Mortal Kombat X Review

Τα τελευταία χρόνια η ιστορική σειρά Mortal Kombat ζει μια δεύτερη εποποιία στα χέρια της Warner Bros και της NetherRealm Studios. Μετά το καταπληκτικό Mortal Kombat του 2011, έρχεται το Mortal Kombat

X να χτίσει κάτι νέο στις γερές βάσεις του προκατόχου του.

Το Mortal Kombat X λαμβάνει χώρα 25 χρόνια μετά το Mortal Kombat 2011 και το τί έχει γίνει στο μεταξύ παρουσιάζεται μέσω flashbacks, ξεκινώντας από την επίθεση του Shinnok με την οποία τελειώνει το προηγούμενο παιχνίδι. Πέραν από το γεγονός ότι πλέον έχουμε νέο timeline λόγω του reboot του 2011, έχουμε και νέους μαχητές, μερικοί εκ των οποίων είναι απόγονοι κλασικών χαρακτήρων. Η ιστορία λοιπόν τους εμπεριέχει και αυτούς ως καίρια μέρη της και αρκετά πετυχημένα. Η ιστορία είναι πολύ πιο μικρή σε έκταση από το προηγούμενο Mortal Kombat, αλλά και αρκετά πιο “πυκνή”, με τις σκηνές δράσης και τις ανατροπές να διαδέχονται η μία την άλλη. Ίσως χαθείτε λίγο με τα flashbacks, ενώ υπάρχουν άπειρες “καμμένες” στιγμές και ατάκες. Κλασικό παιχνίδι ξύλου δηλαδή. Δυστυχώς, αν και η ιστορία είναι καλή για τα δεδομένα του είδους, τελειώνει σχετικά γρήγορα.

Το Mortal Kombat X είναι ένα πλούσιο παιχνίδι με βάθος. Οι 24 χαρακτήρες που έρχονται χωρίς το DLC μπορεί να φαίνονται λίγοι σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι, αλλά αφενός δεν υπάρχουν “κλώνοι” και αφετέρου κάθε χαρακτήρας έχει τρεις παραλλαγές. Κάθε παραλλαγή έχει διαφορετικές επιθέσεις και όπλα, με αποτέλεσμα ενώ ο βασικός χειρισμός να είναι ο ίδιος, κάποιες κινήσεις και combos να αλλάζουν, δημιουργώντας έτσι νέες επιλογές προς εξερεύνηση όταν διαλέγετε χαρακτήρα. Οι νέοι χαρακτήρες του παιχνιδιού είναι ένα ρίσκο για την NetherRealm, η οποία ήθελε να αλλάξει λίγο το roster σε σχέση με το παρελθόν. Το ρίσκο αυτό αποφέρει καρπούς, αφού οι νέοι χαρακτήρες αφενός είναι η “νέα γενιά” μαχητών που αρχίζουν να έρχονται στο προσκήνιο και δυναμώνουν στην πυρά της μάχης και αφετέρου έχουν τα δικά τους στιλ μάχης. Έχετε λοιπόν ένα σωρό πράγματα να μάθετε, να πειραματιστείτε και να εκμεταλλευτείτε στο παιχνίδι.

Όλοι ξέρουμε ότι δεν θα τελειώσει όμορφα αυτό...

Το Mortal Kombat X, πριν σας ρίξει στα βαθιά, φροντίζει να σας περάσει από το πληρέστατο tutorial για να σας μάθει όλους τους μηχανισμούς, από τις απλές κλωτσιές και μπουνιές μέχρι τα ανατριχιαστικά x-ray attacks, τα περίπλοκα combos και τα combo breaks, ενώ υπάρχει ειδική επιλογή για να κάνετε εξάσκηση στα fatalities. Σε αυτές τις κινήσεις, έρχονται να προστεθούν και αντικείμενα από το περιβάλλον που μπορείτε να χρησιμοποιείτε είτε για να επιτεθείτε, είτε για να κάνετε θεαματικές αποφυγές χτυπημάτων. Γενικά το χαρακτηριστικό αυτό προσθέτει ένα ακόμα επίπεδο στρατηγικής στις μάχες, αν και μπορείτε να το απενεργοποιήσετε. Όλες αυτές τις τεχνικές τις χρησιμοποιείτε στην μάχη και η μηχανή του παιχνιδιού κάνει τρομερή δουλειά στο να σας δίνει την κατάλληλη αίσθηση, είτε μέσω του animation που είναι πολλαπλώς καλύτερο σε σχέση με όλες τις προηγούμενες δουλειές της NetherRealm, αλλά και με τον τρόπο περνάτε από την μία κίνηση στην άλλη.

Πέρα από το story mode, υπάρχουν τα κλασικά test your might και test your luck στο οποίο παίζετε μάχες με διάφορες αλλαγές όπως υψηλή ταχύτητα ή βροχή από βόμβες. Το krypt επιστρέφει αλλά αυτή τη φορά είναι παιχνίδι από μόνο του. Είναι περισσότερο ένα first-person dungeon crawler και σε αυτό μπορείτε να ξεκλειδώσετε περισσότερα πράγματα παίζοντας. Βέβαια, σε μια εποχή όπου τα microtransactions υπάρχουν παντού, έτσι και εδώ με ένα 20ευρο μπορείτε να ξεκλειδώσετε τα πάντα και βλέπετε συχνά-πυκνά να σας προτείνεται αγορά κάποιου χαρακτήρα.

Ας περάσουμε στο online μέρος, που είναι και η ουσία σε κάθε σύγχρονο παιχνίδι ξύλου. Το πρώτο και βασικό που καλείστε να κάνετε είναι να μπείτε σε κάποια παράταξη και να πάρετε μέρος στο faction wars. Με κάθε σας νίκη η παράταξή σας κερδίζει πόντους και κάθε μήνα υπάρχει κάποια ανταμοιβή για τα μέλη της παράταξης που βρίσκεται στην κορυφή παγκοσμίως. Βέβαια δεν πρόκειται να κάνετε την μεγάλη διαφορά μόνοι σας αφού οι πόντοι που δίνετε είναι σαν σταγόνα στον ωκεανό. Το living towers είναι εβδομαδιαία ή ημερήσια challenges, αλλά το μόνο που έχετε να κερδίσετε σε αυτό είναι το γεγονός ότι μπορείτε να παίζετε με DLC χαρακτήρες χωρίς να χρειάζεται να τους αγοράσετε, δοκιμάζοντας ουσιαστικά όποιους σας ενδιαφέρουν. Υπάρχουν βέβαια οι κλασικές ranked μάχες για απλή online δράση, με το matchmaking να παίρνει λίγη παραπάνω ώρα απ' όσο θα θέλαμε. Το παιχνίδι επίσης προσφέρει διάφορες επιλογές για πιο ψαγμένους, όπως αλλαγές κουμπιών και πληροφορίες για διάφορα καλούδια έτσι ώστε να διευκολύνει το micromanagement.

Μάχη από τα παλιά.

Καλά όλα αυτά, όμως το Mortal Kombat X δεν είναι τέλειο. Πέρα από τα προαναφερθέντα προβλήματα, όπως πχ το living towers που δεν έχει στην ουσία καμία χρηστική αξία και το αργό matchmaking, το ίδιο το netcode διέπεται από προβλήματα. Σε βασικό επίπεδο λειτουργεί καλά, με την έννοια ότι οι αρχάριοι παίκτες που δεν έχουν πρόβλημα αν χάσουν για λίγο τον ρυθμό τους ανάμεσα στα combos, δύσκολα ενοχλούνται. Όμως για τους φανατικούς παίκτες, τα σποραδικά μικροπροβλήματα χαλάνε τον ρυθμό της μάχης. Ευτυχώς, υπάρχει πάντα και το παραδοσιακό τοπικό multiplayer. Το δεύτερο θέμα είναι ότι παρά τα tutorials, τα οποία διδάσκουν τα βασικά και σε αρκετά καλό βαθμό, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των “σοβαρών” παικτών και αυτών που παίζουν απλά για τη διασκέδασή τους. Γι αυτό ίσως να φταίει το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να μάθετε μόνοι σας, όπως το πώς συνδέετε αποτελεσματικά μεταξύ τους τα διάφορα combos και κινήσεις, ενώ οι παραλλαγές των χαρακτήρων παραμένουν μυστήριο μέχρι να τις δοκιμάσετε όλες και να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει. Όλα αυτά δείχνουν και ότι το Mortal Kombat X είναι λιγότερο arcade και δίνει περισσότερο χώρο σε πιο περίπλοκους μηχανισμούς και περιεχόμενο.

