Road Redemption Review

To Road Redemption είναι παιχνίδι αγώνων με μηχανές, των οποίων οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα και βρώμικες μεθόδους προκειμένου να βγάλουν από την μέση τους αντιπάλους τους. Ξεκίνησε το 2013 στο Κickstarter ως μια προσπάθεια των δημιουργών του να προσφέρουν ένα σύγχρονο Road Rash και μετά από χρόνια ανάπτυξης βγήκε πρόσφατα στο PC, ενώ μέσα στο 2018 αναμένεται και στις κονσόλες.

Με ένα σύντομο κείμενο ενημερώνεστε ότι σε έναν κόσμο ο οποίος δείχνει να έχει κυριευτεί από συμμορίες

μηχανόβιων, ο αρχηγός ενός καρτέλ όπλων σκοτώνεται από έναν δολοφόνο τον οποίο το καρτέλ επικηρύσσει για ένα χοντρό ποσό. Αναμενόμενα ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου όπου διάφορες συμμορίες κυνηγάνε τον δολοφόνο προκειμένου να εισπράξουν το ποσό για την πάρτη τους. Εσείς ως μέλος μιας συμμορίας καλείστε να πιάσετε πρώτοι τον επικηρυγμένο φροντίζοντας καθοδόν να ξεκάνετε τους ανταγωνιστές που στέκονται εμπόδιο στον δρόμο σας.

Το campaign του Road Redemption είναι roguelike, που σημαίνει ότι αφού ξεκινήσετε δεν μπορείτε να βγείτε και να συνεχίσετε από το σημείο που τo αφήσατε και μόλις χάσετε πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή, εκτός και αν τερματίσετε το παιχνίδι με την μία, κάτι που φαντάζει δύσκολο εως αδύνατο. Υπάρχουν διάφορα είδη αγώνων με ξεχωριστούς κανόνες που ποτέ δεν είναι ίδια και κάθε φορά που αρχίζετε ο σκοπός είναι και διαφορετικός. Από το να τερματίσετε ανάμεσα στους τρεις πρώτους ή μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, μέχρι το να βγάλετε από την μέση έναν συγκεκριμένο αριθμό αντιπάλων, οι κανόνες επιλέγονται τυχαία. Σε περίπτωση που αποτύχετε να ολοκληρώσετε το στόχο σας δεν χάνετε, αφού η ήττα έρχεται μόνο αν εξαντληθεί πλήρως η μπάρα της ενέργειάς σας. Σας αφαιρείται όμως ένα ποσοστό από την υγεία σας κάνοντας έτσι την πορεία σας ακόμα πιο δύσκολη. Με αυτόν τον τρόπο το παιχνίδι σας κρατά σε εγρήγορση και πρέπει να είστε συγκεντρωμένοι στο σκοπό σας αν θέλετε να τα πάτε καλά.

Ακόμα κι αυτοί οι δρόμοι δείχνουν λιγότερο επικίνδυνοι από τους ελληνικούς.

Ξεκινώντας το παιχνίδι έχετε μόνο μια μηχανή και έναν αναβάτη στην διάθεση σας και όσο προχωράτε ξεκλειδώνετε νέες μηχανές και αναβάτες που έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά ώστε να επιλέγετε τον ιδανικό συνδυασμό για τις προτιμήσεις σας. Ο χειρισμός είναι αρκετά arcade και σίγουρα δεν έχετε κανένα πρόβλημα να τον συνηθίσετε, ειδικά αν είστε φαν των racing. Υπάρχει το κλασικό γκάζι-φρένο και φυσικά το nitro με τη χρήση του οποίου πηγαίνετε αισθητά πιο γρήγορα. Το παιχνίδι διαθέτει και μια ικανοποιητική ποικιλία όπλων, από φτυάρια, σιδεροσωλήνες και σπαθιά, μέχρι καραμπίνες και δυναμίτες, τα οποία είναι στην διάθεση σας και πρέπει να τα αξιοποιήσετε όσο καλύτερα μπορείτε. Μπορείτε επίσης να ρίχνετε κλωτσιές στους αντίπαλους αναβάτες ώστε να τους βγάλετε εκτός δρόμου ή να τους ρίξετε πάνω σε ένα διερχόμενο όχημα. Κάθε πετυχημένο kill σας προσθέτει ενέργεια στην μπάρα υγείας και nitro, οπότε καλό είναι να ξεκάνετε όσους περισσότερους αντίπαλους μπορείτε αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσής σας. Στον δρόμο βρίσκετε διάσπαρτα και διάφορα power-ups και όπλα.

