King’s Bounty: Armored Princess

Το απόλυτο sequel.

Το King’s Bounty: Armored Princess είναι ένα tactical RPG που συνδυάζει real-time και turn-based gameplay, ενώ αποτελεί την δεύτερη έκδοση της ομώνυμης σειράς που ξεκίνησε το 2008 με το King’s Bounty:

The Legend. Κυκλοφόρησε αρχικά στη Ρωσία τον Απρίλιο του 2009, αλλά χρειάστηκε ένα εξάμηνο για να λανσαριστεί αρχικά στην Αμερική και ένα ολόκληρο χρόνο για να φτάσει στην Ευρώπη.

Οι αρχικές θετικές εντυπώσεις του King’s Bounty: The Legend (User Score 9 στο Metacritic) ήταν επόμενο να δημιουργήσουν ένα κλίμα ανυπομονησίας για τη νέα αυτή έκδοση τους οπαδούς της σειράς, πολλοί από τους οποίους φρόντισαν να την προμηθευτούν πριν έρθει στη χώρα μας. Παρόλο που τα βασικά στοιχεία του sequel είναι ίδια με τον προκάτοχό του, εντούτοις διαθέτει μία νέα ηρωίδα (την Amelie) και διάφορες μικρές προσθήκες στο gameplay που υπόσχονται να σας προσφέρουν αρκετές ώρες διασκέδασης.

Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με τέτοιου είδους genre, οι μάχες γίνονται σε turns (γύρους), ενώ η εξερεύνηση του χάρτη πραγματοποιείται real-time, δηλαδή σε πραγματικό χρόνο. Το King’s Bounty: Armored Princess διαθέτει απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην αδρεναλίνη που σας προσφέρει μία μάχη και σε μία χαλαρωτική αναζήτηση quests, κάστρων, εχθρών, bonuses, χρυσού κ.ο.κ.

The clock of time belongs to the guardian of time
Η ιστορία μας αρχίζει 10 χρόνια μετά την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα της Teana. Τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού σας βρίσκουν στον ίδιο κόσμο που ήσασταν στο King’s Bounty: The Legend, μόνο που τα πράγματα πια είναι διαφορετικά. Το βασίλειο βρίσκεται σε εγρήγορση, μιάς και οι δαίμονες έχουν επιστρέψει ζητώντας εκδίκηση από τον Bill Gilbert -τον βασικό χαρακτήρα του προηγούμενου σεναρίου- και απειλούν να καταστρέψουν τα πάντα.

Στόχος σας είναι να ελέγξετε την πριγκίπισσα Amelie (παρεμπιπτόντως μοιάζει λίγο με την πρωταγωνίστρια της ομώνυμης ταινίας), η οποία αρνείται να τραπεί σε φυγή πηγαίνοντας σε κάποιο ασφαλές μέρος και αποφασίζει να σώσει τον τόπο της. Χρησιμοποιώντας μία κλεψύδρα θα μεταφερθεί σε μία άλλη διάσταση και θα προσπαθήσει να επαναφέρει την τάξη. Οδηγός σας είναι η πίστη και το πάθος, δύο στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τις οκτώ Stones of the Gods και με τη βοήθειά τους να καλέσετε τις θεότητες.

Τα έντονα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας αποτελούν ένα αμφιλεγόμενο σημείο για τους σεναριογράφους κι αυτό διότι το King’s Bounty: The Legend είχε μία πολύ πιο επική ιστορία για να αφηγηθεί. Δεδομένου πως στο πρώτο μέρος έχουν συμβεί πολλά ενδιαφέροντα γεγονότα, το εν λόγω σενάριο δεν υπόσχεται πολλά. Είναι ευχάριστο όμως και πιστό σε ένα δυνατό gameplay το οποίο πολλοί fans έχουν αγαπήσει.

Ξεκινώντας την περιπέτεια...
Όπως κάθε RPG ορίζει, πρέπει να διαλέξετε το ρόλο σας στο ταξίδι στον κόσμο της Teana, κοινώς το επιθυμητό class. Εδώ έχετε τρεις επιλογές: Warrior, Paladin και Mage. Ο Warrior διαθέτει αυξημένα combat skills, όπως για παράδειγμα μεγαλύτερο attack και defense έναντι των άλλων δυο classes. Θα διαπιστώσετε επίσης πως μπορεί να διοικεί μεγαλύτερες ομάδες στρατού, λόγω του αυξημένου του leadership, πράγμα πολύ χρήσιμο αν υπολογίσετε πως θα βρεθείτε πιο δυνατοί σε μία επερχόμενη μάχη.

Στο Armored Princess δεν μπορείτε να έχετε στις διαταγές σας όσες μονάδες στρατού θέλετε, αλλά όσες σας επιτρέπει το leadership σας, κάτι το οποίο κάνει το έργο σας πιο δύσκολο αλλά και συνάμα πιο ρεαλιστικό. Εξίσου σημαντικό θεωρείται το special skill Bloodthirst που έχει ο Warrior, καθώς μετά από κάθε μάχη το μέγιστο rage σας θα δείτε να αυξάνεται. Το rage αντικατοπτρίζει το θυμό σας στην μάχη και προκειμένου να χρησιμοποιήσετε τα spells του pet σας θα το χρειαστείτε.

Ο Paladin είναι ως γνωστόν κάτι ανάμεσα σε πολεμιστή και μάγο. Είναι ο μαχητής του φωτός και ως αποτέλεσμα αυτού, όταν έχει να αντιμετωπίσει undead και demons δεν συγκρίνεται με άλλο class. Στη μάχη θα ενισχύει τις μονάδες σας με προσευχές και θα θεραπεύει αυτές που έχουν υποστεί damage. Επίσης καθώς μόνο ο Paladin έχει την ικανότητα resurrect, θα ανασταίνει τους χαμένους σας στρατιώτες και με αυτό τον τρόπο θα μειώνει κάθε φορά τις απώλειες του στρατού σας.

Ο Mage κατέχει μεγαλύτερη πνευματική δύναμη, άρα έχει μεγαλύτερο intellect (διάνοια) από τις άλλες επιλογές σας. Δυνατό intellect σημαίνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των spells. Θεωρήστε δεδομένο πως θα ελέγχετε λιγότερο στρατό, εξαιτίας του χαμηλού σας leadership και θα έχετε σχετικά χαμηλά stats σε attack και defense. Η μαγεία σε αυτό το class αντισταθμίζει ακριβώς αυτή την διαφορά με επιθετικά ή αμυντικά ξόρκια. Το special ability του mage είναι το Higher Magic skill, το οποίο ενδυναμώνει τα spells σας και σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το Spell book έως και δυο φορές στη διάρκεια ενός γύρου στη μάχη.

Τα classes είναι καλοφτιαγμένα και όποια προτίμηση και αν έχετε σίγουρα δεν θα υστερήσετε σε κανέναν τομέα. Θα καταφέρετε να ανεβάσετε όλα τα stats και θα πραγματοποιήσετε μάχες με melee και με casting.

Όσον αφορά τα επίπεδα δυσκολίας υπάρχει ποικιλία ανάλογα με το επίπεδό σας. Το easy level προτείνεται για όσους από εσάς δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με αντίστοιχο genre, ενώ σας δίνεται βοήθεια με περισσότερο χρυσό και μειωμένη αντίσταση των εχθρών. Το επίπεδο normal ανταποκρίνεται σε experienced παίχτες, εφόσον το A.I. είναι αρκετά ανεβασμένο και αρκετές φορές θα ηττηθείτε. Τέλος, για τους veterans του είδους έχουμε το hard και το impossible mode, που αποτελούν μία πρόκληση των ικανοτήτων σας και θα δοκιμάζουν τα όρια της επιμονής σας. Ειδικά για το impossible level μην απογοητευτείτε, γιατί όπως τονίζει και ο τίτλος του είναι σχεδόν αδύνατο να το τερματίσετε.

User Interface
Στην περιήγήσή σας σε αυτό το μεγάλο ταξίδι, υπάρχει μία βοηθητική μπάρα στο κάτω μέρος της οθόνης και στη μέση αυτής φαίνονται οι μονάδες στρατού που σας ακολουθούν. Υπάρχουν πέντε διαθέσιμα slots για να τοποθετήσετε τα στρατεύματά σας και δυο σαν εφεδρικά (reserves). Δίπλα ακριβώς θα βλέπετε το level σας, την μπάρα experience και το leadership που κατέχετε. Για να κερδίζετε experience αρκεί να κάνετε μάχες με θετικό αποτέλεσμα.

Αν δεν καταφέρετε να επικρατήσετε έναντι του εχθρού σας τότε χάνετε και αυτόματα επιστρέφετε στο κοντινότερο κάστρο, όπου συνήθως σας δίνεται μία μικρή χρηματική αμοιβή σαν βοήθεια για να συνεχίσετε το έργο σας. Ανεβαίνοντας level κερδίζετε και βαθμούς leadership, χωρίς αυτός να είναι ο μοναδικός τρόπος, αφού διάσπαρτα στους χάρτες θα βρίσκετε banners που σας βοηθούν σε αυτόν το σκοπό.

Στα δεξιά της οθόνης υπάρχει το minimap που κάθε φορά θα σας δείχνει που βρίσκεται η Amelie, η οποία συμβολίζεται με ένα βέλος. Τα εχθρικά mobs φαίνονται με μία κόκκινη κουκίδα, ενώ οι NPC με μία πράσινη. Ότι υπάρχει στο χάρτη για να κάνετε loot είναι με τη μορφή ενός αστεριού. Κάποιες φορές ενώ περιφέρεστε στις κοιλάδες και τα βουνά, θα δείτε μία θεϊκή δεσμίδα φωτός στο έδαφος. Πρόκειται για μικρά δωράκια που συνήθως σας δίνουν gold. Για να εμφανιστεί το chest που τα περιέχει πρέπει να κινηθείτε ακριβώς από πάνω τους και να πατήσετε το μικρό κουμπάκι dig που βρίσκεται στον δακτύλιο του minimap.

Στα αριστερά του UI υπάρχει ένα πλαίσιο με το gold, το rage και το mana σας. Το gold είναι απαραίτητο για να αγοράζετε μονάδες στρατού, scrolls που περιέχουν spells και φυσικά armor. To rage, όπως προείπαμε, αποτελεί το βασικό συστατικό για να μπορεί το pet σας να κάνει τα spells του. Αυξάνεται στη διάρκεια της μάχης και παραμένει μετά το τέλος της για κάποιο χρονικό διάστημα, όσο βρίσκεστε στον adventure map. Εάν δεν αποφασίσετε να κάνετε κάποια νέα επίθεση σχετικά άμεσα, θα δείτε πως μειώνεται τμηματικά εώς ότου μηδενίσει. Η ηρωίδα σας ξοδεύει mana για να κάνει spells, τα οποία ανακτά με την πάροδο του χρόνου μετά το πέρας της μάχης. Φυσικά υπάρχουν skills και artifacts που τα αυξάνουν, είτε κατά την διάρκεια της μάχης είτε στον adventure map και τα οποία βελτιώνουν αρκετά το refresh rate τους.

Για όσους από εσάς λατρεύετε να πειράζετε τα options, από το κουμπί menu μπορείτε να αλλάξετε την ανάλυση και την ανανέωση της οθόνης, όπως επίσης και την ταχύτητα της κίνησης των χαρακτήρων σε κατάσταση combat. Πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το 3D mode, αν φυσικά διαθέτετε τα κατάλληλα γυαλιά! Το κουμπί map σας δείχνει ολόκληρο το χάρτη, με συννεφάκια όπου δεν έχετε εξερευνήσει και λόγω των πολλών quests και shops οι developers έχουν μεριμνήσει να δημιουργείτε labels όπου εσείς κρίνετε απαραίτητο. Υπολογίστε σε 14 νησιά πόσοι NPC υπάρχουν, πόσα κρυμμένα dungeons και πόσα shops που πουλάνε κάτι πολύ χρήσιμο, το οποίο όταν θα έχετε χρήματα θα θέλατε να το αποκτήσετε.

Το quest log δουλεύει ακριβώς όπως σε όλα τα games δείχνοντάς σας την πρόοδο που έχετε κάνει και το όνομα του main quest. Αξίζει να σημειώσουμε πως προς διευκόλυνσή σας, όταν ένας NPC έχει να σας δώσει μία αποστολή ή πρέπει να του μιλήσετε προκειμένου να ολοκληρώσετε κάποια, εμφανίζεται ένα πράσινο-χρυσό σύμβολο από πάνω του για να τον ξεχωρίζετε.

...And the battle begins!
Από την αρχή θα εμφανίζονται βοηθητικά παράθυρα ως tutorial με σκοπό να σας καθοδηγήσουν στον χειρισμό. Ο Captain Bogard είναι αυτός που θα σας οδηγήσει στην εκπαίδευσής σας στη μάχη. Όταν πλησιάζετε έναν εχθρικό NPC θα εμφανιστούν κόκκινα θαυμαστικά από πάνω του και θα αρχίσει να σας κυνηγάει μέχρι να σας επιτεθεί ή να εγκαταλείψει την προσπάθεια εφόσον έχετε απομακρυνθεί αρκετά από την περιοχή του.

Στη μάχη λαμβάνουν μέρος οι πέντε βασικές μονάδες σας και όχι τα reserves, κάτι που όμως δεν επηρεάζει το morale σας (ηθικό). Κακό ηθικό για το στρατό σας σημαίνει πως η μονάδα σας μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις εντολές σας και να κινείται όπου θέλει ή να μην έρχεται ποτέ η σειρά της να παίξει. Εάν δεν είστε προετοιμασμένοι για την επερχόμενη μάχη απλά πατήστε το space bar για να κάνετε pause και είστε ελεύθεροι να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή επιθυμείτε.

Η σειρά των troops καθορίζεται από την πρωτοβουλία τους (initiative) και όλα τα units ξεκινούν ένα νέο γύρο συγχρόνως. Στη διάρκεια του γύρου ξοδεύουν τα action points τους (AP) τα οποία ξαναγεμίζουν στην αρχή κάθε γύρου. Για παράδειγμα η μονάδα σας μπορεί να κινηθεί ένα βήμα σε κάποιο κοντινό ελεύθερο κελί, το οποίο μειώνει κατά ένα τα action points σας κάθε φορά. Μπορεί να περιμένει, να επιτεθεί ή να πραγματοποιήσει κάποιο από τα special abilities. Οπότε σαν κανόνα προσπαθούμε να εξαντλούμε όλα τα AP εκτός και αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

