FIFA 18 Review

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η σειρά FIFA έχει το πάνω χέρι έναντι του ανταγωνισμού, τόσο στις πωλήσεις όσο και στην αυτή καθαυτή χαρά του παιχνιδιού. Σε επίπεδο gameplay τα πράγματα γενικώς παραμένουν στάσιμα τα τελευταία χρόνια, με κάποιες αλλαγές που άλλοτε βελτιώνουν και άλλοτε χαλάνε την πετυχημένη συνταγή. Αντίθετα, κάθε χρόνο παρατηρείται μια τρομερή βελτίωση στα modes, που αποκτούν όλο και περισσότερο βάθος, ενώ η ΕΑ δεν φοβάται να προσθέτει νέα modes όπως το Journey

στο FIFA 17. Το τοπίο δεν αλλάζει στο FIFA 18, με τις αλλαγές στο gameplay να είναι αυτή τη φορά περισσότερες, αλλά όχι όλες προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ τα modes εξελίσσονται ακόμη περισσότερο με νέα χαρακτηριστικά και βελτιωμένους μηχανισμούς.

Παικτικά το πρώτο που παρατηρείτε είναι ότι το FIFA 18 είναι αρκετά πιο γρήγορο ως προς τον ρυθμό του αγώνα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα FIFA. Ενώ η ροή του αγώνα στο FIFA 17 άγγιζε τον απόλυτο ρεαλισμό, στο FIFA 18 οι παίκτες φαίνονται στο γήπεδο σαν ακούραστα μηχανάκια που αλλάζουν με αστραπιαίο βαθμό την μπάλα και φτάνουν στην αντίπαλη περιοχή μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Η αλλαγή στο ρυθμό από την άλλη πλευρά μπορεί να χάνει σε ρεαλισμό, αλλά κερδίζει σε απόλαυση αν συνυπολογίσετε το γεγονός ότι και φέτος οι συμπαίκτες σας κινούνται άψογα στον χώρο και μπορείτε να κάνετε μαγικά τρίγωνα που χαρίζουν θέαμα, αλλά επιπλέον ο χρόνος απόκρισης των εντολών σας είναι πλέον αστραπιαίος και πραγματικά χαίρεστε το passing game μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Απότομες αλλαγές στην κατεύθυνση που κάνετε ντρίπλα, πάσες με την μία στον ελεύθερο συμπαίκτη σας, αλλά και καίρια διωξίματα της μπάλας στην άμυνα γίνονται πλέον παιχνιδάκι, σε αντίθεση με το FIFA 17 όπου συχνά υπήρχε μεγάλη κωλυσιεργία για να διώξετε την μπάλα από την μεγάλη περιοχή. Ένας πιο ρεαλιστικός ρυθμός αλλά με τον καταπληκτικό χρόνο απόκρισης θα ήταν ο τέλειος συνδυασμός, κάτι που μπορεί να συμβεί αν πειράξετε την ταχύτητα του παιχνιδιού και την τροποποιήσετε τουλάχιστον ένα κλικ κάτω.

Ένα ακόμη δίκοπο μαχαίρι αποτελούν οι σοβαρές αλλαγές στην άμυνα, που κάνουν το κόψιμο του αντίπαλου αρχικά ένα βασανιστήριο, αλλά ματς με το ματς σιγά σιγά γίνεται κτήμα σας. Πλέον δεν απαιτείται απλά το πρεσάρισμα του αντιπάλου και το κόψιμό του όταν βρεθείτε σε θέση που μπορείτε να τον κόψετε, αλλά χρειάζεται σωστό timing, αλλά και συγκεκριμένη ένταση πίεσης στο κουμπί με το οποίο μαρκάρετε για να μπορείτε να κόψετε τον παίκτη χωρίς φάουλ. Η καμπύλη εκμάθησης του νέου μηχανισμού είναι αργή, αλλά σταδιακά βρίσκετε το κουμπί του και συνειδητοποιείτε ότι αφενός προσφέρει μεγαλύτερο ρεαλισμό και αφετέρου δίνει την ευκαιρία να λάμψει η φυσική του παιχνιδιού στα τζαρτζαρίσματα και τις διεκδικήσεις της μπάλας.

H Frostbite engine δείχνει τις δυνατότητές της στα κοντικά πλάνα.