Στον τεχνικό τομέα τα πράγματα είναι χορταστικά βίαια. Όπως κάθε Mortal Kombat, έτσι και το Mortal Kombat X είναι πραγματικά πνιγμένο στο αίμα. Το παιχνίδι είναι πανέμορφο, με το animation και την λεπτομέρεια των χαρακτήρων σε υψηλά επίπεδα. Τα πάντα κινούνται με χαρακτηριστική χάρη. Όπως προαναφέρθηκε, το animation πλέον βοηθάει το gameplay, δίνοντας την ανάλογη αίσθηση στον παίκτη για το τί συμβαίνει στην οθόνη. Τα x-ray attacks, τα brutalities και τα fatalities είναι τόσο βίαια και λεπτομερή, που σας γυρίζουν το στομάχι και αναρωτιέστε ποιος διεστραμμένος τύπος σκέφτηκε κάτι τόσο ικανοποιητικά αρρωστημένο. Ανάλογα εντυπωσιακές είναι και οι πίστες όπου γίνονται οι μάχες. Εκτός από τα συγκεκριμένα διαδραστικά σημεία, σχεδόν όλες οι πίστες έχουν μέρη που επηρεάζονται από την μάχη. Για παράδειγμα, βλέπετε αντικείμενα να πέφτουν ή να αναπηδάνε όταν κάποιος χαρακτήρας πέφτει με δύναμη στο έδαφος. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά σκηνικά, όπως μάχες στο δάσος, μακρινές καταιγίδες και άλλα τέτοια ωραία. Δύο στοιχεία μπορεί να σας χαλάσουν την οπτική πανδαισία. Το πρώτο είναι το εφέ βρεγμένου δέρματος (είτε πρόκειται για ιδρώτα, είτε για νερό) που κάνει τα πάντα να φαίνονται σαν λείο πλαστικό στο οποίο κάποιος έχει περάσει ένα χέρι βαζελίνη. Το δεύτερο είναι ότι κάποιοι χαρακτήρες είναι λιγότερο προσεγμένοι από τους άλλους.

Οι τρεις παραλλαγές του Raiden.

Ο ηχητικός τομέας κυμαίνεται σε εξίσου υψηλό επίπεδο, με τους ανατριχιαστικούς ήχους από κόκκαλα που σπάνε, σάρκες που κόβονται και κραυγές πόνου και αγωνίας να κλέβουν την παράσταση. Οι ηθοποιοί που δίνουν τις φωνές στους χαρακτήρες κάνουν καλή δουλειά, ειδικά με τις τελειωμένες ατάκες κατά τη διάρκεια του story mode που τις κάνουν να ακούγονται σοβαρές. Η μουσική υπάρχει απλώς σαν “χαλί”, αφού σπάνια έχετε στιγμές ησυχίας από τα ηχητικά εφέ για να την προσέξετε ιδιαίτερα.

Το Mortal Kombat X είναι μια εξαιρετική εμπειρία ξύλου, με αρκετό περιεχόμενο για να ασχοληθείτε και να εξερευνήσετε, να τελειοποιήσετε τις τεχνικές σας και να ανεβείτε στις υψηλές θέσεις των κατατάξεων. Απαραίτητη αγορά για τους οπαδούς των παιχνιδιών ξύλου, ειδικά από τη στιγμή που ακόμα δεν υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι του είδους στη νέα γενιά.

24 χαρακτήρες με πολλαπλές παραλλαγέςΚαλή ιστορία για τα δεδομένα του είδουςΧώρος για πειραματισμό και εξερεύνηση των δυνατοτήτων των χαρακτήρωνΟι νέοι χαρακτήρες είναι αρκετά καλοί και δένουν με τη σειράΜικροπροβλήματα στο netcodeΜερικοί χαρακτήρες υστερούν σε σχεδιασμόΤο living towers δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικόDLC και mictrotransactionsΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PS3, Xbox 360, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:NetherRealm StudiosΕΚΔΟΣΗ:WarnerΔΙΑΘΕΣΗ:ZegetronΕΙΔΟΣ:ΞύλοΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.mortalkombat.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:14/4/2015 (PS4, Xbox One, PC), Καλοκαίρι 2015 (PS3, Xbox 360)PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
mortal kombat, mortal kombat, xbox one, xbox 360, warner, bros, studios, βασεις, timeline, reboot, dlc, animation, test, online, δραση, μυστήριο, νέα, ps4, xbox, ps3, site, http, καλοκαιρι, τελη κυκλοφοριας, βασεις 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, timeline, δουλεια, ηθοποιοι, ημερησια, θεμα, μουσικη, ωρα, dlc, ps3, test, xbox 360, αγορα, αιμα, απλα, ασυλο, βαζελινη, βομβες, βρειτε, βρισκεται, βροχη, γεγονος, γινει, γινονται, δασος, δευτερο, δυναμη, δυστυχως, εδαφος, εφε, υπαρχει, εννοια, εποχη, ερχεται, ερχονται, ιδιο, ηχητικα, κινηση, μυστήριο, μπορειτε, νεα γενια, νικη, παντα, οθονη, ουσιαστικα, ουσια, περιβαλλον, προβληματα, ρισκο, συγκεκριμενα, σειρα, σκηνες, συγχρονο, τυπος, υψηλη, φαινονται, φταιει, φορα, χερι, χασμα, ομορφα, animation, δουλειες, χωρα, ιδιαιτερα, παιχνιδι, player, πληροφοριες, ray, reboot, studios, site, σκηνικα, σωρο, online, θεσεις, warner, bros, χερια
Τυχαία Θέματα