Seven: The Days Long Gone Review

To Seven: The Days Long Gone είναι δημιούργημα της Fools Theory, ενός πολωνικού στούντιο που έχει στο δυναμικό του developers των Witcher 2 και 3. Πρόκειται για ένα μεταποκαλυπτικό RPG με ισομετρική κάμερα και έμφαση στο stealth.

Μετά από έναν μακροχρόνιο πόλεμο η ανθρωπότητα έχει επιβιώσει πάνω στις στάχτες του παλιού κόσμου και έχει επιστρέψει σε σχετικά πρωτόγονες μεθόδους προκειμένου να θυμίζει

έναν αξιοπρεπή πολιτισμό. Διοικείται από έναν αυτοκράτορα που έχει αναλάβει να αναδημιουργήσει τον κόσμο και δύο φατρίες, οι Technomagi που στηρίζονται στην τεχνολογία και οι Biomancers που στηρίζονται στη θρησκεία, έχουν σκοπό να βοηθήσουν την ανθρωπότητα πλασάροντας φυσικά τις δικές τους μεθόδους ως τις ιδανικές. Εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο του Teriel, ενός ικανότατου επαγγελματία κλέφτη που διαθέτει ένα μηχανικό-βιονικό μάτι, με την βοήθεια του οποίου μπορεί να σκανάρει τον χώρο γύρω του και να εντοπίζει σημεία ενδιαφέροντος. Οι ικανότητες του Teriel τραβάνε την προσοχή του αυτοκράτορα, ο οποίος τον επιλέγει για μια ιδιαίτερης σημασίας αποστολή που μόνο αυτός δείχνει να μπορεί να την ολοκληρώσει. Με σκοπό να εντοπίσει ένα συγκεκριμένο άτομο, ο Teriel οδηγείται σε ένα νησί-φυλακή που ονομάζεται Peh, ενώ κυριεύεται και από ένα είδος πνεύματος, τον Artanak, που και αυτός έχει σκοπό να τον βοηθήσει με τις γνώσεις και τις ικανότητες του και ανήκει στην ξεχωριστή φυλή των Daemons.

Το νησί-φυλακή είναι αρκετά ξεχωριστό σε σχέση με ότι έχουμε δει ως τώρα σε παιχνίδια του είδους. Θυμίζει αρκετά έναν ανοιχτό κόσμο, με τις πόλεις του, τα χωριά του και τους διάφορους εμπόρους του και με την αστυνόμευση φυσικά να είναι άκρως αυστηρή, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τί κάνετε και η πρόσβαση σε όλους τους χώρους δεν είναι ελεύθερη. Ο πληθυσμός του Peh είναι σκληροτράχηλος και νευρικός και οι περισσότεροι άνθρωποι που συναντάτε κρατούν εχθρική στάση απέναντί σας, εκτός και αν αναγνωρίσουν τις ικανότητες σας και τους βοηθήσετε, οπότε, όπως είναι λογικό, γίνονται πιο φιλικοί. Όπως κάθε μεταποκαλυπτικός κόσμος που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το Peh έχει δηλητηριώδεις βάλτους και σημεία καραντίνας με αιμοδιψή μεταλλαγμένα τέρατα και ανθρώπους που δεν χαίρονται ιδιαίτερα άμα σας δουν να κυκλοφορείτε στα μέρη τους.

Κάποιος με ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι του, ξέρετε τι θέλει...

