόλις τους σκοτώσετε μπορείτε να διαβάσετε πολύτιμες πληροφορίες στο ημερολόγιο που κρατάνε. Μπορείτε επίσης να προμηθεύεστε πυρομαχικά και διάφορα αντικείμενα από όσους σκοτώνετε, ανανεώνοντας έτσι τον εξοπλισμό σας.

Σε περίπτωση που σας ανακαλύψουν χρησιμοποιείτε πιο συμβατικά όπλα.

Αναλάβετε οκτώ αποστολές συνολικά και μεταφέρεστε σε οκτώ διαφορετικά μέρη της Ιταλίας που “αποτυπώνονται” σε αρκετά μεγάλους χάρτες, προσφέροντας ευκαιρίες για sniping και αφήνοντας στη φαντασία σας τον τρόπο που προσεγγίζετε το στόχο σας. Σε κάθε περιοχή, εκτός από τη βασική αποστολή, υπάρχουν και άλλες δευτερεύουσες αποστολές. Κινείστε σε διάφορα μέρη όπως στρατόπεδα και εχθρικές βάσεις, μικρούς οικισμούς και πόλεις και φυσικά στην ιταλική εξοχή. Στον αναλυτικό χάρτη που έχετε στην κατοχή σας μπορείτε να δείτε πού είναι η κάθε αποστολή και να επιλέξετε από πού θα αρχίσετε. Οι αποστολές ποικίλουν ανάλογα και με την περίσταση, καθώς χρειάζεται να βγάλετε από την μέση υψηλόβαθμους αξιωματικούς με μια περιποιημένη βολή ανάμεσα στα μάτια, να ανατινάξετε κεραίες και άλλα σημαντικά για τον πόλεμο πράγματα και γενικά να σπείρετε τον τρόμο και τον θάνατο στους Γερμανούς παραμένοντας αθόρυβοι και αθέατοι, δημιουργώντας έτσι σύγχυση καθώς δεν μπορούν να σκοτώσουν ότι δεν βλέπουν.

Η χρήση stealth, όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ σημαντική και καλό είναι να καταφεύγετε στη χρήση όπλων για άμεση μάχη μόνο όταν σας ανακαλύπτουν και δεν έχετε άλλη επιλογή. Το stealth στηρίζεται σε γνωστούς μηχανισμούς που συναντάμε σε τέτοια παιχνίδια, καθώς μπορείτε να κρύβεστε σε θάμνους και σκοτεινά μέρη και με τη χρήση μιας σφυρίχτρας ή πέτρας να ξεγελάτε τους σκοπούς, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και η επιλογή να πλησιάζετε κάποιον αθόρυβα και να τον εξουδετερώνετε με μαχαίρι. Οι εχθροί όταν σας υποψιάζονται αρχίζουν να ψάχνουν την περιοχή και αν σας εντοπίσουν χτυπάνε συναγερμό και σας επιτίθενται μαζικά, ενώ αν καταφέρετε να ξεφύγετε πρέπει να περιμένετε λίγη ώρα ώστε να ηρεμήσουν και να επιστρέψουν στα συνηθισμένα τους καθήκοντα. Οι Γερμαναράδες αποτελούν αξιόλογο αντίπαλο και αν σας εντοπίσουν σας την πέφτουν όλοι μαζί μέχρι να σας ξεκάνουν. Υπάρχουν και ασυρματιστές που καλούν για ενισχύσεις όταν τα βρίσκουν σκούρα, όπως και κάποιοι στρατιώτες που ρίχνουν φωτοβολίδα στο σημείο που σας είδαν και ένα αεροπλάνο έρχεται για να βρέξει φωτιά στο κεφάλι σας. Η νοημοσύνη των εχθρών κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά δεν λείπουν κάποιες αστάθειες. Μερικές φορές περνάνε τρέχοντας δίπλα σας χωρίς να σας καταλάβουν ή κάθονται κάπου κοντά σας και σημαδεύουν με το όπλο τους σε άσχετο σημείο δίνοντας σας την ευκαιρία να τους ξεφορτωθείτε εύκολα. Ευτυχώς αυτό το φαινόμενο, τουλάχιστον με τον τρόπο που έπαιξα, δεν ήταν αρκετά συχνό ώστε να ενοχλεί.