Μετά από κάθε αγώνα έχετε πρόσβαση και στο μαγαζί του παιχνιδιού, όπου ξοδεύετε τα χρήματα που συλλέγετε σε διάφορες ιδιότητες όπως η αναπλήρωση της χαμένης σας ενέργειας, η αναβάθμιση των όπλων και η δυνατότητα να κερδίζετε περισσότερους πόντους εμπειρίας όσο ασχολείστε με το παιχνίδι. Η συλλογή πόντων εμπειρίας είναι πολύ σημαντική, καθώς μετά από κάθε γύρο μπορείτε να τους ξοδέψετε σε χρήσιμες αναβαθμίσεις όπως αύξηση της συνολικής σας ενέργειας ή της ποσότητας nitro, που είναι μόνιμες για τον χαρακτήρα σας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μπορείτε να ξεκλειδώσετε την δυνατότητα να αρχίζετε σε προχωρημένο επίπεδο κάθε φορά που ξεκινάτε νέο παιχνίδι, αποφεύγοντας έτσι την επανάληψη των πρώτων επιπέδων.

Φεύγω και αφήνω πίσω μου συντρίμμια.

Μιλώντας για επανάληψη, το Road Redemption δυστυχώς είναι πολύ φτωχό σε περιβάλλοντα. Υπάρχουν ουσιαστικά μόνο τρεις ξεχωριστές περιοχές, με την κάθε μία να ελέγχεται και από την δική της συμμορία που πρέπει να αντιμετωπίσετε, ενώ στο τέλος κάθε περιοχής καλείστε να βγάλετε από την μέση και τον αρχηγό της κάθε συμμορίας. Ξεκινάτε από ηλιόλουστες ερήμους, πάτε σε χιονισμένα βουνά και στο τέλος καταλήγετε σε μια έρημη πόλη. Ελάχιστες αλλαγές παρατηρούνται στα περιβάλλοντα, όπως πχ όταν κόβετε δρόμο σε ταράτσες κτιρίων ή όταν οδηγείτε νύχτα. Το παιχνίδι είναι μεν διασκεδαστικό με θεαματικές συγκρούσεις και απολαυστικές μάχες μεταξύ μηχανόβιων, όμως έπρεπε να έχει περισσότερα περιβάλλοντα.

Εκτός από το campaign, υπάρχει και το classic quick play όπου μπορείτε να παίζετε σε πίστες της επιλογής σας και κερδίζοντας πόντους να αποκτάτε πρόσβαση σε νέες πίστες. Υπάρχει επίσης multiplayer όπου μπορείτε να αγωνίζεστε τοπικά σε split-screen με τρεις φίλους και online όπου μαζί με άλλους παίκτες χωρίζεστε σε δύο ομάδες και ξεκινάτε αγώνα ταχύτητας και ξύλου. Ο νικητής βγαίνει ανάλογα με την τελική κατάταξη του κάθε παίκτη και τα συνολικά kills και γενική νικήτρια η ομάδα που φτάνει πρώτη τις τρεις νίκες.

Τα γραφικά του Road Redemption είναι συμπαθητικά, αλλά δεν εντυπωσιάζουν. Η αίσθηση των όπλων και τα εφέ είναι άκρως τυπικά και απλά κάνουν την δουλειά τους. Αρκετά προβλήματα υπάρχουν στις επαφές με εμπόδια στον δρόμο και την αντίδραση της μηχανής μετά από ένα τρακάρισμα. Φυσικά δεν περιμένουμε ρεαλισμό εδώ, αλλά πολλές φορές κάνει αρνητική εντύπωση η αντίδραση της μηχανής όταν κουτουλάει αριστερά και δεξιά του δρόμου θυμίζοντας... μπιλιάρδο. Επίσης μερικές φορές που βγαίνετε από τον δρόμο ο χαρακτήρας σας δείχνει να μαγνητίζεται από το εμπόδιο πάνω στο οποίο πέφτετε, καθιστώντας έτσι εκνευριστικά αργή την προσπάθεια να ξεκολλήσετε από πάνω του. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ο χαρακτήρας σας δεν ξεκολλάει με τίποτα από το εμπόδιο ακόμα και αν τον αυτοκτονήσετε ή πατήσετε την επιλογή να σας επιστρέψει στον δρόμο από το μενού της παύσης, οδηγώντας σας έτσι σε μια άδικη ήττα.

Jetpack και ταράτσες, ότι καλύτερο για να αποφύγεις την κίνηση.

Το voice acting είναι ελάχιστο αλλά αρκετά πειστικό αν λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για μια μικρή παραγωγή. Υπάρχει ο κλασικός τύπος που σας δίνει οδηγίες και σας ενθαρρύνει στην αρχή και στο τέλος του κάθε αγώνα και οι αρχηγοί της κάθε συμμορίας που σας απειλούν όσο γυρίζετε στην περιοχή τους ή τους προκαλείτε ζημιά όταν πρέπει να τους σκοτώσετε. Η μουσική επένδυση είναι αυτή που κλέβει την παράσταση, με γρήγορα και δυνατά κομμάτια που ταιριάζουν απόλυτα με την ταχύτητα και το ξύλο που πέφτει στην οθόνη σας. Δεν θέλω να υπερβάλλω αλλά μάλλον ο θρυλικός Lemmy έστειλε έμπνευση στους δημιουργούς από εκεί που βρίσκεται.

Αν είστε φαν του Road Rash και των combat racing παιχνιδιών γενικώς, το Road Redemption ίσως είναι το επόμενο “κόλλημά” σας. Το παιχνίδι προσφέρει πολλά για την τιμή του (μόλις 20 ευρω στο Steam), οπότε ούτως ή άλλως αξίζει αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό.

Διασκεδαστικό gameplayΕξαιρετικό soundtrackΟλοκληρωμένο πακέτο σε καλή τιμήΤο roguelike campaign......ενδέχεται να απομακρύνει όσους δεν έχουν υπομονήΕπαναλαμβανόμενα περιβάλλονταΜερικά εκνευριστικά glitchesΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, PS4, Xbox OneΑΝΑΠΤΥΞΗ:Pixel Dash Studios, EQ GamesΕΚΔΟΣΗ:Pixel Dash Studios, EQ GamesΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:Combat racingΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.roadredemption.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:4/10/2017 (PC), 2018 (PS4, Xbox One)PEGI:-

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
road, road, σημαίνει, βγείτε, συγκεκριμένο, nitro, πηγαίνετε, classic, quick, play, online, voice, lemmy, ευρω, steam, ps4, xbox, studios, site, http, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βγείτε, δυνατα, γκαζι, δουλεια, ηττα, μουσικη, μπιλιαρδο, ξυλο, υγεια, nitro, ps4, ups, αυξηση, αξιζει, απλα, ασυλο, πηγαίνετε, βγαινει, βουνα, βρισκεται, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δειχνει, εγρηγορση, εφε, ευρω, υπαρχει, εμπνευση, ενεργεια, επρεπε, ερχεται, ζημια, ιδια, μηχανες, κειμενο, κινηση, μπορειτε, νυχτα, ομαδα, οθονη, ουσιαστικα, οχημα, πιθανοτητες, προβληματα, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγχρονο, τιμη, τυπος, φυσικα, φτανει, φτυαρια, φορα, αδυνατο, αγωνας, classic, ειδη, ιδανικο, lemmy, οδηγοι, ομαδες, πακετο, παιχνιδι, play, player, power, quick, studios, σημαίνει, site, split, screen, online, θελω να, υγειας, ξεκινησε, voice
Τυχαία Θέματα