Η κίνηση της ΕΑ για να ισορροπήσει την αργή αυτή καμπύλη εκμάθηση της άμυνας φέρνει ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του FIFA 18, δηλαδή την ευκολία με την οποία πετυχαίνετε γκολ, γεγονός που εν μέρει βελτιώθηκε με πρόσφατο patch αλλά δεν έχει λυθεί. Πλέον το παιχνίδι σας επιτρέπει πολύ εύκολα να βγάζετε προωθημένες πάσες χωρίς να μπορούν να κοπούν από τον αντίπαλο, ενώ σουτ έξω από την περιοχή σε θέση λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά πάνε κατευθείαν στο γάμμα (ή στο δοκάρι μετά το τελευταίο patch), γεγονός που μειώνει τον ρεαλισμό και κάνει εύκολο το παιχνίδι ακόμα και στο legendary. Είναι πραγματικά κρίμα γιατί στο FIFA 18 υπάρχουν σοβαρά άλματα εξέλιξης στη φυσική της μπάλας, τόσο στα σουτ όσο και στις σέντρες από τα πλάγια, που αμαυρώνονται από την παράξενη ευκολία να παραβιάζετε την εστία από τόσο μακριά.

Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του FIFA 18 που παρουσίασε η ΕΑ αλλά δεν γίνονται αντιληπτά μέσα στο παιχνίδι, είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο επιτίθεται και αμύνεται κάθε ομάδα, βασισμένη στον πραγματικό τρόπο παιχνιδιού της. Ναι μεν βλέπετε ομοιότητες με την πραγματικότητα αντιμετωπίζοντας πχ τη Ρεάλ Μαδρίτης ή την Μπάγερν Μονάχου, αλλά παρόμοιο τρόπο παιχνιδιού βλέπετε και από άσημες ομάδες όπως η Μπέτις ή το Αμβούργο στο υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας, αφού και πάλι θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και δεν ταμπουρώνονται στην άμυνα. Αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα στη νοημοσύνη των παιχνιδιών FIFA και δεν έχει αλλάξει ούτε στον φετινό τίτλο. Εντύπωση προκαλεί η προσθήκη του νέου επιπέδου δυσκολίας ultimate πάνω από το legendary, το οποίο είναι πραγματικά ζόρικο, αλλά δυστυχώς είναι διαθέσιμο μόνο στο Ultimate Team, σε ένα mode δηλαδή που είναι κατά κύριο λόγο online! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το έβαλαν σε αμιγώς offline modes όπως το career στο οποίο θα είχε και μεγαλύτερο νόημα η προσθήκη του.

Μικρές αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση παρατηρoύνται στις εκτελέσεις πέναλτι, οι οποίες αυξάνουν τον ρεαλισμό και είναι πιο εύκολα ελεγχόμενες για τον εκτελεστή. Μία ακόμη έξυπνη προσθήκη είναι η δυνατότητα να ορίζετε από πριν τις αλλαγές σας, οπότε μετά το 60 μπορείτε με το πάτημα ενός κουμπιού σε κάποιο νεκρό διάστημα του αγώνα να κάνετε τις αλλαγές σας χωρίς να χάνετε χρόνο. Γενικά ικανοποιητική είναι και η διαιτησία, εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις όπου χωρίς καν να αγγίξετε τον αντίπαλο επιθετικό σφυρίζεται πέναλτι πέφτοντας ο επιθετικός πάνω στον αμυντικό σας. Σε καλό επίπεδο βρίσκονται και οι τερματοφύλακες, αν εξαιρέσετε την αδυναμία τους να αποκρούσουν τα δυνατά σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή όπως αναφέρθηκε παραπάνω, με έγκαιρες εξόδους και σωστό διάβασμα των φάσεων.

Οι κινήσεις των παικτών είναι πιο ρεαλιστικές από ποτέ.