Sniper Elite χωρίς τη χαρακτηριστική kill κάμερα δεν γίνεται.

Υπάρχει ένα πολύ γενναιόδωρο σύστημα με checkpoints που σας βγάζει ελάχιστα μακριά από το σημείο που χάσατε. Μπορεί έτσι να γλιτώνετε χρόνο και να αποφεύγετε την επανάληψη κάποιων σημείων, αλλά πολλές φορές σας βγάζει τη στιγμή που σας έχουν εντοπίσει και σας ρίχνουν με αποτέλεσμα να ξαναχάνετε σε ελάχιστο χρόνο. Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να μπορούσατε να ενεργοποιείτε μόνοι σας ένα checkpoint ή να σας βγάζει το παιχνίδι πρίν αρχίσετε την αποστολή και σε σημεία όπου σας δίνεται η επιλογή να ξανασχεδιάσετε τις κινήσεις σας. Με το sniper rifle να είναι το βασικό σας όπλο, υπάρχει ο μηχανισμός empty lung, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείτε να ζουμάρετε σε αργή κίνηση και να πετύχετε με τρομερή ακρίβεια το στόχο σας όσο μακριά και αν βρίσκεται, ακόμα και τους οδηγούς μέσα στα άρματα. Με μια καλοζυγισμένη βολή μπορείτε να σκοτώσετε και πάνω από ένα άτομο. Με τα κυάλια σας μπορείτε να “μαρκάρετε” τον κάθε εχθρό και να πάρετε κάποιες πληροφορίες όπως πόσο μακριά είναι, και να εντοπίζετε αντικείμενα στο περιβάλλον που ανατινάζονται όπως και τα ευαίσθητα σημεία σε οχήματα που μπορείτε να ανατινάξετε με μία βολή.

Το σήμα κατατεθέν των Sniper Elite επιστρέφει, καθώς αρκετά από τα kill σας τα βλέπετε σε slow motion κάμερα με το σώμα του εχθρού να περνάει από ακτινογραφία την ώρα που δέχεται το τελικό χτύπημα. Η πιο απολαυστική χρήση αυτής της κάμερας είναι στο sniper rifle, καθώς παρακολουθείτε σε αργή κίνηση την πορεία της σφαίρας από τη στιγμή που βγαίνει από την κάνη του όπλου μέχρι που περνάει μέσα από τα κόκαλα και τα ζωτικά όργανα του εχθρού, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση μετά από μια πετυχημένη βολή. Μπορείτε να κάνετε και κάποιες ελάχιστες παραμετροποιήσεις στα όπλα και τον χαρακτήρα σας. Όσο χρησιμοποιείτε ένα όπλο ξεκλειδώνετε μικρές αναβαθμίσεις γι αυτό και όσο προχωράτε στο παιχνίδι κερδίζετε εμπειρία που σας ανεβάζει βαθμό και μπορείτε να επιλέγετε ιδιότητες όπως το να παθαίνετε λιγότερη ζημιά σε μια πτώση ή να βρίσκετε επιπλέον αντικείμενα στα πτώματα που ψάχνετε. Σας δίνεται και η ευκαιρία να ξεκλειδώσετε νέα όπλα όσο προχωράτε στο παιχνίδι και να βρείτε αυτό που σας βολεύει περισσότερο ή να επιλέξετε όποιο κρίνετε πιο κατάλληλο για την κάθε αποστολή.