Μερικές φορές αξίζει περισσότερο να περιμένετε τον εχθρό να πλησιάσει αρκετά, ενώ εσείς σε κάθε γύρο τον χτυπάτε με τους shooters σας, π.χ. τοξότες. Σας προτείνουμε στην αρχή του γύρου να πατήσετε το Alt έτσι ώστε να βλέπετε την σειρά με την οποία θα κινηθούν τα troops και το εναπομείναν health τους. Επίσης θα μπορείτε να βλέπετε με μικρά βελάκια αν υπάρχουν θετικά (πράσινα) ή αρνητικά (κόκκινα) spells τα οποία επηρεάζουν την μονάδα. Για κάθε νέο γύρο που ξεκινάει κάντε μάγια, χρησιμοποιήστε το pet σας και κινήστε επιθετικά τα troops σας. Εάν δεν θέλετε να ξοδέψετε πολύ mana σε ένα spell το οποίο είναι πολύ δυνατό και θεωρείτε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μικρότερου επιπέδου, κρατήστε πατημένο το Ctrl ή το Shift και έτσι θα κάνετε cast το lower level spell.

Μετά την λήξη της μάχης κερδίζετε experience και gold. Όσο πιο δυνατός είναι ο εχθρός τόσο μεγαλύτερες απολαβές έχετε. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις απώλειές σας. Εάν νικήσετε κάποιον αντίπαλο δεν επανεμφανίζεται και καλό είναι να φροντίζετε να καθαρίζετε τον χάρτη περιοχή-περιοχή έτσι ώστε να μπορείτε να κινείστε ελευθέρα.

You must fulfill the prophecy
Ένα επίσης πολύ προσεγμένο κομμάτι του King’s Bounty: Armored Princess είναι η επιλογή hero. Εδώ μπορείτε να δείτε τα stats σας (σ.σ. attack, defense, intellect, leadership), όπως επίσης το armor που έχετε και τα skills σας. Το armor κατά κύριο λόγο, το αγοράζετε από κάστρα, από shops διάσπαρτα σε όλον τον κόσμο, ενώ πιο αραιά μετά από κάποια νίκη σας θα σας δοθεί σαν treasure (θυσαυρός). Υπάρχουν armor sets για τα οποία εάν καταφέρετε να μαζέψετε όλα τα επιμέρους αντικείμενα, θα σας δώσουν bonus, για παράδειγμα επιπλέον 50% defense σε όλες τις μονάδες σας ή extra leadership. Ενώ περιφέρεστε θα συναντήσετε συντρόφους (companions) που θα θελήσουν να σας ακολουθήσουν, προσφέροντάς σας αύξηση στα stats σας και επιπλέον χώρο για armor, εφόσον θα μπορείτε να τους...ντύσετε.

Στις αποστολές σας αρκετά συχνά θα έχετε αντικείμενα να παραδώσετε, επομένως δεν θα μπορούσε να λείπει το inventory. Η χρησιμότητά του όμως δεν περιορίζεται μόνο εδώ. Μπορεί να έχετε για παράδειγμα δυο helmets και τα bonuses που δίνουν να ανταποκρίνονται σε δυο διαφορετικά είδη μάχης, εναντίον δαιμόνων ή εναντίον πειρατών, με αποτέλεσμα να θέλετε να τα εναλλάσσετε ανάλογα. Δεν πουλάτε κανένα λοιπόν, φοράτε το ένα και το άλλο το φυλάτε. Αξίζει να αναφέρουμε πως ανάμεσα στα loots θα βρίσκετε αυγά τα οποία θα κουβαλάτε μέχρι να τα πουλήσετε σε κάποιον ventor ή να τα κάνετε use και να αποκτήσετε μονάδες από thorns, ents, griffins, dragons και άλλα.

Τα skills είναι οι ειδικές ικανότητες της Amelie και είναι σε μορφή δέντρου. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: της δύναμης (might), του μυαλού (mind) και της μαγείας (magic). Για να αποκτήσετε κάποιο skill ή να ανεβάσετε ένα ήδη υπάρχον, πρέπει να ξοδέψετε τα αντίστοιχα talent runes. Τα runes τα αποκτάτε όταν κάνετε level up, όταν ολοκληρώνετε κάποιο quest και όταν πιο σπάνια τα μαζεύετε σαν loot από τον χάρτη. Τα might runes είναι κόκκινα, τα mind πράσινα και τα magic μπλε. Σε καθεμία από τις τρεις κατηγορίες υπάρχουν 13 skills, συν ένα επιπλέον το οποίο είναι μοναδικό για κάθε class, όπως έχει προαναφερθεί.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι κάθε class υπερέχει σε μία συγκεκριμένη δεξιότητα. Λόγου χάρη ένας mage αναπτύσσει πιο γρήγορα τις ικανότητες της μαγείας και γι’ αυτό ανταμείβεται πιο συχνά με magic runes. Μέσα στην ίδια κατηγορία, κάθε skill είναι συνδεδεμένο με όλα τα άλλα και κάθε βασικό καταλήγει σε ένα εξελιγμένο. Καλό θα ήταν λοιπόν να έχετε αποφασίσει από πριν ποια σημεία του tree θέλετε να φτάσετε, εφόσον δεν μπορείτε να τα επιλέξετε μεμονωμένα.

Book of spells
Η δύναμη των spells επηρεάζεται από το intellect. Όσο πιο δυνατά είναι τα spells σας τόσο πιο χρήσιμα θα τα βρείτε. Για να πραγματοποιήσετε ένα spell σε κατάσταση μάχης έχετε το δικαίωμα, μία φορά ανά γύρο, να ανοίξετε το βιβλίο, να το επιλέξετε και να κάνετε cast. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε χρήση των scrolls. Τα scrolls είναι ειδικοί πάπυροι που περιέχουν τα ίδια ξόρκια με αυτά που εμφανίζονται στο βιβλίο. Δεν χρειάζονται mana και μόλις τα χρησιμοποιήσετε εξαφανίζονται. Υπάρχει περιορισμένη χωρητικότητα όμως και δεν μπορείτε να κουβαλάτε όσα θα θέλατε.

Το απίστευτα καλοφτιαγμένο περιβάλλον σε συνδυασμό με το δυνατό gameplay θα σας καταπλήξουν.

Επιλογή πρώτη, αν είστε γνώστης της σχολής μαγείας που ανήκει ο πάπυρος πατήστε το αντίστοιχο εικονίδιο για να το μάθετε. Προσοχή όμως για να κατακτήσετε τη χρήση ενός spell από scroll (ή να κάνετε upgrade ένα υπάρχον) θα χρειαστείτε magic crystals, οπότε φροντίστε να έχετε μαζέψει αρκετά από τον adventure map. Επιλογή δεύτερη, πετάξτε όσους παπύρους δεν χρησιμοποιείτε, έτσι ώστε να χωράνε αυτοί που χρειάζεστε.

Κάποια πλάσματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε συγκεκριμένους τύπους damage. Τα φυτά (thorns) μπορεί να ακούγονται εύκολα σαν mobs, αλλά πιστέψτε με τα higher level τους είναι αρκετά δύσκολα. Χρήσιμο λοιπόν είναι να ξέρετε πως είναι ευάλωτα στην φωτιά, ενώ οι δαίμονες απ’ την άλλη καθόλου. Οι undead είναι άτρωτοι (immune) σε όλα τα mind spells και τα poisons. Κάνοντας μάχες θα ανακαλύψετε τα αδύναμα σημεία των εχθρών σας και κάτι πολύ ευχάριστο στην όλη εμπειρία σας είναι πως τα περισσότερα λειτουργούν με βάση τη λογική. Οι τύποι damage είναι physical, magic, fire, poison και astral. Σε όλους τους τύπους θα βρείτε τρόπους να... την γλυτώσετε, όπως και οι αντίπαλοί σας, όμως όταν θα δέχεστε ή θα κάνετε astral damage δεν θα υπάρχει καμία προστασία.

Τα spells ομαδοποιούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες ανάλογα με τους θεμελιώδεις νόμους της δράσης τους και την πηγή της δύναμής τους. Έτσι έχουμε τις σχολές της διαταγής (order), της στρέβλωσης (distortion) και του χάους (chaos). Η σχολή order επηρεάζει την ροή της ενέργειας της ζωής και την δημιουργία. Αυτά περιλαμβάνουν επούλωση (heal), προστατευτικά ξόρκια και γενικότερα μάγια τα οποία ενισχύουν τις ικανότητες των μονάδων σας. Απ’ την άλλη η στρέβλωση λειτουργεί με στόχο την αλλαγή των φυσικών ιδιοτήτων των υλικών, όπως την ενδυνάμωση της επίθεσης ή την καταστροφή των όπλων του εχθρού. Κλασικά spells αυτής της σχολής είναι η αύξηση της ταχύτητας (haste), η επιβράδυνση (slow), η ψευδαίσθηση (illusion) και η τηλεμεταφορά (teleport). Τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντική είναι η σχολή του χάους. Περιλαμβάνει ότι καταστροφικό και σκοτεινό υπάρχει, όπως κατάρες (curse), δηλητήρια (poison) και τύφλωση (blind). Αντλεί τις δυνάμεις της από την νεκρομαντεία και την δαιμονολογία.

Έξω από αυτό το σύστημα των τριών σχολών υπάρχει η μαγεία των περιπλανώμενων (wanderer magic). Χρησιμοποιείται από το βιβλίο ενώ εξερευνείτε τον κόσμο και πολύ λίγα είναι γνωστά για την προέλευσή της. Λέγεται πως προέρχεται από έναν μακρινό κόσμο, όταν εξερευνητές είχαν έρθει στον κόσμο της Teana με σκοπό να βρουν θησαυρούς. Αυτό το είδος μαγείας μπορούν να το χρησιμοποιούν ισάξια όλα τα classes, σε αντίθεση με τα spells των μεγάλων levels των τριών σχολών μαγείας που ένας warrior δεν θα τα κάνει ποτέ. Όπως ένας πολεμιστής ποτέ δεν θα εμπιστευόταν το πιο καλό σπαθί του σε έναν μάγο, έτσι και ένας caster δεν μπορεί να επιτρέψει σε έναν warrior να κάνει spells υψηλού επιπέδου, αφού όπως καταλαβαίνετε…κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Dragon για pet!
Σε ποιον δεν αρέσουν τα pets, σαν ιδέα και μόνο! Είναι όμορφο να έχεις έναν πιστό σύντροφο σε όλο το ταξίδι σου πρόθυμο να πολεμήσει μαζί σου. Στα πρώτα σας βήματα λοιπόν, θα αποκτήσετε ένα baby pet dragon. Είναι μικρό αλλά θαυματουργό εφόσον είναι caster. Στην ουσία είναι η αντικατάσταση του κουτιού rage που υπήρχε στο King’s Bounty: The Legend, μόνο που σας προσφέρεται βελτιωμένη και από μία πιο χιουμοριστική πλευρά. Το συμπαθητικό δρακάκι σας θα τρώει μήλα, θα παίζει με ένα σαλιγκάρι, θα κοιμάται και καμιά φορά από τον φόβο του επικείμενου spell που κάνει cast θα κρύβεται. Είναι μία έξυπνη προσέγγιση από τους developers, τόσο από χιουμοριστικής πλευράς όσο και πρακτικά στο gameplay.

Οι επιλογές θα είναι πολλές όσον αφορά το χρώμα του και το special ability που σας προσφέρει o dragon. Εκτός από την κλασική επιλογή βελτίωσης των stats, θα μπορούσατε να επιλέξετε επιπλέον mana ή rage, ενώ η αύξηση του Critical hit σας κατά 2% δείχνει αρκετά ενδιαφέρουσα. Όταν ξεκινάτε έχετε ήδη στο spell book του pet σας το πρώτο επιθετικό spell, μία δυνατή κλωτσιά (crushing blow). Αργότερα και καθώς μαθαίνει νέες τεχνικές θα έχει την δυνατότητα να φτάσει μέχρι τα εννέα spells, τα οποία είναι είτε επιθετικά είτε αμυντικά είτε... πιο special, κερδίζοντάς σας από mana και χρυσό, μέχρι extra στρατεύματα.

Ο Pet Dragon μπορεί να κληθεί μία φορά ανά γύρο, αλλά για να χρησιμοποιήσετε κάποια ικανότητά του χρειάζεται να ξοδέψετε το αντίστοιχο rage, όπως σας έχουμε ήδη εξηγήσει. Το rage λειτουργεί ακριβώς σαν τα mana και γεμίζει με την ανταλλαγή πυρών. Όσο περισσότερες μονάδες πέφτουν στη μάχη, τόσο περισσότερο θα δείτε την οργή σας να μεγαλώνει. Επίσης ανταμείβεστε με διπλό rage όταν καταστρέφετε ένα ολόκληρο στράτευμα (troop). Φροντίστε να εξασκείτε τον δράκο σας συχνά, έτσι ώστε να κερδίζει experience με σκοπό να ανεβαίνει levels και να μαθαίνει νέα ξόρκια. Στα υψηλού επιπέδου spells υπάρχει penalty, έτσι ο μικρός σας βοηθός θα ξεκουραστεί περισσότερο από έναν γύρο. Εν τέλει αποδεικνύεται αρκετά χρήσιμος, αφού θα σας ξελασπώσει ουκ ολίγες φορές.

AI, races και bosses
Το ΑΙ είναι αρκετά υψηλό, άρα οι εχθροί σας πολλές φορές είναι πιο δυνατοί από εσάς. Το σύστημα save-attack-load game φυσικά και δουλεύει και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, όσο εξελίσσεται το story είναι ο μόνος τρόπος κατάκτησης του στόχου σας. Μία αλλαγή στις θέσεις των στρατευμάτων σας ή η επιλογή άλλων spells μπορεί να σας δώσει τη λύση. Για παράδειγμα εάν χρησιμοποιείτε αμυντικά spells, δοκιμάστε να κάνετε επιθετικά με το μεγαλύτερο δυνατό damage per round και -γιατί όχι- και με AOE.

Απ’ την άλλη πλευρά υπολογίστε πως οι NPCs δεν είναι στατικοί, κινούνται και κάποιες φορές είναι πολύ σοφό για να προχωρήσετε να περιμένετε να μετακινηθούν έτσι ώστε να αποφύγετε μία μάχη. Εφόσον μετά από αρκετά quests θα δοθούν φτερά στο άλογό σας και θα γίνει πήγασος, θα μπορείτε να αποφύγετε πολλές χρονοβόρες συγκρούσεις, πετώντας απλά από πάνω τους.

Θα βρείτε περισσότερα από 110 διαφορετικά πλάσματα για να αντιμετωπίσετε. Καθένα θα ανήκει σε μία από τις επτά φυλές. Θα πολεμήσετε εναντίον ανθρώπων, νάνων, ξωτικών, δαιμόνων και απέθαντων, όπως επίσης εναντίον orcs και lizardmen. Εκτός αυτών των φυλών υπάρχουν και αρκετά πλάσματα που δεν ανήκουν σε αυτές τις κύριες φυλές και είναι ουδέτερα, όπως δράκοι, φίδια, αράχνες, πειρατές και άλλα. Όπως βλέπετε υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία σε races, κάτι το οποίο θα σας ικανοποιήσει πλήρως, εφόσον κάθε ένα από αυτά τα πλάσματα έχει έναν διαφορετικό τρόπο επίθεσης.

Ανάμεσα στους αντιπάλους σας θα βρείτε εχθρούς αρκετά δυσκολότερους από άλλους. Αυτά τα πλάσματα (bosses) είναι μοναδικά σε εμφάνιση και στην πραγματικότητα είναι τόσο μεγάλα ώστε μπορούν να καταλαμβάνουν ακόμα και το μισό πεδίο μάχης. Λόγω της μεγάλης τους δύναμης το pet dragon σας αρνείται να συμμετάσχει σε τέτοιες μάχες και έτσι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ικανότητές του. Αυτό μειώνει τις επιλογές σας και κάνει το έργο σας ακόμα πιο δύσκολο. Κάθε ένα boss fight είναι ένα νέο παζλ τακτικής, εφόσον έχει διαφορετικά abilities και μοναδικό τρόπο επίθεσης από οτιδήποτε άλλο έχετε συναντήσει μέχρι εκείνο το σημείο.

Η διάρκεια του King’s Bounty: Armored Princess είναι ακόμη μεγαλύτερο από το πρώτο δημιούργημα της Katauri Interactive. Οι νέες περιπέτειές σας θα σας κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον για τουλάχιστον 40 με 50 ώρες, δηλαδή κατά μέσο όρο 10 περισσότερες σε σχέση με πριν. Υπάρχουν βεβαίως ορισμένα διαστήματα που το gameplay «κουράζει» λόγω της έλλειψης ατμοσφαιρικών cutscenes που θα σας ταυτίσουν με το σενάριο, επομένως καλό θα είναι τερματίσετε το παιχνίδι…εν μέσω διαλειμμάτων.

Ένα τέλειο μέρος προς εξερεύνηση
Θα υπάρξουν αρκετές φορές στην διάρκεια του ταξιδιού σας σε αυτόν τον κόσμο, που θα σταματάτε για να χαζέψετε τα τοπία. Θα δείτε εξωτικά νησιά, χιονισμένες βουνοκορφές, όμορφες γέφυρες, αγάλματα και φυσικά επιβλητικά κάστρα. Υπάρχει αρκετή λεπτομέρεια στους NPC που συναντάτε στα μονοπάτια, όπως και στους εχθρούς που θα πολεμήσετε. Ανάλογα με το μέρος που βρίσκετε θα διαμορφώνεται κάθε φορά και το περιβάλλον που θα κάνετε τις μάχες σας. Αν για παράδειγμα περπατάτε σε περιοχή με ποτάμι, το ποτάμι θα βρίσκεται και μέσα στο battlefield, ενώ οι ναυμαχίες έχουν την τιμητική τους. Μαγικές πύλες και αιωρούμενα πεδία μάχης με πολύ ζωντανά χρώματα συνθέτουν ένα όμορφο παζλ.

Η έλλειψη των cutscenes θα σας στεναχωρήσει και θα σας απογοητεύσει. Όσο αδύναμο και αν είναι το σενάριο θα μπορούσαν να έχουν προστεθεί και να προσφέρουν κάτι παραπάνω στην συνολική σας εμπειρία. Όσον αφορά τη μηχανή που χρησιμοποιείται πρόκειται για την ρώσικης κατασκευής την TheEngine ίδια με αυτήν του προηγούμενου King’s Bounty: The Legend, η οποία δημιουργεί προβλήματα με το clipping. Μερικές φορές η Amelie θα «κολλήσει» σε κάποιο σημείο, αφού θα πατήσετε σε κάποιο μη προσβάσιμο μέρος του περιβάλλοντος. Αυτό είναι πολύ πιθανό με δεδομένο πως τα νησιά είναι πραγματικοί λαβύρινθοι από στενά μονοπάτια και πράσινο. Αν μάλιστα συμβεί κατά τη διάρκεια κάποιας εχθρικής καταδίωξης, τότε πέρα από ενοχλητικό είναι συνάμα και επικίνδυνο.

Στον ηχητικό τομέα συναντάμε επική μουσική που ταιριάζει με το όλο σκηνικό, ενώ ανά διαστήματα γίνεται αρκετά ατμοσφαιρική. Τα sound effects είναι λιγοστά, τόσο στη διάρκεια της μάχης όσο και στην περιήγησή σας στον χάρτη. Οι διάλογοι είναι ανύπαρκτοι και γίνονται μόνο με μεγάλα κατεβατά από κείμενο που γρήγορα θα σας κουράσουν. Οι προσθήκες στον ήχο είναι ελάχιστες σε σχέση με τον King’s Bounty: The Legend, αλλά κυμαίνονται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα.



Τελικά συμπεράσματα
Το King’s Bounty: Armored Princess είναι ένα από τα κορυφαία Tactical RPG. Ο χειρισμός του είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός και τα γραφικά του ιδιαίτερα πολύχρωμα. Αν και το σενάριο δεν έχει να σας προσφέρει πολλά, αξίζει να το δοκιμάσετε, μόνο και μόνο για να βιώσετε την ικανοποίηση της νίκης σε κάποιες πολύ δύσκολες μάχες. Η στρατηγική κρίνεται για άλλη μια φορά απαραίτητη για να επικρατήσετε του αντιπάλου σας.

Το multiplayer mode και τα cutscenes ανήκουν δίχως αμφιβολία στις παραλείψεις της Katauri Interactive, ενώ τα μεγάλα κατεβατά από κείμενο εξακολουθούν να υφίστανται. Παρόλα αυτά η εξερεύνηση του κόσμου της Teana μας άφησε μία γλυκιά γεύση και είναι βέβαιο πως αρκετοί από εσάς θα ανυπομονούν για την συνέχεια.

Θετικά:
- Άνετο gameplay
- Ενδιαφέροντα γραφικά
- Προσθήκη pet dragon
- Πολλές ώρες παιχνιδιού

Αρνητικά:
- Αδύναμο σενάριο
- Δύσκολες μάχες
- Έλλειψη cutscenes και διαλόγων
- Μη ύπαρξη multiplayer

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.3

Μία δοκιμασμένη συνταγή επιτυχίας που αξίζει να βρίσκεται στη συλλογή σας.

Άντζελα Μαυρομάτη

Keywords
armored, princess, armored, princess, εν λόγω, sequel, tactical, rpg, legend, ρωσία, user, νέα, clock, time, guardian, bill, class, warrior, rage, pet, undead, σημαίνει, magic, book, easy, slots, armor, adventure, map, refresh, quest, games, επηρεάζει, space, initiative, health, shift, hero, bonus, extra, dragons, μπλε, tree, upgrade, fire, poison, order, slow, illusion, blind, dragon, baby, hit, blow, game, λύση, εμφάνιση, boss, fight, παζλ, battlefield, ελληνικο ανδρικο casting , στρατος, Καλή Χρονιά, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, warrior, δυνατα, ρωσία, αδρεναλινη, βημα, ηχος, μουσικη, νησια, ξορκια, πηγασος, πλαισιο, σχολες, φιδια, φυτα, χαρτες, χρωματα, boss, games, game, guardian, map, quest, real, rpg, time, αυγα, αυξηση, αξιζει, αλογο, αμερικη, απιστευτα, απλα, βιβλιο, βοηθεια, βουνα, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γευση, γινει, γινεται, γινονται, δαιμονες, δεδομενο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δειτε, δειχνει, δοθει, δωσει, δρακοι, διπλο, ευχαριστο, εγρηγορση, εδαφος, ευκολα, υπαρχει, ελλειψη, ενδιαφεροντα, εν λόγω, εμφάνιση, επηρεάζει, επτα, ερχεται, ευρωπη, εχθρος, εχθροι, έως ότου, ζωης, ιδεα, ιδια, ιδιο, ειδος, θετικο, ηθικο, ισορροπια, ηχο, κειμενο, κλεψυδρα, κλιμα, λειπει, λύση, ληξη, λογο, μαγια, μαγεια, μαζι σου, μεμονωμενα, μπλε, μικρο, μορφη, μπορειτε, νικη, ξερετε, παντα, οδηγος, οκτω, ονομα, ορια, ουσια, παζλ, παθος, πεδια, πεδιο, πειρατες, περιβαλλον, πηγη, πιστη, ροη, πρασινη, προβληματα, πυλες, ρολο, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, συνταγη, τοπια, τιτλος, φαινονται, φυγη, φυσικα, φτερα, φορα, χρωμα, ωρες, αδυνατο, ανηκει, αραχνες, armor, baby, battlefield, health, βηματα, bill, bonus, book, sequel, class, clock, δικαιωμα, dragon, dragons, adventure, easy, ειδη, ειλικρινεις, extra, εκδικηση, εννεα, fight, fire, hero, hit, χωρα, ιδιαιτερα, κλωτσια, κομματι, legend, pet, magic, μια φορα, μοιαζει, ομαδες, order, οργη, ουδετερα, poison, rage, shift, σημαίνει, slots, space, tactical, ταξιδι, tree, τρωει, undead, upgrade, θεσεις, θετικα, βεβαιως, βοηθος, ξεκινησε, refresh
Τυχαία Θέματα