Όπως αρμόζει σε έναν κλέφτη, η κίνηση σας είναι κατά κόρον αθόρυβη, σε σκοτεινούς χώρους και είναι βασικό να βρίσκετε σημεία να κρυφτείτε όπως θάμνους και σωρούς από σκουπίδια. Υπάρχει ένα σύστημα μάχης που είναι αρκετά υποτονικό και αποτελείται από δύο κουμπιά για δυνατό αργό χτύπημα ή πιο γρήγορα αλλά και πιο αδύναμα χτυπήματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα όπλα με το καθένα να έχειτο δικό του στιλ μάχης, όπως μαχαίρια και σπαθιά, χωρίς να λείπουν και τα πυροβόλα και οι βαλλίστρες. Όμως ο κύριος σκοπός σας είναι να ολοκληρώσετε απαρατήρητοι κάθε αποστολή, κυρίως επειδή είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπίσετε ακόμα και δύο εχθρούς συγχρόνως, που ακόμα και αυτό είναι σπάνιο αφού συνήθως όταν σας εντοπίσουν πλακώνει η φρουρά όλου του κτιρίου για να σας εξολοθρεύσει. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου καταφεύγετε σε μάχη σώμα-με-σώμα σε κάποιες αποστολές όπου πρέπει να σκοτώσετε άλλους ανθρώπους ή τέρατα και να βγάλετε από την μέση ένα boss, αλλά η χρήση stealth είναι η βασική σας επιλογή, κυρίως στην κεντρική αποστολή του παιχνιδιού.

Κινούμενοι αθόρυβα και αθέατοι έχετε δυνατότητες όπως να χακάρετε κάμερες και να διαρρήξετε πόρτες για να διευκολύνετε την περιήγηση και την πρόσβασή σας στα μέρη όπου επιχειρείτε. Κινούμενοι σκυφτοί πίσω από έναν εχθρό μπορείτε και να του κλέψετε πολύτιμα αντικείμενα μέσα από τις τσέπες του ή να του επιτεθείτε πισώπλατα και να καταναλώσετε μεγάλο μέρος της ενέργειας του, αφού οι δυνατοί εχθροί δεν σκοτώνονται άμεσα με backstab. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μπορείτε να φοράτε τις ανάλογες στολές των φρουρών της κάθε περιοχής, κάνοντας έτσι σχεδόν παιχνιδάκι την κυκλοφορία σας σε εχθρικές περιοχές. Ο περιορισμένος χώρος του inventory σας δυσκολεύει όμως την κατάσταση, καθώς αν κουβαλάτε δύο-τρεις στολές εχθρών και μερικά όπλα γεμίζει για πλάκα και αναγκάζεστε να ψάχνετε πώς να ξεφορτωθείτε αντικείμενα. Υπάρχει δυνατότητα να αποθηκεύσετε σε ασφαλές μέρος τα αντικείμενα σας, αλλά σε ένα παιχνίδι ανοιχτού κόσμου όπου δεν ξέρετε και τί θα συναντήσετε στην επόμενη περιοχή, φαντάζει κουραστικό το πήγαινε-έλα για ανεφοδιασμό. Το fast travel σας γλυτώνει δρόμο και κινδύνους, όμως δεν είναι τόσο απλή η χρήση του, αφού δεν αρκεί να εντοπίσετε το κατάλληλο σημείο στον χάρτη αλλά πρέπει να εντοπίσετε και να χακάρετε την κατάλληλη κονσόλα.

Θα φάμε ερπετοειδές για βραδινό.

Η δομή του κόσμου είναι τέτοια που χρειάζεται να σκαρφαλώσετε και να πηδήξετε πολλές φορές μέχρι το σημείο που θέλετε να φτάσετε. Συνήθως παράθυρα κτιρίων και μπαλκόνια αποτελούν μέσο να φτάσετε εκεί που θέλετε. Σας δίνονται αρκετές επιλογές για να διαλέξετε τον τρόπο που θα ολοκληρώσετε την αποστολή σας. Μπορείτε να κινηθείτε αθόρυβα και να φύγετε χωρίς να σας καταλάβουν, να χρησιμοποιήσετε βία όπου χρειαστεί ή να φορέσετε τις ενδυμασίες των φρουρών και να κινείστε ελεύθερα στο χώρο προσέχοντας μόνο να μην μείνετε πολύ στο οπτικό τους πεδίο και σας αναγνωρίσουν. Άμα θέλετε μπορείτε να ορμήσετε και στην μπροστινή πόρτα του κτιρίου αρχίζοντας να πετσοκόβετε κόσμο, αλλά όπως προαναφέρθηκε η μάχη ενάντια σε πολλούς εχθρούς είναι αρκετά δύσκολη και η επιλογή της ανοιχτής επίθεσης συνίσταται μόνο όταν δεν έχετε άλλη λύση. Η κάμερα συχνά μπερδεύει και ειδικά σε κλειστούς χώρους όπου οι τοίχοι και τα ταβάνια γίνονται διάφανα προκειμένου να δείτε τον χαρακτήρα σας, ενδέχεται να χάσετε τον προσανατολισμό σας. Ευτυχώς σε ανοιχτούς χώρους που η κάμερα είναι πιο ελεύθερη η κατάσταση είναι ιδανική.

