Forza Horizon 2 Review

To Forza Horizon κυκλοφόρησε το 2012 ως μια φρέσκια open- world, arcade εκδοχή των κύριων παιχνιδιών Forza Motorsport. Δύο χρόνια μετά, η Playground Games, με τη συμβολή της Turn 10, επανέρχεται με το Forza Horizon 2, ένα πιο όμορφο, πιο μεγάλο και πιο πλήρες racing, ικανό να σας καθηλώσει στο Xbox One για πολλές ώρες.

Το Forza Horizon 2 σας βάζει στη θέση ενός εκ των οδηγών που παρίστανται στο τουρνουά horizon,

το οποίο διεξάγεται αυτή την φορά στην Μεσόγειο και συγκεκριμένα στη νότια Γαλλια και τη βόρεια Ιταλία. Βασικός σας στόχος είναι να κατακτήσετε την πρώτη θέση σε 15 διαφορετικά πρωταθλήματα, έτσι ώστε να πάρετε μέρος στο horizon finale. Πανάκριβα αυτοκίνητα, όμορφες γυναίκες, διασκέδαση στα νυχτερινά μαγαζιά και μπόλικοι αγώνες ταχύτητας είναι οι δραστηριότητές σας σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, το οποίο είναι βέβαιo ότι θα θέλετε να μην τελειώσει ποτέ.

Το Forza Horizon 2, όπως και ο προκάτοχός του, έχει έναν ανοιχτό, ενιαίο κόσμο μέσα στον οποίο μπορείτε να πάρετε μέρος σε 700 διαφορετικά events, επιλέγοντας από τα 200 συνολικά αυτοκίνητα που είναι διαθέσιμα, αριθμός αν μη τι άλλο αρκετά ικανοποιητικός. Πολύ μεγαλύτερο είναι και το οδικό δίκτυο στο οποίο οδηγείτε, καθώς ο κόσμος του Forza Horizon 2 είναι τριπλάσιος από το αρχικό παιχνίδι, στοιχείο που δίνει τεράστια ποικιλία στις διαδρομές που έχετε να κάνετε. Αν συνυπολογίσετε μάλιστα και την ποικιλομορφία του μεσογειακού τοπίου ολόγυρά σας, με θάλασσες, πεδιάδες, βουνά κλπ, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι θα δεν θα χορτάσει το μάτι σας να βλέπει συνεχώς νέα πράγματα και να ανακαλύπτει νέους δρόμους.

Tα γραφικά θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

Όπως προαναφέρθηκε, η κύρια ενασχόλησή σας στο single-player είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης στα πρωταθλήματα που είναι διαθέσιμα στο χάρτη. Για να πάρετε μέρος σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα πρέπει να έχετε τον κατάλληλο τύπο αυτοκινήτου και κατόπιν να συμμετάσχετε στο road trip με το οποίο βρίσκεστε στην κατάλληλη πόλη όπου διεξάγεται το κάθε πρωτάθλημα. Οι διαθέσιμοι τύποι αυτοκινήτων ποικίλουν, από gt, muscle και supercars, μέχρι τζιπάκια, retro αγωνιστικά και άλλα. Κάθε πρωτάθλημα αποτελείται από τέσσερις αγώνες που ποικίλουν από αγώνες ταχύτητας σε γύρους, διαδρομές από το Α σημείο στο B σημείο, αλλά και διαδρομές μέσα στη πόλη με αυξημένη κυκλοφορία κοινών αυτοκινήτων. Μετά την λήξη τριών πρωταθλημάτων πρέπει να πάτε σε συγκεκριμένο σημείο του χάρτη για να ξεκινήσετε το νέο road trip και να μεταφερθείτε σε νέα πρωταθλήματα.

