Football Manager 2014: Η προπόνηση

Συμβουλές προπόνησης και απολογισμός πρώτης σεζόν.

Από το ξεκίνημα της σειράς CM/FM μέχρι σήμερα, η Sports Interactive αλλάζει διαρκώς το μοντέλο προπόνησης του αγαπημένου μας manager game, διατηρώντας το για ορισμένες εκδόσεις. Οι αλλαγές είναι συνήθως προϊόν παρατηρήσεών μας στο SIGames.com.

Το Training των τελευταίων Football Manager έχει απλοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό κι αυτό

διότι όπως μου έχει πει κατ' επανάληψη ο Miles Jacobson, managing director της εταιρείας, πρώτον σε κάθε ομάδα ο προπονητής δεν κάνει την προπόνηση αλλά ο γυμναστής μετά από τις κατευθυντήριες οδηγίες που θα του δοθούν και δεύτερον το να δημιουργείται μια προπόνηση με πολλές υποεπιλογές είναι κουραστικό και μη αποδοτικό, ειδικά αν δεν καθόμαστε να ορίσουμε όλα τα προγράμματα με λεπτομέρεια, όπως κάναμε στο Championship Manager 4.

Προσωπικά έχω προσαρμοστεί σε κάθε μοντέλο προπόνησης και μετά από πολλούς πειραματισμούς κατέληγα σε κάποια συνταγή, μοίραζα αρχεία online, τα κατεβάζατε και δοκιμάζατε το μοντέλο αυτό, συχνά με θετικά αποτελέσματα. Πλέον αυτά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και το μόνο που μπορώ να δώσω είναι συμβουλές. Η προπόνηση θυμίζω ότι είναι προσβάσιμη από το μενού με το όνομα της ομάδας σας και μετά το "Training" ("Προπόνηση").

Στην οθόνη προπόνησης έχετε μπροστά σας τρεις στήλες τις οποίες βλέπετε στη φωτογραφία. Αριστερά είναι το σύστημα της ομάδας σας με το οποίο εξοικειώνονται οι παίκτες κι αποκτούν την λεγόμενη "χημεία" μεταξύ τους. Όσο παίζετε με το ίδιο σύστημα τόσο εξοικειώνονται. Με ένα κλικ στο "Familiarity" θα διακρίνετε το κατά πόσο προοδεύει η εξοικείωσή τους με αυτό.

Στη δεύτερη στήλη υπάρχει το "General Training Focus". Με ένα κλικ οδηγήστε σε νέα οθόνη όπου συναντάμε τα εξής:

A)General Training: Εδώ προτείνω στο ξεκίνημα της σεζόν κατά την προετοιμασία να επιλέξετε "Fitness" ώστε να αποκτήσουν οι παίκτες σας φυσική κατάσταση. Στο Intensity level επιλέξτε "Average" ή "High" ανάλογα με το πόσο θέλετε να ρισκάρετε στην ένταση. Να ξέρετε ότι και στο Average θα έχετε τραυματισμούς. Μετά την προετοιμασία, 4 μέρες πριν τον πρώτο αγώνα της σεζόν διαλέξτε "Balanced" ή "Attacking".

Β)Τα "Allow Rest before match και after match" είναι στην κρίση σας αν θα τα επιλέξετε. Μετά από αγώνα θα πρέπει σίγουρα να ξεκουραστούν οι παίκτες σας για να πάρουν ανάσα. Εγώ πολλές φορές επιλέγω και πριν τον αγώνα, για να μην τους ξεθεώσω στο fitness. Επίσης το Scheduling το αφήνω ως έχει με έναν δείκτη οριακά αριστερά "More Match Training".

Γ)Στο Match Training δίνω συνήθως Main Focus σε Tactics Only ή Att. Movement. Για τα στημένα αν θέλω να προπονήσω κάποιον προτιμώ το individual training σε Free Kicks ή Corners.

Να ξέρετε επίσης ότι στα αριστερά της οθόνης ορίζετε εντολές προπόνησης και για τις επόμενες εβδομάδες. Δείτε το πρόγραμμά σας (Fixtures) και πράξτε αναλόγως.
Γυρνάμε πίσω και φτάνουμε στην τρίτη στήλη του μενού προπόνησης, το Individual Training. Αφού το ανοίξετε επιλέξτε το "Ask Assistant" στο κάτω μέρος της οθόνης και μετά αλλάξτε όποιες επιλογές θέλετε. Προσωπικά προτιμώ την προπόνηση στα "Specific Attributes", δηλαδή τους επιθετικούς στο Finishing, τους μέσους στο Passing ή το Creativity και τους αμυντικούς σε Tackling, Marking, Positioning. Το Intensity το ανεβάζω στο Heavy στους αναπληρωματικούς όπου ακόμα κι αν τραυματιστούν δεν θα νοιαστώ (ίσα ίσα θα τους πουλήσω ακριβότερα γιατί θα προπονούνται εντατικά). Γενικά η προπόνηση στο "Specific Role" είναι για εξειδικευμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα αν θέλετε να παίξετε με Playmaker στην ομάδα σας, δεν παίζει κάποιος καλά αυτό τον ρόλο και θέλετε να δημιουργήσετε έναν, αν επιθυμείτε να μάθετε τον ρόλο σε κάποιον που δεν τον ξέρει (π.χ. να κάνετε έναν μέσο πιο αμυντικογενή ή σε δύο ίδιου στυλ επιθετικούς να μάθετε άλλο ρόλο στον δεύτερο κ.ο.κ.)

Το τέταρτο και τελευταίο μενού είναι ορατό πάνω δεξιά απ' το μενού Training, υπομενού "Coaches". Σε αυτό ρυθμίζετε ποιες ασκήσεις θα αναλάβει κάθε γυμναστής (coach) της ομάδας σας. Στόχος σας είναι να έχετε έναν coach σε κάθε άσκηση ώστε η δουλειά να μοιράζεται κι έτσι να έχουν τα μέγιστα δυνατά αστεράκια απόδοσης. Τοποθετήστε τον κάθε coach στην άσκηση όπου ειδικεύεται (δείτε τις μία μία ώστε να πειραματιστείτε). Χρησιμοποιήστε επίσης το FM Genie Scout που αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο ώστε να βρείτε τους κατάλληλους coaches στις ασκήσεις όπου έχετε έλλειψη. Εγώ για παράδειγμα έχω προσλάβει τους Meletis Persias, Nektarios Pantazis και έναν renegerated που βρήκα ως προσωρινή λύση για να προπονεί το Shooting. Από την επόμενη σεζόν θα κοιτάξω για ακόμη καλύτερους. Όποια μέλη του staff δεν θέλω να τα έχω στην ομάδα μου επιλέγω αναγκαστικά το Mutual termination και πληρώνω ένα ποσό αποδέσμευσης συμβολαίου.

Αυτές ήταν σε γενικές γραμμές οι συμβουλές μου για το σύστημα προπόνησης του Football Manager 2014. Ελπίζω σε πρώτη φάση να βοήθησα. Θα ακολουθήσουν άρθρα με περισσότερες αναλύσεις, όπως για παράδειγμα για τις τακτικές.

Εντυπώσεις από την πρώτη μου σεζόν
Παρακάτω θα σας περιγράψω την εμπειρία μου απ' την πρώτη χρονιά και θα σας δώσω συμβουλές για όλες τις κινήσεις που έκανα. Ορισμένες από αυτές μπορούν να εφαρμοστούν σε αρκετές ομάδες της Superleague. Η ομάδα που επέλεξα ήταν ο Παναθηναϊκός. Ξεκίνησα παίζοντας 4-1-3-2 το οποίο στην πορεία γύρισα σε 4-3-3 ή αν προτιμάτε 4-1-2-2-1. Κατά βάση έχει 4 αμυντικούς στην ευθεία, έναν αμυντικό μέσο, δύο κεντρικούς μέσους, AM L και AM R (Wingers) κι έναν Striker στην κορυφή.

Οι παίκτες που χρησιμοποίησα:
GK: Kapino (Rotation με Κοτσόλη στην αρχή όταν δεν παίζει καλά).
DL: Niko Kranjcar (και πούλημα στο τέλος της πρώτης σεζόν), Ivan Obradovic (ελεύθερος, δεν αποδίδει καλά και τον πούλησα στο τέλος της πρώτης σεζόν).
DC: Betao (ελεύθερος), Sotiris Kyrgiakos (ελεύθερος με ένα χρόνο συμβόλαιο), Gordon Schildenfeld, Kostas Triantafyllopoulos, Giorgos Koutroubis.
DR: Nikos Marinakis, Panagiotis Spyropoulos
DM C: David Mendes Da Silva, Mohammed Sissoko (ελεύθερος τον Ιανουάριο, αν πουλήσετε τον Mendes ενδέχεται να τον αποκτήσετε απ' την αρχή), Tasos Lagos.
M C: Fran Merida (ελεύθερος), Abdul Jeleel Ajagun, Zeca (και πούλημα στο τέλος της πρώτης σεζόν, μπορεί να πιάσει 1.5-2M άνετα).
ΑΜ L: Tarta (ελεύθερος και πούλημα στο τέλος της πρώτης σεζόν), Klonaridis
AM R: Quincy, Agyemang Opoku (AMR/ST, ελεύθερος)
ST: Apostolos Vellios (δανεικός από Everton, απίστευτος παίκτης. Ανανεώστε δανεισμό στο τέλος της πρώτης σεζόν), Javier Patino (ελεύθερος με Ισπανικό διαβατήριο).

Όλοι οι άλλοι παίκτες θα πρέπει να πουληθούν. Όπως παρατηρείτε δεν ξόδεψα χρήματα για μεταγραφές παρά μόνο για μισθούς παικτών. Επίσης, έστειλα δανεικό όλο το φυτώριο ώστε να γλιτώσω επιπλέον χρήματα σε μισθούς.

Στο σύστημα που παίζω (4-1-2-2-1), οι ρόλοι παικτών ορίζονται ανάλογα με το που είναι καλός ο καθένας. Οι Full Back συνήθως ορίζονται στο Automatic, οι 2 DC στο Limited Defender, ο αριστερός στο Stopper κι ο δεξιός στο Cover (καλύπτει χώρους). Ο DM C έχει Defensive Midfielder και Defend, ενώ οι 2 MC έχουν Role και Duty που εξαρτάται απ' τον παίκτη. Οι AM L και AM R πρέπει να είναι Winger με Duty Attack κι ο επιθετικός Target Man ή Poacher. O Vellios παίζει καλύτερα ως Target Man.

Στα Team Instructions χρησιμοποιώ:
Fluidity: Rigid
Mentality: Control ή Attacking
Στο Possession: More Direct Passing ή Retain Possession, Work Ball Into Box, Hit Early Crosses, Run At Defence.
Penetration: Exploit The Flanks
Shape: Play Narrower, Stick To Positions
Defending: Hassle Opponents, Use Tighter Marking
General: Be More Disciplined

Περισσότερα για τις τακτικές θα αναλύσουμε σε μελλοντικό άρθρο της στήλης.

Καθίστε στον Πάγκο
[Με e-mail στο [email protected]]
Στείλτε θέματα προς συζήτηση, screenshots ή απορίες στο παραπάνω e-mail.

[Νίκος Karlos από Αθήνα]
- Μάνο σε θυμάμαι από παλαιότερη επικοινωνία που είχαμε για το Football Manager πριν χρόνια και χαίρομαι που σε ξαναπετυχαίνω. Θεωρώ ότι είσαι πολύ ενημερωμένος σχετικά με το παιχνίδι που προσωπικά μου έχει ¨φαει¨πολλές ώρες και συνεχίζω να αγαπώ ακόμα. Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι σχετικά με το football manager...νομίζω ότι έχω κατα κάποιο τρόπο ¨σπάσει¨ το παιχνίδι και θα ήθελα την άποψή σου.

Σε κάθε χρονιά που ανανεώνεται αυτό το παιχνιδάκι και παρά τις αναλύσεις για training, analysis next game,statistics κ.λ.π , εγώ χρησιμοποιώ 1 μόνο τακτική διάταξη και ποτέ δεν αλλάζω θέσεις αλλά μόνο τον ποδοσφαιριστή. Δηλαδη επιλέγω π.χ. 4-1-2-1-2 και παίζω πάντα με συγκεκριμένο μοτίβο εντός και εκτός έδρας. Στις αλλαγές κάνω αλλαγή παίχτη (στην ίδια θέση) και όχι αλλαγη θέσης. Με τον καιρό ξέρω καλά ποιός είναι ιδανικός για την θέση π.χ. του AMC ή του DR DW DL και επίσης για μένα είναι θέμα χρόνου να βρω τον παίκτη που μου ταιριάζει στην διάταξη.

Ετσι, στην αρχή λόγω budget ή μικρής ομάδας που επιλέγω να ξεκινήσω, ψάχνω να βρώ την ευκαιρία με λίγα χρήματα και αφού έχω πουλήσει (πρώτη δουλειά μου μόλις αναλαμβάνω ομάδα) όλους τους wingers (δεν ταιριάζουν στην τακτική διάταξη) για να έχω χρήματα. Σε όλες τις εκδόσεις football manager αυτό το μοντέλο έχει επιτυχία και σε 1,5-2 χρόνια η ομάδα μπορεί να χτυπήσει πρωτάθλημα εκτός αν μου κάνουν προσφορά για νέα δουλειά (σε πολύ καλύτερη ομάδα εννοείται) και συνεπώς πάλι χρησιμοποιώ την ίδια ακριβώς τακτική.

Με λίγα λόγια, είτε πάρω την Terek Grozny (σε 4 χρόνια πρωτάθλημα Ρωσίας και uefa!) είτε ξεκινήσω από championship με Leeds (σε 2 χρόνια άνοδος-σε 4 χρόνια 2ος στην Premierleague!) είτε από Ολλανδία (Groningen σε 2 χρόνια πρωτάθλημα!) το σύστημα αυτό αποδίδει εξίσου το ίδιο! Σε 1-2 χρόνια μου κάνουν πρόταση ομάδες όπως Athletico Madrid, Tottenham, Liverpool κ.λ.π και απλά επιλέγω αν θέλω να "βασανιστώ" κάνοντας πρωταθλήτρια την πρώτη ομάδα που επιλέγω ή να έχω πιο εύκολη διαδρομή με νέα ομάδα. Συνεπώς δεν ξέρω τι συμβαίνει....έχω αλήθεια "νικήσει" το football manager; Θα ήθελα την άποψή σου.

Μάλλον θα εννοείς το Omerta 4-1-2-1-2.

Αν εννοείς αυτό είναι όντως καλό σύατημα παρότι καταργεί τους ακραίους. Μάλλον θα παίζεις το παιχνίδι με "Through the Middle". Δεν το έχω χρησιμοποιήσει αλλά θα είχε ενδιαφέρον να κατακτήσεις Champions League. Εκεί είναι συνήθως που λέμε "Νίκησα το Football Manager". Με μεταγραφές μέσω FM Scout και κυρίως ελεύθερων παικτών ή με λήξη συμβολαίου οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει πρωτάθλημα στη χώρα του.

[Ηλίας από Θεσσαλονίκη]
- Χρειαζομαι την βοηθεια σου σχετικα με το CM 01-02 και την προπονηση σε αμυνα, μεσους, αμυντικούς χαφ , επιθετικούς μέσους και επιθετικούς, τερματοφύλακες και νέους. Εν ολιγοις για ολους. Για τον ΠΑΟΚ.
Ευχαριστω εκ των προτερων.

Τι μου θύμισες Ηλία! Χαίρομαι που παίζεις ακόμη Championship Manager 01/02 όπως κάνουν αρκετοί άλλοι εκεί έξω. Φαντάζομαι θα έχεις ήδη κατεβάσει το patch που βγαίνει κάθε χρόνο στο Champman0102.co.uk.