H ποικιλία και η ποιότητα των modes είναι δεδομένη στα FIFA και το FIFA 18 δεν αποτελεί εξαίρεση, εξελίσσοντας ακόμη περισσότερο τα βασικά modes και εθίζοντας ακόμη περισσότερο όσους ασχοληθούν σε βάθος με αυτά. Η συνέχεια του The Journey, ονόματι The Journey: Hunter Returns, είναι πιο χορταστική, πιο ώριμη και με περισσότερη ποικιλία γεγονότων σε σχέση με την πρώτη σεζόν. Μπορεί σαν ιστορία να μην είναι για όσκαρ και να εξακολουθεί να είναι αρκετά γραμμική, αλλά αγγίζει θέματα που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο στις μέρες μας, όπως ο τρόπος που γίνονται οι μεταγραφές και η συμπεριφορά νέων αθλητών στις μεταγραφικές Κασσάνδρες σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Πέρα όμως από τα θέματα που θίγει, το The Journey: Hunter Returns αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσετε πρωταθλήματα που δεν είναι τόσο γνωστά όπως το αμερικάνικο MLS και το γυναικείο ποδόσφαιρο. Επίσης έχετε την ευκαιρία να συναναστραφείτε με ενεργούς και παλιούς αστέρες του ποδοσφαίρου όπως ο Cristiano Ronaldo και ο Thierry Henry, ενώ σπέσιαλ εμφάνιση κάνει και ο James Harden, ένας από τους γνωστούς παίκτες του NBA.

Τα cutscenes είναι μεν αρκετά αλλά είναι μικρά σε διάρκεια και έχουν μπει σε σωστά σημεία ώστε να μην κουράζουν και να δημιουργούν την αίσθηση ότι περισσότερο βλέπετε και λιγότερο παίζετε. Στο παιχνίδι καλείστε να πάρετε κάποιες αποφάσεις που αλλάζουν την πορεία της ιστορίας, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να αλλάζει και η καριέρα του Hunter, που είναι προκαθορισμένη ώστε να φτάσει στο ίδιο πάνω κάτω φινάλε της δεύτερης σεζόν. Όπως και στο FIFA 17, μπορείτε να χειρίζεστε μόνο τον Hunter ή και όλη την ομάδα, ενώ βελτιώνετε τα στατιστικά του παίκτη σας παίρνοντας μέρος σε προπονήσεις, οι οποίες είναι σύντομες και μπορούν να παραβλεφθούν, αλλά σαν αντίκτυπο έχετε πιο αργή εξέλιξη του Hunter. To The Journey: Hunter Returns διαρκεί περίπου 12 με 13 ώρες αν ασχοληθείτε και με τις προπονήσεις της ομάδας και δείτε όλα τα cutscenes, χρόνος απόλυτα ικανοποιητικός για ένα μόνο mode.

Το career mode περνάει σε άλλη διάσταση ρεαλισμού με τον ολοκαίνουριο μηχανισμό μεταγραφών, μέσα από τον οποίον πάτε και διαπραγματεύεστε ο ίδιος την μεταγραφή κάποιου παίκτη κάνοντας συνάντηση με τον general manager της ομάδας και τον ατζέντη του κάθε παίκτη. Μέσα από τις διαπραγματεύσεις βλέπετε τις αντιδράσεις ατζέντηδων και παικτών σε χαμηλότερες προτάσεις μισθών και άλλες όμορφες πινελιές που σας βάζουν στο κλίμα. Για κάθε μεταγραφή ασχολείστε με όλους τους επιμέρους τομείς, πχ το αν θα μπει ή όχι ρήτρα στο συμβόλαιο, μπόνους γκολ και συμμετοχών κλπ, για τα οποία μπορείτε να διαπραγματευτείτε. Το ωραίο στην υπόθεση είναι ότι αν δεν έχει γίνει το σχετικό σκάουτινγκ δεν γνωρίζετε την αξία του κάθε παίκτη, οπότε πολλές φορές τρώτε τα μούτρα σας κάνοντας προσφορές που δεν πλησιάζουν τις απαιτήσεις της άλλης ομάδας και οι ιθύνοντες του συλλόγου φεύγουν άρον άρον από το χώρο των διαπραγματεύσεων. Στο FIFA 18 η χαρά του να κάνετε δυνατές μεταγραφές είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Το The Journey είναι ανανεωμένο με περισσότερες επιλογές.

Στο FIFA Ultimate Team οι αλλαγές δεν είναι μεγάλες και βασίζονται κυρίως σε νέους τρόπους ώστε να μπορείτε να κερδίζετε coins και ενισχύετε ακόμη περισσότερο την ομάδα σας. Έτσι, πλέον βρίσκετε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία challenges, μπορείτε να παίζετε offline με ομάδες άλλων χρηστών, ενώ επιστρέφουν και τα έξυπνα squad building challenges στα οποία ανταλλάζετε κάρτες ποδοσφαιριστών που δεν χρειάζεστε κάνοντας τους συνδυασμούς που σας ζητείται για να κερδίζετε έξτρα coins. Όπως κάθε φορά, ο πιο σημαντικός σκοπός στο Ultimate Team είναι να χτίσετε την ομάδα σας και να ανεβείτε κατηγορίες παίζοντας με άλλους παίκτες, μία ενασχόληση που απαιτεί μεγάλη υπομονή και πολλούς πειραματισμούς για να είστε ανταγωνιστικοί φτιάχνοντας ομάδα με καλή χημεία και καλά χαρακτηριστικά παικτών. Φρεσκάδα φέρνουν και οι νέες κάρτες παλιών θρύλων του ποδοσφαίρου όπως Ronaldinho, Henry και Maradona και άλλοι, οι κάρτες των οποίων είναι πραγματικά δυσεύρετες.

Πέρα από τα single-player modes αλλά και το Ultimate Team που παίζεται και online, υπάρχουν αμιγώς online modes για να παίζετε με άλλους παίκτες. Επιστρέφει τo online seasons όπου ανεβαίνετε κατηγορίες παίζοντας με άλλους παίκτες, το pro clubs που παίζετε σαν ένας ποδοσφαιριστής και έχετε συμπαίκτες και αντίπαλους άλλους παίκτες, ενώ υπάρχουν και φιλικές αναμετρήσεις online, αλλά και τα φιλικά ή τουρνούα με φίλους τοπικά στην ίδια κονσόλα. Η εμπειρία στο online είναι γενικά καλή, χωρίς έντονο lag και με γρήγορη απόκριση των εντολών του χειριστηρίου. Η αλήθεια είναι ότι η έφεση του FIFA 18 στην επίθεση έχει σοβαρό αντίκτυπο ιδιαίτερα όταν παίζετε online, αφού πολλές φορές βλέπετε υπερβολικά σκορ, γεγονός που αμαυρώνει λίγο την online εμπειρία.

Παραδοσιακά τα παιχνίδια FIFA είναι άπαιχτα στην παρουσίαση και στις επίσημες άδειες. Το FIFA 18 συνεχίζει την παράδοση με 700 ομάδες, 75 στάδια εκ των οποίων τα 50 είναι επίσημα και με πλήρη δικαιώματα των σημαντικότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων όπως η Premier League, η La Liga και η Bundesliga. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό για να σας βάλει στον κόσμο του. Στην αυθεντικότητα συμβάλλει η μεστή παρουσίαση πριν και μετά από κάθε ματς, με πανοραμικά πλάνα στην εξέδρα και άριστα σκηνοθετημένα ριπλέι που θυμίζουν τηλεοπτική μετάδοση.

Ο τομέας της παρουσίασης είναι κορυφαίος, όπως συνήθως στα FIFA.

Στον οπτικό τομέα η Frostbite αποδεικνύεται η πλέον κατάλληλη μηχανή γραφικών για να αναδείξει τον τίτλο όπως πρέπει. Καλοσχεδιασμένα μοντέλα παικτών, οι οποίοι και από μακριά μοιάζουν με τους πραγματικούς, πιο ρεαλιστικά animation και τρομερές φωτοσκιάσεις ιδιαίτερα αν παίζετε μέρα. Τα πρόσωπα των παικτών είναι βελτιωμένα, αν και δεν φτάνουν το επίπεδο λεπτομέρειας του Pro, αλλά από την άλλη βλέπετε λιγότερους τυχαίους παίκτες και περισσότερους πραγματικούς, ακόμη και σε ομάδες μικρότερης δυναμικότητας. Σημαντικές βελτιώσεις σημειώνονται στα ηχητικά εφέ του ματς, με το κοινό να αντιδρά πιο ρεαλιστικά σε κάθε φάση με έντονο παλμό που κορυφώνεται στα τελευταία λεπτά, ενώ οι θρυλικοί ύμνοι γνωστών ομάδων σας πορώνουν ακόμη περισσότερο. Martyn Tyler και Alan Smith παραμένουν στα πόστα τους στο σχολιασμό των αγώνων και κάνουν άψογη δουλειά, αναλύοντας πολλές λεπτομέρειες σε κάθε αγώνα. Αρκετή ποικιλία υπάρχει και στην μουσική επένδυση του παιχνιδιού, αν και η ποιότητα δεν συμβαδίζει με αυτά που έχουμε ακούσει σε προηγούμενα παιχνίδια.

Το FIFA 18 εξελίσσει σημαντικά τους τομείς όπου είναι παραδοσιακά δυνατή η σειρά, όπως την ποιότητα των modes και την παρουσίαση. Στο gameplay πάντως έχει αλλαγές που αποτελούν δίκοπο μαχαίρι, όπως η έφεση στην επίθεση και τον γρήγορο ρυθμό, γεγονός που ενδέχεται να δυσαρεστήσει τους παλαιότερους οπαδούς της σειράς. Αν θέλετε μια ολοκληρωμένη ποδοσφαιρική εμπειρία, το FIFA 18, παρά τις ατέλειές του, δεν θα σας απογοητεύσει.

Άμεση απόκριση των παικτών στις εντολές σαςΠιο ρεαλιστικά animation και μοντέλο φυσικήςΤρομερή νοημοσύνη των συμπαικτώνΠλούσιο περιεχόμενοΠολύ ωραίος μηχανισμός μεταγραφών στο careerAνανεωμένο και πιο ώριμο The JourneyΠαρουσίαση και επίσημες άδειεςΝέο, πραγματικά δυνατό επίπεδο δυσκολίας......που όμως είναι διαθέσιμο μόνο στο Ultimate TeamΑργή καμπύλη εκμάθησης στην άμυναΕύκολα γκολ έξω από την μεγάλη περιοχήΗ αντίπαλη νοημοσύνη συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο ανεξαρτήτως ομάδαςΜη ρεαλιστικά σκορ, ειδικά στο onlineΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PS3, Xbox 360, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:EA Vancouver, EA RomaniaΕΚΔΟΣΗ:EAΔΙΑΘΕΣΗ:Namco HellasΕΙΔΟΣ:ΠοδόσφαιροΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.easports.com/fifaHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:29/9/2017PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
fifa, fifa, cristiano ronaldo, premier league, xbox one, xbox 360, νέα, journey, game, engine, γκολ, patch, ultimate, team, online, αμιγώς, offline, hunter, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, mls, ronaldo, henry, εμφάνιση, james, nba, προσφορες, ιθύνοντες, building, ζητείται, ronaldinho, pro, lag, league, liga, bundesliga, animation, tyler, smith, ps4, xbox, switch, ps3, vancouver, namco, site, https, τελη κυκλοφοριας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, δυνατα, ζητείται, δουλεια, εξεδρα, ημερησια, καριερα, μουσικη, παιχνιδια, ρεαλ, ρυθμος, τα νεα, υμνοι, φυσικη, χημεια, bundesliga, cristiano ronaldo, game, hunter, james, mls, nba, ps3, ronaldo, ultimate, xbox 360, αδυναμια, αμβουργο, αμυνα, αμιγώς, απλα, ασυλο, αψογη, γκολ, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γηπεδο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δοκαρι, εφε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, εν μερει, εμφάνιση, εξελιξη, εστια, ιδια, ιδιο, υπομονη, υποθεση, ηχητικα, ιθύνοντες, κινηση, κλιμα, κοψιμο, κτημα, λεπτομερειες, λογο, μακρια, μηχανακια, μοντελα, μπορειτε, νοημοσυνη, νοημα, ομαδα, παρουσιαση, ποδοσφαιρο, ποιοτητα, ροη, πωλησεις, ρεαλ μαδριτης, ρητρα, ριπλει, σεζον, συνεχεια, σειρα, συνταγη, φαουλ, φαινονται, φτανει, φορα, χερι, χρονος, χαρα, ωρες, animation, building, δικαιωματα, εξυπνα, engine, henry, ιδιαιτερα, journey, switch, lag, league, liga, offline, ομαδες, patch, πεφτοντας, παιχνιδι, player, premier league, ronaldinho, pro, site, single, smith, σωστο, team, online, tyler, θεματα, vancouver, ωραιο
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0