Πέρα από τη συμμετοχή σας σε πρωταθλήματα, περνάτε αρκετές ώρες στα bucket list events, μέσα από τα οποία παίρνετε στην κατοχή σας συγκεκριμένα αυτοκίνητα και προσπαθείτε να ολοκληρώσετε κάθε φορά διαφορετικές προκλήσεις που σας ζητούνται. Συγκεκριμένα καλείστε να φτάσετε σε συγκεκριμένο προορισμό έχοντας στη διάθεσή σας περιορισμένο χρόνο, να φτάσετε συγκεκριμένη μέση ταχύτητα σε κομμάτι της διαδρομής σας, να κάνετε συγκεκριμένο αριθμό drifts σε κάποια διαδρομη κλπ. Η ποικιλία αυτών των events είναι αξιοσημείωτη, όπως και η δυσκολία τους, γεγονός που αυξάνει την πρόκληση. Εντύπωση προκαλούν και οι σουρεαλιστικοί αγώνες στα showcase events στα πλαίσια των οποίων ανταγωνίζεστε αεροπλάνο, τρένο, αερόστατο και άλλα. Η δυναμική αυτών των αγώνων, καθώς νιώθετε τη βοή του αεροπλάνου από πάνω σας ή τον πανικό που προκαλεί το τρένο δίπλα σας, είναι μία συναρπαστική εμπειρία που μένει χαραγμένη στο μυαλό.

Μία ακόμη ενασχόληση είναι η αναζήτηση κλασικών αμαξιών που βρίσκονται ακινητοποιημένα σε σημεία του χάρτη και καλείστε να τα φωτογραφήσετε ώστε να τα προσθέσετε στο γκαράζ σας. Προσωπικά αυτή τη διαδικασία την βρήκα κάπως ανιαρή, αφού σπάει σε μεγάλο βαθμό τη ροή των αγώνων, αλλά οι ανταμοιβές που προσφέρει είναι από μόνες τους σοβαρός λόγος να ασχοληθείτε. Πολλά πράγματα μπορείτε να κάνετε χωρίς καν να μπείτε σε συγκεκριμένα events, όπως πχ να προσπαθήσετε να περάσετε με μεγάλη ταχύτητα από συγκεκριμένα σημεία του χάρτη, να σπάσετε συγκεκριμένες πινακίδες που υπάρχουν διάσπαρτες στο οδικό δίκτυο, να κερδίσετε πόντους περνώντας ξυστά από τα αυτοκίνητα στο αντίθετο ρεύμα, να κάνετε κόντρες με κάποια αυτοκίνητα που βρίσκετε στο δρόμο σας κλπ.

Αν δεν βγείτε και εκτός δρόμου δεν παίρνετε εύκολα την πρωτιά.

Μέσα από τη συμμετοχή σας στα πρωταθλήματα και στα υπόλοιπα events, κερδίζετε χρήματα με τα οποία μπορείτε να αγοράσετε νέα αμάξια ή να αναβαθμίσετε τα υπάρχοντα, ενώ ταυτόχρονα κερδίζετε πόντους εμπειρίας και skill points. Ανεβαίνοντας επίπεδο έχετε το δικαίωμα να δοκιμάσετε την τύχη σας στον κουλοχέρη όπου μπορείτε να κερδίσετε χρηματικά ποσά ή και αυτοκίνητα. Με τα skill points ξεκλειδώνετε perks, τα οποία λειτουργούν σαν skill trees και ποικίλουν από το να κερδίζετε περισσότερους πόντους από κάθε drift ή από κάθε σπάσιμο πινακίδας, μέχρι να σας δίνεται η ευκαιρία να έχετε διπλή ψήφο στην επιλογή πίστας στο online και άλλα.. Σε γενικές γραμμές, στις πρώτες 20 ώρες της ενασχόλησής σας με το single-player θα μείνετε πλήρως ικανοποιημένοι, αλλά αφού ολοκληρώσετε τα 15 πρώτα πρωταθλήματα και έχοντας παίξει αρκετά με τα υπόλοιπα events, τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται επικίνδυνα επαναλαμβανόμενα.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που προσφέρει το Forza Horizon 2 είναι η πλήρης παραμετροποίηση και αναβάθμιση του αυτοκινήτου σας, πειράζοντας τμήματα της μηχανής για καλύτερες επιδόσεις, χαμηλώνοντας το αμάξωμα για καλύτερη ισορροπία, αλλάζοντας εξαρτήματα για καλύτερο κράτημα κλπ. Αν πάλι φοβάστε να αλλάξετε τμηματικά τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου, μπορείτε να επιλέξετε αυτόματη αναβάθμιση, πάντα με το ανάλογο ποσό. Πέρα από μηχανικές αναβαθμίσεις και παραμετροποιήσεις, μπορείτε να επιλέξετε από μεγάλη γκάμα σχεδίων και χρωμάτων για την εμφάνιση των αυτοκινήτων σας, ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε και τα δικά σας σχέδια στο σχετικό editor του παιχνιδιού.