Η προπόνηση είναι πολύ απλή. Ξεκινώντας την σεζόν βάζεις όλους τους παίκτες στο "Fitness". Μετά τους βάζεις όλους στο General με εξαίρεση τους επιθετικούς που μπαίνουν στο Shooting και οι τερματοφύλακες εννοείται στο "GK". Αν κάποιοι παίκτες θέλουν βελτίωση σε τεχνική τους βάζεις στο "Skill", όσους θέλουν Creativity, Positioning ή Off The Ball στο "Tactics" και τέλος τους νέους με χαμηλά Fitness stats τους πας στο "Fitness". Το παν εδώ είναι να έχεις καλούς Coaches. Προσπάθησε να πάρεις τους παρακάτω.

Stefano Agresti
Thomas Gill
Ray Houghton
Don Howe
Wim Jansen
Michael Laudrup
Marios Loukomitrou
Stellios Manolas
Diego Maradona
Brian McClair
Giovanni Battista Monti
Nogueira
Giorgos Pomaski
Thomas Ravelli
Ian Rush
Roger Spry
Kosmas Stratos
Augusto Terzi
Nikos Tsiantakis
Krzysztof Warzycha
Achilleas Zafiriou

[Νίκος από Μοσχάτο]
- Μάνο καλησπέρα. Μηπως ξερεις εαν θα γινει και ποτε καινουριο update με τις καινουριες μεταγραφες του γεναρη στο FM2014; Σε ευχαριστω πολυ.
Έχει ήδη κυκλοφορήσει. Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις το αναλυτικό άρθρο στο Sportdog καθώς εκτός από μεταγραφές έχει και κάποιες διορθώσεις. Το παιχνίδι γίνεται update με το που θα συνδεθείς στο Steam.


Διαβάστε πρώτοι τα νέα άρθρα της στήλης "Στον Πάγκο" στα blogs του Sportdog.gr.

Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
football manager, football manager, champions league, sports, game, online, focus, νέα, fitness, tactics, free, heavy, στυλ, coach, scout, λύση, staff, mutual, superleague, παναθηναικος, ivan, obradovic, nikos, david, everton, full, target, team, box, hit, run, defence, play, stick, ρωτήσω, συγκεκριμένο, amc, budget, προσφορες, uefa, tottenham, liverpool, omerta, league, βοηθεια, αμυνα, χαφ, ΠΑΟΚ, patch, γινει, update, sportdog, steam, blogs, click, image, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , θεσσαλονικη, στημενα, αθηνα, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, αποτελεσματα, everton, omerta, δυνατα, mutual, δουλεια, θεμα, ολλανδια, προγραμμα, τα νεα, φυσικη, φωτογραφια, blogs, game, mail, obradovic, superleague, αρθρα, αρθρο, αμυνα, ανοδος, απλα, βγαινει, εβδομαδες, βοηθεια, βρειτε, γινει, γινεται, δευτερο, δειτε, ευκαιρια, υπαρχει, ελλειψη, εξοικειωση, επικοινωνια, επιτυχια, ευχαριστώ πολύ, ιδια, ιδιο, θυμισες, ισπανικο, εκδοσεις, λύση, ληξη, λογια, μανο, ξεκινημα, ξερετε, ομαδα, παντα, οθονη, ονομα, προγραμματα, ρολοι, ρολο, ρωτήσω, σεζον, σιγουρα, συγκεκριμένο, συζητηση, συνταγη, στυλ, τριτη, φυτωριο, χαφ, ωρες, amc, budget, box, coach, defence, free, david, ευθεια, εννοεις, fitness, focus, full, heavy, hit, χωρα, ivan, league, liverpool, μπροστα, nikos, sports, ομαδες, patch, παιχνιδι, play, run, scout, statistics, steam, staff, tactics, target, team, online, tottenham, update, θελω να, θεματα, θεσεις, θετικα, stick
Τυχαία Θέματα