Risen 3: Titan Lords

Ένας μεγάλος κόσμος για εξερεύνηση.

To Risen 3 αποτελεί sequel του Risen 2: Dark Waters. Η εταιρεία ανάπτυξης Piranha Bytes είχε ξεκινήσει με θετικές αξιώσεις στο πρώτο μέρος του ομώνυμου RPG, όμως το πειρατικό στυλ δεν αποτέλεσε κι ότι καλύτερο για την

συνέχεια. Στην τρίτη της απόπειρα, η γερμανική εταιρεία ανάπτυξης ξεφεύγει από τους πειρατές και μας μεταφέρει σε ένα medieval σκηνικό, στην εποχή των ιπποτών.

Η αλήθεια είναι πως η Piranha Bytes έχει ρίξει πολλή δουλειά στον νέο της τίτλο, κάτι το οποίο φαίνεται άλλωστε από το περιεχόμενο του. Παίζοντας το Risen 3, διαπιστώσαμε ότι φιλοδοξεί να γίνει ένα αξιοπρεπές Action RPG, μέσα σε έναν ευπαρουσίαστο κόσμο, όμως...κάπου στην πορεία χάνει το νόημα. Κύριο συστατικό του παιχνιδιού είναι ο τεράστιος κόσμος και οι επιλογές ως προς την εξερεύνησή του, απ' την άλλη όμως οι μηχανισμοί του gameplay θα προβληματίσουν τον μέσο gamer. Τα θετικά και τα αρνητικά του εγχειρήματος της Piranha Bytes είναι αρκετά επομένως πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά στη συνέχεια.

Η ψυχή του πεθαμένου πειρατή
Το σενάριο του Risen 3 δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Βρίσκεστε σε ένα νησί όπου μαζί με την αδερφή σας και το υπόλοιπο πλήρωμα πειρατών εξερευνείτε ένα αρχαίο κτήριο. Μετά από περίπου ένα τέταρτο gameplay, μοιραία πεθαίνετε, σε ένα sequence που είναι αδύνατον να παρακάμψετε λόγω της φυσικής εξέλιξης της πλοκής! Το πλήρωμα σας θάβει με τις τιμές που σας αρμόζουν και μόλις οι συμπολεμιστές σας φεύγουν με το πλοίο, ένας μάγος voodoo σας ανασταίνει.

Ο μάγος κατάφερε να σας φέρει πίσω από τον κόσμο των νεκρών, αλλά για έναν περίεργο λόγο, δεν κατάφερε να πάρει πίσω την ψυχή σας. Για κακή σας τύχη, η ψυχή έχει μείνει στον κάτω κόσμο και θα πρέπει να την πάρετε πίσω γρήγορα γιατί όσο περνούν οι ημέρες, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να γίνετε ζόμπι! Ξεκινάτε λοιπόν αυτή την σημαντική αποστολή για εσάς αλλά στη συνέχεια θα καταλάβετε πως το ταξίδι στον κάτω κόσμο είναι πολύ πιο σημαντικό για την ανθρωπότητα αφού μαζί με την βοήθεια κάποιων μάγων, θα κληθείτε να απαλλάξετε τον κόσμο από έναν μεγάλο κίνδυνο που κρύβεται στο νησί.



http://www.youtube.com/watch?v=2J6W_aKiaQQ

RPG Εμπειρία
Το Risen 3 είναι ένα open world RPG. Έχετε μπροστά σας έναν μεγάλο κόσμο να εξερευνήσετε ο οποίος είναι χωρισμένος σε νησάκια τα οποία επισκέπτεστε με το καράβι σας. Ο μάγος που σας βοήθησε, εν ονόματι Bones, γίνεται follower και μαζί του ταξιδεύετε προς όλα τα νησιά. Έχετε την δυνατότητα εαν το θελήσετε να τον κάνετε να σας ακολουθήσει σε όλες τις περιπέτειες στο νησί αλλά και να τον αφήσετε στο πλοίο όσο θα εξερευνάτε το μέρος. Ο Bones ως μάγος μπορεί να φανεί ιδαίτερα χρήσιμος στην μάχη αφού μπορεί να σας κάνει heal σε κρίσημα σημεία, ενώ παράλληλα πολεμάει τους εχθρούς.