Το Sniper Elite 4 διαθέτει και πλούσιο online multiplayer. Μπορείτε να παίξετε σε συνεργασία με άλλον ένα παίκτη το campaign ή το οverwatch mode όπου αναλαμβάνετε διάφορες sniper αποστολές πέραν του campaign. Στο survival mode μπορείτε μόνος η μαζί με άλλους παίκτες να αντιμετωπίζετε κύματα εχθρών σε διάφορα μέρη του χάρτη του campaign. Δεν λείπουν και τα κλασικά deathmatch και team deathmatch και το control mode που είναι σαν το capture the flag με στόχο να κυριεύσετε και να υπερασπιστείτε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Υπάρχουν και modes που είναι πιο σχετικά με τη θεματολογία του παιχνιδιού, όπως το distance king όπου σκοπός σας είναι να σκοτώσετε τους αντιπάλους σας από απόσταση, με νικήτρια την ομάδα (η τον παίκτη αν παίζετε όλοι εναντίον όλων) με την μεγαλύτερη συνολική απόσταση από τους αντιπάλους που σκότωσε. Το no cross είναι ίσως το πιo ενδιαφέρον mode, καθώς σε αυτό ο χάρτης χωρίζεται στην μέση από απροσπέλαστα εμπόδια και οι δύο ομάδες μοιράζονται στην κάθε πλευρά του χάρτη και προσπαθούν να ξεκάνουν η μία την άλλη. Όπως καταλαβαίνετε αυτό το mode είναι η χαρά του ελεύθερου σκοπευτή (και του καμπέρη). Το online δουλεύει ομαλά και χωρίς προβλήματα, αλλά δεν έχει πολύ κόσμο. Θα έλεγα ότι αυτό είναι αναμενόμενο καθώς οι αρετές του Sniper Elite 4 κρύβονται στο campaign, ενώ όσοι ενδιαφέρονται για multiplayer ασχολούνται με άλλα παιχνίδια του είδους πιο εξειδικευμένα γι αυτόν το σκοπό.

Το τί ακολουθεί το φαντάζεστε.

Ο τεχνικός τομέας του Sniper Elite 4 κινείται σε μέτρια επίπεδα. Αν και οι τοποθεσίες είναι σχεδιασμένες με λεπτομέρεια και ποικιλία, τα γραφικά δύσκολα θυμίζουν σύγχρονο τίτλο. Ειδικά ο σχεδιασμός των χαρακτήρων δείχνει αρκετά πρόχειρος και μερικοί από αυτούς φτάνουν στο σημείο να φαντάζουν αστείοι με μαλλί σαν περούκα και τεράστια μύτη. Το ίδιο ισχύει και για τον ήχο. Ο θόρυβος που κάνουν τα όπλα, το voice acting και το πολεμικό soundtrack συνθέτουν ένα τυπικό ηχητικό σύνολο που ναι μεν δεν απωθεί, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερο.

Αν είστε φαν της σειράς Sniper Elite, θα απολαύσετε το Sniper Elite 4. Οι υπόλοιποι, αν θέλετε να ζήσετε μια πιο ξεχωριστή εμπειρία Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με μάχη που θέλει τακτική και χρήση stealth, δώστε του μια ευκαιρία και δεν θα το μετανιώσετε.

Ρεαλιστική αναπαράσταση των επιχειρήσεων ενός ελεύθερου σκοπευτήΜάχη που απαιτεί προσχεδιασμόΗ kill κάμεραΠλούσιο οπλοστάσιοΓραφική ιστορίαΤα checkpoints ενδέχεται να εκνευρίσουνΜέτριος τεχνικός τομέαςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:RebellionΕΚΔΟΣΗ:RebellionΔΙΑΘΕΣΗ:IGEΕΙΔΟΣ:Shooter τρίτου προσώπουΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.sniperelite4.com/enHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:14/2/2017PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
sniper, elite, elite, sniper, xbox one, fps, βασεις, οφείλω, σημαίνει, ημερολόγιο, empty, κυάλια, slow, νέα, online, survival, team, king, cross, voice, ps4, xbox, site, http, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, φωτια, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βιντεο, ημερολόγιο, δουλεια, ιταλια, παιχνιδια, χαρτες, ωρα, fps, αεροπλανο, απλα, ασυλο, ατομο, αφορμη, βγαινει, βρειτε, βρισκεται, γινεται, δειτε, δειχνει, δωσει, εδαφος, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εκρηκτικα, ενημερωθειτε, ερχεται, εχθροι, ζημια, ζησετε, ζωτικα οργανα, ιδεα, ιδιο, ειδος, υπομονη, ισχυει, θορυβος, εικονα, ηχο, κυματα, κινηση, κυάλια, λειπει, μακρια, ματια, μπορειτε, μυτη, ναζι, νοημοσυνη, ομαδα, οκτω, οφείλω, οχηματα, οχημα, περιβαλλον, πηγη, πλοια, προβληματα, ρολο, σειρα, σωμα, συγχρονο, φαντασια, φυσικα, χειροτερα, χαρα, cross, empty, ηρωας, ιδιαιτερο, king, ομαδες, οργανα, παιχνιδι, player, πληροφοριες, σημαίνει, σημα, site, slow, survival, team, online, voice
Τυχαία Θέματα