Διάσπαρτα στον κόσμο του παιχνιδιού βρίσκετε διάφορα chip που χρησιμοποιείτε για αναβαθμίσεις και χρήση νέων δυνάμεων για τον Teriel. Κάθε chip μπορεί να ξεκλειδώσει νέες ξεχωριστές ιδιότητες, οπότε το να πειραματιστείτε λίγο με τον μηχανισμό αναβάθμισης του παιχνιδιού είναι καλό ώστε να ξεκλειδώσετε το σύστημα της προτίμησής σας. Η χρήση των αναβαθμίσεων δεν είναι απεριόριστη, καθώς πρέπει να βρίσκετε το κατάλληλο nectar και με αυτό μπορείτε να ξεκλειδώνετε περισσότερες αναβαθμίσεις.

Σε ένα παιχνίδι με πυρήνα το stealth, η νοημοσύνη έχει ιδιαίτερη σημασία. Δυστυχώς είναι αρκετά αλλοπρόσαλλη, καθώς την μια στιγμή ένας φρουρός σας ακούει έναν όροφο πιο κάτω άμα κάνετε θόρυβο, ενώ την άλλη μπορείτε να κλέψετε δύο-τρεις στη σειρά χωρίς να σας πάρουν χαμπάρι. Αντιδρούν επιθετικά αν σας δουν να προχωράτε αθόρυβα σκυφτοί και την επόμενη στιγμή που χοροπηδάτε σαν κατσίκι ή σκαρφαλώνετε κάπου δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται. Πλησιάζοντας έναν εχθρό από πίσω μπορείτε να του προκαλέσετε μεγάλη ζημιά με backstab και με ένα γρήγορο όπλο όπως τα μαχαίρια να συνεχίσετε να τον χτυπάτε μέχρι να πεθάνει χωρίς να προλάβει να αντιδράσει.

Τα συρματόσκοινα σας βοηθάνε να κόψετε δρόμο.

Το Seven έχει όμορφα, ζωγραφιστά γραφικά, που σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα σκοτεινό ύφος προσφέρουν ένα ωραίο οπτικό σύνολο. Ο ανοιχτός κόσμος επίσης έχει την απαραίτητη λεπτομέρεια και ποικιλία. Αν και τα γραφικά είναι αξιοπρεπέστατα για indie, το παιχνίδι υποφέρει από bugs. Τα κρασαρίσματα είναι αρκετά συχνά, κολλάτε σε κάποια σημεία στο περιβάλλον και αναγκάζεστε να κάνετε restart για να συνεχίσετε και αρκετές φορές σε συζητήσεις με άλλους χαρακτήρες δεν ακούγεται η ομιλία. Τα τεχνικά προβλήματα πάντως αναμένεται να λυθούν με επερχόμενα patch. Στον ηχητικό τομέα, το voice acting κρίνεται ικανοποιητικό, ενώ η μουσική είναι μεν ταιριαστή με τον κόσμο του παιχνιδιού, αλλά όχι κάτι συναρπαστικό ή αξιομνημόνευτο.

Το Seven: The Days Long Gone προσφέρει 20 με 30 ευχάριστες ώρες παιχνιδιού, ανάλογα με το πόσο θέλετε να εξερευνήσετε τον κόσμο του. Αν σας αρέσουν τα stealth games, αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του.

Ωραία σκοτεινή ατμόσφαιραΔιαφορετικοί τρόποι ολοκλήρωσης αποστολώνΗ εχθρική νοημοσύνη χωλαίνειΗ κάμερα σε κάποια σημεία μπερδεύειΑρκετά εκνευριστικά bugs (μέχρι να διορθωθούν)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Fool’s TheoryΕΚΔΟΣΗ:Imgn.ProΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:RPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://seven-game.com/en/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:1/12/2017

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα