Seasons After Fall Review

Είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικό για τον ψυχισμό ενός gamer να αφήνει πίσω -έστω και προσωρινά- τα αιματοβαμμένα πεδία μάχης που κατακλύζουν τα παιχνίδια στις μέρες μας, για χάρη ενός ήπιων τόνων 2D puzzle platformer με ωραίο εικαστικό και αλληγορική ιστορία. Αυτό είναι το Seasons After Fall της γαλλικής Swing Swing Submarine, η οποία έχει στο δυναμικό της τους William David

και Guillaume Martin, βασικά πρώην μέλη της Ubisoft Montpellier (Rayman).

Στο Seasons After Fall μια μυστηριώδης γυναικεία φωνή σας ξυπνάει από έναν αιώνιο ύπνο για να διαπιστώσετε πως είστε ένας μικρός σπόρος, ο οποίος ποθεί να εξερευνήσει το Forest of Guardians. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεστε το κατάλληλο σώμα. Έτσι λοιπόν, σαν ένας άλλος μικρός πρίγκιπας, επιχειρείτε να εξημερώσετε μια αξιολάτρευτη αλεπού. Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της καταφέρνετε να συγχωνεύσετε την ύπαρξ;h σας με αυτή του χαριτωμένου ζώου και ξεκινάτε ένα ταξίδι στο μαγευτικό δάσος για να ανακαλύψετε τα τέσσερα “θραύσματα των εποχών”. Η απόκτησή τους είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να διεξάγετε μια μυστικιστική τελετή ικανή να απελευθερώσει την αφηγήτρια από τα δεσμά του δάσους και να εκπληρώσει παράλληλα κάθε κρυφή σας επιθυμία. Είναι πολύ πιθανό η πλοκή της ιστορίας να σας φανεί συγκεχυμένη και το τέλος της υπέρ του δέοντος ανοιχτό προς ερμηνεία, κάτι που σίγουρα ισχύει μέχρι ένα σημείο. Όμως ολοκληρώνοντας το Seasons After Fall γρήγορα αντιλαμβάνεστε πως οι χαρακτήρες και τα γεγονότα έχουν καθαρά συμβολικό ρόλο. Μερικά από τα φιλοσοφικού περιεχομένου θέματα που πραγματεύεται το παιχνίδι είναι ο έμφυτος φόβος του παιδιού που καλείται να βαδίσει το δύσβατο μονοπάτι της ενηλικίωσης, ο ατέρμων κύκλος της ζωής ή ακόμη ο σεβασμός που οφείλουμε προς την μητέρα φύση και τα πλάσματα που την απαρτίζουν.

Το Seasons After Fall είναι ένα φιλήσυχο παιχνίδι, στο οποίο δεν υπάρχουν αναμετρήσεις με αντιπάλους και κατ' επέκταση ούτε και παράμετροι που μπορεί να σας οδηγήσουν σε game over. Όλο το gameplay του παιχνιδιού περιστρέφεται γύρω από άλματα σε διάφορες πλατφόρμες και την επίλυση μέτριας δυσκολίας γρίφων παίζοντας με τον ιδιαίτερο μηχανισμό της εναλλαγής των εποχών. Η δομή του παιχνιδιού παραπέμπει άμεσα σε μια metroidvania φιλοσοφία. Το θραύσμα της κάθε εποχής σας παρέχει την δυνατότητα να μεταμορφώνετε το περιβάλλον γύρω σας αποκτώντας πρόσβαση σταδιακά μέσω του backtracking σε όλα τα επίπεδα που συνθέτουν τον κόσμο του παιχνιδιού. Έτσι λοιπόν, το καλοκαίρι τα κλωνάρια των δέντρων επιμηκύνονται δημιουργώντας πλατφόρμες αναρρίχησης, ενώ μπορείτε να αναπηδάτε πάνω σε μπουμπούκια φυτών και η στάθμη του νερού εξατμίζεται κάνοντας προσβάσιμο ένα νέο δρομάκι. Το χειμώνα περπατάτε πάνω σε παγωμένες λίμνες ή σκαρφαλώνετε σε χιονόμπαλες και στήλες πάγου. Αντίθετα, την άνοιξη οι πάγοι λιώνουν με αποτέλεσμα να αυξάνεται η στάθμη του νερού και μπορείτε να ποτίζετε σπόρους που στην συνέχεια γίνονται δέντρα, τα οποία μπορείτε να εκμεταλλεύεστε για να μεταβείτε στα ψηλότερα σημεία ενός επιπέδου. Το φθινόπωρο ανεβαίνετε πάνω σε μανιτάρια, ενώ παράλληλα η δύναμη του ανέμου τεντώνει τα κλαδιά των δέντρων και διώχνει την ομίχλη ανοίγοντας την δίοδο προς ένα συγκεκριμένο μονοπάτι.

Τα άλματα είναι από τους βασικούς μηχανισμούς του gameplay.

Η δομή των γρίφων είναι αρκετά απλοϊκή στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, με εξαίρεση έναν εξ αυτών προς το τέλος, στον οποίο πρέπει να δρομολογήσετε χορδές που δημιουργούνται στο περιβάλλον από πυγολαμπίδες σε κόμβους για να σχηματίσετε τέσσερα σχέδια, καθένα εκ των οποίων αντιπροσωπεύει και από μια εποχή του χρόνου. Αν διαθέτετε καλό μνημονικό και παρατηρητικότητα δεν πρόκειται να δυσκολευτείτε ιδιαίτερα. Στην περίπτωση πάλι που η μνήμη δεν είναι το δυνατό σας σημείο, ένα μπλοκάκι και ένα μολύβι δίπλα σας κρίνονται απαραίτητα για την επίλυση του εν λόγω γρίφου.

Η μεγαλύτερη “ανορθογραφία” του Seasons After Fall άφορα το έντονο backtracking στο τελευταίο τμήμα του, στο οποίο πρέπει να συλλέξετε ορισμένα εναπομείναντα αντικείμενα για την διεξαγωγή της τελετής των εποχών. Το παιχνίδι, δυστυχώς, δεν διαθέτει αρκετές συντομεύσεις ανάμεσα στα επίπεδα, όπως είθισται στις περισσότερες περιπτώσεις των metroidvania τίτλων. Επιπρόσθετα, η έλλειψη ενδείξεων, με εξαίρεση τις πρώτες ώρες κατά τις οποίες η αφηγήτρια σας ενημερώνει σε περίπτωση που στραφείτε προς μια λανθασμένη διαδρομή, ενδέχεται να σας κάνει να περιπλανιέστε αποπροσανατολισμένοι άσκοπα για πολλά λεπτά προς άγνωστη κατεύθυνση δημιουργώντας μοιραία αισθήματα κούρασης και εκνευρισμού.

Τα μαγευτικά γραφικά του Seasons After Fall καταφέρνουν να γοητεύσουν δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός κινούμενου πίνακα ζωγραφικής που δημιουργήθηκε στο χέρι από νερομπογιές πάνω σε φύλλα ακουαρέλας. Το εικαστικό του παιχνιδιού διαχωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες ανάλογα με την εκάστοτε εποχή. Το καλοκαίρι τα επίπεδα είναι καλυμμένα από πλούσια βλάστηση με το πράσινο χρώμα να κυριαρχεί. Τον χειμώνα τα χιονισμένα έλατα κοσμούν με την επιβλητική τους παρουσία το περιβάλλον. Την άνοιξη, πάλι, η μαγιάτικη βροχή ποτίζει το διψασμένο από μήνες χώμα. Τέλος, το φθινόπωρο τα νεκρά φύλλα στολίζουν τα επίπεδα με τα χρώματα του κίτρινου και του κόκκινου. Ιδιαίτερα προσεγμένο είναι το animation της γλυκύτατης αλεπούς που χειρίζεστε. Κατά την διάρκεια των αλμάτων βλέπετε την αληθοφανή προσπάθειά της να γαντζωθεί με τα νύχια της από διάφορες προεξοχές, ενώ περνώντας πάνω από μια παγωμένη λίμνη γλιστράει πάνω στον χιόνι και ενίοτε, αφήνοντας για μερικά δευτερόλεπτα το χειριστήριο από τα χέρια σας, την παρακολουθείτε να περιποιείται με σχολαστικότητα το τρίχωμά της.

Ο ξεχωριστός γρίφος των fireflies.

Το soundtrack του παιχνιδιού προσθέτει αρκετούς πόντους στο νατουραλιστικό σκηνικό και αποτελείται αποκλειστικά από φυσικά έγχορδα όργανα, όπως ακουστικές κιθάρες και βιολιά. Την περιήγηση σας στον κόσμο του παιχνιδιού συντροφεύουν περιβαλλοντικοί θόρυβοι, όπως αυτοί των βημάτων σας πάνω στην ξεραμένη βλάστηση του φθινοπώρου, ο βόμβος των πυγολαμπίδων και οι ήχοι των totems που σκάλισε στο δάσος ο Guardian of Winter. Το ύφος των φωνών των αφηγητών θυμίζουν έντονα γονέα που διαβάζει στοργικά στο βλαστάρι του ένα βραδινό παραμύθι λίγο πριν το παραδώσει στην αγκαλιά του Μορφέα.

Το Seasons After Fall είναι ένα χαριτωμένο παιχνίδι που απευθύνεται είτε σε παιδιά μικρής ηλικίας ή σε ενήλικες που αισθάνονται ακόμη παιδιά. Το απλοϊκό του gameplay σε συνδυασμό με τα πανέμορφα γραφικά του το καθιστούν μια ιδανική επιλογή για εσάς που, έπειτα από μια κουραστική μέρα στην δουλειά, θέλετε να χαθείτε για κάτι περισσότερο από πέντε ώρες σε έναν μαγευτικό κόσμο ικανό να σας κάνει να χαλαρώσετε και να αποβάλετε το συσσωρευμένο άγχος.

Έξυπνος μηχανισμός της εναλλαγής των εποχώνΠανέμορφο εικαστικόΜαγευτική μουσικήΣενάριο που εγείρει φιλοσοφικά ερωτήματα......παρά τη συγκεχυμένη του πλοκήΥπερβολικό backtracking στο τελευταίο τμήμαΟι περισσότεροι γρίφοι δεν προσφέρουν ικανοποιητική πρόκλησηΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Swing Swing SubmarineΕΚΔΟΣΗ:Focus Home InteractiveΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:Puzzle platformerΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://seasonsafterfall.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:2/9/2016 (PC), 16/5/2017 (PS4, Xbox One)PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
εν λόγω, xbox one, puzzle, submarine, william, david, ubisoft, game, καλοκαιρι, συγκεκριμένο, μνήμη, animation, guardian, ps4, xbox, focus, home, site, http, τελη κυκλοφοριας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χιονι, μνήμη, γριφοι, δουλεια, μητερα, νυχια, παιχνιδια, χρωματα, game, guardian, ubisoft, αγκαλια, αγχος, αλεπου, ανοιξη, ασυλο, ατερμων, βροχη, γεγονοτα, γινονται, γριφος, δασος, δεντρα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δομη, δυναμικο, ελλειψη, εν λόγω, ενιοτε, εποχη, επιθυμια, ζωης, υπνο, ισχυει, υφος, ηχοι, κιθαρες, κυκλος, κοκκινου, μανιταρια, μηνες, μικρος πριγκιπας, μπορειτε, ομιχλη, παιδια, πεδια, περιβαλλον, πλατφορμες, πριγκιπας, ρολο, σεβασμος, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σωμα, σχεδια, τμημα, φυση, φυσικα, φθινοπωρο, φυλλα, φοβος, φωνη, χερι, χωμα, χρωμα, ωρες, animation, david, puzzle, home, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, οργανα, παιχνιδι, site, ταξιδι, submarine, θεματα, william, ωραιο, χερια
Τυχαία Θέματα