Impact Winter Review

Ως gamers έχουμε δει πολλά μεταποκαλυπτικά σενάρια και έχουμε κληθεί αρκετές φορές να επιβιώσουμε στα απομεινάρια ενός κατεστραμμένου κόσμου. Στο Impact Winter, ο κόσμος δεν υποφέρει από μολύνσεις ή ραδιενέργειες, ούτε κυκλοφορούν φονικά πλάσματα όπως ζόμπι ή εξωγήινοι. Ένας αστεροειδής έχει πέσει στην Γη και έχει δημιουργήσει ακραίες χειμερινές συνθήκες με αποτέλεσμα τα πάντα να έχουν καλυφθεί με χιόνι και οι θερμοκρασίες να είναι πολλούς βαθμούς υπό το

μηδέν. Το Impact Winter είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης και εξερεύνησης όπου πρέπει να αντεπεξέλθετε στην μάχη ενάντια στο απόλυτο ψύχος.

Αναλαμβάνετε το ρόλο του Jacob, ο οποίος είναι ο αρχηγός μιας πενταμελούς ομάδας από τους ελάχιστους επιζήσαντες ύστερα από την κρούση του αστεροειδή. Έχοντας βρει καταφύγιο μέσα σε μια εκκλησία, λαμβάνετε ένα ελπιδοφόρο ραδιοφωνικό μήνυμα που λέει ότι έρχεται βοήθεια σε 30 μέρες και πρέπει να επιβιώσετε μέχρι τότε.

Ως αρχηγός της ομάδας πρέπει να βγαίνετε έξω από το καταφύγιο και αντιμέτωποι με τις σκληρές καιρικές συνθήκες να αναζητάτε βασικά αντικείμενα για την επιβίωση των συντρόφων σας αλλά και την δική σας. Η τροφή και το νερό είναι ο κύριος στόχος σας, ενώ πρέπει να βρίσκετε και καύσιμα υλικά ώστε να διατηρείτε την φωτιά στο καταφύγιο σας όσο περισσότερο γίνεται ζωντανή και τη θερμοκρασία των μελλών της ομάδας σε αποδεκτά επίπεδα. Κάθε έλλειψη οδηγεί σε αρρώστιες και μείωση του ηθικού της ομάδας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο και σε περίπτωση που το θύμα είναι ο Jacob, σε game over. Την κατάσταση και της ανάγκες κάθε μέλους της ομάδας μπορείτε να τη βλέπετε στο κατάλληλο μενού και να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες όταν χρειάζεται να βελτιώσετε την θέση του. Καθώς εσείς έχετε αναλάβει τις εφορμήσεις έξω στον αφιλόξενο κόσμο, οι σύντροφοι σας που μένουν πίσω έχουν ο καθένας την δική του ευθύνη και αναλαμβάνουν συγκεκριμένες εργασίες όπως το να βελτιώσουν την κατάσταση της εκκλησίας ώστε να γίνει πιο βιώσιμη ή να αξιοποιούν καλύτερα τις τροφές που βρίσκετε δημιουργώντας ένα καλύτερο γεύμα. Φυσικά τα υλικά και τα αντικείμενα που χρειάζονται πρέπει να τα βρίσκετε και να τους τα πηγαίνετε εσείς.

Εξερευνώντας τον κόσμο.

Κάνοντας θελήματα λοιπόν για τη ομάδα σας ή για τους ελάχιστους επιζήσαντες που συναντάτε ανεβαίνετε level και ξεκλειδώνετε και μερικά νέα ταλέντα για τα μέλη της ομάδας σας. To πιο σημαντικό όμως είναι ότι ροκανίζετε και το χρόνο αναμονής μέχρι το πέρας των 30 ημερών, αφού με κάθε πετυχημένη αποστολή περνούν άμεσα μερικές ώρες και σας κερδίζουν αρκετό χρόνο. Ιδιαίτερα σημαντικό για τις εξερευνήσεις σας είναι ένα τελευταίας τεχνολογίας μικρό ιπτάμενο ρομπότ που ονομάζεται ako-light και είναι και ο μοναδικός σας ακόλουθος έξω από την ασφάλεια του καταφύγιου. Με τη βοήθεια του ako-light μπορείτε να αποκτήσετε φως σε σκοτεινές περιοχές και να εντοπίσετε αντικείμενα που είναι κρυμμένα κάτω από το χιόνι. Μπορείτε και να το αναβαθμίσετε και να ξεκλειδώσετε και άλλες ιδιότητες όπως το να αποκτήσετε πρόσβαση σε νέα μέρη όπου δεν μπορούσατε να πάτε πριν. Κάθε χρήση των ιδιοτήτων του ako-light καταναλώνει την μπαταρία του και πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη χρήση του, αφού εκτός από τις υπηρεσίες του σε περίπτωση που ξεμείνετε από μπαταρία δεν μπορείτε να δείτε και τον χάρτη.

H συνεχής αναζήτηση απαραίτητων αγαθών και η ανάγκη του να κρατάτε ζωντανό τον εαυτό σας και την ομάδα σας κάνουν το Impact Winter ένα αρκετά απαιτητικό παιχνίδι και ενδέχεται να αποτύχετε αρκετές φορές, ακόμα και να αναγκαστείτε να ξεκινήσετε από την αρχή, μέχρι να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας του. Οι λιγότερο υπομονετικοί ίσως και να παρατήσετε το παιχνίδι, ειδικά αν δεν έχει καταφέρει να σας απορροφήσει στον κόσμο του. Επιπλέον, για παιχνίδι όπου συνεχώς αναζητάτε και συλλέγετε αντικείμενα από διάφορα μέρη όπως μικρούς οικισμούς, τεράστια κτίρια όπως ξενοδοχεία και εργοστάσια ακόμα και αυτοκίνητα που δεν έχουν θαφτεί κάτω από το χιόνι, η χωρητικότητα του inventory είναι πολύ μικρή. Μπορείτε βέβαια να την αυξήσετε, ενώ με τη χρήση ενός αντίσκηνου, εκτός από το να ξεκουράζεστε ή να ζεσταίνεστε, μπορείτε να αποθηκεύετε και μερικά έξτρα αντικείμενα. Η χρήση του αντίσκηνου όμως είναι περιορισμένη και πρέπει να έχετε και ένα μαζί σας όπου πάτε. Φυσικά δεν έχω την απαίτηση ο χαρακτήρας να έχει χωρητικότητα... φορτηγού, αλλά το μικρό inventory οδηγεί σε συνεχή πήγαινε-έλα από το μέρος που εξερευνάτε στο καταφύγιο σας και την τεράστια αποθήκη του, κάτι που πιθανόν θα σας κουράσει. Βρίσκετε και όπλα όπως καραμπίνες και τόξα, με τα οποία μπορείτε να αμύνεστε ενάντια σε άγρια ζώα που συναντάτε, όμως λόγω του μεγάλου χώρου που καταλαμβάνουν σε συνδυασμό με την περιορισμένη χωρητικότητα του inventory, προτίμησα να τα αποφεύγω εφόσον είχα την δυνατότητα.

Μέσω της ισομετρικής κάμερας του Impact Winter παρουσιάζονται γραφικά αναμενόμενα για indie. Aπλά και λιτά, είναι ευχάριστα στο μάτι και η έντονη ασπρίλα του χιονιού που έχει καλύψει τoν κόσμο δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για λεπτομέρειες. Υπάρχουν και απότομες εναλλαγές του καιρού και πέφτετε πάνω σε δυνατές χιονοθύελλες που γεμίζουν την οθόνη με αποτέλεσμα να μπορείτε με δυσκολία να διακρίνετε τον χαρακτήρα σας και κάνουν την κατάσταση πιο πειστική. Στα ίδια επίπεδα κινείται και ο ήχος του παιχνιδιού. Μια καταθλιπτική μουσική δένει όμορφα με το μεταποκαλυπτικό περιβάλλον χωρίς να υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα εφέ, ενώ το voice acting λάμπει δια της απουσίας του αφού όλοι οι διάλογοι γίνονται μέσω γραπτού κειμένου.

Η διατήρηση της φωτιάς είναι απαραίτητη για την ζεστασιά της ομάδας.

Στην κυκλοφορία του το Impact Winter μαστίζονταν από πολλά τεχνικά προβλήματα, αρκετά από τα οποία διορθώθηκαν μετά από πρόσφατο patch, όχι όμως στον απαραίτητο βαθμό. Για κάποιον ανεξήγητο λόγω έπαιζα μονίμως σε windowed mode και το παιχνίδι έδειχνε να έχει μια προτίμηση στο χειριστήριο του Xbox, καθώς μου εμφάνιζε τα κουμπιά του χωρίς να έχω τίποτα συνδεμένο στο PC. Μερικές φορές μάλιστα το πληκτρολόγιο δεν ανταποκρίνονταν στις εντολές μου ή του έπαιρνε αρκετό χρόνο για να το κάνει. Αυτά τα γεγονότα, για έναν -έστω και προσωρινά- αποκλειστικό στο PC τίτλο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Αν προσθέσετε και τα συχνά τεράστια loading times, καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που δεν δουλεύτηκε όσο έπρεπε.

Οι φίλοι της επιβίωσης που γελάτε με τις “δυσκολίες” που αντιμετωπίζουν οι παίκτες του Survivor στον Σκάι μπορείτε να δώσετε μια ευκαιρία στο Impact Winter. Με τα τεχνικά προβλήματα να παραμένουν, θα συνιστούσα υπομονή και... αναμονή για μια καλή πτώση τιμής (20 ευρώ έχει αυτή τη στιγμή στο Steam).

Πρωτότυπο σενάριοΣυνεχής αγώνας για επιβίωσηΠολλά τεχνικά θέματαΤο backtracking ενδέχεται να κουράσειΟι αποτυχίες στην αρχή ίσως απομακρύνουν κάποιους παίκτεςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, PS4, Xbox OneΑΝΑΠΤΥΞΗ:Mojo BonesΕΚΔΟΣΗ:Bandai NamcoΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:Survival adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.impact-winter.com/en/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:23/5/2017 (PC), 2017 (PS4, Xbox One)PEGI:16

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα