Αφιέρωμα στην Nokia

Nokia tribute. Ένας φόρος τιμής στην Φιλανδική εταιρεία!

Mε αφορμή την πρόσφατη επιλογή της Microsoft να “σβήσει” το λογότυπο Nokia και Windows Phone από τις συσκευές της, επιλέξαμε να αποδώσουμε έναν φόρο τιμής προς την Nokia.

Πέρυσι θυμίζουμε ότι είχε γίνει

η εξαγορά του τμήματος φορητών συσκευών της Nokia από την Microsoft και την έξοδο της από το πεδίο της κινητής τηλεφωνίας.

Ο δρόμος προς την δόξα
Η Φιλανδική Nokia υπήρχε από τον 19ο αιώνα ως εταιρεία ναυσιπλοϊας αλλά ξεκίνησε τις ηλεκτρονικές της προσπάθειες στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Συγκεκριμένα το πρώτο της μοντέλο που παράχθηκε μαζικά ήταν το 2110. Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 η εταιρεία δεν είχε προωθήσει κάτι το συναρπαστικό. Μοναδικά παραδείγματα για την προ-προηγούμενη δεκαετία είναι ίσως η σειρά Communicator της περιόδου 1998-1999. Τα μοντέλα αυτά είχαν δύο οθόνες και κάποιες δυνατότητες όπως φωτογραφίες email και άλλα. Αυτό ήταν και το πρώτο δείγμα πρωτοπορίας από τους Φιλανδούς.

Η επόμενη δεκαετία εφέρε έμπνευση και δημιουργικότητα στην Nokia. Βέβαια τα στραβοπατήματα δεν λείπουν από καμία εταιρεία. Την διετία 2000-2002 η Nokia έφερνε στον ψηφιακό κόσμο μοντέλα που είχαν απλά και καλά υλικά κατασκευής. Μεταλλικά καπάκια και προσόψεις, πολλά χρώματα (κάτι που μέχρι και πρόσφατα επέλεγε η Nokia) και προσιτές τιμές ήταν μερικοί λόγοι που μαγνήτιζαν τους αγοραστές προς την Nokia. To 2002 συνέβει και η επανάσταση στα κινητά τηλέφωνα. Η έγχρωμη οθόνη έκανε την εμφάνισή της προκαλώντας χαρά στους υποψήφιους αγοραστές. 4096 χρώματα σήμερα θεωρείται... κάτι από το 2002 αλλά τότε άνοιξε και ο δρόμος και για τις ενσωματωμένες ψηφιακές κάμερες. Το πρώτο μοντέλο που φιλοξενούσε χρώματα στην οθόνη του ήταν το 7650 με 2.1 ίντσες οθόνη και 130 ppi πυκνότητα οθόνης. Όχι και άσχημα για 2002. Αυτή η νέα ανακάλυψη έδωσε το πάτημα στην Nokia να κατασκευάσει ότι τρελό μπορούσε να ποθήσει ένας πελάτης της και ότι τρελό μπορούσε να σκεφτεί ένας σχεδιαστής-προγραμματιστής. Μοντέλα όπως τα 3650, 6800, 7600 και 7700 έκαναν τον κόσμο να παραμιλά με τα τρελά τους design.

Δυστυχώς, όπως προείπα, οι επιλογές πατάτα είναι αδύνατον να αποφευχθούν. Το 2003 το N-Gage κάνει την παρθενική του εμφάνιση. Υποσχόταν μία συσκευή κινητό-παιχνιδομηχανή. Οι κακές επιλογές, η τύχη και άλλοι παράγοντες έστειλαν το N-Gage με φόρα στον πάτο των σκουπιδιών και οι υπεύθυνοι το έστειλαν στο βαθύτερο σημείο του υποσυνείδητου τους. Παρόλο το στραπάτσο, η εταιρεία συνέχισε λαμπρή πορεία με έγχρωμες και ασπρόμαυρες οθόνες. Η κορυφή των πωλήσεων ήρθε με ένα σχετικά ουδέτερο μοντέλο. Το Nokia 1100 πούλησε καλύτερα από οποιοδήποτε κινητό στην συνολική πορεία των φορητών συσκευών με 250 εκατομύρια πωλήσεις, κάτι το εξωφρενικό. Προσωπικά έχω και εγώ αυτό το κινητό και όντας 11 χρόνια στα χέρια μου, δεν έχει παρουσιάσει το παραμικρό πρόβλημα. Το φιδάκι, το γνωστό παιχνίδι που συνόδευε πολλές από τις συσκευές της Nokia, προκαλεί μανία στον κόσμο ακόμα και σήμερα, ο οποίος ζητάει λίγο gameplay. Φυσικά η απάντηση είναι "Ναι" και όλοι λένε "Wow".

Ν και Xpress Μusic Series
Στα μέσα της δεκαετίας η Nokia, λόγω συναγωνισμού με την ανερχόμενη Sony-Ericsson, βάζει μπροστά ένα σχέδιο με σκοπό την κυριαρχία και στα πολυμέσα και στις επαγγελματικές λύσεις. Για τους χρήστες που επιθυμούσαν πολυμέσα η σειρά Xpress Music ήταν η απάντηση στα Walkman series κινητά της Sony-Ericsson. Για τους επαγγελματίες, οι σειρές "Ν" και "Ε" ήταν οι κατάλληλες. Πρώτη εμφανίστηκε η σειρά Ν με το Ν70 και λίγο καιρό αργότερα το Ε60. Τα Xpress Music με το 5200-5300 εμφανίστηκαν το 2006. Τα κινητά πλέον είχαν ότι μπορούσε να φανταστεί ο μέσος αγοραστής. Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί το Ν93 με περιστρεφόμενη οθόνη, κάμερα και Wi-fi εν έτη 2007, παρακαλώ! Η σειρά Ν είχε πολλά μοντέλα φωτεινά παραδείγματα της εργονομίας και άριστης τεχνικής κατάρτισης της Nokia. Το 2008, το Ν96 διαφημιζόταν ως το πιο πλούσιο σε εξοπλισμό κινητό στην αγορά κάτι που για το 2008 και παρόλο την εμφάνιση των κινητών αφής, αποτελούσε πραγματικότητα.

Στην συνέχεια και προς το τέλος της δεκαετίας κάνουν την εμφάνισή τους υβριδικές συσκευές, δηλαδή κινητά με οθόνη αφής και πληκτρολόγιο, από τις Samsung, Sony-Ericsson και την Motorola, κάτι που αναγκάζει την Nokia να ακολουθήσει κατά πόδας τους τρελούς ρυθμούς. Κάπου εδώ η Nokia αρχίζει να χάνει το παιχνίδι. Πρωτού αναλυθεί η αρχή του τέλους να σημειωθεί ότι εν έτη 2005-6 η Nokia ξεκίνησε με λειτουργικό Symbian OS και συνέχισε για 5 χρόνια με αυτό, κάτι το αναμενόμενο. Την στιγμή που έπρεπε να αλλάξει προς το καλύτερο και να βάλει ένα λειτουργικό προσιτό σε όλους γίνεται η λάθος επιλογή και τα Windows για κινητά εμφανίζονται.

Η αρχή του τέλους
Όπως προαναφέρθηκε, η εμμονή της Nokia με το ίδιο λειτουργικό που έβαζε στα κινητά της την έφερε σε σημείο να είναι μη επιλέξιμη από τον κόσμο γιατί οι ανταγωνιστές εξελίσσονταν. Το κύκνειο άσμα ήταν το Nokia 808 Pure view με 41 megapixel κάμερα. Μέγεθος που λίγοι έχουν επιδιώξει και κατακτήσει. Η ίδια εταιρεία θα το τολμούσε ξανά λίγα χρόνια αργότερα για τελευταία φορά με το Lumia 1020.

Πέρα αυτών, η Nokia τον Οκτώβριο του 2011 επιλέγει να βάλει Windows Phone 7 σε κινητό της. Ακόμη και τώρα μετά την 8.1 αναβάθμιση τα Windows Phone δείχνουν μονότονα και όποιες τεχνικές αρετές είχε το κάθε μοντέλο, χάνονταν μέσα στο λειτουργικό. Παράλληλα, τα Android ανέπτυσσαν εφαρμογές και τεχνικές για την καλύτερη εκμετάλλευση του κινητού και των δυνατοτήτων του. Ο οποιόσδήποτε θα αγόραζε ένα κινητό με καλή φήμη, ευχρηστία και μπόλικες εφαρμογές για το παραμικρό, πράγμα που έριξε τις πωλήσεις της Nokia.

Συμπερασματικά, όλη η λαμπρή πορεία που διέγραψε η Nokia μέσα σε μία δεκαετία, χάθηκαν σε τρία χρόνια μαζί με το μερίδιο της στην αγορά. Τώρα μένει να δούμε αν η Microsoft θα σημειώσει καλύτερη πορεία με την νέα ιδέα και το νέο πλάνο. Όσο για τον πάλαι ποτέ κραταιό κολοσσό, αυτός θα επιμείνει στον τομέα της πλοήγησης και ναυσιπλοΐας, από οπου και ξεκίνησε. Κινητά μπορεί να ξαναεκδόσει σε αναπτυσσόμενες αγορές με χαμηλό κόστος. Το μέλλον θα δείξει.

Ποια είναι η γνώμη σας για την Nokia; Θα αγοράζατε μια από τις συσκευές Nokia Lumia; Επιλογές υπάρχουν στον οδηγό αγοράς για κινητά τηλέφωνα. Επίσης συζητήστε για την Nokia σε αυτό το forum topic.

Keywords
Τυχαία Θέματα