Σε κάθε νησί θα συναντήσετε αρκετούς NPC. Το καλό με το Risen 3 είναι πως σχεδόν κάθε χαρακτήρας έχει να σας πει και από κάτι, να σας αναθέσει μια αποστολή αλλά και να σας μάθει κάτι χρήσιμο. Φυσικά μετράει πολύ ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασίσετε να απαντήσετε στους ανθρώπους που θα συναντήσετε καθώς μια λάθος απάντηση μπορεί να σας στοιχήσει. Επίσης θα πρέπει να είστε προσεχτικοί με το ποιον θα σκοτώσετε (άνθρωπο ή ακόμα και ζώο) γιατί δεν αποκλείεται με το παραμικρό λάθος χτύπημα να γυρίσει ολόκληρος ο οικισμός απέναντί σας! Κι όπως ξέρετε από αντίστοιχα games, όπως το Skyrim, οι κάτοικοι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν συγχωρούν κανένα χτύπημα, έστω και αν έγινε κατα λάθος, στέλνοντάς σας στο Load του πλησιέστερου Save game.

Πως περνάει η ώρα
Κάθε νησί στο οποίο θα βρεθείτε, έχει πολλούς τρόπους για να σας κάνει να μείνετε περισσότερο απ' όσο πρέπει. Οι εκτάσεις είναι τεράστιες και ο χάρτης δεν βοηθάει για να καταλάβετε το μέγεθος. Ο μόνος λόγος για τον οποίο ανοίξαμε τον χάρτη είναι για να δούμε που βρίσκεται ο marker για το quest, τον οποίο θα πρέπει να βάλετε μόνοι σας κάθε φορά στο μέρος που θέλετε να πάτε.

Ο κόσμος του Risen 3 είναι γεμάτος με τέρατα σε κάθε γωνιά, ασφαλώς εχθρικά προς εσάς. Θα τα βρείτε τόσο ανάμεσα στα φυτά και σε εγκαταλελειμμένα κτήρια, όσο και μέσα σε dungeons. Όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, το A.I τους είναι αρκετά υψηλό και το σύστημα μάχης μη ικανοποιητικό. Ειδικά στα πρώτα στάδια μέχρι να φτάσετε στο σημείο να δυναμώσετε, το να συναντήσετε έστω και δύο εχθρούς απέναντί σας ανά 10 μέτρα καταντάει εφιάλτης.

"Να εδώ μωρέ, τα λέμε με τους NPC..."
Όταν μαζέψετε gear και ξοδέψετε τα Glory Points στο να ανεβάσετε Attributes όπως η αντοχή, το health, η ικανότητα να χειρίζεστε όπλα και άλλα πολλά τότε τα πράγματα γίνονται καλύτερα. Ο μόνος τρόπος να αυξήσετε τους πόντους σας όμως είναι βοηθώντας κόσμο και κάνοντας side quests τα οποία δεν είναι απαραίτητα για να συνεχίσετε την κύρια ιστορία. To farming ωστόσο γίνεται αυτοσκοπός για να μπορείτε να ανταπεξέλθετε στη μάχη. Οι σχέσεις που χτίζετε με διάφορους NPC είναι σημαντικές για να συνεχίσετε την ιστορία χωρίς επιπλοκές οπότε αυτό που θα σας συμβουλεύαμε είναι να κάνετε μερικά side quests ακόμα και αν τα βρίσκετε βαρετά.

Κάθε αλληλεπίδραση με άλλους NPC στηρίζεται στους διαλόγους. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συζητάτε με κάποιον και να συλλέγετε/σημειώνετε κάθε λογής στοιχεία που σας δίνονται. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στα quests, καθώς αν για παράδειγμα σας γίνει ερώτηση για ένα θέμα που έχει ειπωθεί προηγουμένως κι απαντήσετε λάθος, τότε ενδέχεται ακόμα και να χάσετε το quest, κερδίζοντας μόνο...την προσωρινή αντιπάθεια του αντίστοιχου NPC! Αυτής της μορφής η επικοινωνία, όσο κι αν θα εκνευρίσει όσους δεν είναι παρατηρητικοί (ή δεν τα καταφέρνουν καλά με τα αγγλικά τους) έχει μια λογική βάση, καθώς βασίζεται στην συμπεριφορά σας προς τους άλλους, συνεπώς μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ως οριακά καλοδεχούμενη.

Ακόμα και αν κλέψετε ένα πιρούνι χωρίς να υπάρχει κανείς τριγύρω, για κάποιο περίεργο λόγο, όλο και κάποιος θα σας "μυριστεί" και θα σας πάρει στο κυνηγητό!

Αδύναμο combat
Το μεγαλύτερο ίσως αρνητικό του Risen 3 είναι το κακοσχεδιασμένο σύστημα μάχης του. Το combat system συνδυάζει μάχη με τα σπαθιά και χρήση όπλων, ανάλογα με το που θέλετε να δώσετε βάση. Ειδικότερα όμως, η μάχη με τα σπαθιά δεν βολέυει σχεδόν καθόλου. Είναι μεν real-time με δυνατότητα block, αλλά στηρίζεται σε αυτοματοποιημένες ακολουθίες κινήσεων τις οποίες θα πρέπει να μάθετε για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε. Ορισμένες κινήσεις δεν μπορούν να γίνουν block, ενώ το χειρότερο είναι πως δεν μπορείτε να ξέρετε ανά πάσα στιγμή το μέγιστο range που έχετε.

Το aiming παρουσιάζει κι αυτό τραγικές δυσκολίες, καθώς σε δύο ή περισσότερους εχθρούς, αποτυγχάνει παταγωδώς. Ύστερα από αρκετές δοκιμές είδαμε πως άλλοτε χρειαζόταν να πλησιάσουμε περισσότερο για να χτυπήσουμε έναν συγκεκριμένο αντίπαλο κι άλλοτε στο επόμενο χτύπημά μας το σπαθί πετύχαινε έναν αντίπαλο που βρισκόταν πιο μακριά. Συνεπώς η engine έβγαζε τυχαία αποτελέσματα, κάτι που σας απέτρεπε από το να στοχεύσετε στον σωστό αντίπαλο και να τον εξοντώσετε προκειμένου να μείνουν μπροστά σας λιγότεροι.

Όσο για τα πυροβόλα όπλα, δεν μπορείτε να στοχεύσετε σε κάποιον εχθρό παρά μόνο να...πυροβολήσετε τυφλά. Η σφαίρα πετυχαίνει τον στόχο, δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή να χτυπήσει κάπου αλλού, αλλά σχεδόν πάντα θα υπάρχει μια φορά κατά την οποία θα κάνετε miss. Ναι, ακομα και τα πιο “χαζά” ζώα του campaign θα αποκρούσουν την σφαίρα σας.


http://www.youtube.com/watch?v=bFzwxW1k76U

Πέρα από τα όπλα σας, το παιχνίδι σας δίνει δύο μαγικές δυνάμεις για να χρησιμοποιήσετε σε δύσκολες καταστάσεις. Δεν θα λέγαμε πάντως ότι βοηθούν ιδιαίτερα από την εμπειρία μας. Τα τέρατα στον κόσμο του Risen 3 είναι γενικά πολύ δυνατά και το A.I από τα καλύτερα αφού μόλις σας δει ένα από αυτά, θα σας επιτεθούν περισσότερα. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήσαμε πως ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε από πέντε τέρατα μαζί, ήταν...να τρέξουμε προς έναν άλλον NPC και να τα πολεμήσουμε μαζί.

"Ξεζουμίστε το PC σας!"
Σε περίπτωση που έχετε low-end PC ή ακόμα και μέτριο, δεν υπάρχει περίπτωση να τρέξει smoothly το Risen 3 και να το ευχαριστηθείτε. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο ότι θα το τρέξετε με χαμηλές ρυθμίσεις στα γραφικά και “δεν θα βλέπεται” αλλά ότι δεν θα μπορείτε να κάνετε ούτε βήμα χωρίς frame drops. Ακόμα όμως και αν έχετε δυνατό μηχάνημα, πάλι δεν θα ευχαριστηθείτε οπτικά το Risen 3. Τα γραφικά φαίνονται αρκετά ξεπερασμένα με μοναδική εξαίρεση το νερό που είναι αρκετά αληθοφανές. Κατά την άποψή μου, για να απολαύσετε μια σωστή ποιότητα με σταθερά frames θα χρειαστείτε τουλάχιστον μία κάρτα γραφικών 3-4 GB.

Κατά τα άλλα παρατηρήσαμε screen tearing, frame drop στη μάχη με πειρσσότερα από πέντε τέρατα και collision με μικρά και μεγάλα αντικείμενα. Όσο για τον ήχο, εκεί η κατάσταση ήταν λίγο πιο υποφερτή χάρις στους ρεαλιστικούς ήχους του πειρβάλλοντος. Το voice acting όμως σίγουρα δεν είναι από τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού. Οι ηθοποιοί φαίνεται σαν να βαριόντουσαν την ώρα που ηχογραφούσαν τις ατάκες οι οποίες πολλές φορές αργούν να ακουστούν.

Σώστε την ψυχή σας...ή την τσέπη σας;
Η ιστορία του Risen 3: Titan Lords θα σας κρατήσει περίπου 20 ώρες. Για να πούμε την αλήθεια δεν είναι ότι πιο διασκεδαστικό έχουμε παίξει όσον αφορά το genre των RPG. Το παιχνίδι έχει μεγάλο χάρτη με πολλά νησιά για να εξερευνήσετε, να κάνετε quests και να πολεμήσετε. Το σύστημα με τα Glory Points αποτελεί κίνητρο για να εκτελέσετε τις optional αποστολές και να εξερευνήσετε το παιχνίδι στο έπακρο. Με αρνητικά στοιχεία όμως το αδύναμο σύστημα μάχης και τον τεχνικό τομέα που στερείται σοβαρού optimization, έχουμε να πούμε πως το Risen 3 αποτελεί ένα μέτριο RPG το οποίο αν και δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούριο, θα σας κρατήσει για αρκετές ώρες.

Θετικά:
- Αξιόλογη διάρκεια στο campaign
- Σύστημα με Glory Points που σας αναγκάζει να κάνετε side quests
- Μεγάλος χάρτης

Αρνητικά:
- Αδύναμο σύστημα μάχης
- Απογοητευτικός οπτικός τομέας
- Βαρετή εξέλιξη σεναρίου
- Μόνο 2 boss fights

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 7
Gameplay: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 6.8

Ένα συνηθισμένο open world RPG με το οποίο θα περάσετε 20 ευχάριστες ώρες...αν αντέξετε τόσο.

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
risen, titan, risen, titan, risen 2, sequel, εταιρεία, rpg, στυλ, http, youtube, world, bones, games, skyrim, game, quest, gear, glory, health, πιρούνι, system, block, συγκεκριμένο, engine, miss, frame, screen, voice, boss, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , www.youtube.com, end, αποτελεσματα, skyrim, δυνατα, βημα, γωνια, δουλεια, ζωα, ηθοποιοι, ηχος, θεμα, νησι, νησια, σφαιρα, τυχη, φυτα, ωρα, boss, games, game, quest, real, rpg, time, youtube, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δυνατοτητα, εγινε, υπαρχει, ειπωθει, εξελιξη, επικοινωνια, εποχη, εταιρεία, εφιαλτης, ηχο, κυρια, λαθος, λογο, μακρια, μπορειτε, νερο, νοημα, ξερετε, παντα, οπτικα, παμε, πειρατικο, πειρατες, πιρούνι, πιθανοτητες, ποιοτητα, πλοιο, ψυχη, ρυθμισεις, ρολο, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, στυλ, τυφλα, τριτη, φαινονται, φυσικα, φορα, ωρες, health, bones, sequel, http, block, engine, frame, gear, γινετε, glory, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, low, μεινει, μια φορα, miss, μπροστα, παιχνιδι, risen 2, screen, system, σωστο, ταξιδι, θανου, θετικα, world, voice
Τυχαία Θέματα