Τρέχοντας ενάντια σε ένα... αεροπλάνο.

Η δυναμική κάθε παιχνιδιού racing αποδεικνύεται στο δρόμο κι σε αυτό τον τομέα το Forza Horizon 2 διαπρέπει, με στιβαρό χειρισμό, φοβερή αίσθηση ταχύτητας και απαράμμιλη οδηγική απόλαυση. Αν και εκ φύσεως είναι περισσότερο arcade σε σχέση με τα παιχνίδια Forza Motorsport, μέσα από τις ρυθμίσεις δυσκολίας μπορείτε να μεταμορφώσετε το Forza Horizon 2 από μία arcade εμπειρία οδήγησης σε έναν αρκετά πιστό εξομοιωτή. Mπορείτε να προσαρμόσετε τον χειρισμό έτσι ώστε να είναι πολύ κοντά στην εμπειρία που προσφέρουν τα Forza Motorsport, με τη διαφορά ότι η φιλοσοφία του τίτλου και οι τρελές διαδρομές που σας βγάζουν από την άσφαλτο και σας βάζουν σε χωράφια και χώματα, μένουν πιστά στην πιο ανάλαφρη αισθητική της σειράς Forza Horizon.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει για τη διαφορετική οδηγική συμπεριφορά των αυτοκινήτων, κάτι που γίνεται αντιληπτό όταν εναλλάσετε διαφορετικού τύπου αυτοκίνητα και βλέπετε τις διαφορές στα κρατήματά τους στις στροφές, την ανταπόκρισή τους στα φρένα κλπ. Εξαιρετική εντύπωση προκαλεί και η διαφορετική συμπεριφορά του ίδιου αυτοκινήτου ανάλογα με το αν οδηγείτε σε άσφαλτο, χώμα ή σε βρεγμένο οδόστρωμα, όπου είναι εύκολο να χάσετε τον έλεγχο όταν φρενάρετε απότομα. Τέλος, άξιο αναφοράς είναι και το πόσο ενεργά στον αγώνα σας βάζει το ίδιο το χειριστήριο του Xbox One, καθώς οι εξτρα δονήσεις στις σκανδάλες προσφέρουν περισσότερη αμεσότητα και ρεαλισμό.

Ένα από τα πιο σημαντικά ατού του Forza Horizon 2 είναι τα drivatars αντί των παραδοσιακών ΑΙ αντιπάλων, που κάνουν πιο ρεαλιστικούς τους αγώνες στο single-player. Τα drivatars βασίζονται σε πραγματικούς παίκτες του τίτλου κι έτσι έχουν ρεαλιστική και αρκετές φορές επιθετική συμπεριφορά, ιδιαίτερα αν στις ρυθμίσεις επιλέξετε drivatars με αυξημένες ικανότητες. Μέσα από την ίδια οθόνη, πέρα από τη δυσκολία των drivatars και την συμπεριφορά των αυτοκινήτων, μπορείτε να ορίσετε και άλλες παραμέτρους όπως την ύπαρξη ή όχι rewind και το μοντέλο ζημιών των αυτοκινήτων. Το μοντέλο ζημιών προσφέρει τρεις διαφορετικές επιλογές: να μην υπάρχουν καθόλου ζημιές, να είναι απλά διακοσμητικές και να επηρεάζουν και τα μηχανικά μέρη των αυτοκινήτων. Σε γενικές γραμμές το μοντέλο ζημιών του παιχνιδιού είναι ικανοποιητικό.

200 αμάξια είναι διαθέσιμα για να τιθασεύσετε.

