Metroid: Samus Returns Review

Αν υπάρχει κάποια σειρά που η Nintendo έχει αδικήσει, αυτή είναι το Metroid. Ένας από τους πιο γοητευτικούς κόσμους, με την σιωπηλή badass πρωταγωνίστρια που φοράει την πιο κιτς sci-fi πανοπλία. Δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να αγαπήσει κάποιος στον κόσμο του Metroid. Κι όμως, η Nintendo όχι μόνο μας είχε αφήσει χωρίς νέο παιχνίδι Metroid εδώ και χρόνια.

Όλον αυτό τον καιρό, υπήρχε μόνο σιωπή. Ώσπου στην E3 2017 ανακοινώθηκαν όχι ένα, αλλά δύο νέα παιχνίδια Metroid. Το ένα εξ αυτών βρίσκεται πλέον στα χέρια μας.

Το Metroid: Samus Returns είναι remake του δεύτερου Metroid. Η ιστορία έχει ως εξής: Μετά την καταστροφή των σχεδίων της Mother Brain και των Space Pirates να χρησιμοποιήσουν τα Metroids για τους δικούς τους σκοπούς, η Galactic Federation στέλνει τη Samus στον πλανήτη SR388 για να εξαλείψει την απειλή των Metroids μια για πάντα. Η επιλογή της Samus δεν είναι τυχαία, αφού η Galactic Federation είχε ήδη στείλει ομάδες εξολόθρευσης, από τις οποίες καμία δεν επέστρεψε. Οπότε καλείται η Samus να προβεί στην ουσία σε μια μικρή γενοκτονία.

Το Samus Returns είναι 2.5D. Αυτό σημαίνει οτι όλο το παιχνίδι έχει τρισδιάστατα γραφικά, αλλά εσείς κινείστε στις δύο διαστάσεις. Είναι λίγο-πολύ ότι ζητούσαν οι φανατικοί της σειράς την εποχή του DS. Κατά την διάρκεια της περιήγησής σας στις περιοχές του SR388, μαζεύετε power-ups που σας επιτρέπουν να επιστρέφετε σε προηγούμενες περιοχές για να προχωρήσετε ή να βρείτε νέα μυστικά. Οπότε έχουμε επιστροφή στην παλιά καλή φόρμουλα του metroidvania. Ευτυχώς, το παιχνίδι δεν απαιτεί να τρέχετε από περιοχή σε περιοχή πάρα πολλές φορές, κρατώντας το backtracking σε ανεκτά επίπεδα.

Samus εν δράσει.

Μαζί με τις δυνατότητες υπάρχουν τα aeion abilities και το γεγονός ότι η Samus έχει μια νέα επίθεση. Τα aeion abilities είναι νέες προσθήκες, όπως το scan pulse που σας επιτρέπει να αποκαλύπτετε μέρη του χάρτη και του περιβάλλοντος που μπορούν να καταστραφούν. Η νέα επίθεση είναι περισσότερο κίνηση αντεπίθεσης. Δηλαδή έχει περισσότερο σκοπό να σας προστατεύει από επιτιθέμενους εχθρούς και ταυτόχρονα να δημιουργεί μια ευκαιρία να τους αποτελειώσετε με λίγες καλοζυγισμένες βολές στα τρωτά τους σημεία. Εδώ εμφανίζεται το πρώτο πρόβλημα του παιχνιδιού. Από τη στιγμή που συνηθίζετε την αντεπίθεση, μπορεί το παιχνίδι να προσφέρει οπτικά μερικές από τις καλύτερες στιγμές στα bosses, αλλά οι μικρότεροι εχθροί παύουν να είναι τόσο απειλητικοί.

Από την άλλη, τα upgrades και τα όπλα σας βοηθούν στον απόλυτα αχανή χάρτη και με την βοήθεια του area scanner συμπληρώνετε τον χάρτη. Το παιχνίδι σας δίνει σχετικά νωρίς τις πιο βασικές δυνατότητες εξερεύνησης όπως το spider ball για να σκαρφαλώνετε σε κάθε είδους τοίχο και μαζί με το scan pulse δεν χρειάζεται να βρίσκετε map points για να αποκαλύπτετε τον χάρτη. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν απλούστευση των μηχανισμών και πιθανότατα είναι. Το παιχνίδι σας αποκαλύπτει πού βρίσκονται τα upgrades, αλλά το πώς φτάνετε σε αυτά παραμένει κάτι που πρέπει να βρείτε μόνοι σας και αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία του. Τα δε bosses είναι αρκετά. Πολεμάτε 40 Metroids που γίνονται δυνατότερα όσο προχωράτε και στο τέλος το Mother Metroid που είναι αρκετά δυνατότερο. Η συχνότητα των μαχών και των αναβαθμίσεων είναι αρκετά καλή έτσι ώστε το παιχνίδι, παρά το μέγεθός του, να μην “βαλτώνει” και να σας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον.

Τα counter attacks μπορεί να αφαιρούν από την δυσκολία, αλλά είναι πολύ θεαματικά.

Το μόνο μεγάλο παράπονο που έχω αφορά τον χειρισμό. Όχι ότι είναι κακός έτσι όπως είναι, αφού τόσο από πλευράς απόκρισης όσο και των λειτουργιών που βρίσκονται στο κάθε κουμπί δουλεύει αξιοθαύμαστα, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερος. Πρώτα απ’ όλα, ποιανού ιδέα είναι το platforming με το circle pad; Πραγματικά θα ήθελα να μάθω γιατί οι δημιουργοί απλά παράτησαν το d-pad για τα aeion abilities λες και είναι FPS και θεώρησαν καλύτερο τον αναλογικό μοχλό για 2D platforming. Ειδικά σε αυτό το παιχνίδι που απαιτεί γρήγορες αντιδράσεις. Το d-pad είναι καλύτερο για την ελεύθερη σκόπευση, που θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη χρήση του L. Εφόσον η Samus μένει ακίνητη την ώρα που στοχεύει, το να πάρετε από το d-pad το δάχτυλό σας και να στοχεύσετε με το circle pad είναι κάτι πολύ πιο λογικό σαν επιλογή και ελευθερώνει ένα ολόκληρο κουμπί. Τα aeions θα μπορούσαν να μπουν στην οθόνη αφής, εκτός από το scan pulse που θα μπορούσε να έχει το κουμπί που μόλις ελευθερώθηκε, βάζοντας το free aim αποκλειστικά στο circle pad. Απογοητευτική είναι και η έλλειψη επιλογής για χρήση των επιπλέον κουμπιών του New 3DS, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μερικά παραπάνω κουμπιά που δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Κοινώς, θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ καλύτερες επιλογές ή έστω να υπάρχουν δύο ή τρία διαφορετικά συστήματα χειρισμού όπως συνήθως στα παιχνίδια της Nintendo.

Τέλος, ας ασχοληθούμε λίγο με τα upgrades και την ενσωμάτωση των amiibo. Οι αναβαθμίσεις για τη Samus μπορεί να είναι χρηστικές όπως τα grapple beam και spider ball που σας διευκολύνουν στην εξερεύνηση, αναβαθμίσεις δευτερευόντων όπλων όπως τα super bombs, charge beam και super missiles, ενώ το βασικό όπλο της Samus μπορεί να αναβαθμιστεί με τα wave, plasma και ice beam. Τέλος, τα aeion abilities προσθέτουν μερικές νέες δυνατότητες στη Samus όπως το προαναφερθέν pulse scan, το lighting armor που προσφέρει επιπλέον προστασία από τους εχθρούς και τα πυρά τους, το beam burst πουεπιτρέπει να ρίχνετε γρήγορες βολές κρατώντας πατημένο το κουμπί και το phase drift που επιβραδύνει τον χρόνο και τις κινήσεις των εχθρών ώστε να μπορείτε να τους κάνετε περισσότερη ζημιά. Όλες αυτές οι δυνατότητες έχουν την δική τους μπάρα ενέργειας που αναβαθμίζεται με τα ανάλογα αντικείμενα. Το παιχνίδι είναι συμβατό με τα Samus amiibo από το Smash Bros, αλλά υπάρχουν και νέα amiibo. Στην πλειοψηφία τους ξαναγεμίζουν τους μετρητές πυραύλων, aeion και ενέργειας και ξεκλειδώνουν καλούδια στο gallery. Άξια αναφοράς όμως είναι τα unlockables του ολοκαίνουριου Metroid amiibo, που αφενός σας αποκαλύπτει την τοποθεσία του κοντινότερου Metroid και αφετέρου, μόλις ολοκληρώσετε το παιχνίδι, σας επιτρέπει να παίξετε το hard mode φορώντας τη στολή fusion από το Metroid Fusion.

Η διαφορά της Samus από έναν απλό άνθρωπο είναι ότι γίνεται μπάλα και βουτάει σε περίεργα μέρη για upgrades.

Τα τρισδιάστατα γραφικά είναι αρκετά προσεγμένα και δεν αφαιρούν από το μοναδικό στιλ Metroid του παιχνιδιού. Τόσο το animation της Samus και των εχθρών όσο και τα περιβάλλοντα έχουν κάτι από την γοητεία του Metroid Prime. Συναντάτε πολλές διαφορετικές περιοχές με διαφορετικούς εχθρούς και θαυμάζετε τα σκηνικά που βρίθουν λεπτομέρειας και animation. Μάλιστα, το παιχνίδι εκμεταλλεύεται και το 3D, το οποίο δίνει βάθος στις πίστες και βοηθάει στην ατμόσφαιρα. Πράγμα σπάνιο πλέον στο 3DS. Ο ήχος είναι εξωπραγματικά καλός. Ακούτε συνθέσεις που έρχονται απ’ ευθείας από το Metroid 2, που αποτελεί έμπνευση για το Samus Returns. Επιβλητικές μελωδίες, εμφανώς επηρεασμένες από το Metroid Prime. Επίσης υπάρχουν συνθέσεις παρμένες από άλλα παιχνίδια της σειράς όπως το Super Metroid. Μαζί με τα εκπληκτικά ηχητικά εφέ, συμβάλλουν στην απόκοσμη ατμόσφαιρα και την απομόνωση που τόσο είχαμε πεθυμήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Το Metroid: Samus Returns θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετό καιρό, ιδίως αν θέλετε να πάτε για το 100% των αντικειμένων και να προσπαθήσετε το hard mode. Δεν είναι ακριβώς η μεγάλη επιστροφή της Samus, αλλά ένας εκπληκτικός πρόλογος της επιστροφής της με το Metroid Prime 4 στο Switch. Προσθέτει νέα στοιχεία στη φόρμουλα των 2D Metroid και ταυτόχρονα παραμένει πιστό στην ιστορία της σειράς. Αν είστε κάτοχος 3DS, πρέπει να το έχετε στη συλλογή σας.

Επιτέλους Metroid!Εκπληκτικά γραφικά και ήχος για 3DSΝέα χαρακτηριστικάΤεράστιος χάρτης και πολλά μυστικά προς ανακάλυψηH αντεπίθεση της Samus κάνει τους μικρότερους εχθρούς παιχνιδάκιΗ χρήση κάποιων κουμπιών θα μπορούσε να είναι καλύτερηΔεν υποστηρίζονται τα επιπλέον κουμπιά του New 3DSΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:3DSΑΝΑΠΤΥΞΗ:MercurySteamΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:ActionΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://metroidsamusreturns.nintendo.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:15/9/2017PEGI:7

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα