Skylanders: Trap Team

Επιστροφή στα Skylands για νέες περιπέτειες.

Την τελευταία πενταετία έχουν κυκλοφορήσει εκατοντάδες video games, τα οποία στην πλειοψηφία τους ανακυκλώνουν ιδέες και μηχανισμούς από προγενέστερες κυκλοφορίες χωρίς να έχουν να προσφέρουν κάτι το πρωτοποριακό. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα και μία από αυτές είναι το Skylanders: Spyro's Adventure. To τελευταίο κυκλοφόρησε το 2011

από την Activision και αποτέλεσε το δεύτερο reboot της σειράς Spyro the Dragon. Ο μικρούλης δράκος Spyro θα λέγαμε ότι ανέκαθεν αποτελούσε ένα δημοφιλή χαρακτήρα για τους λάτρεις των Platform, παρόλα αυτά η τεράστια επιτυχία του πρώτου Skylanders δεν οφείλονταν αποκλειστικά σε αυτόν.

Ο Reggie Fils-Aime, o πρόεδρος της Nintendo of America, έχει δηλώσει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι σημασία δεν έχει τι παιχνίδι παίζει κάποιος, αλλά το πώς το παίζει. Η δήλωση αυτή περιγράφει απόλυτα την εμπειρία που προσφέρει απλόχερα η σειρά Skylanders τα τελευταία χρόνια σε εκατομμύρια παικτών ανά την υφήλιο. Το Skylanders: Spyro's Adventure άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο παίζουμε τα video games, καθώς με την χρήση μίας συσκευής ονόματι Portal of Power μας επέτρεπε να κάνουμε "import" ένα physical figure (μια μινιατούρα του Spyro λόγου χάρη) στο παιχνίδι μας και να παίξουμε με αυτή. Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα αντιγράφτηκε ήδη στο Disney Infinity και αναμένεται να βρει κι άλλους μιμητές στο μέλλον, καθώς ήδη η Nintendo έχει ανακοινώσει κάτι αντίστοιχο με την κυκλοφορία των Amiibo.


Ας επανέλθουμε όμως στην σειρά Skylanders, καθώς η Activision αντιλαμβανόμενη ότι χτύπησε φλέβα χρυσού με το πρώτο κεφάλαιο της σειράς μας χάρισε τρία ακόμη sequels τα Skylanders: Giants, Skylanders: Swap Force και Skylanders: Trap Team. Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι το Skylanders κατατάσσεται με σχετική άνεση ανάμεσα στις 20 πιο εμπορικά επιτυχημένες σειρές στην βιομηχανία των video games, έχοντας πουλήσει περίπου 15 εκατομμύρια αντίτυπα και 175 εκατομμύρια φιγούρες. Στην προκειμένη περίπτωση θα ασχοληθούμε με το Skylanders: Trap Team, το πιο πρόσφατο κεφάλαιο της σειράς. Πάμε να δούμε λοιπόν τι παραπάνω έχει να προσφέρει σε σχέση με τους προκατόχους του.

Η εξέλιξη της...φιγούρας
Πριν αναφερθούμε περαιτέρω στο σενάριο και στους gameplay μηχανισμούς του νέου Skylanders, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η βασική διαφορά του σε σχέση με τους προκατόχους του είναι η εισαγωγή των Traps. Από το 2011 μέχρι και σήμερα η Activision εξέλιξε σημαντικά τις playable φιγούρες της σειράς, αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή συντελέστηκε στο περσινό Swap Force. Σε αυτό είχατε την δυνατότητα να διαχωρίσετε τις φιγούρες σε δύο μέρη και να συνδυάσετε τα κομμάτια αυτά με τα αντίστοιχα άλλων φιγούρων. Κοινώς υπήρχαν εκατοντάδες διαφορετικοί συνδυασμοί για τον εκάστοτε ήρωα.

http://www.youtube.com/watch?v=vbc7E9t9le8


Η καινοτομία που εισάγεται εδώ και το βασικό selling point του Skylanders: Trap Team, είναι ότι μέσω των Traps μπορείτε να παγιδεύσετε τα mini και main bosses του παιχνιδιού και να τα χρησιμοποιήσετε ως συμμάχους μέσα στην μάχη. Για πρώτη φορά λοιπόν στο franchise θα έχετε την ευκαιρία να παίξετε ως ένας villain. Να προσθέσουμε εδώ ότι υπάρχουν περισσότερα από 40 bosses για να κάνετε capture, αυτόματα λοιπόν συναντάμε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στο gameplay, καθώς κάθε boss έχει ξεχωριστά abilities και επιθέσεις.

Ο Kaos και η παρέα του
Τα γεγονότα του Skylanders: Trap Team εκτυλίσσονται μερικά χρόνια αργότερα από αυτά του προκατόχου του. Ο Kaos ή αλλιώς ο βασικός...κακός του Trap Team απελευθερώνει τους Doom Raiders από την Cloudcracker Prison σπέρνοντας και πάλι τον όλεθρο στα ειρηνικά Skylands. Εσείς από την πλευρά σας αναλαμβάνετε τον έλεγχο ενός Trap Master Skylander και καλείστε για μία ακόμη φορά να φυλακίσετε τους Doom Raiders και να σταματήσετε τα σατανικά σχέδια του Kaos.


Η ιστορία στο σύνολό της δεν εντυπωσιάζει από πλευράς πρωτοτυπίας, καθώς κάτι αντίστοιχο έχουμε δει σε δεκάδες καρτούν στην πρωινή ζώνη του Star. Εντούτοις, οι διάλογοι είναι καλογραμμένοι και περιλαμβάνουν γερές δόσεις χιούμορ και εύθυμης διάθεσης. O Kaos μάλιστα αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες villains που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, καθώς ότι του λείπει από μπόι το αναπληρώνει η τεράστια μοχθηρία του. Το σίγουρο είναι ότι στις 12 περίπου ώρες που διαρκεί το βασικό story θα περάσετε ευχάριστα και θα διασκεδάσετε με τους χιουμοριστικούς διαλόγους.

Action-Adventure, Platform ή RPG;
H αλήθεια είναι πως το Skylanders: Trap Τeam δεν κατατάσσεται σε ένα μόνο genre, καθώς δανείζεται στοιχεία από πολλές κατηγορίες. Κοινώς ο Action-Adventure πυρήνας του gameplay του μπολιάζεται από αρκετούς ακόμη μηχανισμούς που αν μη τι άλλο προσδίδουν μεγαλύτερη ποικιλία στο gameplay. To μοντέλο χειρισμού είναι απλοϊκό μεν, ακριβέστατο δε, καθώς μιλάμε για μία δημιουργία που κατά κύριο λόγο απευθύνεται σε gamers μικρότερης ηλικίας.


Επίσης απλοϊκό είναι και το σύστημα μάχης, καθώς ο χαρακτήρας έχει αρχικά πρόσβαση μόνο σε ένα είδος επίθεσης, παρόλα αυτά στην πορεία μπορείτε να ξεκλειδώσετε νέα abilities πληρώνοντας το κατάλληλο χρηματικό αντίτιμο στον εκάστοτε vendor. Να προσθέσουμε εδώ για κάθε εχθρό που σκοτώνετε κερδίζετε exp και κατ' επέκταση ανεβαίνετε level. H αύξηση του level σας πάντως δεν επηρεάζει σημαντικά τα stats του χαρακτήρα σας, καθώς το μόνο που αυξάνεται είναι τα hit points. Για να βελτιώσετε τα stats σας θα πρέπει να αγοράσετε διάφορα αντικείμενα από τους vendors ή να τα βρείτε τα αντικείμενα αυτά σε διάφορες "κρυφές" περιοχές.

Ο βαθμός πρόκλησης στο βασικό campaign είναι χαμηλότατος, καθώς ακόμη και στο Nightmare επίπεδο δυσκολίας θα έχετε πολύ εύκολο έργο. Τα υπόλοιπα modes πάντως προσφέρουν ικανοποιητική πρόκληση. Μιας και αναφερθήκαμε σε αυτά να προσθέσουμε ότι εδώ συναντάμε τα Kaos και Arena modes. Το πρώτο είναι ένα τυπικό tower defence mode, στο οποίο θα πρέπει να προστατεύσετε ένα σεντούκι από τους εκατοντάδες εχθρούς που έρχονται κατά πάνω του. Παράλληλα, οφείλετε να δώσετε προσοχή και στα towers, καθώς εάν καταστραφούν είναι πρακτικά αδύνατο να συγκρατήσετε μόνος σας τις ορδές των mobs.


To Arena από την άλλη πλευρά είναι ένα τυπικό horde mode, όπου επίσης θα πρέπει να επιζήσετε απέναντι σε κύματα πολυάριθμων εχθρών. Η διαφορά εδώ είναι ότι δεν υπάρχουν towers για να σας προστατέψουν και επιπλέον σε κάθε level υπάρχουν διάφοροι περαιτέρω κίνδυνοι. Για παράδειγμα, ένα αερόπλοιο σας βομβαρδίζει παράλληλα από τον ουρανό ή οι εχθροί εκρήγνυνται καθώς πεθαίνουν προκαλώντας AoE damage.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του Skylanders: Trap Team θα χρειαστεί να αγοράσετε επιπλέον φιγούρες


Pay-to-play
Δυστυχώς το βασικό πρόβλημα της σειράς Skylanders δίνει δυναμικό παρόν και στο Trap Team, καθώς για να εξερευνήσετε όλες τις περιοχές και για να συλλέξετε όλα τα collectables θα πρέπει να προμηθευτείτε αρκετές ακόμη φιγούρες. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι Skylanders, όπως και τα δημοφιλή Pokemon, ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε τους Air, Water, Life, Tech, Magic, Undead, Fire και Earth Skylanders. Οι τελευταίοι μάλιστα χωρίζονται σε διάφορες ακόμη υποκατηγορίες, από τις οποίες η πιο σημαντική είναι οι Trap Masters.


Στην βασική έκδοση του παιχνιδιού περιλαμβάνεται ένας μόνο Trap Master και με δεδομένο ότι υπάρχουν δεκάδες περιοχές που για να αποκτήσετε πρόσβαση απαιτείται ένας Trap Master συγκεκριμένου element είναι φανερό ότι δεν μπορείτε να εξερευνήσετε πλήρως τον κόσμο του. Να προσθέσουμε ότι ανάλογους περιορισμούς συναντάμε και στο Kaos mode, όπου για να χτίσετε αμυντικά towers θα χρειαστεί να έχετε και έναν Skylander ανάλογου element.

Η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι για να κάνετε trap κάποιον villain χρειάζεστε μια παγίδα συγκεκριμένου element. Στο starter pack σας παρέχονται δύο Traps, η Water και η Life και όπως είναι φυσικό για να παγιδεύσετε όλα τα bosses θα χρειαστεί να προμηθευτείτε έξι ακόμη Traps. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε Trap κοστίζει 8 ευρώ περίπου στα καταστήματα μιλάμε για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Εδώ να σημειώσουμε ότι υπάρχει και η μαύρη παγίδα που βρίσκεται μόνο στην Dark Edition του Skylanders: Trap Team, η οποία μάλιστα δεν είναι διαθέσιμη για όλα τα format κυκλοφορίας του στην Ελληνική αγορά.


Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς οι δύο Traps που περιλαμβάνονται στο βασικό πακέτο σας επιτρέπουν να παγιδεύσετε 10 συνολικά bosses, οπότε αν συμπεριλάβουμε και τους δύο διαθέσιμους Skylanders (ένας απλός και ένας Trap Master) έχουμε συνολικά 12 playable χαρακτήρες. Οι villains πάντως δεν ανεβαίνουν level, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα side quests για αυτούς, τα οποία αν τα ολοκληρώσετε θα ξεκλειδώσετε την εξελιγμένη μορφή τους.

Ακόμη και με αυτούς τους περιορισμούς λοιπόν το νέο Skylanders εξακολουθεί να προσφέρει μεγάλη ποικιλία στο gameplay και μάλιστα μπορείτε να κερδίσετε όλα τα trophies/achievements χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ επιπλέον. Εντούτοις, όσοι επιθυμούν μια πιο “"premium" εμπειρία θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αγοράζοντας 13 τουλάχιστον επιπλέον φιγούρες (επτά Trap Masters και έξι Traps). Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε ότι οι φιγούρες του Trap Team δεν είναι συμβατές με τα προγενέστερα Skylanders, ενώ αντίθετα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εδώ έναν μικρό αριθμό χαρακτήρων από τις προηγούμενα κεφάλαια της σειράς.


Καλύτερο με παρέα
Όπως είναι λογικό το νέο Skylanders προσφέρει μια ακόμη πιο διασκεδαστική εμπειρία στο co-op. Να σημειωθεί εδώ ότι το level και ο εξοπλισμός του χαρακτήρα σας αποθηκεύεται στην φιγούρα του, οπότε μπορείτε να παίξετε με τον αγαπημένο σας ήρωα σε οποιαδήποτε κονσόλα. Η ύπαρξη ενός συμπαίκτη βοηθά πολύ περισσότερο την κατάσταση στα δύο προαιρετικά modes του Skylanders: Trap Team, όπου όπως προαναφέραμε θα πρέπει να αντιμετωπίσετε εκατοντάδες εχθρούς.

Βέβαια το παράπονο μας είναι ότι για ακόμη μια φορά δεν συναντάμε online multiplayer. Με δεδομένη την φύση του Skylanders κατανοούμε ότι υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, εντούτοις τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του Skylanders: Spyro's Adventure οι developers θα έπρεπε να είχαν βρει κάποιον τρόπο για να μας προσφέρουν επιτέλους την online εμπειρία που επιθυμούμε.

http://www.youtube.com/watch?v=3VVeAvvmUQk


Υπέροχη καρτουνίστικη αισθητική
Στον οπτικό τομέα το Skylanders: Trap Team δεν εκμεταλλεύεται στο έπακρο το hardware το next-gen κονσολών παρόλα αυτά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία περίπτωση απογοητευτικό. Ειδικά μάλιστα αν συγκρίνουμε τα γραφικά με αυτά δημιουργιών ανάλογου ύφους όπως το Disney Infinity, τα Lego video games της Traveller's Tales ή ακόμη και με το πρόσφατο Super Mario 3D World είναι φανερό ότι το η δημιουργία της Toys for Bob έχει το πάνω χέρι.

Όλοι οι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι με εξαιρετική λεπτομέρεια και φαντασία, ενώ θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στους χαρακτήρες για το ευφάνταστο και προσεγμένο level design. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι και τα 18 levels του Skylanders: Trap Team έχουν μία ξεχωριστή θεματική ενότητα και δεν μοιάζουν ιδιαίτερα μεταξύ τους. Να προσθέσουμε επίσης ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στα particle effects, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται το σταθερό frame rate, αφού ακόμη και στα πιο “απαιτητικά” modes (Kaos και Arena) δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες πτώσεις του.


Περνώντας στο ηχητικό κομμάτι τώρα, συναντάμε ένα εξαιρετικό soundtrack από τον Lorne Balfe. O Σκοτσέζος συνθέτης έχει εργαστεί στο παρελθόν σε όλα τα προγενέστερα Skylanders, καθώς και στα Call of Duty: Modern Warfare 2, Assassin's Creed III, Crysis 2, ενώ ανέλαβε να ολοκληρώσει το έργο του David Cage στο Beyond: Two Souls μετά τον θάνατό του. Ανάλογη είναι η ποιότητα και του voice acting, καθώς κάθε ηθοποιός δίνει τον καλύτερο εαυτό του και ερμηνεύει με μεράκι τον ρόλο του.

Η "ένοχη" απόλαυση
Με την προσθήκη των Traps η Toys for Bob εξελίσσει ακόμη περισσότερο το gameplay της σειράς Skylanders, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία στους playable χαρακτήρες και αυξάνει κατακόρυφα το replayability της. Κατά την ταπεινή μας άποψη, το Skylanders παραμένει casual, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά. Η ποικιλομορφία στο gameplay του και οι RPG μηχανισμοί του είναι στοιχεία που μπορούν ενδεχομένως να βρουν απήχηση σε μία μεγαλύτερη μερίδα κοινού. Με δεδομένο πάντως ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα αποτελεί ένα ιδανικό δώρο για το παιδί ή τον ανιψιό σας. Εάν μάλιστα παίξετε και co-op μαζί του είμαστε σίγουροι ότι θα το απολαύσετε.

Θετικά:
- Διασκεδαστικό co-op
- Ποικιλία στο gameplay
- Σας δίνει την δυνατότητα να παίξετε ως villain
- Άρτιο τεχνικά
- Ικανοποιητική διάρκεια

Αρνητικά:
- Ανύπαρκτη πρόκληση
- Δεν υποστηρίζει online multiplayer
- Απαιτεί να αγοράσετε επιπλέον φιγούρες για να εξερευνήσετε όλο τον κόσμο του

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 9
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.8

Στέκεται επάξια πλάι στα υπόλοιπα κεφάλαια της σειράς.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
team, team, call of duty, super mario, assassins creed, crysis 2, video, games, adventure, activision, reboot, dragon, nintendo, power, disney, infinity, sequels, swap, http, youtube, mini, franchise, boss, doom, prison, master, star, rpg, νέα, επηρεάζει, hit, nightmare, arena, defence, pokemon, air, water, life, tech, magic, undead, fire, earth, element, online, lego, super, mario, world, toys, bob, design, frame, iii, crysis, david, cage, voice, σημαίνει, Χριστούγεννα, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δουλεια, ηθοποιος, ηχος, boss, crysis 2, earth, games, iii, lego, pokemon, rpg, star, super mario, youtube, αγορα, αυξηση, εξαιρεσεις, απηχηση, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δεδομενο, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωση, δρακος, δυναμικο, δωρο, ευκαιρια, ευκολο, ευρω, υπαρχει, εξελιξη, εξι, επηρεάζει, επρεπε, επιτυχια, ερχονται, εχθροι, ζωνη, ιδεα, ιδεες, ειδος, υπηρχαν, κεφαλαιο, κυματα, λειπει, λογο, μικρο, μορφη, μπορειτε, παιδι, παιδια, παμε, ποιοτητα, ρολο, σειρες, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμενα, σειρα, σχεδια, τρια, φαντασια, φυση, φυσικα, φυσικο, φορα, χερι, χιουμορ, ωρες, air, activision, αδυνατο, arena, super, bob, cage, call of duty, water, crysis, defence, design, disney, doom, dragon, adventure, david, ειλικρινεις, εξοπλισμος, element, franchise, frame, fire, hit, ιδανικο, ιδιαιτερα, κακος, κομματι, life, mario, magic, μια φορα, mini, master, infinity, nightmare, nintendo, πακετο, παιχνιδι, power, prison, reboot, σημαίνει, sequels, swap, tech, online, toys, undead, θετικα, world, voice
Τυχαία Θέματα