Όσες λιγότερες βοήθειες χρησιμοποιείτε, τόσα περισσότερα χρήματα κερδίζετε σε κάθε πρωτάθλημα, στοιχείο που δίνει μεγάλο κίνητρο να χρησιμοποιείτε όλο και λιγότερες, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και ένα πρόβλημα που ενδεχομένως να χαλάσει λίγο την εμπειρία σας. Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις δυσκολίας που έχετε χρησιμοποιήσει στον τελευταίο σας αγώνα πρωταθλήματος μεταφέρονται μετέπειτα τόσο στο free roam μέρος του παιχνιδιού, όσο και στα δευτερεύοντα events, αλλά και στο online. To πρόβλημα είναι ότι σε περίπτωση που σωστά απενεργοποιήσετε το rewind για τους αγώνες πρωταθλήματος, δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στα bucket list events, τα οποία απαιτούν πολύ επιδέξιο χειρισμό και το rewind είναι σχεδόν αναγκαίο. Αντίστοιχα, αν σωστά για λόγους ρεαλισμού επιλέξετε το ολοκληρωτικό μοντέλο ζημιάς και μεταπηδήσετε στο online, είναι σίγουρο ότι από τα πρώτα μέτρα θα σας διαλύσουν το αμάξι οι αντίπαλοι παίκτες και δεν θα μπορείτε να είστε ανταγωνιστικοί.

Το online μέρος του Forza Horizon 2 είναι πλήρες και χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες, το online road trip και το online free roam. Στο online road trip ακολουθείτε τη λογική του single-player campaign καθώς συναγωνίζεστε με άλλους παίκτες σε πρωταθλήματα τεσσάρων αγώνων. Οι τύποι των αγώνων διαφέρουν αρκετά σε σχέση με το single-player, καθώς δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον ανταγωνισμό μεταξύ των παικτών. Έτσι, πέρα από κλασικούς αγώνες ταχύτητας, υπάρχουν εκδοχές όπου οι 12 παίκτες χωρίζονται σε δύο ομάδες και ο καθένας παίρνει 100 βαθμούς για κάθε παίκτη της αντίπαλης ομάδας που ξεπερνάει στη βαθμολογία, αγώνες τύπου king όπου σε μία μεγάλη αρένα οι παίκτες προσπαθούν να τρακάρουν αυτόν που έχει την “κορώνα του βασιλιά” για να του την πάρουν και άλλα. Στο online free roam κάνετε κόντρες με άλλους οδηγούς, προσπαθείτε να ολοκληρώσετε objectives ή ακόμη και να δημιουργήσετε αγώνες ταχύτητας με τους φίλους σας. Στρέφοντας το βλέμμα του στις απαιτήσεις των καιρών, το Forza Horizon 2 έχει και social χαρακτηριστικά, όπως τα κλαμπ και τα car meets, όπου οι παίκτες βλέπουν ο ένας τα αυτοκίνητα του άλλου και μπορούν να μοιράζονται τις παραμετροποιήσεις που έχουν κάνει.

Σε γενικές γραμμές το περιεχόμενο του online είναι ικανό να καλύψει τις απαιτήσεις σας, προσφέροντας μάλιστα ικανοποιητική εμπειρία οδήγησης χωρίς lag, αρκεί να κάνετε τα στραβά μάτια σε κάποια άτσαλα animation των αυτοκινήτων όταν κάποιες φορές χάνουν καρέ και βέβαια την επιθετική συμπεριφορά ορισμένων παικτών. Το παιχνίδι επιβραβεύει τους σωστούς παίκτες, καθώς ο νικητής κάθε online event είναι εκείνος που μαζεύει τους περισσότερους πόντους εμπειρίας κι όχι απαραίτητα αυτός που βγαίνει πρώτος, αλλά και πάλι σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεστε σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Εξάλλου, στα αρνητικά συγκαταλέγεται και η απουσία τοπικού multiplayer στην ίδια κονσόλα.

Η εναλλαγή μέρας νύχτας προσφέρει εκπληκτικούς φωτισμούς.

Περνώντας στα γραφικά, το Forza Horizon 2, τρέχοντας σε ανάλυση 1080p, προσφέρει μία ανεπανάληπτη εμπειρία που σε σημεία κόβει την ανάσα. Από την γυαλάδα των αυτοκινήτων και τις αντανακλάσεις του φωτός στην μεταλλική επιφάνεια του αμαξώματος κατά την εναλλαγή της μέρας με την νύχτα, μέχρι τα λεπτομερή περιβάλλοντα και το μεγάλο draw distance, η δουλειά που έχει γίνει είναι εκπληκτική και αποτελεί σημείο αναφοράς για τα επόμενα racing games. Εξαιρετική είναι και η απεικόνιση της βροχής και του βρεγμένου οδόστρωματος. Οι πέντε διαθέσιμες κάμερες προσφέρουν ικανοποιητική ευκρίνεια, με την κάμερα από τη θέση του οδηγού να δείχνει αρκετές λεπτομέρειες του εσωτερικού του κάθε αυτοκινήτου. Ο ηχητικός τομέας κυμαίνεται στο ίδιο επίπεδο. Οι ήχοι των μηχανών των αυτοκινήτων είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα και οι εξωτερικοί ήχοι όπως του αεροπλάνου και το τρένου δίνουν μία έξτρα πινελιά στο ζωντανό περιβάλλον του παιχνιδιού. Τα μουσικά θέματα διακρίνονται για την ποικιλία τους, καθώς κάθε ραδιοφωνικός σταθμός παίζει διαφορετικό είδος μουσικής, από ποπ και ηλεκτρονική μέχρι... κλασική, η οποία είναι ανέλπιστα ταιριαστή όταν τρέχετε με 350 χιλιόμετρα την ώρα!

Στα δια ταύτα, το Forza Horizon 2 είναι ένα εξαιρετικό racing game, φτιαγμένο τόσο για αρχάριους, όσο και για σκληροπυρηνικούς οπαδούς του είδους. Η απολαυστική εμπειρία οδήγησης και τα εκπληκτικά γραφικά κάνουν τη διαφορά και αποδεικνύουν ότι τα 60 fps δεν είναι το παν. Μην το χάσετε με τίποτα.

Απολαυστική εμπειρία οδήγησηςΠολύ περιεχόμενοΠλήρης παραμετροποίηση των αυτοκινήτωνΥπέροχος ανοιχτός κόσμοςΡεαλιστικά ηχητικά εφέ και ποικιλία μουσικήςΠλούσιο οnline, χωρίς lagΕπαναλαμβανόμενο μετά τις πρώτες 20 ώρεςΑπουσία τοπικού multiplayerΟι γνωστοί κάγκουρες που καταστρέφουν το multiplayerΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox One, Xbox 360ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Playground GamesΕΚΔΟΣΗ:MicrosoftΔΙΑΘΕΣΗ:Δίσκος (Microsoft Hellas), downloadΕΙΔΟΣ:RacingΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://forzamotorsport.net/en-us/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:30/9/2014PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
xbox one, road trip, world, games, xbox, γαλλια, νέα, road, trip, retro, συγκεκριμένο, συμμετοχή, list, βγείτε, drift, online, εμφάνιση, εξτρα, rewind, free, king, car, lag, animation, draw, ποπ, ηλεκτρονική, game, fps, microsoft, hellas, site, http, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, βγείτε, ηλεκτρονική, αυτοκινητα, δουλεια, ιταλια, παιχνιδια, τυχη, car, fps, games, game, αγωνες, αεροπλανο, αεροστατο, αισθητικη, αξιζει, αμαξια, απλα, ασυλο, βαθμολογια, βγαινει, βλεμμα, βουνα, βορεια, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δειχνει, δικτυο, εφε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ενεργα, εμφάνιση, ιδια, ιδιο, ειδος, ζητουνται, ηχητικα, ηχοι, ισορροπια, καμερες, κυρια, λεπτομερειες, ληξη, ματια, ματι, μπορειτε, μυαλο, νυχτα, παντα, οθονη, περιβαλλον, ροη, ποπ, ρευμα, ρυθμισεις, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, στομα, σχεδια, τρενο, φεστιβαλ, φορα, χωμα, χωματα, ωρες, animation, free, δικαιωμα, drift, draw, road, ιδιαιτερα, king, κομματι, lag, list, ομαδες, παιχνιδι, player, retro, rewind, road trip, site, single, online, trip, θαλασσες, θεματα, world
Τυχαία Θέματα